Proiectarea Centralelor Eoliene

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Electrotehnică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 24072
Mărime: 1.98MB (arhivat)
Publicat de: Iancu Radu
Puncte necesare: 12
Proiectarea centralelor eoliene, modelarea puterii unei turbine eoliene, proiectarea multiplicatorului curand sustin aceasta licenta

Extras din licență

1.1. Scurtă istorie a utilizării energiei eoliene

Posibilitatea folosirii forţei vântului a fascinat omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Chinezii au fost primii care au intuit ca forţa vântului poate fi folosită pentru a propulsa plutele primitive daca ridicau un catarg pe care erau ţesute un fel de pânze din piei de animale legate între ele cu liane sau fibre vegetale. Şi în mitologia greacă se întâlneşte mitul omului care a încercat sa zboare folosindu-se de aripi, asemeni pasărilor.

Primele turbine eoliene au fost confecţionate în Europa în jurul anilor şi erau folosite la pomparea apei din pământ, la măcinatul cerealelor şi la tăiatul lemnelor.

În prima jumătate a secolului al lea, energia produsă de turbinele eoliene a început să nu mai fie atractivă din cauza preţului foarte scăzut al energiei generate prin arderea cărbunelui şi a hidrocarburilor. Datorită crizei petrolului, din a doua parte a secolului şi a dezechilibrelor ecologice produse de încălzirea globală, energia produsă de centralele eoliene a revenit în atenţia oamenilor de ştiinţă şi a guvernelor, care au adoptat unele măsuri menite sa revigoreze producţia de aşa numită energie verde, energie din surse nepoluante. În aceasta idee poate fi menţionată decizia luată de statul american California în anul care a decis măsuri pentru ca în anul cel puţin din energia consumată de populaţia statului sa fie produsă de centralele eoliene.

Urmare a acestei decizii în California au apărut parcuri eoliene care sunt acţionate de vânturile favorabile de pe coasta de vest a SUA.

La rândul ei Uniunea Europeana a iniţiat măsuri pentru mărirea cantităţii de energie electrică obţinută din energia vânturilor.

În Fig. este prezentată o diagramă care ilustrează utilizarea energiei eoliene pe continentele globului.

Turbinele eoliene nu pot funcţiona în absenta vântului. Pentru a înţelege, din punct de vedere meteorologic, modul în care este generat vântul pe Pământ este suficient sa se prezinte cele cinci condiţii obligatorii pentru producerea vântului, şi anume:

1. Aerul rece este mai greu decât aerul cald;

2. Vântul bate din zone cu presiunea mai mare spre zone cu presiunea mai mica;

3. Creşterea de presiune se manifesta în zonele în care aerul rece coboară spre pământ şi ia locul aerului cald, care se ridica, conform legii ;

4. Presiunea scăzuta ia naştere în zonele în care aerul încălzit se ridica de la suprafaţa Pământului în atmosfera, conform legii ;

5. Rotaţia Pământului abate vântul către dreapta în emisfera nordica şi către stânga în emisfera sudica (efectul Coriollis).

Vântul este miscarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apă şi pământ care absorb diferit caldura soarelui. La scară globală mişcările masive de aer sunt cauzate de diferenţa de temperatură între pământul de la ecuator şi cel apropiat de poli.

Deoarece vântul va bate cât timp soarele va încălzi pământul, este o sursă de energie regenerabilă, ce este exploatată în prezent pentru a produce electricitate.

Turbinele eoliene curente funcţionează pe acelaşi principiu ca şi morile de vânt din antichitate: palele unei elice adună energia cinetică a vântului pe care o transformă în electricitate prin intermediul unui generator.

Cel mai mare dezavantaj al energiei eoliene este faptul că nu se obţine electricitate când vântul nu bate sau bate prea slab, motiv pentru care trebuie asigurată o sursa alternativă de electricitate.

