Evoluția demografică în Suceava

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 122 în total
Cuvinte : 48210
Mărime: 204.83KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12

Extras din licență

Aşezat în nordul ţării, la frontiera cu Ucraina, judeţul Suceava este al doilea ca mărime, după judeţul Timiş, având o suprafaţă de 8.555 km2 sau 3,6% din teritoriul ţării şi o populaţie de 709.604 locuitori (1995). (vezi harta)

Judeţul Suceava este încadrat teritorial la vest de judeţul Maramureş şi Bistriţa Năsăud, la sud de judeţele Mureş, Harghita şi Neamţ, iar la est de judeţele Iaşi şi Botoşani. Latura de nord a judeţului, situată aproximativ între oraşul Siret şi izvoarele Ceremeşului (pârâul Sărata), corespunde cu frontiera de stat a României faţă de Ucraina.

Ţinutul Sucevei este o regiune de străveche populare, iar reşedinţa acestuia, oraşul Suceava a fost cea mai puternică cetate de scaun a statului feudal moldovenesc, atestată documentar încă din 1388, odată cu primul dintre Muşatini, Petru Muşat. Secole de-a rândul cetatea şi oraşul Suceava şi-au menţinut strălucirea ca important centru politic şi comercial. Cu o formă apropiată de a unui patrulater cu coordonatele: extrem nordică (longitudinea estică 26o 02’ 00”, latitudinea nordică 47o 57’ 00”)- comuna Muşeniţa, extrem sudică (longitudinea estică 25o 40’ 30”, latitudinea nordică 47o 10’ 50”)- comuna Broşteni,extrem estică (longitudinea estică 26o 35’ 40”, latitudinea nordică 47o 25’ 50”)- comuna Dolhasca şi extrem vestică (longitudinea estică 25o 05’ 00”, latitudinea nordică 47o 17’ 30”)- comuna Poiana Stampei, judeţul Suceava este delimitat la vest de principale creste ale Carpaţilor, şi înspre est de valea Siretului.

Limita de nord a judeţului o formează frontiera de stat a României înspre Ucraina, începând de la est de râul Siret, în vecinătatea oraşului cu acelaşi nume. Se continuă apoi spre vest pe la nord de râul Suceava, respectiv până la Ulma, apoi pe firul văii în sus. Punctul cel mai vestic al frontierei în această parte este situat în zona de obârşie a Bistriţei şi Ceremuşului Alb din munţii Maramureşului.

Limita de vest a judeţului urmează un traseu sinuos până în Călimani. După ce traversează Bistriţa Aurie pe teritoriul comunei Cârlibaba, urcă pe vârful Omu la 1.931 m din extremitatea estică a munţilor Suhard. Se îndreaptă apoi spre sud, traversând munţii Bârgăului aproximativ în lungul cumpenei de apă dintre bazinele hidrografice ale Bistriţei şi Someşului Mare. Limita ocoleşte apoi Ţara Dornelor, urcând în Călimani la vârful Bistricioara

(1.990 m).

Limita de sud a judeţului ţine creasta Călimanului pe cumpăna de ape dintre Bistriţa şi Mureş până în vârful Măgura (1.500 m). De aici ,urmează o altă cumpănă de ape, dintre Neagra Broştenilor şi Bistricioara şi după ce trece peste vârful Budacu (1.859 m) ,coboară în valea Bistriţei pe care o taie între localităţile Broşteni şi Borca. Limita se continuă mai departe printre Sabasa şi Cotârgaşi peste munţii Stânişoarei, după care urcă până în vârful Bivolu (1.500 m),apoi intră în bazinul Moldovei, pe care o urmăreşte câţiva km până la Drăguşeni şi în final taie interfluviul Moldova-Siret pentru a atinge Siretul între Probota şi Lespezi.

