Fiscalitatea

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 19056
Mărime: 412.83KB (arhivat)
Puncte necesare: 12

Extras din licență

1. Fiscalitatea-aspecte generale

1.1. Prelevările fiscale(definiție,funcții,rol)

Fiscalitatea este o stiinta, este matematica vie intrucat totul porneste de la ratiunea de a armoniza interesele personale cu cele sociale pe calea impozitelor, impozite care trebuie stabilite pe baza de principii clare si sanatoase, de echitate fiscala, economica si sociala. Fiscalitatea este o arta, a ratiunii economice, sociale si politice intrucat in stabilirea impozitelor nu exista tipare, prototipuri dupa care sa se aplice politica fiscala in orice tara, nu exista retete universal valabile. Chiar si in aceasi tara "strategia fiscala" se schimba frecvent, uneori destul de mult, in functie de evolutia economica, sociala si politica, interna si internationala.

Notiunile privind "fiscalitatea"au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, pentru a raspunde unor necesitati obiective ecomonico-financiare si sociale ale statului. Asupra acestei notiuni exista multe interpretari, intelegeri si definitii, in functie de elementele componente, intelegerea relatiilor si interactiunilor intre aceste elemente, modul de percepere a rolului si functiilor lor in sistemul economico-social, in raport de determinarile si finalitatea acestora.

In literatura de specialitate sunt numeroase referiri la fiscalitate, in sensul conceptual, metodologic si aplicativ.Una dintre aceste referiri este si faptul ca: "majoritatea din aceste interventii au ca abordare in sine, uneori exclusive, in argumentare, notiunea de impozit perceput ca o plata obligatorie la dispozitia colectivitatilor publice. De putine ori, insa fiscalitatea este asociata cu factorul de determinare, cauzalitatea, cheltuielile publice generate, la randul lor, de nevoile generale ale societatii. In lucrarile publicate in Romania, care au prezent termenul fiscalitate chiar in titlu, nu se fac referiri la o definire expresa, ori, un cadru de abordare generala, cu caracter conceptual, din care sa rezulte continutul, metodele, tehnicile si formele de exprimare a acesteia.

In lucrarile cu referire la finantele publice, termenul de fiscalitate se regaseste mai ales, in legatura cu politica financiara sau fiscala ori parghiile financiare. Fiscalitatea insoteste pe plan istoric, teoretic si practice finantele publice, de o maniera in care se poate afirma ca, uneori, apare imaginea unei identificari partiale cu acestea. Finantele publice sunt prezente in evolutia societatii umane insotind-o de la aparitia primelor sale forme organizatorice.

Satisfacerea cerinţelor oricărei societăţi necesită realizarea unor venituri publice. În consecinţă, statul procedează la repartiţia sarcinilor publice între membrii societăţii, persoane fizice şi juridice. Instrumentul financiar şi juridic prin care se înfăptuieşte această repartiţie îl constituie obligaţia fiscală sub forma impozitelor şi taxelor şi a altor sarcini fiscale specifice fiecărei ţări şi fiecărei etape istorice.

Impozitele şi taxele, ca venituri bugetare, au izvorât în prinul rând din necesiattea întreţinerii aparatului de stat. O dată cu creşterea rolului şi funcţiilor statului şi implicarea lui în viaţa economico-socială, veniturile publice au fost folosite şi pentru susţinerea acestor noi misiuni.

În doctrina fiscală, impozitul este definit ca o obligaţie de natură bănească către bugetul de stat nerambursabilă şi fără contraprestaţie directă din partea statului, stabilită prin lege în sarcina persoanelor fizice şi juridice, care realizează venituri de pe urma bunurilor pe care le dobândesc, le posedă ori le înstrăinează sau a activităţilor pe care le desfăşoară.

Impozitul este un element component al circuitului economic şi îndeplineşte următoarele funcţii: de formare a fondurilor generale ale societăţii la nivel de stat, unităţi administrativ-teritoriale sau instituţii publice, de redistribuire a unor venituri primare sau derivate pentru satisfacerea unor nevoi sociale; de reglare a unor fenomene economice sau sociale. Statul poate interveni prin pârghiile sale fiscale pentru stimularea interesului de a investi în anumite domenii sau de a corecta nivelul preţurilor şi tarifelor. Impozitul reprezintă un punct nodal al fiscalităţii, el însoţind în decursul istoriei naşterea şi dezvoltarea statului.

Impozitul are caracter unilateral ca o consecinţă a suveranităţii statului. El este o instituţie de drept publică fără de care nu se poate concepe existenţa statului, făcând parte organică din el.

Pe lângă impozite, taxele sunt o categorie de venituri bugetare (suma de bani percepută în favoarea bugetului) cu o evoluţie multiformă în toate orânduirile de stat, care se realizează ca plăţi datorate de persoanele fizice şi juridice ce beneficiază de anumite servicii sau activităţi prestate de către instituţiile publice, fie pentru circulaţia, fie pentru consumul anumitor bunuri.

Toate impozitele şi taxele se aplică şi se stablesc numai în baza unei legi. Instituirea impozitelor şi taxelor şi a celorlalte venituri bugetare este un drept al statului exercitat de organele puterii centrale prin Parlament şi în unele cazuri de Guvern. Sarcina achitării impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice şi juridice care realizează venit dintr-o sursă prevăzută de lege.

Prin structura sa, prin modul de determinare şi percepere, impozitul constituie un important instrument de care dispune statul pentru orientarea şi modelarea comportamentului investiţionar. În acelaşi timp, impozitul reprezintă pârghia financiară prin care statul are posibilitatea să stimuleze dezvoltarea şi desfăşurarea activităţii economice.

