Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară

Licență
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 15887
Mărime: 848.76KB (arhivat)
Publicat de: Ionelia P.
Puncte necesare: 12
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori MASTER Finanțe corporative

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. Capitolul I 5
  3. Stadiul actual al cunoașterii 5
  4. 1.1. Considerații generale privind impozitul pe profit 5
  5. 1.2. Considerații generale privind profitul 7
  6. 1.3. Analiza modernă privind impozitul pe profit și indicatorii de performanță financiară 8
  7. Capitolul II 13
  8. Noţiuni teoretice 13
  9. 2.1. Elemente generale ale impozitului 13
  10. 2.1.1. Rolul impozitelor de stat 13
  11. 2.1.2. Componentele impozitului 13
  12. 2.1.3. Clasificarea impozitelor 13
  13. 2.1.4. Impozitul pe profit 14
  14. 2.1.5. Consecinţele impozitului pe profit 18
  15. 2.1.6. Efecte asupra structurii financiare a întreprinderii 18
  16. 2.1.7. Impactul impozitului pe profit asupra deciziilor de investiţie 20
  17. Capitolul III 25
  18. Studiu de caz privind influența impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanţă financiară 25
  19. 3.1. Prezentarea societății comerciale Ford Motor CO. 25
  20. 3.1.1. Sectorul industriei automobilelor 26
  21. 3.2. Metodologia de cercetare 28
  22. 3.2.1. Selectarea variabilelor și descrierea lor 29
  23. 3.2.2. Modelul de analiză 32
  24. 3.3. Rezultatele cercetării 34
  25. 3.3.1. Dependența dintre variabile 34
  26. 3.3.2. Modelele econometrice de regresie liniară 35
  27. CONCLUZII 44
  28. BIBLIOGRAFIE 46
  29. ANEXĂ 49

Extras din licență

INTRODUCERE

Pentru dezvoltarea și creșterea oricărei societăți, furnizarea unei infrastructuri de bază este foarte esențială. Acest lucru explică de ce guvernul prezintă o mare preocupare pentru mijloacele prin care se poate ajunge la îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru societate. Guvernul are nevoie de bani pentru a fi în măsură să execute obligațiile sociale pentru public. De aceea, devine responsabilitatea guvernului de a găsi sursa fondurilor necesare pentru furnizarea facilităților de bază, pentru cetățenii beneficiari. Unul dintre aceste mijloace este impozitarea profitului.

Considerat un produs al istoriei, deoarece acesta a însoțit civilizația umană încă de la apariția primelor forme de organizare statală până în prezent, impozitul pe profit este cea mai importantă sursă de venit la bugetul statului. În (1971), francezul Pierre Lalumière spunea, în lucrarea „Les finances publiques”, că impozitul pe profit este un element ce poate încuraja activitățile societăților economice (sub forma exonerării) sau, dimpotrivă, le poate descuraja (sub forma suprataxării). El poate determina creșterea costului de producție, rezultând un impact negativ asupra prețurilor, descurajând astfel economia. Putem spune că, deși au trecut câțiva ani de la prezentarea ideii de mai sus, iar economia s-a confruntat cu numeroase schimbări pentru dezvoltarea propice a societății, actualitatea acesteia se regăsește și în sistemul fiscal de astăzi utilizat în societățile moderne. Impozitarea beneficiului este una din preocupările permanente ale managerilor întreprinderilor și reprezintă, în același timp, o variabilă economică fundamentală din viața curentă a agentului economic. Cea mai mare parte a impozitului pe profit este suportată de întreprindere, influența manifestându-se asupra autofinanțării și asupra eficienței economice, în general.

Prin perceperea corectă a impozitelor de către organele puterii publice, este menită promovarea activității de antreprenoriat și de afaceri, acestea acționând ca o pârghie economică aplicată de stat asupra întregului interes economic al firmei. Atunci când pe piață apar dezechilibre economice, statul poate interveni asupra ei prin politica fiscală, reprezentată în cea mai mare parte de impozite. Intervenția statului are rolul de a restabili echilibrul economic pentru promovarea creșterii economice, atragerea investițiilor străine și ridicarea competitivităţii produselor autohtone.

Obiectivul principal al acestei lucrări constă în prezentarea impactului impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanţă financiară, iar motivul alegerii temei derivă din faptul că popularitatea acestora reușește să stârnească interesul fiecărui întreprinzător. Subiectul dezbătut este unul interesant, mai ales în ceea ce privește documentarea în sfera fiscalității, impozitul pe profit fiind unul dintre cele mai importante prelevări percepute asupra rezultatelor firmei. El diminuează profitul net generat, rezultând o profitabilitate scăzută a companiei (Jinca, 2014).

