Piața Cardurilor Bancare în România

Licență
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 99 în total
Cuvinte : 47650
Mărime: 426.68KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Moga
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihail Vicenţiu Ivan
UNIVERSITATEA PETROL – GAZE DIN PLOIEŞTI FACULTATEA DE ŞTIINŢE – ECONOMICE SPECIALIZAREA: FINANŢE – BĂNCI

Cuprins

  1. INTRODUCERE pag. 3
  2. CAPITOLUL I CARDUL BANCAR - instrument modern de plata pag. 5
  3. 1.1. Istoria apariţiei cardurilor pag. 6
  4. 1.2. Tipuri de carduri bancare pag. 10
  5. 1.3. Dezvoltarea tehnologica a cardurilor pag. 13
  6. 1.4. Caracteristicile tehnice ale cardurilor bancare pag. 14
  7. CAPITOLUL II ACTIVITATEA BANCARA CU CARDUL pag. 15
  8. 2.1. Operaţiuni cu cardul pag. 15
  9. 2.1.1. Emiterea, utilizarea si acceptarea cardurilor pag. 15
  10. 2.1.2 Operaţiuni de retragere de numerar pag. 17
  11. 2.1.3. Operaţiuni cu cardul la comercianţi pag. 18
  12. 2.1.4. Compensarea interbancară a tranzacţiilor cu cardul pag. 21
  13. 2.2. Drepturi şi obligaţii generale privind activitatea bancară cu cardul pag. 22
  14. 2.2.1. Obligaţii şi responsabilităţile emitentului şi ale băncii acceptante pag. 24
  15. 2.2.2. Obligaţiile şi răspunderea deţinătorului pag. 26
  16. 2.2.3. Obligaţiile comerciantului acceptant pag. 27
  17. 2.3. Avantajele utilizării cardului pag. 28
  18. 2.4. Operaţiuni frauduloase cu cardul pag. 29
  19. CAPITOLUL III ANALIZA PIEŢEI CARDURILOR BANCARE pag. 31
  20. 3.1. Evoluţia pieţei cardurilor bancare pag. 31
  21. 3.1.1. Piaţa cardurilor bancare în anul 2007 pag. 31
  22. 3.1.2. Piaţa cardurilor bancare în anul 2008 pag. 38
  23. 3.2. Analiza pieţei cardurilor de credit pag. 47
  24. 3.2.1. Cardurile de credit acordate de Banca Română de Dezvoltare pag. 53
  25. 3.2.2. Cardurile de credit acordate de Raiffeisen Bank pag. 54
  26. 3.2.3. Cardurile de credit acordate de Banca Comercială Română pag. 55
  27. 3.2.4 Cardurile de credit acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni pag. 56
  28. 3.3. Analiza pieţei cardurilor de debit pag. 57
  29. 3.3.1. Cardurile de debit acordate de Banca Română de Dezvoltare pag. 58
  30. 3.3.2. Cardurile de debit acordate de Raiffeisen Bank pag. 61
  31. 3.3.3. Cardurile de debit acordate de Banca Comercială Română pag. 62
  32. 3.3.4. Cardurile de debit acordate de Banc Post pag. 66
  33. 3.4. Analiza pieţei cardurilor co-braded pag. 69
  34. 3.4.1. Cardurile co-braded acordate de Banca Transilvania pag. 70
  35. 3.4.2. Cardurile co-braded acordate de Banca Comercială Română pag. 71
  36. 3.4.3. Cardurile co-braded acordate de Raiffeisen Bank pag. 73
  37. 3.4.4. Cardurile co-braded acordate de Banca Română de Dezvoltare pag. 74
  38. 3.5. Analiza pieţei cardurilor bancare şi economia românească pag. 75
  39. 3.5.1. Concurenţa de pe piaţa românească a cardurilor pag. 76
  40. 3.5.2. Impactul utilizării cardurilor asupra economiei pag. 79
  41. CAPITOLUL IV STUDIU DE CAZ:
  42. CARDURILE DE CREDIT ACORDATE DE BANCA ROMÂNĂ
  43. PENTRU DEZVOLTARE - GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE pag. 81
  44. 4.1. Reţeaua de ATM-uri a BRD - GSG din ţară pag. 84
  45. 4.2. Oferta de caduri la Banca Română pentru Dezvoltare GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE pag.
  46. 4.2.1. Cardul VISA ELECTRON în lei pag. 85
  47. 4.2.2. Cardul MAESTRO în lei pag. 87
  48. 4.2.3. Cardurile VISA CLASSIC pag. 88
  49. 4.2.4. Cardurile VISA BUSINESS pag. 90
  50. CONCLUZII pag. 93
  51. PROPUNERI pag. 95
  52. BIBLIOGRAFIE pag. 96