Limita de sud desparte Suceava de judeţele Harghita şi Mureş în dreptul Călimanului, apoi de judeţul Iaşi între Moldova şi Siret. Limita de est a judeţului este cea mai simplă pentru că urmează albia Siretului pe întreaga distanţă până la frontieră, cu excepţia a patru puncte pe stânga Siretului: la confluenţele acestuia cu Şomuzul Mare şi Suceava, apoi între Hănţăteşti şi Zvoriştea şi în fine la Pădurenii de Siret lângă frontieră, puncte în care albia Siretului nu mai urmează linia de frontieră a judeţului, ci pătrunde în interiorul acestuia. Siretul mai marchează limita Sucevei înspre judeţul Botoşani. Creste muntoase, culmi de obcine, spinări de dealuri, albii minore sunt formele de teren care delimitează judeţul Suceava pe trei laturi, latura de nord fiind formată de o linie de frontieră (frontiera cu Ucraina).

Actualul judeţ, în afara municipiului de reşedinţă cuprinde: 7 oraşe, 90 comune (dintre care 4 suburbane) şi 396 de sate. De o formă bine închegată, judeţul Suceava se întinde din masivul Călimani până în albia Siretului, cu o energie de relief, între cotele extreme de peste 1.700 m. Distanţele maxime între marginile judeţului în linie dreaptă sunt: de 125 de km pe direcţia vest-est între pasul Tihuţa şi valea Siretului şi de 95 de km pe direcţia nord-sud de la nord de cursul superior al Sucevei până la sud de Neagra Broştenilor Dimensiunile mari ale judeţului, aproape cât o treime din suprafaţa Albaniei sau a Belgiei, explică peisajul său variat şi resursele naturale felurite.

Sunt două mari unităţi de relief bine individualizate care se întâlnesc aici: pe două treimi din suprafaţă este o zonă muntoasă din cuprinsul Carpaţilor Orientali, iar restul o zonă de podiş, compartiment al Podişului Moldovei.

Reţeaua hidrografică a judeţului aparţine în întregime bazinului Siret prin cursurile Sucevei, Moldovei şi Bistriţei. Clima şi solurile prezintă mari variaţii legate de relieful foarte diferenţiat. Resursele naturale sunt variate şi abundente: mangan în bazinul Dornelor, turbă în Poiana Stampei, sulf la Fundu Moldovei, sare pură la Cacica etc. Munţii sunt acoperiţi cu importante masive păduroase, între care predomină coniferele, cu cele mai falnice păduri de molid ale ţării şi fagul, iar pajiştile montane sunt remarcabile. Terenurile agricole, care ocupă peste 40 % din suprafaţa judeţului au ca principale culturi: cartoful, sfecla de zahăr, inul şi cânepa. Fondul cinegetic al judeţului este foarte bogat în special în cervide. Folclorul este foarte divers, iar fondul etnografic impresionant de bogat. Frumuseţile peisagistice, valoarea monumentelor de artă feudală şi varietatea monumentelor naturale, fac din judeţul Suceava o regiune de un interes turistic deosebit.

Datorită poziţiei sale geografice şi a condiţiilor istorice, populaţia judeţului a venit de-a lungul timpului în contact cu mai multe elemente de cultură şi civilizaţie alogene Culturile poloneză, ucraineană şi rusă au influenţat locuitorii judeţului şi prin numeroşii reprezentanţi ai acestor etnii ce s-au stabilit de-a lungul timpului pe aceste meleaguri. Odată cu ocupaţia austro-ungară din 1775, populaţia judeţului cunoaşte mai îndeaproape cultura şi civilizaţia de tip germanic, reprezentată de autorităţile imperiale, dar şi cultura şi civilizaţia altor popoare oglindite de populaţiile de saşi, maghiari, cehi, slovaci, croaţi etc., colonizate în acest teritoriu.

Datorită aşezării sale geografice, judeţul Suceava de-a lungul timpului a constituit şi constituie un spaţiu de intersecţie a numeroase căi de comunicaţie.