Lucrarea este sintetizată pe trei capitole. În primul capitol intitulat “Stadiul actual al cunoașterii” s-a urmărit prezentarea unor considerente asupra impozitului pe profit din perspectiva actuală a celor ce au analizat influența lui asupra profitabilității unei întreprinderi. Efectele generate și factorii principali de influență ce intervin, precum și câteva dintre studiile empirice și econometrice actuale realizate de-a lungul timpului asupra acestei teme, alcătuiesc prima parte a prezentei lucrări. Capitolul II prezintă noţiuni elementare despre determinarea impozitului pe profit, cota de impunere, elementele care alcătuiesc impozitul pe profit, precum şi metodele şi formulele de calcul ale acestora.

Capitolul III, “Studiu de caz privind impactului impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanţă financiară”, reflectă contribuția proprie principală adusă pentru constituirea acestei lucrări, efectuată prin realizarea unui studiu econometric de tip regresie multiplă, pentru o companie din domeniul construcţiei de automobile, pe o durată de 32 de ani. Prin această cercetare dorim să evidențiem legăturile directe și indirecte dintre rata efectivă de impozitare și principalii indicatori de performanță financiară, precum și impactul acestora asupra întreprinderii. În finalul lucrării sunt prezentate concluziile și recomandările ce au fost desprinse ca urmare a cercetării efectuate.

Capitolul I

Stadiul actual al cunoașterii

1.1. Considerații generale privind impozitul pe profit

Într-o societate modernă, sistemul fiscal joacă un rol important în cadrul activităţii economice, prin funcţiile care îi sunt atribuite. Impozitul constituie un instrument creat în scopul de a recompensa statul pentru asigurarea anumitor utilităţi de natură publică, cu caracter colectiv. Aşadar, impozitul este o categorie economică, o componentă din circuitul economic, strâns legat de apariţia statului. El este considerat a fi un preţ pe care agenţii economici şi cetăţenii trebuie să îl plătească pentru serviciile publice sociale, culturale sau administrative, inclusiv securitatea, furnizate de stat.

Într-un sens mai larg, impozitul este contribuţia bănească obligatorie, generală şi definitivă (nerambursabilă), directă sau indirectă, efectuată de persoane juridice şi fizice din veniturile şi averea lor la bugetul statului sau la cele locale, în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege, fără obligaţia din partea statului de a presta plătitorului un echivalent direct şi imediat, necesar pentru satisfacerea cerinţelor societăţii (Bistriceanu, 2008).

Reprezentând o pondere destul de mare din veniturile unui stat, impozitul pe profit a fost și este un subiect foarte controversat. Majoritatea experților în domeniul economic analizează periodic implicațiile acestuia asupra unei economii. În practica financiară se întâlnesc o multitudine de impozite, acestea fiind diferențiate nu numai ca formă, ci şi în ceea ce priveşte conţinutul. Însă atunci când vine vorba despre importanța prelevării și susținerea bugetului de stat, putem spune că impozitul pe profit necesită o atenție mai deosebită.

Impozitul pe profit este unul din impozitele care a influențat numărul și structura agenților economici, în țara noastră înregistrându-se o pondere foarte ridicată a societăților cu răspundere limitată, în detrimentul altor forme de societăți. Cuantumul impozitelor, contribuțiilor și taxelor datorate și achitate de agenții economici afectează trezoreria acestora în sensul diminuării disponibilităților bănești. În scopul obținerii unui excedent financiar, concretizat la nivelul profitului brut, activitatea agenților economici, generează numeroase implicații ale fiscalității, într-o economie națională. Însă reglementările fiscale influențează operațiile desfășurate la nivel microeconomic determinând reducerea profitului rămas la dispoziția acestora (Dobrotă, 2010).

Bibliografie

1. Abdul, A., & Adelabu, I. T. (2015). Relationship between corporate tax and profitability. A case study of OANDO PLC. International Research Journal of Education and Innovation (IRJEI), 1(6).

2. Bistriceanu, G. D. (2008). Sistemul fiscal al României. București: Editura Universitară.

3. Bolboros, I. (2014). Tax impact on the financial performance of companies. DAFI Applied Financial Research(8). Preluat pe April 2016, de pe http://www.dafi.ase.ro/cercetare.asp

4. Cârstea, F., & Dascălu, L. A. (2013). Studiu privind factorii de influență asupra cotei efective de impozitare a profitului. Colecția de working papers ABC-ul Lumii Financiare, 1.

