Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale

Licență
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 24639
Mărime: 486.44KB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Lucrare de licenta sustinuta in 2009 la FEAA, UAIC, Iasi.

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere
  3. Capitolul 1: Instituţionalismul şi instituţiile – abordări doctrinare
  4. 1.1.2. Definirea instituţiilor
  5. 1.2. Perspective teoretice asupra instituţiilor şi instituţionalismului
  6. 1.2.1. Perspective economice
  7. 1.2.2. Perspective politice
  8. 1.2.3. Perspective Sociologice
  9. 1.3. Guvernarea comunitară
  10. Capitolul 2: Reformarea instituţiilor Uniunii Europene – consecinţele extinderii Europei
  11. 2.1. Necesitatea reformei instituţionale
  12. 2.2. Reforma instituţională în contextul extinderii Uniunii Europene
  13. Capitolul 3: Perspectivele reformei instituţionale – alinierea nevoilor Uniunii la nevoile populaţiei
  14. 3.1. Reformarea instituţiilor pentru răspunde mai bine noilor provocări şi cerinţe
  15. 3.2. Reprezentarea imparțială a statelor membre în instituţiile Uniunii Europene şi încercarea de a le răspunde noilor cerinţe
  16. 3.3. Debirocratizarea şi creşterea eficienţei instituţiilor europene
  17. 3.3.1. Debirocratizarea instituţiilor europene
  18. 3.4. Democratizarea şi reformarea sistemului de luare a deciziilor în instituţiile europene
  19. 3.5. Apropierea instituţiilor de poporul european
  20. Capitolul 4: Reforma instituţională în România – alinierea la standardele comunitare
  21. 4.1. Reforma economică şi alcătuirea acesteia
  22. 4.1.1. Reforma instituţională, componentă a reformei economice
  23. 4.2. Reformarea sistemului instituţional românesc
  24. 4.2.1. Abordări generale
  25. 4.2.2. Fragilitatea instituţională
  26. 4.2.3. Neperformanţa administraţiei româneşti
  27. Concluzii

Extras din licență

Introducere

Motivaţia alegerii acestei teme rezultă din convingerea asupra nevoii recunoaşterii rolului deosebit de important al instituţiilor şi aranjamentelor instituţionale în procesele de schimbare socială, economică şi politică în special în Uniunea Europeană.

Instituţiile sunt influenţate de obiective politice şi sunt constituite în aşa fel încât să le fie de folos. Rolul instituţiilor Uniunii Europene nu este cel de a administra o entitate politică, ci de a o întări.

Părerile că instituţiile europene nu funcţionează eficient, că încă nu sunt capabile să facă faţă tuturor problemelor economice şi sociale majore şi că nu se pot adapta rapid lumii în schimbare au o oarecare vechime, le fel si nevoia, dar mai ales ideea unei reforme instituţionale complete nu este una de actualitate.

Reforma instituţională ce are loc în Uniunea Europeană a devenit necesară din cauza a două motive: creşterea numărului statelor membre şi adâncirea Uniunii Europene.

Ideile de bază pe care era construit sistemul instituţional comunitar, au continuat a fi multă vreme cele ale vechii Comunităţi de şase membri, motiv pentru care structura instituţională îşi agrava problemele pe măsura aderării altor state. Încă din 1990, problema principală a Uniunii a constituit-o revizuirea Tratatelor Constitutive în vederea realizării unei reforme temeinice.

Sistemul de Tratate existent era nesatisfăcător juridic şi politic. Tratatele Uniunii Europene de la Amsterdam şi Nisa nu au răspuns nici ele în totalitate nevoii de democraţie şi eficacitate cerute de către popoarele UE.

Adoptarea unei Constituţii ar însemna federalizarea Europei, ceea ce ar implica schimbări radicale, cu consecinţe majore pentru Uniunea Europeană, statele membre şi cetăţenii Uniunii. În cardul acestor schimbări, putem aminti cele din sistemul de drept comunitar, procedura legislativă, funcţia executivă, sistemul instituţional, dar şi realizarea unui nivel mai înalt al protecţiei juridice referitoare la drepturile omului.

Motivele principale care anunță elaborarea unei Constituţii europene trebuie căutate în necesitatea creşterii eficacităţii, transparenţei şi a vocaţiei democratice a instituţiilor UE, a simplificării şi clarificării procedurilor sale decizionale; garantării juridice la nivelul UE a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Constituţia ar reprezenta, în acelaşi timp, un răspuns legitim la multitudinea de probleme nerezolvate prin reformele de la Maastricht, Amsterdam sau Nisa.

