Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 102 în total
Cuvinte : 31488
Mărime: 155.90KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Nagy
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ec. Bucur Ion
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIEŞTI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE DEPARTAMENTUL ÎNVÂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ ŞI FRECVENŢĂ REDUSĂ SPECIALIZAREA-CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Cuprins

  1. Capitolul I.4
  2. Consideraţii generale privind impozitele. .4
  3. 1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor.4
  4. 1.2. Elementele impozitului.6
  5. 1.3. Clasificarea impozitelor.7 1.4. Caracterizarea generală a impozitelor directe.10
  6. 1.5. Impozitele reale.11
  7. 1.6. Impozitele personale.13
  8. 1.7. Cota unica de impozitare de 16%.15
  9. Capitolul II.17
  10. Impozitul pe venit.17
  11. 2.1. Sfera de cuprindere a impozitului pe venit.17
  12. 2.2. Contribuabilii impozitului pe venit.18
  13. 2.3. Venituri neimpozabile.18
  14. 2.4. Impozitul pe venitul persoanelor fizice.21
  15. 2.5. Impozitul pe venitul persoanelor juridice.23
  16. 2.6.Categorii de venituri supuse impozitului pe venit.26
  17. Capitolul III.54
  18. Impozitul pe profit.54
  19. 3.1. Depunerea declaraţiilor pe impozitul pe profit.54
  20. 3.2. Venituri neimpozabile.57
  21. 3.3. Cheltuielile.58
  22. 3.4. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor.60
  23. Capitolul IV.62
  24. Impozitul pe dividende.62
  25. 4.1. Reţinerea impozitului pe dividende.63
  26. 4.2. Contabilitatea impozitului pe dividende.65
  27. 4.3.Studiu de caz.68
  28. Capitolul V.73
  29. Impozitele şi taxele locale .73
  30. 5.1. Impozitul şi taxa pe cladiri.73
  31. 5.2. Impozitul şi taxa pe teren.78
  32. 5.3. Impozitul pe mijloacele de transport.81
  33. 5.4. Taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate.83
  34. 5.5. Taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor, autorizaţiilor.85
  35. 5.6. Impozitul pe spectacole.87
  36. 5.7. Taxa hotelieră.89
  37. 5.8. Taxe speciale.90
  38. 5.9. Alte taxe locale.91
  39. 5.10. Venituri bugetare ale impozitelor si taxelor locale.92
  40. Capitolul VI.94
  41. Dubla impunere juridica internationala.94
  42. Bibliografie.99

Extras din licență

CAPITOLUL I

Consideratii generale privind impozitele

1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor

“Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei părţi din veniturile şi/sau averea persoanelor fizice sau juridice la dispoziţia statului în vederea acoperirii cheltuielilor publice. Această prelevare se face în mod obligatoriu, cu tiltlu nerambursabil şi fără contraprestaţie directă din partea statului.”¹

Dupa opinia economistului Gheorghe Tasca (Probleme economice si financiare -1927), impozitul este o prelevare pe care colectivitatea sociala o cere de la individ, in virtutea principiului de solidaritate sociala, atat in scop economic si social pentru a aplana nedreptatile pricinuite de o repartitie injusta a procesului social, cat si in scop fiscal pentru a subveni la cheltuielile de interes general si la celelalte sarcini rezultand din datoriile statului.

In aceste randuri descifram influenta ideilor novatoare ale economistului german Adolf Wagner, care sustinea ca ” .impozitul nu este numai un mijloc de a acoperi cheltuielile, dar si un mijloc de a corija repartitiunea averilor si a veniturilor produse de libera concurenta”.²

Caracterul obligatoriu al impozitelor trebuie înţeles în sensul că plata acestora către stat este o sarcină impusă tuturor persoanelor fizice şi/sau juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere pentru care, conform legii, datorează impozit. Dreptul de a introduce impozite îl are statul şi el se exercită, de cele mai multe ori, prin intermediul puterii legislative (Parlamentul), iar uneori şi, în anumite condiţii, prin organele de stat locale. Parlamentul se pronunţă în legătură cu introducerea impozitelor de stat de importanţă naţională, organele de stat locale pot introduce unele impozite în favoarea unităţilor administrativ-teritoriale. În România, conform Constituţiei, consiliile locale sau judeţene stabilesc şi taxele locale, în limitele şi în condiţiile legii.

Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil.In schimbul acestora, platitorii impozitelor nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala sau apropiata.

Sarcina achitării impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice şi juridice care realizează venit dintr-o anumită sursă prevăzută de lege.

Această sursă este, pentru muncitori şi funcţionari - salariul, pentru agenţii economici - profitul, pentru proprietarii funciari - renta, pentru deţinătorii de hârtii de valoare (acţiuni , obligaţiuni etc.) - venitul produs de acesta (dividende, dobânzi ş.a.). Micii meseriaşi şi liber-profesionştii suportă impozitele din venitul realizat de pe urma activităţii desfăşurate.

Rolul impozitelor de stat se manifestă pe plan financiar, economic şi social. Modul concret de manifestare a acestui rol cunoaşte unele diferenţieri de la o etapă de dezvoltare a economiei la alta.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifestă pe plan financiar, deoarece aceasta constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Astfel, în ţările dezvoltate, impozitele, taxele şi contribuţiile procură opt, nouă zecimi din totalul resurselor financiare ale statului. În cadrul ţărilor în curs de dezvoltare, ponderea impozitelor şi taxelor în totalul resurselor financiare publice înregistrează deferenţieri importante, variind între cinci şi nouă zecimi.

Caracteristică pentru evoluţia impozitelor şi taxelor în perioada postbelică este tendinaţa de creştere continuă a acestora ca mărime, atât absolută, cât şi relativă.

Sporirea volumului încasărilor din impozite s-a realizat prin creşterea numărului plătitorilor, extinderea bazei de impunere, precum şi prin majorarea cotelor de impunere.Această din urmă măsură a vizat, în cea mai mare parte, impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice şi mai puţin veniturile obţinute de societăţile de capital.

Până prin anii ’70-’80, s-a observat o anumită accentuare a rolului impozitelor pe plan economic, concretizată în încercările statului de a folosi mai multe impozite ca mijloc de intervenţie în activitatea economică. În funcţie de intenţia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca un instrument de încurajare sau de frânare a unei anumite activităţi economice, de creştere ori de reducere a producţiei sau consumului unui anumit produs, de impulsionare ori de îngrădirea comerţului exterior etc.

Referindu-se la rolul impozitelor, economistul francez, Pierre Lalumíere, sublinia că impozitele pot fi folosite pentru a „încuraja (sub forma exonerării) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxării) o anumită activitate economică. Fără să înceteze de a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, impozitul a devenit un mijloc de intervenţie în domeniul economic şi social”.

Pe plan social, rolul impozitelor se concretizează în faptul că, prin intermediul lor, statul procedează la redistribuirea unei părţi importante din produsul intern brut între grupuri sociale şi indivizi, între persoanele fizice şi cele juridice. Cu unele exceptii, tendinta este de crestere a ponderii impozitelor directe pe seama celor indirecte.In cadrul impozitelor directe, impozitul pe venitul individual si pe profitul societatilor procura in majoritatea cazurilor peste 9/10 din total, iar impozitul pe averea persoanelor fizice si pe activul net al societatilor mai putin de 1/10. Resursele financiare provenind din impozitul pe venitul persoanelor fizice intrec de peste 4 ori pe cele din impozitul pe profitul societatilor.

Potrivit Tratatului de la Maastricht, in statele membre ale Uniunii Europene, impozitele pe consum se stabilesc de catre organele comunitare (Consiliul UE), in timp ce impozitele directe sunt de competenta autoritatilor nationale.

Proportia in care impozitele directe si cele indirecte participa la formarea veniturilor publice -problema de baza a politicii fiscale- este rezolvata in mod diferit de la o tara la alta.

