Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 15481
Mărime: 382.27KB (arhivat)
Publicat de: Florin Enache
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Capitolul I
  2. Noţiuni teoretice.2
  3. Capitolul II
  4. Evaluarea sistemului socio-economic şi de mediu al municipiului Alexandria . 7
  5. 1. Capitalul natural .7
  6. 2. Cultura .9
  7. 3. Infrastructura . 11
  8. 4. Prezentare economică . 13
  9. 5. Oportunităţi de afaceri .17
  10. 6. Programul de dezvoltare economică şi socială a Judeţului Teleorman pe anul 2005 . 21
  11. Capitolul III
  12. Viziunea şi obiectivele strategice de dezvoltare ale municipiului Alexandria.38
  13. Analiza SWOT .38
  14. Capitolul IV
  15. Studiu de caz : Strategia de gestiune a deşeurilor urbane în municipiul Alexandria . 41
  16. Sistemul integrat de management al deşeurilor . 43
  17. Capitolul V
  18. Concluzii şi recomandări . 54
  19. Bibliografie
  20. Anexe

Extras din licență

Capitolul I

Noţiuni teoretice

Dezvoltarea durabilă a fost definită iniţial în raportul Comisiei Mondiale pentru Mediu şi Dezvoltare O.N.U. – Raportul Bruntland – “Viitorul nostru comun”, ca fiind dezvoltarea ce garanteayă satisfacerea necesităţilor actuale ale populaţiei fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare, iar îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor trebuie să se facă în limitele funcţionării sistemelor de menţinere a vieţii pe planetă. Ca urmare, se consideră că dezvoltarea durabilă este mai mult un proces de schimbare decât un scop în sine.

Termenul “dezvoltare durabilă” a obţinut o recunoaştere internaţională după Conferinţa din 1992 de la Rio de Janeiro, unde peste 170 de state au susţinut un plan internaţional de acţiune pentru dezvoltarea globală în secolul 21, acest plan fiind cunoscut sub numele de “Agenda 21”.

“Agenda Locală 21” promovează principiile dezvoltării durabile la nivelul administraţiilor locale, fiind aplicată în peste 300 de oraşe din Europa, inclusiv în România începând cu anul 2000. Succesul acestui program este condiţionat de participarea publică a comunităţilor locale şi de promovarea dezvoltării descentralizate , oferind o abordare integrată a problemelor sociale, economice şi de protecţia mediului. Implementarea acesteia trebuie să conducă la definirea obiectivelor, politicilor şi acţiunilor care să facă posibilă creşterea bunăstării şi dezvoltării comunităţilor locale.

În “Agenda 21” se stipulează necesitatea ca toate ţările sau organizaţiile neguvernamentale, ca şi omenirea în general, să fie preocupate de elaborarea şi identificarea de indicatori ai dezvoltării durabile care pot asigura o fundamentare solidă a deciziilor la toate nivelurile pentru evoluţia socio-economică şi de ansamblu a spaţiului geografic respectiv şi care să cuantifice şi să reflecte evoluţia acestuia pe direcţia dezvoltării durabile conform celor patru dimensiuni ale acesteia : socială, economică, de mediu, instituţională.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din România promovează activ dezvoltarea durabilă prin asistenţa acordată în cadrul proiectului său de “Construire a capacităţilor locale de implementare a Agendei Locale 21 în România”. Proiectul este actualmente implementat în nouă oraşe - pilot, sub coordonarea Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.

Procesul participativ de elaborare a fost unic, stimulând energia cetăţenilor, a sectorului privat, a mediului academic, a ONG-urilor şi a autorităţilor locale. Toţi aceştia s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, iar eforturile lor colective au dat naştere prezentului document. Acest raport îşi are rădăcinile în necesităţile şi ideile locale, devenind un testament al eforturilor, energiei şi entuziasmului lor. Fie prin furnizarea de informaţii, fie prin acordarea de asistenţă tehnică, fie prin participarea directă, întreaga comunitate a avut o contribuţie enormă la succesul acestuia.

Rezultatul este ostrategie coerentă, cu un plan concret de acţiune şi de implementare. Ambele oferă garanţie practică a faptului că proiectul poate răspunde necesităţilor comunităţii şi că reprezintă o contribuţie importantă la dezvoltarea durabilă în România.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), biroul rezident în România, a lansat, în luna martie 2000, finanţarea proiectului “Agenda Locală 21” ROM 98/012.