Puterea de acţiune a Uniunii Europene demonstrează că nu avem de-a face cu o organizaţie internaţională tipică a cărei construcţie s-a încheiat, ci cu una aflată într-o permanentă evoluție. De aceea, noul Tratat Constituţional trebuie să-i garanteze acesteia capacitatea de a se adapta şi schimba în viitor.

În ceea ce priveşte România, ea a trebuit să-şi declare intenția de a face reformele necesare pentru a putea deveni stat membru. Acest lucru a conturat o transformare a întregii structuri economice, sociale şi politice a ţării.

Ca urmare a procesului de aderare la Uniunea Europeană, România a trebuit să-şi revizuiască întreaga rețea instituţională pentru a putea fi în stare să facă faţă cerințelor de adoptare şi implementare a acquis-ului comunitar şi ulterior provocărilor specifice statutului de stat membru.

Capitolul întâi al lucrării expune principalele contribuţii ale economiştilor, politologilor şi sociologilor de marcă în perioadele activităţii instituţionale. Se pare că în perioada de început instituţionaliştii din economie au acţionat de pe poziţia de oponenţi, dar şi critici ai acestui curent.

Cel de-al doilea capitol este dedicat analizei cauzelor care au impus reformarea instituţionale comunitare. În acest capitol am încercat, printr-o argumentare sugestivă, sa explicăm că extinderea Uniunii şi adâncirea procesului de integrare spre sunt motivele inițiale pentru care Uniunea Europeană a fost nevoită să-si adapteze structura instituţională pentru a primi noi membri, şi pentru a deveni o Uniune Politică.

Capitolul al treilea, tratează principalele perspective de reformare a instituţiilor europene cu o concentrare pe: reformarea sistemului instituţional european pentru a răspunde cât mai bine noilor provocări şi necesităţi; reprezentarea imparțială a statelor membre în instituţiile Uniunii şi şi încercarea de a le răspunde noilor cerinţe; debirocratizarea şi creşterea eficienţei activităţii instituţiilor europene; democratizarea şi reformarea modului prin care se iau deciziile în instituţiile europene şi apropierea lor de cetăţeanul şi poporul european.

Ultimul capitol prezintă procesul de reformare şi pregătire instituţională a României în vederea alinierii la standardele cerute de Uniunea Europeană. Am încercat evidenţierea: importanţei instituţiilor în reforme şi implicit reforma instituţională ca parte constitutivă a acestora; procesului general de schimbare şi transformare instituţională, în contextul reformelor complexe ale tranziţiei la economia de piaţă din Europa Centrală şi de Est. Contrar celor invocate de economiştii neoclasici în legătură cu existenţa unei reţete sigure de creare a mecanismelor şi instituţiilor de piaţă, subliniez aici nu doar complexitatea procesului de schimbare instituţională, dar mai ales caracterul neuniform al indicatorilor şi rezultatelor sale.

În finalul lucrării tras concluziile, care vin să schițeze importanţa reformei instituţionale în Uniunea Europeană în contextul mutaţiilor profunde care au alcătuit procesul de integrare. Opinia centrală pe care am insistat este aceea că dacă un aranjament instituţional supravieţuieşte pe termen lung şi tinde spre statornicie, atunci este negreşit să spunem că această structură de impuneri şi stimulente reprezintă mijlocul prin care acea comunitate de oameni s-a priceput să îşi atingă scopurile îndreptățite.

Pentru ca această structură instituţională se dovedeşte să fie cel mai potrivit mijloc pentru atingerea celor mai dorite rezultate, dar şi să poată fi considerată drept eficace, ar trebui să îi acordăm timpul necesar înfăptuirii tuturor reformelor, dar şi timp ca rezultatele acestora să apară.

Capitolul 1: Instituţionalismul şi instituţiile – abordări doctrinare

1.1.2. Definirea instituţiilor:

Răspunsul cel mai potrivit la întrebarea „Ce sunt instituţiile?" depinde în primul rând de contextul în care folosim această noţiune. Douglass North arată că "instituţiile reduc incertitudinea prin furnizarea unei structuri stabile vieţii de zi cu zi”. În această concepţie, instituţiile funcționează cu rolul de ghid în interacţiunea umană.

Este unanim recunoscut că, în special în abordarea austriacă, instituţiile au un rol determinant în explicarea procesului de piaţă, drept clasă distinctă de fenomene descrise de Adam Ferguson (şi devenită definitorie pentru paradigma Hayekiană): human action, but not human designed. De altfel, această definire a instituţiei sociale îşi are originea în tradiţia economică austriacă, potrivit căreia „instituţiile reprezintă cristalizarea socială a comportamentului uman în acord cu regulile”.

