Cuprins
- 1. INTRODUCERE . 1
- 2. Analiza stadiului actual . 3
- 2.1. Posturi de transformare şi puncte de distribuţie . 3
- 2.2. Tabloul general din postul de transformare . 12
- 2.3. Transformatoare electrice . 13
- 2.4. Baterii de condensatoare . 16
- 3. Conditii constructive si alegerea structurii postului de transformare . 18
- 3.1. Conditiile principale constructive ce se impun statiilor electrice si posturilor
- de transformare . 18
- 3.2. Alegerea structurii postului de transformare . 22
- 4. Proiectarea instalatiei de joasa tensiune . 23
- 4.1. Calculul puterii cerute in vederea alegerii transformatorului . 24
- 4.2. Compensarea puterii reactive in reteaua de distributie . 30
- 4.3. Alegerea si verificarea sectiunii conductoarelor de alimentare . 36
- 4.4. Alegerea sectiunii conductoarelor pentru tablouri . 53
- 5. Alegerea transformatorului si a echipamentelor aferente . 58
- 5.1. Transformatorul . 58
- 5.2. Calculul caderii de tensiune pe transformator . 60
- 5.3. Curentul de scurtcircuit . 61
- 5.4. Alegerea intreruptoarelor pentru primarul si secundarul transformatorului . 62
- 5.5. Alegerea sectiunii barelor colectoare . 68
- 5.6. Forte electrodinamice . 69
- 6. Protectia circuitelor electrice . 76
- 7. Electrosecuritatea in instalatiile electrice . 88
- 7.1. Legarea la pamant ca protectie . 89
- 7.2. Instalatia de protectie prin legare la nul . 92
- 8. Concluzii . 95
- Bibliografie . 96
Extras din document
1. INTRODUCERE
Postul de transformare se defineste, constructiv si functional, ca o statie electrica de transformare coboratoare, cu o putere obisnuita de pana la 2500 kVA, in care tensiunea energiei electrice este coborata de la o tensiune medie (peste 1000 V) la joasa tensiune (sub 1000 V), in scopul alimentarii retelelor electrice de utilizare.
Aceasta lucrare incearca sa realizeze proiectarea unui post de transformare ce alimenteaza un consumator industrial reprezentand un atelier de prelucrari metalice ce contine strung, freza, ventilator, agregat de sudura, compresor, polizor, cuptor de rezistenta si pod rulant.
Proiectarea unui post de transformare implica studierea elementelor componente ale acestuia (transformator, conductoare, baterie de condensatoare, sigurante, etc) si a caracteristicilor sale (impedanta interna, curentul de scurtcircuit, forte electrodinamice, etc) lucruri care au fost studiate in mare parte in timpul cursurilor de licenta in cadrul unor materii precum convertoare electromecanice, convertoare statice, teoria campului electromagnetic, masurari electrice, producerea transportul si distributia energiei electrice si asa mai departe.
Posturile de transformare reprezinta o componenta principala a sistemului de distributie spre consumatorii industriali si/sau casnici, fiind o statie electrica de transformare coboratoare, ce realizeaza conversia finala a energiei electrice din medie tensiune, in joasa tensiune pentru a putea fi folosita in alimentare. Astfel, posturile de transfomare reprezinta una din cele mai raspandite statii electrice si o componenta principala, si esentiala in majoritatea ramurilor, a sistemului electroenertgetic national.
Pentru realizarea temei propuse, proiectul incepe cu studierea stadiului actual de rezolvare a temei, in esenta o sinteza din literatura de specialitate constand in elemente teoretice generale legate de constructia si proiectarea posturilor de transformare si a unor elemente componente ale acestora.
Urmeaza partea de studiere a conditiilor principale constructive impuse statiilor si posturilor de transformare si o expunere a logicii alegerii structurii statiei de transformare respectand atat constrangerile tehnice cat si pe cele economice si de securitate enumerate in subcapitolul precedent.
In partea de proiectare a lucrarii am incercat sa calculez si sa dimensionez postul de transformare si reteaua de alimentare a echipamentelor din atelierul de prelucrari metalice. Astfel am cuprins in calculele de proiectare, parametrii instalatiei de joasa tensiune constand in calculul puterii cerute, compensarea puterii reactive in reteaua de distributie si alegerea si verificarea sectiunii conductoarelor de alimentare si pentru tablouri , alegerea transformatorului si a echipamentelor aferente acestuia, calculul parametrilor principali ai transformatorului, calculul caderii de tensiune pe transformator si a curentului de scurtcicuit, alegerea intreruptoarelor pentru primarul si secundarul transformatorului, alegerea sectiunii barelor colectoare si fortele electrodinamice induse in instalatie. Am realizat de asemenea si studiul si calculul protectiei circuitelor electrice si eletrosecuritatea in instalatiile electrice prin legare la pamant si prin legare la nul.
2. Analiza stadiului actual
2.1. Posturi de transformare şi puncte de distribuţie
In categoria posturilor de transformare (PT) sunt cuprinse toate constructiile si echipamentul electromecanic, menit sa transforme tensiunea la care se tranziteaza energia electrica, de la valori incluse in clasa retelelor electrice de medie tensiune la valori incluse in clasa retelelor electrice de joasa tensiune, postul de transformare asigurand legatura intre cele doua clase de retele electrice.
Alimentarea receptoarelor în instalaţiile electrice de joasă tensiune, implică prezenţa unui post de transformare şi a mai multor puncte de distribuţie.
Postul de transformare este o statie de transformare coboratoare, mica, cu o putere de pana la 2500 kVA,destinata alimentarii in joasa tensiune (pana la 1 kV inclusiv) a consumatorilor.
La un post de transformare:
- Energia electrica intra intr-o instalatie electrica de distributie de medie tensiune prin unul sau mai multe circuite de medie tensiune;
- Din instalatia de distributie, prin unul sau mai multe alte circuite de medie tensiune (obisnuit cel mult doua), energia electrica este trimisa la transformatoare coboratoare de medie pe joasa tensiune;
- Din transfomator, prin circuite de joasa tensiune, energia electrica este trimisa la instalatia electrica de distributie de joasa tensiune numita si tablou de distributie de joasa tensiune.
Preview document
Conținut arhivă zip
- 1.doc
- Alimentarea unui Atelier de Prelucrare Mecanica Folosind un Post de Transformare.doc
- Schema Monofilara A1.tif
- Schema Monofilara A2.tif
- Slide de prezentare.ppt