Fig. 1.1. Utilizarea energiei eoliene pe continente

Valorificarea energiei eoliene a început în anii , odată cu prima criză mondială a petrolului. În anii a revenit în prim plan din cauza îngrijorărilor generate de impactul asupra mediului a poluării generate de combustibilii fosili. Singurele dezavantaje ale folosirii energiei eoliene este impactul asupra pasărilor şi impactul vizual asupra mediului.

O turbină eoliană este un dispozitiv ce transformă mişcarea cinetica a palelor unei elice în energie mecanică. Dacă aceasta energie mecanică este apoi transformată în electricitate avem de-a face cu un generator alimentat cu vânt/convertor de energie eoliană. Termenul care s-a împroprietărit însă este “turbina eoliană”.

Impropriu denumite, centralele eoliene sunt, ferme de turbine eoliene, ce sunt conectate la reţeaua de distribuţie a curentului. În componenţa unei centrale eoliene nu intră doar turbinele ci şi redresoare de curent, transformatoarele şi corectoare ale factorului de putere al curentului. În amplasarea centralelor eoliene se ţine cont de valoarea vântului în zona, preţul terenului, impactul vizual şi asupra structurilor din vecinatate şi apropierea de reţeaua de distribuţie a curentului.

1.2. Influenţa formei reliefului asupra funcţionarii turbinei eoliene

Forma reliefului are o influenţă hotărâtoare asupra puterii şi stabilităţii vântului. Cu cât un teren este mai vălurit, cu atât vântul care suflă deasupra lui se va caracteriza printr-o mai mare instabilitate. În acest context ne referim nu numai la formele de relief de mari dimensiuni, gen munţi, dealuri şi văi. Chiar şi unele forme de teren neregulate, care la scară mică dau aspect de neregularităţi ale solului au influenţă asupra modului de deplasare al maselor de aer, care, toate la un loc formează vânturile. O zonă împădurită sau o zonă cu construcţii înalte constituie neregularităţi ale reliefului cu contribuţii definitorii la frânarea mişcării maselor de aer şi prin urmare la micşorarea energiei cinetice a acestora. Nu acelaşi lucru se întâmplă deasupra mării sau a lacurilor de mari dimensiuni. În aceste zone, obstacolele naturale sau artificiale lipsesc cu desăvârşire, iar forţele de frecare dintre masele de aer şi suprafeţele rugoase sunt absente. Prin urmare, viteza vânturilor deasupra întinderilor mari de apă şi implicit energia lor cinetică în aceste zone este mult mai mare. Luând-o în ordine descrescătoare, viteza vânturilor este mai mare deasupra mărilor şi în general deasupra întinderilor mari de apă, şi scade deasupra suprafeţelor împădurite, în zonele industriale şi de locuit cu clădiri înalte, ajungând sa fie foarte mică în spatele dealurilor şi munţilor şi chiar să se anuleze în văi şi în depresiuni.

La înălţimi mai mari de metri vântul nu mai este influenţat de condiţiile existente la sol, dar cu cât scade distanţa faţă de suprafaţa pământului, cu atât mai mult viteza lui este frânată de neregularităţile solului, de clădiri şi de arbori. Neregularităţile solului sunt definite de o scală care împarte zona în patru clase, începând de la Clasa care caracterizează condiţiile de la suprafaţa mării, până la Clasa care se referă la zone dens împădurite sau oraşe dens populate cu clădiri înalte, printre care şi zgârie-nori .

În general se consideră ca obstacolele mari (clădiri înalte şi zonele împădurite) acţionează ca o frână în calea maselor de aer. Dacă un astfel de obstacol are înălţimea , turbina eoliană trebuie să fie amplasată la o distanţă de minimum ori mai mare decât înălţimea obstacolului .

De multe ori acest lucru este greu de realizat din punct de vedere tehnologic şi al costurilor de montaj. Dar ca o regulă, înălţimea turbinei trebuie sa fie cel puţin dublă faţă de înălţimea obstacolului.

Acest raţionament este exemplificat în Fig.