Bibliografie

Chiriacu, S. L., 1976, Prin ţara marelui Ştefan, Editura Sport-turism

Giurăscu, C. C., 1967, Târguri sau oraşe şi cetăţi moldovene din secolul X

până la mijlocul secolului XI, Editura Academiei R.S.R.

Paulencu, D.

Sârbu, L., 1989, Mic îndreptar turistic Gura Humorului, Editura Sport-turism

Epuran, Gh., 1968, Circuit în Moldova de nord, Editura Meridiane Bucureşti

Cârlan, N.

Bojoi, I., 1979, Suceava-ghid turistic al judeţului, Editura Sport-turism

* * *, 1978, Atlas - Judeţele patriei, Editura Didactică şi pedagogică

Mehedinţi, S., 1996, Creştinismul românesc, Editura Albatros

* * *, 1996, Statistică socială - culegere de date, Editura Academiei Române

Toronţiu, I. E., 1916, Poporaţia şi clasele sociale din Bucovina, Editura Saturn

* * *, 1930, Recensământul general al populaţiei, volumul I şi volumul II, Editura Academiei Române

Iosep, I., 1972, Câteva consideraţii privind populaţia şi aşezările omeneşti din judeţul Suceava, Editura Universităţii Suceava

Trebici, V., 1979, Demografia, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică

Giurcăneanu, C., 1972, Populaţia şi aşezările din Carpaţii Româneşti, Editura Academiei Bucureşti

Stahel, H. H., 1972, Organizarea administrativ-teritorială. Sinteze sociologice, Editura Didactică şi pedagogică

Oroveanu, M. T., 1986, Organizarea şi sistematizarea teritoriului R.S.R., Editura Academiei R.S.R.

Trebici, V., 1986, Demografia teritorială a României, Editura Academiei R.S.R.

Ureche, Gr., 1967, Letopiseţul Ţării Moldovei, Editura Ştiinţifică Bucureşti

Cantemir, D., 1967, Descriptio Moldaviae, Editura Ştiinţifică Bucureşti

* * *, 1983, Judeţul Suceava - ghid turistic, Editura Sport-turism

* * *, 1938, Enciclopedia României - volulul II, Editura Academiei Române

Spânu, I., 1988, Zona etnografică Suceava, Editura Sport-turism

Gabor, V., 1988, Suceava - monografie, Editura Sport-turism

Popp, N.

Iosep, I.

Paulencu, D., 1973, Judeţul Suceava, Editura Academiei R.S.R.

Barbu, N., 1976, Obcinele Bucovinei, Editura Ştiinţifică şi enciclopedică Bucureşti

Cucu, V., 1976, Geografie şi urbanizare, Editura Junimea Iaşi

Grămadă, I., 1926, Din Bucovina de altădată, Editura Saturn

* * *, 1971

( )

* * *, 1992, Anuarul demografic al României, Editura Academiei Române

* * *, 1956

( )

* * *, 1992, Anuarul statistic al României, Editat de Direcţia de Statistică a României

Tufescu, V., 1970, Pe valea Moldovei, Editura Ştiinţifică Bucureşti

Preview document

Evoluția demografică în Suceava - Pagina 1
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 2
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 3
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 4
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 5
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 6
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 7
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 8
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 9
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 10
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 11
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 12
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 13
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 14
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 15
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 16
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 17
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 18
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 19
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 20
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 21
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 22
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 23
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 24
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 25
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 26
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 27
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 28
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 29
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 30
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 31
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 32
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 33
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 34
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 35
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 36
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 37
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 38
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 39
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 40
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 41
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 42
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 43
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 44
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 45
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 46
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 47
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 48
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 49
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 50
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 51
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 52
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 53
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 54
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 55
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 56
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 57
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 58
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 59
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 60
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 61
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 62
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 63
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 64
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 65
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 66
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 67
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 68
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 69
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 70
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 71
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 72
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 73
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 74
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 75
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 76
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 77
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 78
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 79
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 80
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 81
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 82
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 83
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 84
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 85
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 86
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 87
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 88
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 89
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 90
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 91
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 92
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 93
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 94
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 95
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 96
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 97
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 98
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 99
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 100
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 101
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 102
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 103
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 104
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 105
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 106
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 107
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 108
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 109
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 110
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 111
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 112
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 113
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 114
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 115
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 116
Evoluția demografică în Suceava - Pagina 117

