Impozitul pe Profit

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 16607
Mărime: 123.25KB (arhivat)
Publicat de: Roxana R.
Puncte necesare: 11
Acest proiect reprezinta lucrarea mea de licenta! A fost prezentat in cadrul fac de Finante, Asigurari, Banci si Burse de valori, ASE Bucuresti

Extras din licență

INTRODUCERE

În orice orânduire socială, sistemul veniturilor publice (impozitele şi taxele) este determinat de formele de proprietate asupra mijloacelor de producţie şi de relaţiile marfă – bani, de atribuţiile şi funcţiile statului. Teoria economică în materie fiscală a înregistrat multe încercări de a defini impozitele şi taxele.

În articolul 56 din Constituţia României, referitor la contribuţiile financiare, se arată că ’’cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi taxe, la cheltuielile publice’’, că ’’ sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale’’ şi că ’’ orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale’’.

În studiul impozitelor şi taxelor, deosebit de importantă este prezentarea instrumentelor fiscale privind impozitele şi taxele în raport de funcţiile finanţelor. Rezultă în acest sens că impozitele şi taxele sunt instrumente care ajută în mod concret la realizarea funcţiei finanţelor de mobilizare, repartizare şi gestionare a resurselor băneşti.

Impozitul este un instrument de intervenţie a statului în activitatea economică şi socială, prin sistemul veniturilor bugetare, înfăptuindu-se repartiţia judicioasă a produsului naţional brut, echilibrarea şi stabilitatea bugetului de stat, a bugetelor locale, controlul financiar. Acest control contribuie la apărarea integrităţii patrimoniului public şi privat, la împletirea intereselor generale şi locale cu interesele agenţilor economici şi ale populaţiei.

Din cele prezentate, se consideră că impozitele şi taxele actuale devin instrumente nemijlocite de conducere ale economiei concurenţiale, politica fiscală fiind chemată să stabilească nu numai volumul şi provenienţa resurselor financiare necesare statului, respectiv volumul şi destinaţia cheltuielilor publice, dar şi obiectivele economice, sociale sau de altă natură ce urmează a fi atinse în procesul mobilizării şi repartizării resurselor.

Impozitele directe constituie cea mai veche formă de impunere, de percepere periodică (lunară, trimestrială, semestrială sau anuală) de sume băneşti, direct şi nominal de la persoane fizice şi de la cele juridice, pe baza venitului constatat sau asupra valorii bunurilor ce le aparţin. Astfel, comunităţile încasau venituri sub formă de accize la barieră, impozite asupra terenului, caselor şi alte venituri.

Astfel spus, impozitele şi taxele, alături de preţuri şi tarife, credite şi dobânzi, joacă rolul unor pârghii de mare importanţă în economia concurenţială.

CAPITOLUL I

NOŢIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE

1.1. Conţinutul şi rolul impozitelor

Impozitele reprezintă o contribiţie bănească obligatorie şi cu titlu nerambursabil, datorată, conform legii, bugetului de stat de către persoanele fizice şi persoanele juridice pentru veniturile pe care le obţin sau bunurile pe care le posedă.

Impozitul este o categorie financiară, cu caracter istoric, a cărui apariţie este legată de existenţa statului şi a banilor.

De la apariţia lor, impozitele au fost concepute şi aplicate diferit, în funcţie de dezvoltarea economico-socială şi de cheltuielile publice acceptate în fiecare stat. Informaţii despre impozitele, taxele şi cheltuielile publice din Antichitate provin, în special, din istoria statelor antice, grec şi roman.

În Grecia Antică erau considerate publice cheltuielile pentru organele de conducere ale statului, pentru întreţinerea şi dotarea forţelor armate şi de ordine publică, pentru construirea şi înarmarea corăbiilor de război, pentru temple, serbări religioase şi distracţii publice, pentru construirea de drumuri şi lucrări de utilizare comunală.

