Peisaje culturale ale Județului Cluj

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 21938
Mărime: 46.29MB (arhivat)
Publicat de: Norman Pintilie
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Botan Cristian Nicolae
UNIVERSITATEA BABEŞ – BOLYAI FACULTATEA DE GEOGRAFIE

Cuprins

  1. ARGUMENT 4
  2. CAPITOLUL I. PEISAJUL CULTURAL. COORDONATE GENERAL 5
  3. 1.1. Peisajul. Generalităţi 5
  4. I.2. Tipuri de peisaje 5
  5. I.2.1 Peisajul cultural. Concepte, definiţii şi importanţă 6
  6. I.2.2 Categorii de peisaj cultural 7
  7. I.3 Peisaje culturale pe Lista Patrimoniului Mondial 8
  8. I.4 Peisajul cultural istoric 9
  9. I.4.1 Elemente cu semnificaţie religioasă 9
  10. I.4.2 Elemente de locuire 10
  11. I.4.2.1 Elemente de gospodărire 10
  12. I.4.3 Elemente de economie 11
  13. I.4.3.1 Elemente de agricultură 11
  14. I.4.3.2 Elemente de silvicultură 12
  15. I.4.3.3 Elemente de industrie si mesteşuguri 12
  16. I.4.3.4 Elemente ale peisajului minier 13
  17. I.4.3.5 Elemente legate de transport şi circulaţie 14
  18. I.4.4 Amenajarea apelor 14
  19. CAPITOLUL II. JUDEŢUL CLUJ. COORDONATE GENERALE 15
  20. II.1.0 Geografie 15
  21. II.1.1 Poziţia geografică 15
  22. II.1.2 Relieful 15
  23. II.1.2.1 Relieful muntos 15
  24. II.1.2.2 Relieful deluros 16
  25. II.1.3 Clima 18
  26. II.1.4 Reţeaua hidrografică 20
  27. II.1.4.1 Reţeaua de râuri 20
  28. II.1.4.2 Lacurile 21
  29. II.1.4.3 Apele Subterane 22
  30. II.2.0 Solurile 22
  31. II.2.1Bogăţiile subsolului 24
  32. II.3.0 Flora şi fauna spontană 25
  33. II.3.1Flora 25
  34. II.3.2 Fauna 26
  35. II.4.0 Demografia 27
  36. II.4.1 Structura etnică 27
  37. II.5.0 Industria 29
  38. II 6.0Turismul 29
  39. CAPITOLUL III. ANALIZA ELEMENTELOR DE PEISAJ CULTURAL DIN JUDEŢUL CLUJ 32
  40. III 1.0 Analiza peisajului 32
  41. III 2.0 Bazele obiective de analiză a peisajelor 32
  42. III 3.0 Componente vizuale ale peisajului 34
  43. III 4.0 Criterii de dominanță 35
  44. III 5.0 Factori de variabilitate 35
  45. III 6.0 Factori climatici 36
  46. III 7.0 Evaluarea peisajului 36
  47. III 8.0 Organizarea unui peisaj 37
  48. III.8.1 Elemente majore ale peisajului 37
  49. III 9.0 Elemente de peisaj cultural din judeţul Cluj 38
  50. III.9.1 Municipiul Cluj-Napoca 39
  51. III 9.2 Municipiul Dej 42
  52. III.9.3 Municipiul Gherla 43
  53. III.9.4 Municipiul Turda 45
  54. III.9.5 Municipiul Câmpia- Turzii 46
  55. CAPITOLUL IV. TRASEE TURISTICE PEISAGISTICO-CULTURALE DIN JUDEŢUL CLUJ 48
  56. CAPITOLUL V. ANALIZA SWOT A ELEMENTELOR DE PEISAJ CULTURAL ÎN JUDEŢUL CLUJ 68
  57. Concluzii 74
  58. Anexe 77

Extras din licență

ARGUMENT

Termenul de peisaj a fost folosit pentru prima dată de către pictorii Renaşterii, definind un tablou în care natura observată de om este personajul principal. Din cele mai vechi timpuri au existat două maniere de a înţelege pictura peisajului, fiind reflexe a două principale arhetipuri culturale: cosmocentrismul ce caracterizează cultura orientală şi antropocentrismul ce caracterizează cultura occidentală. Asocierea calificativului peisagism cu arta grădinilor s-a realizat abia în secolul al XIX-lea, deşi cele mai vechi preocupări în amenajarea naturii se situează în Antichitate

Conceptul de peisaj cultural, la nivel european, este din ce în ce mai des prezentat ca o împletire inseparabilă între natură şi cultură. Nevoia omului de a-şi satisface cerinţele materiale şi spirituale a lăsat în peisaj urme de civilizaţie şi cultură de-a lungul timpului. S. Mehedinţi în lucrarea sa Coordonate etnografice. Civilizaţia şi cultura (1930: 57), explică aceste coordonate faţă de care trebuie să încercăm a raporta ştiinţific toată viaţa omenirii: „civilizaţia se măsoară pe coordonata telurică, prin numărul, calitatea şi originalitatea uneltelor; iar cultura se măsoară pe coordonata superioară a creaţiunilor psihice, adică prin numărul, calitatea şi originalitatea produselor sufleteşti”. Putem clasifica peisajul cultural astfel: peisajul etnologic, istoric, arheologic, arhitectura peisajului etc.

