Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 15946
Mărime: 103.93KB (arhivat)
Publicat de: Florentin Feraru
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Botnari Nadejda

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. I. Abordări teoretico-metodologice privind echilibrul financiar şi autofinanţarea
  3. 1.1. Concept de echilibru financiar şi formele de manifestare ale acestuia 6
  4. 1.2. Politica de autofinanţare a întreprinderii şi factorii de incidenţă asupra autofinanţării 13
  5. 1.3. Corelaţia dintre echilibrul financiar şi autofinanţare 20
  6. II. Analiza capacităţii de autofinanţare a întreprinderii şi de asigurare a echilibrului financiar
  7. 2.1. Analiza surselor de finanţare şi a capacităţii de autofinanţare 23
  8. 2.2. Analiza corelaţiei dintre necesarul de finanţare şi posibilităţile de acoperire 32
  9. 2.3. Analiza eficienţei utilizării resurselor financiare ale întreprinderii 42
  10. III. Optimizarea mecanismului de finanţare a întreprinderii în vederea eficientizării politicii de autofinanţare şi asigurării echilibrului financiar
  11. 3.1. Teorii şi concepţii privind formarea unei structuri financiare optime 44
  12. 3.2. Unele direcţii de majorare a autofinanţării întreprinderilor şi de asigurare a echilibrului financiar 54
  13. Concluzii şi recomandări 58
  14. Bibliografie

Extras din licență

Introducere

Actualitatea temei de cercetare. Prin natura şi implicaţiile ei problema echilibrului financiar şi politicii de autofinanţare optime este mereu actuală. În esenţă ea pleacă de la corelaţiile optime care definesc o întreprindere viabilă sau mai exact cînd anume un agent economic poate fi apreciat drept viabil din punct de vedere al sănătăţii financiare. Importanţa echilibrului financiar, ca parte integrantă a echilibrului valoric, poate fi evidenţiată printr-o comparaţie între circulaţia sîngelui şi activitatea economică, efectuată încă în sec. XVI, de către Fr. Quesnay, în opera sa „Tabloul economic”: „Aşa cum pentru asigurarea vieţii şi a mişcării continue un organism viu are nevoie de circulaţia sîngelui, la fel – pentru asigurarea relaţiilor economice, a dezvoltării, a ridicării nivelului de civilizaţie – o economie are nevoie de fluxuri financiare reclamate pentru realizarea acestor obiective”.1

Scopul lucrării constă în studierea politicii de autofinanţare şi a condiţiilor de asigurare a echilibrului financiar, descoperirea problemelor din domeniu şi propunerea unor soluţii de rezolvare.

Realizarea scopului a impus trasarea anumitor sarcini, printre care:

- studierea concepţiilor fundamentale privind echilibrul financiar şi autofinanţarea; determinarea echilibrului financiar şi a elementelor componente ale acestuia; evaluare politicii de autofinanţare a întreprinderii şi factorii de incidenţă asupra autofinanţării.

- cercetarea corelaţiei dintre echilibrul financiar şi autofinanţare.

- evaluarea surselor de finanţare şi a capacităţii de autofinanţare.

- analiza corelaţiei dintre necesarul de finanţare şi posibilităţile de acoperire.

- aprecierea eficienţei utilizării resurselor financiare ale întreprinderii.

- căutarea direcţiilor de eficientizare a politicii de autofinanţare şi de asigurare a echilibrului financiar.

Realizarea acestor sarcini este importantă atît din punct de vedere teoretic, deoarece asigură o complexitate sporită a investigaţiilor, cît şi din punct de vedere

aplicativ, întrucît contribuie la extinderea arealului de soluţionare a dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderea.

Scopul şi sarcinile propuse au condiţionat structura prezentei teze de licenţă, care constă din: introducere, trei capitole ce reflectă conţinutul de bază al cercetărilor efectuate, concluzii şi recomandări, bibliografie şi anexe.

În Introducere este argumentată actualitatea; sunt formulate scopul şi sarcinile lucrării; este prezentat succint conţinutul lucrării.

