Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 22039
Mărime: 637.97KB (arhivat)
Publicat de: Mariana V.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriela Sirbu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I CADRUL CONCEPTUAL AL CONTABILITĂŢII DE GESTIUNE 7
  3. 1.1 CONTABILITATEA FINANCIARĂ ŞI CONTABILITATEA DE GESTIUNE
  4. COMPONENTE ALE SISTEMULUI INFORMAŢIONAL CONTABIL 7
  5. 1.3 FUNCŢIILE CONTABILITATII DE GESTIUNE 14
  6. CAPITOLUL II CALCULAŢIA COSTURILOR LA S.C. MODEON S.R.L. ONEŞTI 17
  7. 2.1 NOŢIUNEA DE COST 17
  8. 2.2 CALCULATIA COSTURILOR OBIECTIV PRINCIPAL 20
  9. AL CONTABILITATII DE GESTIUNE 20
  10. 2.2.1 LOCUL ŞI ROLUL CALCULAŢIEI COSTURILOR ÎN ÎNTREPRINDERE 20
  11. 2.2.2 PRINCIPII DE APLICAT ÎN CALCULAŢIA COSTURILOR 21
  12. 2.2.3 ETAPELE DE DESFĂŞURARE A LUCRĂRILOR DE CALCULAŢIE 22
  13. 2.3 CARACTERISTICILE METODELOR DE CALCULAŢIE A COSTURILOR 23
  14. 2.4 CLASIFICAREA METODELOR DE CALCULAŢIE A COSTURILOR 24
  15. 2.4.1 METODE DE EVIDENŢĂ ANALITICĂ A CHELTUIELILOR DE PRODUCŢIE ŞI DE 26
  16. CALCULAŢIE A COSTURILOR TOTALE 26
  17. 2.4.2 METODE DE EVIDENŢĂ ANALITICĂ A CHELTUIELILOR DE PRODUCŢIE ŞI DE CALCULAŢIE A COSTURILOR PARŢIALE 31
  18. 2.5 APLICAREA METODEI DE CALCULATIE A COSTURILOR PE COMENZI LA S.C. MODEON S.R.L. ONEŞTI 33
  19. CAPITOLUL 3 PREZENTAREA S.C. MODEON S.R.L ONEŞTI 35
  20. 3.1.OBIECTUL PRINCIPAL DE ACTIVITATE 35
  21. 3.2 PREZENTAREA METODEI PE COMENZI PENTRU DETERMINAREA COSTURILOR PRODUSELOR LA S.C. MODEON S.R.L. 36
  22. CAPITOLUL IV SISTEMUL INFORMAŢIONAL 50
  23. ÎN SFERA GESTIUNII FURNIZORILOR ŞI CLIENŢILOR LA S.C. MODEON S.R.L. 50
  24. 4.1. RELAŢIILE ECONOMICO-FINANCIARE CU FURNIZORII ŞI CLIENŢII 50
  25. 4.1.1. DATORII ŞI CREANŢE 50
  26. 4.1.2. DEFINIREA NOŢIUNILOR DE FURNIZORI ŞI CLIENŢI 51
  27. 4.2. SISTEMUL INFORMAŢIONAL FINANCIAR-CONTABIL 52
  28. 4.3. EVOLUŢIA TEHNICILOR DE PRELUCRARE A DATELOR ÎN DOMENIUL CONTABILITĂŢII LA S.C. MODEOM S.A. 55
  29. 4.4. SUBSISTEMUL INFORMATIC – COMPONENTĂ A SISTEMULUI INFORMAŢIONAL FINANCIAR CONTABIL 56
  30. 4.5. DIRECŢII DE PERFECŢIONARE ŞI RAŢIONALIZARE A SISTEMELOR INFORMAŢIONALE ÎN ECONOMIA CONCURENŢIALĂ 60
  31. CONCLUZII 62
  32. BIBLIOGRAFIE 65

Extras din licență

INTRODUCERE

Componentă de bază a sistemului informaţional economic, contabilitatea are rolul de a furniza informaţii în vederea luării deciziilor la nivel micro şi macroeconomic.

Conturarea unei viziuni curente şi de perspectivă asupra dimensiunilor teoretice şi aplicative ale contabilităţii nu poate fi realizată fără investigarea locului şi rolului acesteia în sistemul ştiinţelor şi al practicii economico-sociale. Diversificarea activităţilor productive, cunoaşterea, stăpânirea şi dirijarea proceselor economice, impun măsuri pentru perfecţionarea continuă a mecanismelor de conducere şi funcţionare a agenţilor economici. Perpetua preocupare pentru însuşirea, dezvoltarea şi aplicarea în practică a principiilor moderne de conducere a determinat nemijlocit, mutaţii cantitative şi calitative în concepţia de abordare, realizare şi folosire a surselor generatoare de informaţii, între care se înscrie şi contabilitatea.

Contabilitatea, aşa cum se prezintă ea astăzi, este rezultatul unui proces istoric, îndelungat, ale cărui baze se află în practica socială a Antichităţii. Lucrările de istorie a contabilităţii fac referiri la Codul lui Hammurabi, rege al Babilonului, în care se prevedea obligaţia legală, pentru negustori, de a înregistra anumite tranzacţii sub forma unor calcule şi consemnări. În Grecia antică şi apoi în Roma, diferite forme de înregistrare şi evidenţă au folosit conturi şi cărţi contabile. Noţiunea de contabilitate, care are în centrul său pe cea de cont, provine din limba latină, de la verbul ,,computare”, cu sensul de a număra, a calcula, dar ea s-a impus prin limbile italiană şi franceză.