Preview document

Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 1
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 2
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 3
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 4
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 5
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 6
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 7
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 8
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 9
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 10
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 11
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 12
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 13
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 14
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 15
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 16
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 17
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 18
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 19
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 20
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 21
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 22
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 23
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 24
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 25
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 26
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 27
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 28
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 29
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 30
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 31
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 32
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 33
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 34
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 35
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 36
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 37
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 38
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 39
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 40
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 41
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 42
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 43
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 44
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 45
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 46
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 47
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 48
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 49
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 50
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 51
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 52
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 53
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 54
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 55
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 56
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 57
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 58
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 59
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 60
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 61
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 62
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 63
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 64
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 65
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 66
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 67
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 68
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 69
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 70
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 71
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 72
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 73
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 74
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 75
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 76
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 77
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 78
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 79
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 80
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 81
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 82
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 83
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 84
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 85
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 86
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 87
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 88
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 89
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 90
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 91
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 92
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 93
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 94
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 95
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 96
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 97
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 98
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 99
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 100
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 101
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 102
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 103
Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • Analiza Impozitelor Directe, Importanta Sursa a Bugetului Public National in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Impozitul pe veniturile persoanelor fizice în România și statele UE

INTRODUCERE Timp de decenii sistemul de impozite al României a funcţionat şi s-a dezvoltat ca o componentă a modelului administrativ de conducere,...

Studiu privind fiscalitatea la o societate comercială

INTRODUCERE Societatea românească încă traversează o perioadă de profunde transformări, generate de tranziţia de la un sistem centralizat la un...

Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară

INTRODUCERE Pentru dezvoltarea și creșterea oricărei societăți, furnizarea unei infrastructuri de bază este foarte esențială. Acest lucru explică...

Taxa pe valoarea adăugată - un impozit în continuă transformare

Introducere. Am elaborat lucrarea „Taxa pe Valoarea Adăugată un impozit în continuă transformare„ pornind de la premiza că introducerea ei...

Impozitele pe Avere și Rolul lor socio-economic

Impozitele pe avere și rolul lor socio – economic Capitolul 1. Caracterizarea generală a impozitelor pe avere 1.1.Particularitățile impozitelor...

Fiscalitatea Intreprinderii. Studiu de Caz

INTRODUCERE Obligatiile fiscale ale firmei care fac obiectul lucrarii sunt impozitele indirecte, respectiv Taxa pe Valoarea adaugata, si...

Analiza impozitelor directe în România în perioada de tranziție

INTRODUCERE Proiectul meu financiar bancar se intituleaza: “Impozitele directe in Romania in perioada de tranzitie”. Am ales această temă deoarece...

Studiu Privind Impozitele Directe la o Societate Comercială

1. Introducere Impozitele sunt prin contribuţia lor legală şi destinaţia lor clasică o sarcină contributivă normală pe care cetăţeanul o suportă...

Te-ar putea interesa și

Politica financiară a României

Capitolul 1. Politica financiară. Aspecte teoretice 1.1. Mecanismul financiar – componenta de bază a mecanismului de funcţionare a economiei...

Accizele în România și Armonizarea Lor cu Cele Practicate în Cadrul Uniunii Europene

Introducere În condiţiile complexe ale mecanismelor pieţei concurenţiale şi în legătură directă cu încercările statelor moderne de a utiliza...

Desfășurarea procesului bugetar la Primăria Comunei Pungesti, Județul Vaslui

Capitolul 1. Prezentarea generală a Primăriei comunei Pungeşti 1.1. Scurt istoric Comuna Pungeşti este situată în partea de Nord-Vest a judeţului...

Studiul privind evoluția veniturilor bugetare în perioada 2005-2008

Introducere Datorită evoluţiei financiare atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional precum şi a crizei economice ce se conturează este...

Rolul Impozitelor Indirecte în Sistemul Fiscal din România

INTRODUCERE În ultimii ani, politica fiscală din România nu a reuşit să evite deficitele excesive – deşi a existat această intenţie – şi nu a...

Trasaturile, Formele și Locul Impozitelor Indirecte în Formarea Resurselor Financiare Publice

CAPITOLUL I: CARACTERIZAREA GENERALĂ A IMPOZITELOR PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 1.1. Locul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice în...

Structura Resurselor Financiare Publice și Factorii de Influență Asupra Formării Lor

I. CARACTERIZAREA GENERALĂ A RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE I. 1 Conţinutul resurselor financiare publice şi alocarea acestora Tendinţa continuă...

Structura resurselor financiare publice și factorii de influență asupra formării lor pe plan mondial în România

CAPITOLUL 1 – Caracterizarea generală a resurselor financiare publice 1.1. Noţiunea de resurse financiare publice “Resursele sunt elemente ale...

Ai nevoie de altceva?