Proiectul de adresează administraţiilor locale şi se aplică în România, în 9 oraşe pilot, printre care se numără şi Municipiul Alexandria. Celelalte oraşe sunt : Târgu Mureş, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Oradea, Râmnicu Vâlcea şi Ploieşti.

“Agenda Locală 21” este coordonată, în cadrul PNUD, de Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) – Bucureşti, care răspunde la nivel naţional de organizarea, monitorizarea şi activitatea de consultanţă pentru acest proiect.

“Agenda Locală 21” sau Planul de Dezvoltare Durabilă al Municipiului Alexandria cuprinde 3 documente : Strategia Locală elaborată în primăvara anului 2002, Planul Local de Acţiune finalizat în luna august şi Proiectele Prioritare, pentru realizarea “Agendei Locale 21” Primăria Municipiului Alexandria a construit un Comitet Local de Coordonare pentru “Agenda Locală 21” formată din reprezentanţii societăţii civile din Alexandria şi coordonat de primarul oraşului, Grupul de Lucru, formate din specialişti locali, şi un Birou al “Agendei Locale 21” având doi Coordonatori.

Existenţa proiectului “Agenda Locală 21” este un foarte important semnal al dorinţei Municipiului Alexandria, şi practic al României, de a se apropria cât mai mult de standardele internaţionale, el permiţând dimensionarea dezvoltării pe termen mediu şi lung a oraşului şi a ţării noastre.

Obiectivele dezvoltării durabile ale municipiului Alexandria ţin cont de două cicluri de schimbări urbane care s-au produs în ultimii 50 de ani. Specific perioadei anilor `50 - `80 ai secolului XX, primul coiclu s-a caracterizat prin expansiunea accelerată a zonelor de locuit în intravilan, ca urmare a dezvoltării industriei prelucrătoare, dar a avut un impact negativ în planul design-ului urban, al habitatului, culturii comunitare şi mediului ambiant şi a condus în cele din urmă la suburbanizare, proliferarea economiei informale, permanentizarea stării de sărăcie, restrângerea (şi enclavizarea) zonelor de locuit mai bogate. Cel de-al doilea ciclu s-a declanşat după anii `90 ai secolului XX şi care se caracterizează prin amplificarea fenomenelor ce au apărut în primul ciclu, la care se adaugă stagnarea demografică pe fondul schimbărilor lente produse în structura economică. Această evoluţie a oraşului este similară cu tendinţele care s-au înregistrat în unele areala urbane ale ţărilor Europei Centrale şi Est, precum şi în unele areale urbane din următoarele ţări : Spania, Portugalia, Grecia. De altfel, se poate constata că, în plan european dezvoltarea sistemelor urbane a fost mai lentă, în zonele cu economie nerestructurată şi periferică, dar mai rapidă în arealele integrate economic şi care au insistat asupra dezvoltării sectorului terţiar, cercetării şi educaţiei.

Preview document

Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 1
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 2
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 3
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 4
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 5
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 6
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 7
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 8
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 9
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 10
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 11
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 12
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 13
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 14
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 15
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 16
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 17
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 18
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 19
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 20
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 21
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 22
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 23
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 24
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 25
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 26
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 27
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 28
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 29
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 30
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 31
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 32
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 33
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 34
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 35
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 36
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 37
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 38
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 39
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 40
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 41
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 42
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 43
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 44
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 45
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 46
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 47
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 48
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 49
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 50
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 51
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 52
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 53
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 54
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 55
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 56
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 57
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 58
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 59
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 60
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 61
Dezvoltarea durabilă a spațiului în Municipiul Alexandria - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Durabila a Spatiului in Municipiul Alexandria.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Dezvoltarea Durabilă în Municipiul Alexandria

Rezumat: In proiectul de faţă este prezentată dezvoltarea durabilă a municipiului Alexandria. Dezvoltarea durabilă înseamnă capacitatea de a...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea Durabilă în Municipiul Alexandria

Rezumat: In proiectul de faţă este prezentată dezvoltarea durabilă a municipiului Alexandria. Dezvoltarea durabilă înseamnă capacitatea de a...

Ai nevoie de altceva?