Deşi originile contabilităţii sunt căutate în forme simple şi vechi de evidenţă, există şi opinia că acestea nu pot fi considerate înregistrări contabile, deoarece nu se făceau pe baza unor principii şi în cadrul unui sistem închegat, tehnica fiind pusă la punct de italieni, la sfârşitul Evului Mediu.

Începuturile contabilităţii se găsesc în registrele comerciale, în care, o dată cu dezvoltarea schimbului de mărfuri şi a relaţiilor de credit, au putut fi ţinute în mod sistematic evidenţele afacerilor. Cel mai vechi registru de contabilitate dublă menţionat în literatura de specialitate italiană este cel al bancherilor cetăţii Genova, datând din anul 1340. Se aprecizează că statutele unor cetăţi italiene conţineau norme obligatorii de ţinere a registrelor de către comercianţi şi bancheri, încă în jurul anului 1200.

Construirea contabilităţii a parcurs drumul de la practică la teorie, practica fiind cea care, pe de o parte, a anticipat teoria şi metoda contabilităţii, iar pe de altă parte a impulsionat-o şi i-a formulat noi probleme.

Prima lucrare în care au fost analizate şi prezentate registrele comerciale şi regulile de ţinere a acestora a fost scrisă de Benedetto Cotrugli şi era intitulată “Della mercatura e del mercante perfetto”. Însă părintele şi fondatorul contabilităţii este considerat Luca Paciolo, reputat matematician, care în 1494 a publicat, la Veneţia, lucrarea intitulată “Summa de aritmetica, geometria, proporzione et proporzionalita”. În cartea a IX-a a acestei lucrări, intitulată “Tractatus de computis et scripturis” a fost fundamentată metoda înregistrării în partidă dublă (scrittura doppia). Apariţia lucrării lui Luca Paciolo a marcat începutul unei noi etape de bază în procesul de formare a contabilităţii. Ulterior au fost elaborate numeroase lucrări de contabilitate în Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Belgia, care se bazau pe metoda fundamentată de Luca Paciolo.

În România ţinerea registrelor, în care se consemnau operaţiunile economice ale întreprinderilor comerciale ca forme de contabilitate simplă, a reprezentat prima etapă de construire a contabilităţii. Prima lucrare de contabilitate a fost tipărită în anul 1837 la Braşov, sub titlul “Pravila comercială” şi aparţine lui Emanoil I. Nichifor, fiind o traducere din limba germană. Această lucrare a jucat un rol important în fundamentarea şi popularizarea conceptelor de contabilitate în România.

Sistemul de contabilitate din ţara noastră este organizat, în prezent, după concepţia dualistă, ceea ce însemnă că îşi organizează conturile astfel încât delimitează într-un circuit distinct pe cele care au ca obiect înregistrarea schimburilor şi relaţiilor cu terţii, precum şi rezultatele financiare şi într-un alt circuit conturile care înregistrează producţia, costurile şi rentabilitatea produselor, lucrărilor şi serviciilor executate. Se formează astfel circuitul contabilităţii financiare sau generale şi circuitul contabilităţii de gestiune.

Contabilitatea financiară descrie circuitul patrimonial al întreprinderii luat în totalitatea şi structuralitatea sa. Obiectivul său principal îl constituie furnizarea de informaţii sintetice privind poziţia financiară, performanţele şi modificările poziţiei financiare. Informaţia contabilă, pe lângă o utilizare internă de către management, este destinată utilizatorilor externi: investitorii de capital, angajaţii, furnizorii, clienţii, guvernul şi instituţiile sale, precum şi publicul. Relaţiile delimitate şi evidenţiate în contabilitate au, o determinare obiectivă, iar faptul că ele apar la intersecţia întreprinderii cu terţii sunt divulgate integral, motiv pentru care contabilitatea este publică, standardizată, bazându-se pe norme privind producţia, prezentarea şi utilizarea informaţiilor contabile.

Contabilitatea de gestiune furnizează toată informaţia contabilă care este cuantificată, prelucrată şi transmisă pentru utlizarea internă de către management. Ea descrie circuitul patrimonial intern al întreprinderii, definit de activităţile consumatoare de resurse şi producătoare de rezultate. Contabilitatea de gestiune permite urmărirea în timp şi spaţiu, în mod distinct şi complet a tuturor activităţilor agentului economic precum şi desfăşurarea activităţii pe subunităţile componente. Prin intermediul pârghiilor sale: situaţiile financiare anuale, metodele de calculaţie a costurilor şi bugetele întocmite, contabilitatea de gestiune permite comparabilitatea în timp şi spaţiu, reliefând performanţa sau nonperformanţa până la nivelul purtătorilor de costuri.

Preview document

Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 1
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 2
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 3
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 4
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 5
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 6
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 7
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 8
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 9
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 10
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 11
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 12
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 13
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 14
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 15
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 16
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 17
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 18
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 19
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 20
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 21
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 22
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 23
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 24
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 25
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 26
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 27
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 28
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 29
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 30
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 31
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 32
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 33
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 34
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 35
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 36
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 37
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 38
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 39
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 40
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 41
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 42
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 43
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 44
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 45
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 46
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 47
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 48
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 49
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 50
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 51
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 52
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 53
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 54
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 55
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 56
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 57
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 58
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 59
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 60
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 61
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 62
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 63
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 64
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 65
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 66
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 67
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 68
Sistemul informațional și utilizarea contabilității de gestiune la SC Modeon SRL Onești - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Informational si Utilizarea Contabilitatii de Gestiune la SC Modeon SRL Onesti.doc

Alții au mai descărcat și

Piața muncii în România

I. Cererea si oferta de munca Factorul munca  conditie generala a oricarei activitati  se asigura, ca si ceilalti factori de productie, prin...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?