Impozitul este un instrument de politică economică ce poate juca un rol de incitare, de descurajare sau de stabilizare. El nu trebuie să contravină unei mai bune administrări economice, dimpotrivă, el trebuie să stimuleze realizarea unei economii mai eficiente, precum şi pentru atingerea unor obiective de ordin social, sanitar, demografic sau de altă natură.

În practica financiară se întâlneşte o diversitate de impozite care se deosebesc nu numai ca formă, ci şi în ceea ce priveşte conţinutul lor. După trăsăturile de fond şi de formă, impozitele pot fi grupate în impozite directe şi impozite indirecte.

Preview document

Fiscalitatea - Pagina 1
Fiscalitatea - Pagina 2
Fiscalitatea - Pagina 3
Fiscalitatea - Pagina 4
Fiscalitatea - Pagina 5
Fiscalitatea - Pagina 6
Fiscalitatea - Pagina 7
Fiscalitatea - Pagina 8
Fiscalitatea - Pagina 9
Fiscalitatea - Pagina 10
Fiscalitatea - Pagina 11
Fiscalitatea - Pagina 12
Fiscalitatea - Pagina 13
Fiscalitatea - Pagina 14
Fiscalitatea - Pagina 15
Fiscalitatea - Pagina 16
Fiscalitatea - Pagina 17
Fiscalitatea - Pagina 18
Fiscalitatea - Pagina 19
Fiscalitatea - Pagina 20
Fiscalitatea - Pagina 21
Fiscalitatea - Pagina 22
Fiscalitatea - Pagina 23
Fiscalitatea - Pagina 24
Fiscalitatea - Pagina 25
Fiscalitatea - Pagina 26
Fiscalitatea - Pagina 27
Fiscalitatea - Pagina 28
Fiscalitatea - Pagina 29
Fiscalitatea - Pagina 30
Fiscalitatea - Pagina 31
Fiscalitatea - Pagina 32
Fiscalitatea - Pagina 33
Fiscalitatea - Pagina 34
Fiscalitatea - Pagina 35
Fiscalitatea - Pagina 36
Fiscalitatea - Pagina 37
Fiscalitatea - Pagina 38
Fiscalitatea - Pagina 39
Fiscalitatea - Pagina 40
Fiscalitatea - Pagina 41
Fiscalitatea - Pagina 42
Fiscalitatea - Pagina 43
Fiscalitatea - Pagina 44
Fiscalitatea - Pagina 45
Fiscalitatea - Pagina 46
Fiscalitatea - Pagina 47
Fiscalitatea - Pagina 48
Fiscalitatea - Pagina 49
Fiscalitatea - Pagina 50
Fiscalitatea - Pagina 51
Fiscalitatea - Pagina 52
Fiscalitatea - Pagina 53
Fiscalitatea - Pagina 54
Fiscalitatea - Pagina 55
Fiscalitatea - Pagina 56
Fiscalitatea - Pagina 57
Fiscalitatea - Pagina 58
Fiscalitatea - Pagina 59
Fiscalitatea - Pagina 60
Fiscalitatea - Pagina 61
Fiscalitatea - Pagina 62
Fiscalitatea - Pagina 63
Fiscalitatea - Pagina 64
Fiscalitatea - Pagina 65
Fiscalitatea - Pagina 66
Fiscalitatea - Pagina 67
Fiscalitatea - Pagina 68
Fiscalitatea - Pagina 69
Fiscalitatea - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Fiscalitatea.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind fiscalitatea la o societate comercială

INTRODUCERE Societatea românească încă traversează o perioadă de profunde transformări, generate de tranziţia de la un sistem centralizat la un...

Fiscalitatea Intreprinderii. Studiu de Caz

INTRODUCERE Obligatiile fiscale ale firmei care fac obiectul lucrarii sunt impozitele indirecte, respectiv Taxa pe Valoarea adaugata, si...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Procedură fiscală privind taxa pe valoarea adăugată pe exemplul DGFP Vrancea

1. ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONALITATE LA DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE VRANCEA 1.1. PREZENTARE GENERALĂ În judeţul Vrancea, unitatea Agenţiei...

Control Fiscal

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL FISCAL 1.1 Conceptul de control financiar si control fiscal Indiferent de forma...

Regimul Juridic al Controlului Fiscal

INTRODUCERE În studiu pe care autorul îl propune spre prezentare, intitulat ,,Regimul juridic al controlului fiscal”, se intenţionează să se...

Sistemul Fiscal al Republicii Moldova - Aliniere la Standardele Europene

Introducere Republica Moldova este un stat în care, societatea a ajuns să-şi consume resursele de viitor (financiare, materiale şi umane), pe...

Politica fiscală a Uniunii Europene - prezent și perspective

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Așezarea și perceperea veniturilor bugetare la contribuabili și organele fiscale

Cap.1 Organizarea si functionarea unei societati comerciale 1.1 Scurt istoric si obiect de activitate La data de 23/12/1989 a luat fiinta gazeta...

Sistemul Fiscal în România

1. PREZENTAREA GENERALĂ A SISTEMULUI FISCAL DIN ROMÂNIA - Poziție geografică: Stat situat în SE Europei, la N de Peninsula Balcanică, în Bazinul...

La Fiscalite de la Roumanie entre 2000-2004

1) Introduction : Mots-clés : le secteur public, les revenus budgétaires, le financement La politique fiscale et le système fiscal sont deux...

Ai nevoie de altceva?