Un criteriu de clasificare a instituţiilor, propus de O. Williamson , este cel ierarhic, prezentat în figura 1.

Fig. Nr. 1: Clasificarea instituţiilor conform criteriului ierarhic:

Nivelul ierarhic Exemple Efect Frecvenţa modificării

Nivelul 1:

Instituţiile asociate structurii sociale a

societăţii Majoritatea instituţiilor informale - tradiţiile, obiceiurile. Definesc felul în care societatea se autoreglează Rezistenţă în timp (modificări pe parcursul a 100- 1000 ani, deşi pot interveni schimbări rapide în condiţiile unor şocuri şi crize profunde)

Nivelul 2:

Instituţiile asociate "regulilor de joc" Majoritatea instituţiilor formale care definesc drepturile de proprietate şi sistemul juridic. Definesc întreg mediul instituţional Orizont relativ îndelungat de acţiune (10 - 100 ani)

Preview document

Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 1
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 2
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 3
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 4
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 5
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 6
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 7
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 8
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 9
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 10
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 11
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 12
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 13
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 14
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 15
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 16
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 17
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 18
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 19
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 20
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 21
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 22
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 23
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 24
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 25
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 26
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 27
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 28
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 29
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 30
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 31
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 32
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 33
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 34
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 35
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 36
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 37
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 38
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 39
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 40
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 41
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 42
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 43
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 44
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 45
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 46
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 47
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 48
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 49
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 50
Uniunea Europeană și Necesitatea Reformei Instituționale - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Uniunea Europeana si Necesitatea Reformei Institutionale.doc

Alții au mai descărcat și

Mecanisme de decizie în Uniunea Europeană

1.Desfășurarea procesului decizional în cadrul Uniunii Europene Uniunea Europeană reprezintă organizația supremă pe plan internațional,ce...

Europa cu mai multe viteze - Argumente pentru adoptarea strategiei

Peisajul mondial suferă o schimbare continuă și dinamică în ceea ce privește viața politică, economică, dar și socială, antrenând pentru statele...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Economia Uniunii Europene

Stadiile integrarii: 1. Zona de liber schimb - pp. eliminarea completa a barierelor tarifare si netarifare din calea comertului 2. Uniunea vamala...

Structuri Instituționale și Procesul Decizional în Cadrul Uniunii Europene

U.E. este un subiect atipic de drept international public pentru ca: Îi lipseste un precedent istoric. Desi este un proces progresiv si...

Economia UE

Abordari Conceptuale OBIECTIVE In mitologia greaca, Europa era o printesa, fiica regelui fenician Agenor. Zeus s-a preschimbat în taur si s-a...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Perfecționarea Structurii Instituționale și a Procesului Decizional în România în Contextul Aderării la Uniunea Europeană

Introducere În contextul aderării la Uniunea Europeană, România, la fel ca toate celelalte state candidate, se vede în situaţia de a-şi reforma...

Optimizarea Funcționalității Administrației Publice prin Utilizarea Tehnologiei Informației

INTRODUCERE Tehnologia informaţiei reprezintă pentru administraţia publică un domeniu de interes major, domeniu care influenţează în mod direct...

Reproiectarea managerială a sistemului informațional al Primăriei Constanța

INTRODUCERE Lumea se află într-o complexă revoluţie în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (IT&C), fapt care transformă complet...

Politica concurenței în Uniunea Europeană

PARTEA I: I. Rolul politicii concurentei in procesul de realizare si consolidare a pietei unice interne Politica concurentei este una dintre...

Consecințele Extinderii Uniunii Europene asupra Comerțului Exterior al Republicii Moldova

Introducere La ora actuală comerţul internaţional reprezintă baza relaţiilor economice internaţionale. Prin comerţ se realizează diviziunea...

Reforma Funcției Publice

CAPITOLUL 1 RELATIA DINTRE ADMINISTRATIA PUBLICA, FUNCTIA PUBLICA SI FUNCTIONARUL PUBLIC 1.1. Natura juridica a raportului dintre administratia...

Reforma în administrația publică

STRATEGIA GUVERNULUI PRIVIND ACCELERAREA REFORMEI ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA 1. Consideratii generale Sistemul politic din România a suferit...

Reforma bugetului comunitar în contextul extinderii UE

Cap. 1. Politica bugetară a Uniunii Europene 1. 1. Conţinutul şi evoluţia politicii bugetare a UE Bugetul Uniunii Europene finanţează politicile...

Ai nevoie de altceva?