Fig 1.2. Înălţimea turbinei eoliene funcţie de înălţimea

clădirilor şi copacilor din zonă

Preview document

Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 1
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 2
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 3
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 4
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 5
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 6
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 7
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 8
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 9
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 10
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 11
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 12
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 13
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 14
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 15
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 16
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 17
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 18
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 19
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 20
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 21
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 22
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 23
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 24
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 25
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 26
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 27
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 28
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 29
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 30
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 31
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 32
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 33
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 34
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 35
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 36
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 37
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 38
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 39
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 40
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 41
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 42
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 43
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 44
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 45
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 46
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 47
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 48
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 49
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 50
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 51
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 52
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 53
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 54
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 55
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 56
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 57
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 58
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 59
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 60
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 61
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 62
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 63
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 64
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 65
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 66
Proiectarea Centralelor Eoliene - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Centralelor Eoliene.doc

Alții au mai descărcat și

Alimentarea unui atelier de prelucrare mecanică folosind un post de transformare

1. INTRODUCERE Postul de transformare se defineste, constructiv si functional, ca o statie electrica de transformare coboratoare, cu o putere...

Motorul Sincron cu Magneți Permanenți

Memoriu Justificativ Motoarele sincrone cu magneți permanenți au o aplicabilitate în creştere datorită avantajelor sale, precum randamente...

Modelarea și Implementarea Filtrelor Analogice și Digitale

Utilitatea temei Filtrele sunt circuite electronice/electrice care au rolul de a procesa un semnal de intrare şi de a produce la ieşire un alt...

Instalație de Condiționare a Aerului

MEMORIU JUSTIFICATIV În acest proiect este prezentată o instalaţie de condiţionare a aerului. Am ales această temă deoarece am învăţat în decursul...

Analiza Soluțiilor Moderne de Conversie Termică a Energiei Solare

INTRODUCERE În timpul de faţă a devenit din ce în ce mai clar faptul că rezervele energetice de combustibili fosili sunt finite. Aceasta a...

Post de Transformare 630kVA

1.POSTURI DE TRANSFORMARE SI PUNCTE DE DISTRIBUTIE CONSIDERATII GENERALE In categoria posturilor de transformare (PT) sunt cuprinse toate...

Sisteme de Comunicații Optice

INTRODUCERE Sfârşitul mileniului doi şi începutul mileniului trei sunt caracterizate, printre altele, de o evoluţie fără precedent a sistemelor...

Studiul privind schemele de protecție pentru separarea controlată a sistemelor electro-energetice

CAPITOLUL I INTRODUCERE Energia electrică este produsă de sistemele de curent electric, care sunt infrastructuri critice, ale căror alimentare...

Te-ar putea interesa și

Centrale Eoliene

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. Vânturile sunt formate din cauză că soarele nu încălzeşte...

Centralele Eoliene - Studiu de Caz

1. INTRODUCERE În ansamblu, UE şi-a propus ca, până în 2020, 20% din consumul său total de energie să provină din resurse regenerabile. România a...

Energie Eoliană

ENERGIA EOLIANA I.Introducere Vântului este rezultatul activitatii energetice a soarelui si se formeaza datorita încalzirii neuniforme a...

Energia eoliană - Proiectul Parc eolian Spitalul PNF Sfântul Andrei, din Comuna Valea Iasului, Județul Argeș

Introducere Schimbările climatice afectează întreaga planetă, având repercusiuni asupra întregii populații, sub aspect economic, social și...

Proiectarea Generatorului Electric a Unei Centrale Eoliene

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Dacă la nivelul anilor '70 reconsiderarea surselor de energie alternativă avea ca unic motor criza petrolului, în...

Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere

I. CONVERTOARE FOTOELECTRICE 1. Lumina Lumina, cea care a reprezentat o mare necunoscută mii de ani, pentru om reprezintă o permanentă necesitate...

Dezvoltarea energiei eoliene în Dobrogea

1. Considerații generale privind energia eoliană Una dintre provocările majore pentru Uniunea Europeană se referă la modul în care se va putea...

Energia eoliană

1.1. Definitie Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi transformata in...

Ai nevoie de altceva?