Conținut arhivă zip

  • Evolutia demografica in Suceava.doc

Alții au mai descărcat și

Orașul Vicovu de Sus - argumente geografice pentru amenajări teritoriale de tip rural-urban

INTRODUCERE Zona studiată în această lucrarea de faţă se află pe teritoriul Depresiunii Rădăuţilor,”ţară de legendă„, asupra căreia şi-a pus...

Monografia geografică a comunei Berceni din județul Prahova

INTRODUCERE Studiul de monografie geografică a comunei Berceni din judeţul Prahova reprezintă o lucrare realizată in scopul susţinerii examenului...

Aspecte de geografie umană în municipiul Botoșani

Introducere Dezvoltarea societății actuale se caracterizează printr-o creștere accelerată a urbanizării, fenomen care marchează o multitudine de...

Studiu de geografie socială - Brăila

INTRODUCERE Studiul de geografie sociala a unui teritoriu implica analiza cantitativa si calitativa a componentelor mediilor geografice, a...

Geografie umană generală - monografia Brăilei

Capitolul 1 – Prezentare generala Asezat in sud-estul tarii, pe malul stâng al Dunării, judetul Brăila este cuprins intre următoarele coordonate:...

Analiza și diagnoza potențialului uman în Municipiul Roman

1. Pozitia geografica Ca și asezare, municipiul Roman este localitatea care beneficiază de poziția geografică cea mai favorabilă, cu comunicare...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Te-ar putea interesa și

Orașul Vicovu de Sus - argumente geografice pentru amenajări teritoriale de tip rural-urban

INTRODUCERE Zona studiată în această lucrarea de faţă se află pe teritoriul Depresiunii Rădăuţilor,”ţară de legendă„, asupra căreia şi-a pus...

Politici de Marketing ale Companiei Metro Cash&Carry Sibiu

Se spune ca e inutil sa opresti scurgerea timpului si ca cel mai bine este sa înveti sa mergi în aceeasi directie cu el. Succesul deplin nu este...

Analiza socio-economică regională

Regiunea acopera partea de Nord-Est al tarii si, conform traditiei, este o parte din vechea regiune istorica a Moldovei. Geografic, regiunea se...

Studiu socio-statistic Privind Turismul în Județul Suceava

STUDIU SOCIO-STATISTIC PRIVIND TURISMUL ÎN JUDEŢUL SUCEAVA Turismul reprezintă acum, la început de mileniu trei, unul din cele mai dinamice...

Planul de dezvoltare regională nord est 2007-2013

1. Prezentarea principalelor caracteristici ale regiunii Regiunea acoperă partea de Nord-Est al ţării şi, conform tradiţiei, este o parte din...

Vatra Moldoviței

Cuvânt înainte Raţiunea unui studiu monografic asupra comunei Vatra Moldoviţei subsumează doi vectori motivaţionali- voinţa politică locală şi...

Valorificarea potențialului turistic din arealul rural sud-bucovinean

Introducere Această lucrare reprezintă un studiu privind dezvoltarea turismului și componentelor sale asupra ariei rurale Sud-Bucovinene.Aceasta a...

Organizarea unei Ferme Familiale în Microzona mălini-suceava

INTRODUCERE Agricultura constituie una din ramurile importante ale economiei româneşti , importanţa ei creşte astăzi când necesarul de produse...

Ai nevoie de altceva?