Extras din licență

INTRODUCERE

Una dintre cele mai populare tehnologii din lumea bancară este fără îndoială cardul, instrumentul electronic de plată care a făcut posibilă apariţia comerţului electronic. Preluând o mare parte din operaţiunile de la ghişeu, cardul bancar a permis orientarea funcţionarilor către servicii mai complexe şi mai personalizate, care au dus la creşterea gradului de satisfacţie a clientului.

Cardul de plată sub forma arhetipală a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1914, fiind emis de compania Western Union în scopul încurajării cumpărăturilor şi creşterii fidelităţii clienţilor săi. Prin acest card se puteau face cumpărături numai la această companie.

Succesul cardului a fost rapid şi apariţia sa a reprezentat un punct de cotitură în istoria plăţilor, în general, şi în istoria plăţilor fără numerar, în special. În 1976 cardul BankAmericard avea să devină bine cunoscutul cârd Visa, iar Bank of America, împreună cu alte bănci asociate şi trecând prin mai multe transformări, devine Visa Internaţional.

În ţările vest-europene cârdurile au apărut în jurul anului 1960, dar s-au extins abia după anul 1980. În ultimul deceniu al secolului XX, datorită eforturilor masive financiare, derulate de instituţiile bancare din ţările avansate, baza materială a operaţiunilor de plăţi a crescut în asemenea măsură încât folosirea cardurilor a ajuns la cote de neimaginat. Cardurile au devenit instrumente preferate pentru derularea plăţilor de valori mici iniţiate de persoane fizice deţinătoare de conturi bancare, care formează în ţările avansate o parte importantă a clientelei bancare.

După primii paşi făcuţi înainte de 2000, piaţa cardurilor a crescut semnificativ, ajungând la nivelul anului trecut ca valoarea sumelor astfel tranzacţionate să depăşească net valorile cumulate înregistrate pe piaţa asigurărilor (prime brute subscrise), a leasingului (valoarea contractelor) şi a fondurilor mutuale (valoarea activului net).

O altă tendinţă manifestată în ultima perioadă pe piaţa cardurilor se referă la utilizarea automatelor bancare. Potrivit No-cash, anul 2008 a consemnat o explozie în ceea ce priveşte utilizarea acestor dispozitive şi pentru alte tranzacţii decât cele de retrageri. Reîncărcarea cartelelor telefonice şi operaţiunile de plată a facturilor, a ratelor la credite sau a transferurilor au însemnat peste două milioane de tranzacţii.

Pentru ca o persoană fizică sau juridică să devină posesoarea unui card, este necesar să solicite acest lucru companiei emitente , prin adresarea unei cereri şi încheierea unui contract în care se precizează tipul de card, facilităţile de care va dispune deţinătorul şi obligaţiile acestuia faţă de bancă. În momentul primirii cardului, banca îi comunică titularului parola personală (codul personal de identificare) abreviată PIN (Personal Identificaţio Number). Posesorul cardului îl poate utiliza în unul din următoarele scopuri: plata mărfurilor şi serviciilor, retragerea de numerar de la bancomate, ATM-uri sau de la ghişeele băncii.