5. Chude, D. I., & Chude, N. P. (2015). Impact of company income taxation on the profitability of companies in Nigeria: A study of Nigerian Breweries. European Journal of Accounting, Auditing and Finance Research, 3(8), 1-11.

6. Conefrey, T., & Fitzgerald, J. D. (2011). The macro-economic impact of changing the rate of corporation tax. Economic Modelling, 28, 991–999.

7. Constantin, A. A. (2014). The Analysis of Correlation between Profit Tax and Corporate Financial Performance. DAFI Applied Financial Research(8). Preluat pe May 7, 2016, de pe http://www.dafi.ase.ro/cercetare.asp

8. Corduneanu, C., Sistemul fiscal în ştiinţa finanţelor, Editura Codecs, Bucureşti, 1998

9. Dobrotă, G. (2010). Implicațiile fiscalității asupra trezoreriei întreprinderii. Analele Universităţii “Constantin Brâncuşi”, Seria Economie(2).

10. Ezugwu, C. I., & Akubo, D. (2014). Analysis of the effect of high corporate tax rate on the profitability of corporate organisations in Nigeria - A study of some selected corporate organisations. Mediterranean Journal of Social Sciences, 5(20).

11. Filip, Ghe.(coord.), Finanţe, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2001

12. Filip, Ghe.(coord.), Finanţe publice, Editura Junimea, Iaşi, 2002

13. Filip, Ghe., Politici financiar-monetare şi implicaţiile lor asupra dezvoltării societăţii, Editura Performantica, Iaşi, 2006

14. Fodor, A. (2015). The impact of taxation on company value. DAFI Applied Financial Research(9). Preluat pe April 2016, de pe http://www.dafi.ase.ro/cercetare.asp

15. Gatsi et al. (2013). The Effect of Corporate Income Tax on Financial Performance of Listed Manufacturing Firms in Ghana. Research Journal of Finance and Accounting, 4(15).

16. hjzgbdcflzk. (2015). sf. jzcf.

17. Hsieh, Y. C. (2012). New evidence on determinants of corporate effective tax rates. African Journal of Business Management, 6(3), 1177-1180.

18. Hsieh, Y. C. (2012). New evidence on determinants of corporate effective tax rates. African Journal of Business Management, 6(3), 1177-1180.

19. Jinca, A. M. (2014). Determinant factors of a company’s performance. DAFI Applied Financial Research(8). Preluat pe May 3, 2016, de pe http://www.dafi.ase.ro/cercetare.asp

20. Johansson et al. (2010). Taxes and firm performance: evidence from the OECD. În E. E., Tax Reform in Open Economies: International and Country Perspectives (pg. 15-37). United Kingdom: MPG Books Group.

21. Kebewar, M. (2013). The effect of debt on corporate probitability. Evidence from France service sector. Cahiers économiques de Bruxelles, 56(1), 43-59.

22. Lalumière, P. (1971). Les finances publiques. Revue économique, 22(5), 877-879.

23. Mayende, S. (2013). The effects of tax incentives on firm performance: Evidence from Uganda. Journal of Politics and Law, 6(4).

24. Md Noor et al. (2010). Corporate Tax Planning: A Study On Corporate Effective Tax Rates of Malaysian Listed Companies. International Journal of Trade, Economics and Finance, 1(2), 189-193.

25. Miron, J. A. (2009, February 6). Economic change we can believe in. Preluat de pe reason.com: http://reason.com/archives/2009/02/06/economic-change-we-can-believe

26. Păunescu, R. (2014). Studiu privind cota efectivă de impozitare a profitului companiilor din perspectiva metodologiei Griffith-Devereux. Colecţia de working papers ABC-UL LUMII FINANCIARE(2).

27. Sander, P., & Kantsukov, M. (2009). Effect of Corporate Taxation System on Profitability and Market Ratios - the Case of Roe and P/B Ratios. Research in Economics and Business: Central and Eastern Europe, 1(2).

28. Schwellnus, C., & Jens, M. A. (2008). Do corporate taxes reduce productivity and investment at the firm level?: Cross-country evidence from the amadeus dataset. OECD Economics Department Working Papers(641).

29. Țâțu et al. (2011). An observation on the effective tax rate for corporate income in Romania. Economic Computation and Cybernetics Studies and Research, 45(1), 91-106.