Capitolul I – „Abordări teoretico-metodologice privind echilibrul financiar şi autofinanţarea” – prezintă o sinteză asupra conceptului privind echilibrul financiar şi politica de autofinanţare. Echilibrul financiar a fost examinat ca parte integrantă a echilibrului general economic şi mai precis ca parte integrantă a echilibrului valoric. Au fost evaluate abordările teoretice ale echilibrului financiar în concepţia diferitor autori, grupîndu-le în două categorii generale. S-au studiat criteriile în funcţie de care echilibrul financiar poate fi apreciat. Următorul paragraf a fost destinat politicii de autofinanţare, în cadrul căruia a fost cercetată autofinanţarea ca una din căile de finanţare şi s-a accentuat importanţa acesteia. Apoi s-a urmărit formarea fluxului de autofinanţare, urmată de indicarea tipurilor de politică de autofinanţare şi factorii de incidenţă asupra acesteia. În cadrul paragrafului trei am căutat argumentarea corelaţiei dintre echilibrul financiar şi politica de autofinanţare a întreprinderii.

Capitolul II – „Analiza capacităţii de autofinanţare a întreprinderii şi de asigurare a echilibrului financiar” – este dedicat studiului situaţiei financiare a întreprinderii de stat „Audit şi Evaluare”. Astfel, s-a analizat sursele de finanţare şi capcitatea de autofinanţare prin intermediul indicatorilor specifici; a fost apreciat nivelul fondului de rulment în diferite accepţiuni, a necesarului de fond de rulment şi a trezoreriei; s-a cercetat eficienţa utilizării resurselor financiare, folosind ratele de rentabilitate. S-a atras atenţie factorilor de influenţă a evoluţiei necesarului de fond de rulment.

Capitolul III – „Optimizarea mecanismului de finanţare a întreprinderii în vederea eficientizării politicii de autofinanţare şi asigurării echilibrului financiar” – abordează concepţiile privind formarea unei structuri financiare optime şi căile posibile de majorare a autofinanţării întreprinderilor şi de asigurare a echilibrului financiar. În acest sens, se urmăreşte: componenţa unei structuri financiare; cele mai importante teorii privind abordarea problematicii de creare a unei structuri financiare optime; factorii ce influenţează asupra acesteia şi propuneri ce ar majora autofinanţarea şi care ar asigura echilibrul financiar.

Concluziile şi recomandările formulate în teză reprezintă nişte generalizări ale rezultatelor obţinute pe parcursul cercetării acestei teme şi evidenţiază căile de perfecţionare a politicii de autofinanţare şi de asigurare a echilibrului financiar la întreprindere.

I. Abordări teoretico-metodologice privind echilibrul financiar şi autofinanţarea:

1.1. Concept de echilibru financiar şi formele de manifestare ale acestuia

Pornind de la faptul că în societate şi în natură acţionează forţe care tind spre echilibru, accepţiunile date de diferitele ştiinţe ale naturii sunt puncte de reper în explicarea echilibrului sferei economice. Economia reprezintă o realitate dinamică, aflată în continuă schimbare şi mişcare. În ultimii treizeci de ani, teoria echilibrului a devenit unul dintre capitolele cele mai importante şi mai pline de semnificaţii ale economiei. Mult timp, termenul de echilibru a fost asociat cu ideea unei ordini economice, care ar satisface cel mai bine nevoile umane.

În prezent, problematica echilibrului economic a devenit, pentru ştiinţa şi practica economică, o preocupare cu totul deosebită prin intensificarea dezechilibrelor în economia de piaţă, manifestate prin fenomene de criză şi lărgirea sferei de studiu de la nivelul microeconomic la cel macroeconomic. Echilibrul economic a ajuns să constituie problema centrală, punctul de plecare şi, în acelaşi timp, finalitatea teoriei şi practicii economice. Teoria echilibrului economic este un produs al ştiinţei economice ajunse în faza ei de maturitate, reprezentînd o sinteză a gîndirii economice.