În prezent, întreaga lume civilizată tinde spre minimizarea utilizării numerarului. Eficienţa înaltă a sistemelor de carduri internaţionale le-a asigurat o dezvoltare continuă, şi o răspândire largă pe plan mondial. Crearea unor sisteme de plăţi globale, cum ar fi Visa şi Mastercard Europe le-a dat clienţilor posibilitatea de a beneficia de toate avantajele pe care le oferă cardurile bancare practic în orice punct al globului pământesc. Analiza tendinţelor dezvoltării businessului cardurilor bancare în lume denotă creşterea anuală a numărului deţinătorilor acestora. Situaţia actuală pe piaţa cardurilor poate fi caracterizată ca un boom continuu.

Perfecţionarea, modernizarea şi eficientizarea instrumentelor şi modalităţilor de plată au fost determinate pe de o parte de cuceririle ştiinţei, îndeosebi în domeniul tehnologiei informaţiilor şi telecomunicaţiilor digitale de date (IT&C), comunicaţiilor prin circuite telefonice, cablu TV, fibră optică, satelit, telefonie mobilă, iar pe de altă parte de succesele de miniaturizare a componentelor în construcţia calculatoarelor (producerea microprocesoarelor cu o suprafaţă de numai câţiva mm pătraţi a dus la lansarea smart cardurilor).

Motivele pentru care acest nou instrument de plată - cardul - a cunoscut o dezvoltare fenomenală într-o perioadă atât de scurtă pot fi analizate din punctul de vedere al deţinătorilor de carduri, al comercianţilor şi al băncilor.

CAP. 1. CARDUL BANCAR

Instrument modern de plată

Cardul este o inovaţie revoluţionară care a putut fi aplicată datorită progreselor deosebite în domeniile informatic şi electronic în măsură să faciliteze schimbul de fonduri prin tehnici electronice între partenerii de tranzacţii prin intermediul băncilor. Cardul a intrat definitiv în familia instrumentelor de plată atunci când aplicarea tuturor inovaţiilor componente s-a dovedit eficientă, adică preţurile echipamentelor şi reţelei au devenit accesibile, atât băncilor cât mai ales populaţiei, principalul beneficiar, care putea efectua plăţi fără a mai folosi numerarul.

Cardul este definit ca un instrument de plată electronică, respectiv un suport de informaţie standardizat, securizat şi individualizat, care permite deţinătorului său să utilizeze disponibilităţile băneşti proprii dintr-un cont deschis pe numele său la emitentul cardului ori să utilizeze o linie de credit, în limita unui plafon stabilit în prealabil, deschisă de emitent în favoarea deţinătorului cardului, în vederea efectuării, cumulativ sau nu, a următoarelor operaţiuni:

- retragerea de numerar, respectiv încărcarea şi descărcarea unităţilor valorice în cazul unui instrument de plată de tip monedă electronică, de la terminale precum distribuitoarele de numerar şi ATM, de la ghişeele emitentului/băncii acceptate sau de la sediul unei instituţii obligată prin contract să accepte instrumentul de plată electronică;

- plata bunurilor sau a serviciilor achiziţionate de la comercianţii acceptanţi şi plata obligaţiilor către autorităţile administraţiei publice, reprezentând impozite, taxe, amenzi, penalităţi etc., prin intermediul imprinteriilor, terminalelor POS sau prin alte medii electronice;

- transferurile de fonduri între conturi, altele decât cele ordonate şi executate de instituţiile financiare, efectuate prin intermediul instrumentului de plată electronică.