Pentru acoperirea cheltuielilor publice se foloseau atât resursele domeniale, obţinute prin exploatarea unor bogăţii naturale aflate în patrimoniul statului (cum ar fi, de pildă, minele de argint, carierele de marmură), cât şi diferitele impozite ordinare şi extraordinare (cum ar fi, de exemplu, impozitul pe terenuri, pe veniturile meseriaşilor, taxele pentru vânzarea, în piaţă, a produselor agricole, impozitul extraordinar pe veniturile cetăţenilor bogaţi perceput în timp de război, ca o îndatorire de onoare a acestor cetăţeni).

În statul roman antic, în toate etapele evolutive, principalul impozit a fost tributum. Iniţial, acest impozit era perceput numai de la locuitorii provinciilor cucerite, fie pe valoarea pământului stăpânit în mod individual, fie ca zecime din produsul brut obţinut. Ulterior, tributum a fost generalizat şi permanentizat, el fiind perceput obligatoriu de la toţi cetăţenii statului roman care deţineau proprietăţi imobiliare şi, mai târziu, bunuri mobile. În afara acestui impozit, se mai percepeau un impozit asupra vânzărilor de bunuri, un impozit pe meşteşuguri şi, temporar, un impozit datorat de celibatari şi un impozit pe numărul sclavilor.

În Evul Mediu, datorită dezvoltării organizării statale, impozitul trebuie să finanţeze o administraţie tot mai complexă. Astfel, în Anglia, favorizată de conjunctura că era o ţara cu puţine frământari sociale, prin Magna Charta Libertatum, din 1215, s-a interzis instituirea impozitelor de către monarhi fără aprobarea poporului. Alături de impozitul perceput proprietarilor de pământ în funcţie de venitul obţinut prin exploatarea proprie şi în arendă, în Anglia secolului XIII şi în cele următoare se mai percepeau impozit pe venit diferentiat pentru nobili, clerici şi ţărani, impozite pe clădiri, pe veniturile meşteşugarilor, ca şi impozite incluse în preţurile de vânzare ale sării, cărbunilor, pieilor şi altor bunuri.

În Principatele Române, şirul mare al dărilor ordinare includeau birul aşezat ca „cislă" asupra localităţilor şi perceput cu denumirea de „sferturi", văcăritul, vinăritul, tutunăritul, oieritul şi altele. Acestora li s-au adăugat dări extraordinare cum erau ploconul steagului la urcarea pe tron a domnitorului, ajutorniţele şi altele. Deseori, stabilirea şi perceperea acestor dări erau arbitrare şi abuzive.

În Franţa, până la Revoluţia din 1789, în categoria impozitelor se includeau:

- impozitul la taille in variantele:

o reală, pentru proprietarii de terenuri;

o personală, pe veniturile cetăţenilor.

- impozitul de a douăzecea parte din venit, sporit, ulterior, la a zecea parte din venit;

- capitaţia, datorată de toţi locuitorii în cuantum bănesc diferenţiat in raport cu rangul social;

- patenta, datorată in folosul monarhului de către cei ce executau meserii şi comerţ, pe cont propriu;

- impozite percepute la vânzarea sării, băuturilor şi tutunului;

- impozitele percepute la tranzacţiile de bunuri;

- impozitele de înregistrare (sau de timbru);

- alte taxe.