Generalizînd definiţiile conceptului de echilibru economic general, oferite aproape de toate şcolile de gîndire economică, se poate formula următoarea definiţie: echilibrul economic exprimă acea stare spre care tinde piaţa bunurilor economice, monetare, a capitalului şi a muncii, piaţa naţională în ansamblul ei, caracterizată printr-o concordanţă relativă a cererii şi a ofertei, în diferitele lor segmente, abaterile dintre ele încadrîndu-se în limite considerate normale, nesemnificative pentru producerea de dificultăţi, de dezechilibre.

În funcţie de conţinutul proceselor economice şi de modul de exprimare a rezultatelor activităţii economice, echilibrul economic îmbracă următoarele forme:

a) Echilibrul economic material

Exprimă acea stare de concordanţă relativă între volumul, structura şi calitatea producţiei (oferta globală), pe de o parte, şi nevoile de consum final şi productiv (cererea globală), sub aspect cantitativ, pe de altă parte.

Preview document

Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 1
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 2
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 3
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 4
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 5
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 6
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 7
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 8
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 9
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 10
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 11
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 12
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 13
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 14
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 15
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 16
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 17
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 18
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 19
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 20
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 21
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 22
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 23
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 24
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 25
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 26
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 27
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 28
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 29
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 30
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 31
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 32
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 33
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 34
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 35
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 36
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 37
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 38
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 39
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 40
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 41
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 42
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 43
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 44
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 45
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 46
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 47
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 48
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 49
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 50
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 51
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 52
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 53
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 54
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 55
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 56
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 57
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 58
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 59
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 60
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 61
Politica de autofinanțare și problemele asigurării echilibrului financiar la întreprindere - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • 2Cuprins+.doc
  • 3Introducere.doc
  • 4Cap.I.+.doc
  • 5Cap.II.+.doc
  • 6Cap.III+.doc
  • 7Concluzii+.doc
  • 8Bibliografie+.doc

Alții au mai descărcat și

Echilibrul Financiar al Intreprinderii pe Exemplul SC Crimat SRL Botoșani

CAPITOLUL 1 APRECIEREA STĂRII DE ECHILIBRU ŞI DEZECHILIBRU FINANCIAR 1.1. APRECIEREA STĂRII DE ECHILIBRU FINANCIAR Într-o manierǎ generalǎ,...

Analiza echilibrului financiar în cadrul SC Petrom

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susţinerea principiului continuităţii...

Politica de Investiții

Introducere Am ales şi tratat cu multă plăcere şi cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală, utilă şi pasionantă privind politica de...

Echilibrul financiar, cerință a gestiunii financiare a firmei

INTRODUCERE Activitatea unei intreprinderi trebuie să fie generatoare de efecte pozitive care conduc la susținerea principiului continuității...

Analiza fluxurilor financiare și elaborarea tabloului de finanțare la SC Hidroserv sebeș SA

INTRODUCERE În cadrul economic, politic, social şi juridic al oricărei ţări, un rol important revine mecanismului financiar prin intermediul...

Capacitatea de autofinanțare

Capacitatea de autofinantare Capacitatea de autofinantare-definitie Capacitatea de autofinantare reflecta potentialul financiar de crestere...

Capacitatea de autofinanțare corelația dintre autofinanțare și capacitatea de autofinanțare a întreprinderii

MODURILE DE FINANŢARE FUNDAMENTALE Aspecte generale ale finanţării. La un moment dat în cadrul economiei naţionale coexistă trei tipuri de...

Impactul ratelor de finanțare asupra activității întreprinderii - SC Scan Tim SRL

INTRODUCERE Aşa cum se prezintă în zilele noastre, economia este rezultatul unui proces evolutiv şi al dezvoltării schimbului reciproc de...

Te-ar putea interesa și

Managementul Financiar al Unităților Agricole

INTRODUCERE Actualitatea si gradul de studiere a temei investigate. Tranzitia la economia de piata a generat în Republica Moldova elemente mai...

Analiza Echilibrului Economico-financiar

CAPITOLUL 1- STADIUL CUNOASTERII 1.1Abordări conceptuale Într-o manieră generală, echilibrul exprimă ideea de armonie între diferitele elemente...

Ai nevoie de altceva?