Analiză asupra funcționării unei microrețele

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 25188
Mărime: 3.88MB (arhivat)
Publicat de: Alice Crăciun
Puncte necesare: 12

Extras din licență

Introducere

Conceptul de "microgrid", în traducere ad literam înseamnă microrețea electrică. Aceste microrețele cu comandă automată există de mai multe decenii acolo unde condițiile tehnologice și economice ale unei anumite zone nu permit conectarea consumatorilor la rețeaua principală de electricitate a comunitații. Datorită flexibilității și a costurilor competitive, principala resursă energetică pentru aceste microrețele este reprezentata de combustibilii fosili, dar în același timp noile tehnologii din domeniul energiilor regenerabile și politicile dure de promovare a acestui domeniu au făcut ca interesul pentru aceste noi tehnologii să fie în creștere.

În Europa și in intreaga lume multe state și-au stabilit ținte bine gândite și termene realiste în care un anumit procent din producția de energie a unei țări să provină doar din surse regenerabile de energie. Din grupul acestor țari, putem enumera Marea Britanie care are un procent ținta de 15% din totalul de energie produsă să provină din surse regenerabile până în anul 2016, Germania care promoveaza o politică mai agresivă care încurajează aceste tipuri de surse de energie si are ca țintă un procent de 25-30% până în anul 2020, iar ulterior un procent de 50% până in anul 2030.

În Statele Unite ale Americii, statul California are ca țintă propusă un procent de 33% din totalul de energie produsă să provină din energii regenerabile până în anul 2020. În Canada, provincia Ontario se aplică o serie de măsuri economice pentru a încuraja investițiile efectuate în domeniul energiei regenerabile.

În cadrul Uniunii Europene, în anul 2009 se observa o creștere a investițiilor în domeniul energiilor verzi. Aproximativ 55% din noile capacitați de producție bazate pe energii regenerabile erau de exploatare a vântului (energie eoliană) și a soarelui (energie solară, fotovoltaică).

Pentru a putea integra aceste surse de energie în sistemul de distribuție, trebuie îndeplinite anumite cerințe de ordin tehnic și economic care se referă în special la siguranța în alimentarea consumatorilor, fiabilitatea instalațiilor existente și modul în care noile sisteme integrate pot afecta negativ sistemele deja existente.

Următoarele probleme pot include:

- reorganizarea zonelor unde cererea și oferta pentru energie este imprevizibilă si introducerea rezervării corespunzătoare

- asigurarea fiabilitații și funcționarea corectă din punct de vedere tehnic și economic pentru microrețelele cu generare intermitentă în modul independent de funcționare

- proiectarea unor sisteme de gestiune a cererii care permite clienților sa reacționeze la nevoile rețelei

- asigurarea unui mediu investițional care permite competitivitatea pe acest segment de piața și oferirea de stimulente care încurajează investițiile energetice de acest tip

- reproiectarea sistemelor de protecție ale rețelelor care asigură circulația bidirecțională de putere

- dezvoltarea de noi sisteme de control a tensiunii și a frecvenței care să completeze creșterea în număr a sistemelor de distribuție bazate pe electronică de putere

- dezvoltarea pieței și a mecanismelor de control care să permită integrarea acestor microrețele in timp și într-un mediu lipsit de orice fel de impediment tehnic sau economic

Microrețelele reprezintă o alternativă interesantă care oferă soluții simple la problemele de integrare a surselor de energie distribuite în sistemele energetice naționale. În prezent, dezvoltarea acestui tip de rețea se bazeaza pe creșterea fiabilitații și securitații prin regândirea sistemelor de protecție și control care asigură funcționarea corectă și sigură a microrețelelor atât dacă fac parte dintr-un sistem mai mare de distribuție cât și în cazul rețelelor care funcționează independent.

Capitolul 1

Conceptul de microrețea

1.1. Definiții și generalități

Acest concept a fost introdus ca o soluție pentru integrarea în condiții de siguranță a resurselor energetice distribuite și a sistemelor de stocare a energiei în cadrul rețelelor electrice naționale si internaționale. Aceste microrețele reprezintă pentru sistemul național un simplu element ce răspunde la comenzile directe ale sistemului de control al rețelei principale de energie electrică dintr-o anumită zonă.