30. Tudorel et al. (2008). Introducere în econometrie utilizând Eviews. București: Editura Economică.

...

Preview document

Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 1
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 2
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 3
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 4
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 5
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 6
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 7
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 8
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 9
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 10
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 11
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 12
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 13
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 14
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 15
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 16
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 17
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 18
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 19
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 20
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 21
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 22
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 23
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 24
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 25
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 26
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 27
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 28
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 29
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 30
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 31
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 32
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 33
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 34
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 35
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 36
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 37
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 38
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 39
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 40
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 41
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 42
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 43
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 44
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 45
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 46
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 47
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 48
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 49
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 50
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 51
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 52
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 53
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 54
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 55
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 56
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 57
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 58
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 59
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 60
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 61
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 62
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 63
Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanta financiara.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza impozitelor directe, importantă sursă a bugetului public național în România

CAPITOLUL I Consideratii generale privind impozitele 1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor “Impozitele reprezintă o formă de prelevare a unei...

Acreditivul Documentar

CAPITOLUL I RISC SI SIGURANTA ÎN COMERTUL INTERNATIONAL 1.1Mediul operational Globalizarea economiei mondiale faciliteaza accesul pe pietele...

Politici și Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit

I N T R O D U C E R E Am ales şi tratat cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală şi utilă pentru teoria şi practica contabilă. Astfel...

Provocări ale aderării României la uniunea monetară

Lucrarea de fata abordeaza aspecte teoretice si practice ce tin de Uniunea Monetara dar si de impactul pe care il are aceasta asupra economiei unei...

Influența structurii financiare a unei firme asupra performanțelor acesteia

Decizia de finanțare este una din deciziile fundamentale strategice adoptate de managerii unei întreprinderi, care constă în selectarea uneia...

Impactul politicii fiscale a statului asupra activității întreprinderii

CAPITOLUL 1. POLITICA FISCALĂ – COMPONENTA PRINCIPALĂ A POLITICII FINANCIARE A STATULUI. 1.1 Conţinutul politicii fiscale a statului. Una din...

Analiza impozitului pe profit

INTRODUCERE Obiectul principal al acestei lucrări îl reprezintă impozitul pe profit ilustrat prin tema lucrări ,,Contribuția impozitului pe profit...

Impozitul pe profit - comparație la nivelul statelor membre ale uniunii europene

INTRODUCERE Lucrarea de licenţă IMPOZITUL PE PROFIT. COMPARAŢIE LA NIVELUL STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE aduce prin prezentarea efectuată...

Te-ar putea interesa și

Analiza financiară a activității bancare

Cap.1 SISTEMUL BANCAR ROMANESC SI ROLUL BANCILOR COMERCIALE IN CADRUL ACESTUIA 1.1 EVOLUTIA SISTEMULUI BANCAR Structura sistemului bancar...

Rentabilitatea Firmei de Turism

Rentabilitatea firmei de turism 7 CAPITOLUL I ACTIVITATEA TURISTICA. ORGANIZAREA SI REGLEMENTAREA ACTIVITATII TURISTICE Turismul reprezinta un...

Analiză diagnostic la SC Insula Mare a Brăilei

Termenul de analiza-diagnostic a fost preluat din medicina unde semnifica analiza simptomelor si determinarea cauzelor interne sau externe ale unor...

Analiza Economica-Financiara a Rezultatelor Firmei

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII S.C.SANTIERUL NAVAL DAMEN.S.A GALATI Grupul de Şantiere Damen a luat fiinţa dintr-o singura...

Analiza economico-financiară a SC Belvedere SRL

CAPITOLUL I - Prezentarea firmei 1.1. Scurta prezentare a obiectului de activitate al firmei Prezentul proiect va încerca să analizeze din punct...

Politică fiscală românească - componentă a politicilor fiscale europene

I. Politică fiscală romanească – componentă a politicilor fiscale europene I.1. Conceptul de politică fiscală: Sistemul fiscal acţionează asupra...

Considerații generale privind veniturile întreprinderii

Cap.1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND VENITURILE ÎNTREPRINDERII 1.1.Definirea, înregistrarea şi recunoaşterea veniturilor întreprinderii...

Alternative și implicații ale politicii resurselor financiare publice în țări membre ale UE

INTRODUCERE În această publicaţie ne sunt prezentate serii de date ale unor venituri fiscale din conturile naţionale pentru cele douazeci şi şapte...

Ai nevoie de altceva?