Preview document

Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 1
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 2
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 3
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 4
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 5
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 6
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 7
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 8
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 9
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 10
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 11
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 12
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 13
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 14
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 15
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 16
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 17
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 18
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 19
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 20
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 21
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 22
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 23
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 24
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 25
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 26
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 27
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 28
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 29
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 30
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 31
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 32
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 33
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 34
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 35
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 36
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 37
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 38
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 39
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 40
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 41
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 42
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 43
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 44
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 45
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 46
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 47
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 48
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 49
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 50
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 51
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 52
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 53
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 54
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 55
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 56
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 57
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 58
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 59
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 60
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 61
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 62
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 63
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 64
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 65
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 66
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 67
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 68
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 69
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 70
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 71
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 72
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 73
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 74
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 75
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 76
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 77
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 78
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 79
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 80
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 81
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 82
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 83
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 84
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 85
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 86
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 87
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 88
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 89
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 90
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 91
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 92
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 93
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 94
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 95
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 96
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 97
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 98
Piața Cardurilor Bancare în România - Pagina 99

Conținut arhivă zip

  • Piata Cardurilor Bancare in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Cardurile la Alpha Bank

CAPITOLUL I. CARDUL: INSTRUMENT DE PLATĂ 1.1 Piața cardurilor în România Deşi este un instrument relativ tânăr, care a apărut pe piaţa după al...

Surse de Finanțare a Întreprinderii

I. Introducere Viaţa economico-financiarǎ a unei întreprinderi nu poate fi conceputǎ în afara mediului în care funcţioneazǎ şi evolueazǎ. Din...

Piața Cardurilor în România

Piaţa cardurilor în România Capitolul 1. Cardul-concept si tipologie Cardul este un instrument de decontare care asigură posesorului autorizat...

Cardul bancar

Cardul bancar reprezinta o inovatie revolutionara care a putut fi aplicata in practica datorita progreselor deosebite din domeniul informatic si...

Carduri de debit

Cardurile de debit sunt cardurile care permit efectuarea de plati si/sau retrageri de numerar in limita fondurilor proprii depuse in contul de...

Facilitați de economisire

Introducere Instrumentele de economisire împreună cu cele de credit ocupă un rol central din punct de vedere al relaţiei financiare a unei...

Cardul - Instrument de Plată Modern

1.Istoricul apariţiei cardurilor Iniţial cardul a avut forma unor bonuri valorice în schimbul cărora se puteau face achiziţii de la comercianţii...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Te-ar putea interesa și

Piața Cardurilor Bancare în România

Introducere În ultimul deceniu se afirmă tot mai puternic în economiile de piaţă avansate specializarea plăţi fără numerar. Progresul...

Contabilitatea Operațiunilor cu Carduri Bancare la BCR Satu Mare

INTRODUCERE Plăţile electronice sunt un stimulator important al creşterii economice şi al vitalităţii unei economii, iar guvernele trebuie să fie...

Locul și rolul cardurilor în sistemul bancar românesc. Imaginea cardurilor BCR

INTRODUCERE Banii. Evoluţia şi funcţiile acestora Banii au apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii omeneşti, ca instrument creat...

Cardul

INTRODUCERE Lucrarea de fata, ce urmeaza a fi prezentata, se intituleaza Cardul si reprezinta o încercare de a prezenta instrumentul care sta la...

Specificul unei instituții financiar nebancare - Cetelem

1.1 Definiţia instituţiei financiar nebancare (IFN) “Banii sunt un mijloc de schimb” Benjamin Franklin spunea că:”utilitatea banilor derivă din...

Piața cardurilor bancare în România - studiu de caz pe BCR

INTRODUCERE În condiţiile crizei economice şi chiar a amplificării fluxurilor comerciale, a tendinţei de globalizare şi a accentuării concurenţei,...

Politica de distribuție a produselor și serviciilor bancare - studiu de caz piața cardurilor din România

Introducere Un canal de distribuţie este un mijloc prin care un produs sau serviciu bancar devine disponibil şi ajunge la client. Canalul de...

Cardul bancar - Instrument necesar în lumea modernă

INTRODUCERE Am ales această temă pentru lucrarea de licență deoarece băncile au un rol deosebit de important în economie, iar acesta sporește pe...

Ai nevoie de altceva?