Streetball-ul ca mijloc de recreere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta licenta trateaza Streetball-ul ca mijloc de recreere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Educatie Fizica

Cuprins

1.Introducere.3
1.1. Importanța și actualitatea lucrării.3
1.2. Motivația alegerii temei.4
1.3. Ipoteza,sarcinile si scopul lucrarii.5
2. Fundamentarea teoretico-științifică a lucrării.6
2.1. Apariția și evoluția jocului de streetball.6
2.2. Caracterul streetball-ului în raport cu educația fizică și sportul .9
2.3. Regulamentul desfășurării jocului de streetball.12
2.4. Forme de desfășurare a competițiilor de streetball.14
2.5. Influențele practicării jocului de streetball asupra
motricității generale a organismului.16
3. Organizarea si desfășurarea studiului.20
3.1. Metode de cercetare utilizate în elaborarea lucrarii.20
3.2. Evoluția streetball-ului în ultimii ani.21
3.3. Promovarea streetball-ului în lume.32
4. Concluzii și propuneri.39
Bibliografie.41

Extras din document

1. Introducere

1.1 Importanţa şi actualitatea problemei

Încă din cele mai vechi timpuri, sportul a devenit o activitate de sine stătătoare, reuşind să se separe de război şi captând atenţia popoarelor, însuşire care îi este caracteristică până în zilele noastre. De cele mai multe ori sportul s-a dovedit a fi superior războiului din diverse puncte de vedere.

Odată cu trecerea timpului, sportul începe să evolueze gradat, ţinând pasul cu civilizaţia.Acesta începe să se perfecţioneze, să se condiţioneze conform cerinţelor impuse de oameni.

Competiţiile şi întrecerile sportive de orice natură iau naştere datorită dorinţei omului de autodepăşire şi de diferenţiere faţă de ceilalţi, victoriile sportive reprezentând un adevărat privilegiu în Grecia antică.

Când civilizaţia evoluează în epoca modernă, sportul devine un bun comun, al tuturor oamenilor, acesta reflectând până în perioada contemporană gradul de civilizaţie a fiecărui popor.

Se formează tradiţia sportului şi apare noţiunea de cultură a sportului, aceste elemente devenind foarte cunoscute şi apreciate de către toate popoarele. Fondul lexical al tuturor popoarelor se îmbogăţeşte cu aceste noţiuni.

Sporturile specifice anumitor ţări îşi extind aria de practicare pe tot globul pământesc.

Având în vedere faptul că sportul evoluează direct proporţional cu civilizaţia, este normal că într-o ţară cu un ritm rapid de evoluţie şi o dezvoltare multilaterală înfloritoare, activitatea sportivă să se afle pe un plan ascendant.

Condiţiile economice nu l-au oprit pe omul contemporan să practice activităţi sportive, astfel nivelul de consum a crescut în ultimul deceniu, această creştere având tendinţa de menţinere şi în viitor.

Orele dedicate activităţilor profesionale tind să scadă, iar acest fapt creează posibilitatea de participare activă, printre altele, la anumite manifestări cu caracter sportiv.

Activităţile sportive şi cele recreative reprezintă în momentul actual dar şi în viitor o parte de timp foarte importantă din existenţa fiecăruia ca şi om, fie că vorbim despre copii, părinţi, tineri sau vârstnici. Beneficile şi avantajele practicării sportului asupra sănătăţii şi dezvoltării armonioase sunt cunoscute în întreagă lume, legitimitatea acestora fiind incontestabilă. Beneficile practicării sportului la tineri devin din ce în ce mai vizibile, utilitatea sportului putând fi apreciată admiţând ecuaţia: a avea o sănătate bună = a fi într-o condiţie fizică bună.În aceste condiţii putem crea un raport stimulativ între efortul pe care tânărul este capabil să îl efectueze şi efortul depus de acesta.

Capacităţile funcţionale ale organismului antrenat în mod constant se ameliorează, existând apariţia unor repercursiuni la nivelul organismului. Încercarea omului de a obţine o condiţie fizică cât mai bună l-a dus la utilizarea multor mijloace, printre care se numără şi streetball-ul, un mod ideal pentru satisfacerea nevoii moderne de a conserva mobilitatea.

Unul dintre cele mai importante elemente regăsite în sportul pentru tineri este reprezentat de efortul liber consimţit.

1.2. Motivația alegerii temei

Baschetul reprezintă un fenomen social în Statele Unite ale Americii, cu un public care respectă şi apreciază valorile sportului ca un total, iar ale baschetului în special. Caracteristica principală a baschetului profesionist american este reprezentată de raportul sport – spectacol.

Acest sport cunoscut în întreaga lume are abilitatea de a crea legende precum Bill Russel, Michael Jordan, LeBron James, Kobe Bryant şi multe alte personalităţi ale căror nume ridică părul pe mâini fanilor de baschet, Sportul în sine putând fi considerat o legendă.

N.B.A.-ul, baschetul la nivel de colegiu şi orice alt tip de baschet comercial fac din acest sport un joc atât de popular,însă rădăcinile sale nu ar trebui niciodată uitate,baschetul fiind iniţial un sport al străzii.

Locaţiile de bază ale baschetului de stradă au rămas aceleaşi.De la curţi interioare şi spaţii ale şcolilor până la capete de străzi şi alei necirculate,toate reprezintă locuri de adunare ale amatorilor cât şi a cunoscătorilor jocului de baschet.Cele mai bune locuri pentru observarea modului de adaptare a jocului de către comunităţi sunt parcurile.Talentul multora dintre cei mai buni jucători din domeniu a luat „naştere” pe străzi sau în parcuri publice,talente dobândite cu ajutorul mingilor ieftine de cauciuc şi ale condiţiilor cu mult inferioare celor din baschetul profesional. Iar mulţi dintre cei care nu ajung „legende” dar apreciază baschetul ca sport, nu îşi schimbă niciodată terenul de joc, fie el pe stradă sau în curtea şcolii.

Aici iau naştere legendele şi se sparg miturile,aici se varsă sudoare şi sânge pentru competiţie,acestea sunt locurile unde se leagă prietenii noi şi se consolidează cele vechi, dar mai ales acestea sunt locurile unde se fabrică amintiri de calitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Streetball-ul ca mijloc de recreere.docx

Bibliografie

1. Bota I., Colobaba-Evuleț D. –Jocuri Sportive. Teorie și metodică.București Editura Aldin, 1998
2. Dedukos Tavropoulos -Pregătirea echipelor de baschet.Atena, Editura Atlotipo, 1991
3. Drăgan I. -Pledoarie pentru sănătate.București,Editura Albatros, 1983
Neranzis Hristos - Legenda baschetului grecesc, Atena, Editura Cosmos,1987
4. Predescu Teodora - Baschet.Târgu-Jiu, Editura Spicon, 2000
5. Predescu Teodora, Ghițescu G. –Baschet.Pregătirea echipelor de performanță. București, Editura Semn 2001
6. Wissel Hall -Basketball. Steps to success.,Canada, Human Kinetics,1994
7. www.fiba.com
8. www.3x3planet.com

Alte informatii

FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT SPECIALIZARE: EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORTIVĂ