Rolul Exercitiilor Fizice Profilactice la Varsta de Sugar

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Aceasta licenta trateaza Rolul Exercitiilor Fizice Profilactice la Varsta de Sugar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 58 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Lector.univ.dr. Ioana Oprişescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Cuprins

Introducere 6
Capitolul I – Kinetoprofilaxia primară 8
I.1. Generalităţi 8
I.2. Profilaxia primară 8
I.3. Rolul kinetoterapeutului in profilaxie 10
Capitolul II – Perioada de sugar 11
II.1. Caracteristici somato-funcţionale 11
II.2. Dezvoltarea neuromotorie 17
II.3. „Vârstele cheie” după Bobath 29
II.4. Dezvoltarea psihică 30
Capitolul III – Programe de exerciţii fizice profilactice la sugar 35
III.1. Indicaţii metodice şi condiţii tehnice de efectuare a gimnasticii 36
III.2. Programul de gimnastică a sugarului 38
III.3. Efectele gimnasticii 48
III.4. Indicaţii şi contraindicaţii 49
III.5. Rolul kinetoterapeutului în programul de gimnastică 50
Concluzii 52
Bibliografie 54

Extras din document

Introducere

Pediatria preventivă cuprinde totalitatea măsurilor care au drept scop menţinerea stării de sănătate şi împiedicarea apariţiei bolii la copil, oferind o creştere şi o dezvoltare corespunzătoare acestuia. (Oprişescu I.) Aceste măsuri profilactice se realizează prin diverse programe de sănătate, care includ măsuri educative dar şi încercări de manipulare a mediului, pentru ca acesta să nu devină factor de îmbolnăvire şi aici ne referim la mediul natural, biologic, social, dar şi la factorul economic.

Astfel pediatria preventivă cuprinde 3 niveluri:

- Profilaxia primară constă din totalitatea măsurilor care se impun pentru evitarea îmbolnăvirii individului sănătos. Ea include şi kinetoprofilaxia primară care aplică copilului sănătos, mijloacele kinetologiei medicale cu scopul menţinerii stării de sănătate şi asigurării unei creşteri şi dezvoltări corespunzătoare.

- Profilaxia secundară se adresează unor grupe de copii cu risc înalt pentru o anumită boală, cum ar fi cei din familiile cu hipertensiune arterială, ateroscleroză şi diabet, sau prevenirea complicaţiilor bolii deja instalate. Include şi kinetoprofilaxia secundară la nou-născutul prematur, precum si profilaxia deficienţelor aparatului locomotor la copii cu sindrom Down.

- Profilaxia terţiară este reprezentată de tratamentul şi supravegherea copiilor, ameliorarea sau oprirea consecinţelor bolii deja instalate, evitând evoluţia spre invaliditate sau deces. Include şi kinetoprofilaxia terţiară în fibroza chistică, artritele reumatoide juvenile sau infirmitatea motorie cerebrală.

Motivaţia alegerii temei

Alegerea acestei teme a stat la baza dorinţei, de a studia procesul prin care un copil creşte şi se dezvoltă sănătos, cu ajutorul mijloacelor kinetice şi efectele ce au loc asupra componentei neuromotorii şi psihice, într-un mediu stimulativ în care există activitate fizică şi îngrijiri corespunzătoare. De asemenea şi faptul că mediul de lucru cu copii, este unul plăcut, iar prin observarea acestora cum cresc, oferă depline satisfacţii şi bucurii, celor implicaţi în proces.

Gradul de noutate a temei

Datorită faptului că încep să se nască generaţii de copii ai căror părinţi au dus o viaţă sedentară, sunt şanse crescute datorită rezistenţei scăzute a mamei să dea naştere unui copil lipsit de vigoare. Acest aspect fiind posibil datorită mediului şi modului actual de viaţă în care stresul este prezent. De aceea în acest caz se recomandă de la primele luni de viaţă ca mişcarea să facă parte dintr-un stil de viaţă sănătos care să ajute la achiziţionarea mai uşor a deprinderilor, diminuând astfel efectele negative care pot apărea asupra copilului. În condiţiile actuale de viaţă, programele de exerciţii fizice profilactice precum şi informaţiile prezentate în capitolele următoare sunt foarte importante, putând schimba modul de creştere a copilului, astfel încât prin utilizarea lor să se ajungă la o dezvoltare armonioasă.

Obiectivele generale ale lucrării

1. Instruirea părinţilor cu privire la importanţa stimulării copilului prin exerciţiu fizic pentru dezvoltarea mişcărilor.

2. Prezentarea etapelor de dezvoltare neuromotorie şi psihică a sugarului, pentru informarea părinţilor.

3. Conştientizarea efectelor benefice ale exerciţiilor fizice în activitatea zilnică a copilului, ştiind că acesta dacă trăieşte într-un mediu nestimulativ poate prezenta o întârziere în achiziţiile motorii.

4. Cunoaşterea modului de efectuare a programelor de exerciţii fizice în raport cu cele 4 faze care îi vor stimula treptat motricitatea, precum şi indicaţiile şi contraindicaţiile efectuării acestuia.

5. Crearea unui mediu familial plăcut, propice creşterii şi dezvoltării copilului, prin implicarea părinţilor în efectuarea programelor întărind legătura dintre aceştia şi copil. 6.Cunoaşterea indicaţiilor metodice şi condiţiile tehnice de efectuare a gimnasticii pentru realizarea exerciţiilor acasă în condiţii de siguranţă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Exercitiilor Fizice Profilactice la Varsta de Sugar.doc

Bibliografie

Albu, A. (2006) Factorii care influenţează procesul de creştere şi dezvoltare, Editura Universităţii „Gr. T. Popa”, Iaşi.
Albu, C. , Albu, A. , Vişan, A. (2008) Universul de mişcare al copilului mic, Editura Polirom, Iaşi.
Albu, C. , Albu, M. , Gherguţ, A. (2007) Dicţionar de kinetoterapie, Editura Polirom, Iaşi.
Albu, C. , Vlad, T.L. , Albu, A. (2004) Kinetoterapia pasivă, Editura Polirom, Iaşi.
Albu, C. , Albu, A. (1999) Psihomotricitatea, Editura Spiru-Haret, Iaşi.
Baciu, Cl. (1981) Aparatul locomotor, Editura Medicală, Bucureşti.
Buzdugan, T. (2006) Psihologia pe înţelesul tuturor, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti.
Căpraru, E. , Căpraru, H. (1978) Mama şi copilul, Editura Medicală, Bucureşti.
Căpraru, E. , Căpraru, H. (2010) Mama şi copilul - ediţia aVI-a (revizuită) , Editura Medicală, Bucureşti.
Chiriac, I. , Chiţu, A. (1977) Aprecierea dezvoltării neuropsihice la copii între 1-36 luni, Editura Medicală, Bucureşti.
Ciofu, C. (1998) Interacţiunea părinţi-copii, Editura Amaltea, Bucureşti.
Cordun, M. (1999) Kinetologie medicală, Editura Axa, Bucureşti.
Creţu, T. (2004) Psihologia educaţiei, Editura Credis, Bucureşti.
Cucoş, C. (2002) Pedagogie, Editura Polirom, Iaşi.
Debesse, M. (1970) Psihologia copilului de la naştere la adolescenţă, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti.

Alte informatii

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT FACULTATEA DE KINETOTERAPIE