O definiție detaliată este înca în discuție, dar o microrețea poate fi descrisă cel mai bine ca un sistem de generare distribuită combinat cu un sistem de stocare a energiei, acest sistem fiind conectat la sistemul de distribuție principal printr-un punct de conexiune comună.

Microrețelele reprezintă în realitate insule lăsate intenționat în diferite incinte si locații unde se găsesc portiuni ce fac parte din sistemele locale de distributie a utilitatilor si unde se gaseste cel putin un grup producator de energie si sarcinile aferente acestuia. Unitatile producatoare pot fi de generare distribuita (DG - ”Distributed Generation") sau de stocare distribuita (DS -"Distributed Storage") si in cele mai multe cazuri pot fi folosite concomitent pentru a furniza energie electrica catre microretea. Intr-o microretea, sursele de energie si sarcinile lor pot fi deconectate si reconectate la retea cu cele mai mici efecte pentru sarcinile locale deservite.

O microrețea poate funcționa atât în interconexiune cu alte rețele cât și în mod independent. Aceasta poate comuta între aceste doua stari în mod direct și independent de alte elemente de rețea. În starea de interconectare, deficitul de energie poate fi negociat și primit din rețeaua principală ("Main Grid") iar in cazul excesului de producție dintr-o microrețea, aceasta poate fi debitată în sistemul principal și pot fi obținute servicii auxiliare. În modul independent de funcționare, puterea activă si reactivă generată în interiorul microrețelei, incluzând și transferul temporar de putere către unitățile de stocare trebuie să fie mereu în echilibru cu cerințele locale de energie.

Pot exista potențiale beneficii pentru clienți în urma folosirii microrețelelor de distribuție, inclusiv îmbunătățirea fiabilității sistemelor prin existența posibilității de injecție de putere activă în porțiunea insularizată din cadrul sistemului electroenergetic în timpul unei pene de curent sau rezolvarea problemelor referitoare la calitatea energiei electrice prin reducerea distorsiunilor armonice suportate de sarcină. Alt beneficiu direct al acestui tip de sistem este reprezentat de rezolvarea problemelor de supraîncarcare a sistemuluielectroenergetic. Astfel, deconectând microrețeaua și funcționând în modul independent cu consumatorii rămânând conectați, rețeaua principală inregistrează o încarcare mai redusă și beneficiază de timpul necesar rezolvării unor probleme de mentenanță.

Bibliografie

1. Olivares, D.E., Mehrizi-Sani, A., Etemadi, A.H., Canizares, C.A., Iravani, R., Kazerani, M., Hajimiragha, A.H., Gomis-Bellmunt, O., Saeedifard, M., Palma-Behnke, R., Jimenez-Estevez, G.A., Hatziargyriou, N.D., "Trends in Microgrid Control", IEEE Transactions on Smart Grid, Vol. 5, No. 4, pp. 1905-1919, July 2014.

2. Dimitrovski, A., King, Y.X.T., Tolbert, L., "Microgrid Protection and Control Technologies", DOE Microgrid Workshop, 2011, online:

http://e2rg.com/microgrid/protection-control_breakout1.pdf, accesat la data de 26 mai 2015 3. Lasseter, Robert, "The CERTS microgrid concept", White paper for Transmission Reliability Program, Office of Power Technologies, US Department of Energy , 2002, online: http://www.westernsunsystems.comorwww.gosolarcalifornia.org/research/notices/2002-05-02_WORKSHOP_SUPP.PDF, accesat la data de 27 mai 2015 4. Lidula, N. W. A., Rajapakse A. D., "Microgrids research: A review of experimental microgrids and test systems", Renewable and Sustainable Energy Reviews 15.1, pp. 186-202, 2011. 5. Majumder, R., "Some Aspects of Stability in Microgrids" , IEEE Transactions on Power Systems, Vol. 28, No. 3, pp. 3243-3252, Aug. 2013 6. ICMET Craiova, "Sistem adaptiv pentru asigurarea calității energiei, prin corectarea parametrilor electrici ai rețelelor de joasă tensiune, integrabil în rețelele Smart Grid - (Samgrid)", Raport științific și tehnic, 2015, online: http://www.icmet.ro/SAMGRID/pdf/Concluzii.pdf, accesat la data de 25 mai 2015 7. Tan, X., Qingmin, L., Wang, H., "Advances and trends of energy storage technology in microgrid", International Journal of Electrical Power & Energy Systems 44.1, pp. 179-191, 2013 8. Bayindir, R., "A Comprehensive Study on Microgrid Technology" International Journal of Renewable Energy Research (IJRER) 4.4, pp. 1094-1107, 2014 9. Kwasinski, A., "Grid-Microgrids Interconnection", EE 394J10 Distributed Technologies, 2012, online: http://users.ece.utexas.edu/~kwasinski/EE394J10_DG_Grid%20interconnection.ppt, accesat la data de 23 mai 2015 10. Kroposki, B., Basso, T., DeBlasio, R., "Microgrid standards and technologies", IEEE Power and Energy Society General Meeting - Conversion and Delivery of Electrical Energy in the 21st Century, pp.1-4, 20-24 July 2008 11. Zampieri, S., Bolognani, S., "Coordinated Control of distributed energy resources in the power distribution grid: The reactive power compensation", Universita' di Padova, 2012, online: http://hycon2-ad2-wks.sciencesconf.org/conference/hycon2-ad2-wks/pages/brussels_talk.pdf, accesat la data de 30 mai 2015 12. Hittinger, E, "Evaluating the value of batteries in microgrid electricity systems using an improved Energy Systems Model", Energy Conversion and Management 89, pp 458-472, 2014

Preview document

Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 1
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 2
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 3
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 4
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 5
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 6
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 7
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 8
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 9
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 10
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 11
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 12
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 13
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 14
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 15
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 16
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 17
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 18
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 19
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 20
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 21
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 22
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 23
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 24
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 25
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 26
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 27
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 28
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 29
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 30
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 31
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 32
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 33
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 34
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 35
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 36
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 37
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 38
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 39
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 40
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 41
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 42
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 43
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 44
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 45
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 46
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 47
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 48
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 49
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 50
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 51
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 52
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 53
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 54
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 55
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 56
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 57
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 58
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 59
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 60
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 61
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 62
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 63
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 64
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 65
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 66
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 67
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 68
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 69
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 70
Analiză asupra funcționării unei microrețele - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Analiza asupra functionarii unei microretele.pdf

Alții au mai descărcat și

Monitorizarea Energiei Electrice Regenerabile

Capitolul I.Noţiuni generale privind generarea energiei electrice din resurse neconvenţionale 1.1.Studiul actual şi de perspectivă în producerea...

Energetică

Scopul reţelei de transport este să conecteze centralele şi centrele de sarcină pentru a alimenta sarcina cu o fiabilitate cerută şi eficienţă...

Îmbunătățirea calității energiei electrice într-un punct comun de cuplare a surselor de energie electrică neconvențională la sistemul de distribuție a energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE. ASPECTE GENERALE PRIVIND CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE. Tema acestui proiect este actuală și pune în evidență efectele...

Puterea Reactivă

INTRODUCERE În afara consumului de putere şi energie activă pentru exploatarea reţelelor electrice interesează şi consumul de putere şi energie...

Reprezentarea și analiza consumatorilor complecși la perturbații de tip gol de tensiune în rețea

Consumatorii complecşi (CC), sunt definiţi ca acele porţiuni de sistem care nu sunt reprezentate explicit la nivelul sistemului, şi care pot fi...

Studiul măsurătorilor unui sistem de monitorizare a calității energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Calitatea energiei electrice este unul dintre obiectivele importante ale operatorilor de distribuție și de transport a...

Producerea și utilizarea biogazului pentru obținerea de energie

1.1.Energie regenerativă - 35 Miliarde Euro-Biogaz Al doilea raport al UE postaderare, din cadrul mecanismului de verificare şi cooperare cu...

Transportul și distribuția energiei electrice - proiectarea unei rețele electrice

INTRODUCERE Sistemul electroenergetic (SEE) sau sistemul electric de putere reprezintă ansamblul instalaţiilor destinate producerii,...

Ai nevoie de altceva?