Preview document

Impozitul pe Profit - Pagina 1
Impozitul pe Profit - Pagina 2
Impozitul pe Profit - Pagina 3
Impozitul pe Profit - Pagina 4
Impozitul pe Profit - Pagina 5
Impozitul pe Profit - Pagina 6
Impozitul pe Profit - Pagina 7
Impozitul pe Profit - Pagina 8
Impozitul pe Profit - Pagina 9
Impozitul pe Profit - Pagina 10
Impozitul pe Profit - Pagina 11
Impozitul pe Profit - Pagina 12
Impozitul pe Profit - Pagina 13
Impozitul pe Profit - Pagina 14
Impozitul pe Profit - Pagina 15
Impozitul pe Profit - Pagina 16
Impozitul pe Profit - Pagina 17
Impozitul pe Profit - Pagina 18
Impozitul pe Profit - Pagina 19
Impozitul pe Profit - Pagina 20
Impozitul pe Profit - Pagina 21
Impozitul pe Profit - Pagina 22
Impozitul pe Profit - Pagina 23
Impozitul pe Profit - Pagina 24
Impozitul pe Profit - Pagina 25
Impozitul pe Profit - Pagina 26
Impozitul pe Profit - Pagina 27
Impozitul pe Profit - Pagina 28
Impozitul pe Profit - Pagina 29
Impozitul pe Profit - Pagina 30
Impozitul pe Profit - Pagina 31
Impozitul pe Profit - Pagina 32
Impozitul pe Profit - Pagina 33
Impozitul pe Profit - Pagina 34
Impozitul pe Profit - Pagina 35
Impozitul pe Profit - Pagina 36
Impozitul pe Profit - Pagina 37
Impozitul pe Profit - Pagina 38
Impozitul pe Profit - Pagina 39
Impozitul pe Profit - Pagina 40
Impozitul pe Profit - Pagina 41
Impozitul pe Profit - Pagina 42
Impozitul pe Profit - Pagina 43
Impozitul pe Profit - Pagina 44
Impozitul pe Profit - Pagina 45
Impozitul pe Profit - Pagina 46
Impozitul pe Profit - Pagina 47
Impozitul pe Profit - Pagina 48
Impozitul pe Profit - Pagina 49
Impozitul pe Profit - Pagina 50
Impozitul pe Profit - Pagina 51
Impozitul pe Profit - Pagina 52
Impozitul pe Profit - Pagina 53
Impozitul pe Profit - Pagina 54
Impozitul pe Profit - Pagina 55
Impozitul pe Profit - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Impozitul pe Profit
    • bibliografie.doc
    • CAP 3.doc
    • Capitolul 1.doc
    • Capitolul 2.doc
    • CAPITOLUL 4.doc
    • Concluzii.doc
    • Introducere.doc
    • planul lucrarii.doc

Alții au mai descărcat și

Taxa pe Valoarea Adăugată

ARGUMENT Lucrarea de fata îsi propune sa prezinte cadrul legal al aplicarii taxei pe valoarea adaugata si principalele operatii contabile în...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Organizarea Contabilității Agenților Economici privind Impozitul pe Profit

CAPITOLUL I CADRUL GENERAL ORGANIZATORIC LA REGIA AUTONOMĂ DE GOSPODĂRIRE COMUNALĂ BACĂU 1.1. PREZENTAREA REGIEI Regia Autonomă de Gospodărire...

Impozitul pe Profit

CAPITOLUL 1 1.1 NOŢIUNEA DE IMPOZIT 1.1.1 INSTITUŢIA IMPOZITULUI Pe parcursul evoluţiei societăţii, impozitele reflectau diversele dări plătite...

Politici și tratamente contabile privind impozitul pe profit

Obiectivul general al prezentei lucrari îl reprezintă tratarea aspectelor contabile si fiscale in ceea ce priveste impozitul pe profit, prin...

Contabilitatea impozitului pe profit la SC DC New Mode SRL

Capitolul 1. PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE NEW MODE S.R.L. Societatea comercială DC NEW MODE a fost înfiinţată în anul 1994, în baza Legii...

Impozitul pe Profit

Impozitul pe profit este un impozit direct si real. Pentru a întelege mai bine aceasta afirmatie vom da câteva definitii. Impozitul este o forma...

Contabilitatea decontării cu bugetul statului

CAPITOLUL I Aspecte generale privind impozitele şi taxele mobilizate la bugetul de stat 1. Structurã şi caracteristici ale impozitelor şi taxelor...

Impozitul pe Profit

INTRODUCERE În ţările cu economie de piaţă, un rol deosebit de important şi cu implicaţii multiple, îl au problemele fiscale şi bugetare....

Impactul impozitului pe profit asupra activității întreprinderii

Capitolul I. Rolul şi locul impozitului pe profit în sistemul fiscal modern „În neocapitalismul modern, impozitul capătă o semnificaţie mai...

Ai nevoie de altceva?