PEISAJUL CULTURAL. COORDONATE GENERALE

I.1. Peisajul. Generalităţi

Specialişti din diferite domenii, precum geografia peisajului, arhitectura peisajului sau ecologia peisajului, studiază peisajul ca disciplină, însă acesta a intrat în atenţia planificatorilor teritoriului relativ recent. Semnarea Convenţiei Europene a Peisajelor la Florenţa din 20 octombrie 2000 a avut un impact major. Pe lângă menţionarea noţiunilor “politici ale peisajului”, “protecţia peisajului”, “managementul peisajului” şi “planificarea peisajului”, aceasta a obligat statele semnatare, printre care şi România, să implementeze convenţia. Peisajul reprezintă intrumentul şi obiectivul amenajării teritoriului, un element de gestiune a teritoriului. Teritoriul, înţeles ca peisaj reprezintă o altă abordare pe mai multe paliere de analiză, cu mai mulţi indici sau indicatori. “Peisajul este o reflectare duală, subiectivă şi obiectivă, a unor combinaţii de elemente. Spre deosebire de regiunile geografice, peisajele sunt repetabile pe suprafaţa globului ( de exemplu peisajul de stepă, peisajul deşertic etc.), însă fiecare peisaj are şi specificul lui”. Cultura nu include numai ecologia resurselor naturale şi a biodiversităţii. Acesta cuprinde, de asemenea, evenimente istorice, activităţi ale oamnenilor care apar în relaţie cu natura, apa, solul, clima, flora si fauna. O serie de răspunsuri pentru a defini condiţiile plasate în valori tangibile şi intangibile care fac parte din peisajele culturale.

I.2. Tipuri de peisaje

Odată cu apariţia omului, peisajul natural începe să fie transformat de acesta, ca în prezent să se ajungă la foarte puţine, aflate in zona polară sau în regiuni montane înalte, precum şi în continente slab populate, deci puţin antropizate. În componenţa peisajului cultural intră două tipuri de peisaje: antropizat şi antropic.

Peisajul antropizat este iniţial natural, apoi modificat de om, dar care mai păstrează elemente ale peisajului natural. În schimb, peisajul antropic este complet modificat sau construit de om .

I.2.1 Peisajul cultural. Concepte, definiţii şi importanţă

Peisajul cultural este mediul din jurul nostru, care a fost modelat de interacţiunile noastre cu toate părţile componente ale acestui mediu – plante, animale, alte persoane, infrastructură şi un număr destul.

Prin importanţa lor, peisajele culturale contribuie la identitatea locală şi regională şi reflectă istoria şi interacţiunea dintre om şi natură. Ele reprezintă in consecinţă o valoare considerabilă, de exemplu ca atracţii turistice. Este foarte importantă păstrarea peisajelor culturale, dar nu intr-un mod excesiv lasând loc şi exploatarii economice. În unele cazuri reabilitarea sau amenajarea creativă a unor situri turistice este mai importantă decât păstrarea în forma sa iniţială. Peisajele culturale sunt o moştenire pentru toată lumea. Aceste situri speciale dezvăluie aspecte ale originii ţării noastre şi dezvoltarii sale, precum şi evoluţia relaţilor noastre cu lumea naturală. Ele oferă oportunităţi economice, ecologice, sociale, recreative, educative ajutând comunităţile să se înţeleagă mai bine între ele. Din dorinţa de a dezvolta din ce în ce mai mult punem peisajul intr-o ipostază daunătoare lui. De prea multe ori deciziile de azi pun în pericol supravieţuirea şi continuitatea patrimoniului nostru comun. Este responsabilitatea fiecăruia de a proteja peisajele naţiunii noastre culturale. Îngrijirea în curs de desfăşurare şi interpretare a acestor situri îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi adânceşte un sentiment de loc şi de identitate pentru generaţiile viitoare. Peisaje culturale au fost definite de Comitetul patrimoniului mondial ca zone geografice distincte. Conceptul de peisaje culturale îşi găseşte originile în tradiţia europeană a picturii peisagistice. Începând cu secolul al 16-lea, mulţi artişti europeni au pictat peisaje pentru anumite personalitaţi, din picturile lor reiese importanţa si frumoseţea moştenirii noastre, peisajul.

Există o mare varietate de peisaje, care sunt reprezentative pentru diferite regiuni ale lumii. Lucrări combinate a naturii şi a omenirii, ele exprimă o relaţie de lungă durată între popoare şi mediul lor natural.

Anumite situri reflectă tehnici specifice de utilizare a terenurilor care să garanteze şi susţinerea diversităţii biologice. Altele, asociate în mintea de comunităţi cu convingeri puternice, intruchipeaza o relaţie spirituală excepţională a oamenilor cu natura. Pentru a descoperi si sustine diversitatea mare a interacţiunilor dintre oameni şi mediul lor, pentru a proteja culturile tradiţionale de viaţă şi pentru a păstra urmele celor care au dispărut, aceste situri, numite peisaje culturale, au fost înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial.

În 1992, Convenţia Patrimoniului Mondial a devenit primul instrument juridic internaţional care să recunoască şi să protejeze peisajele culturale. Comitetul de la sesiunea a 16-a adoptat orientări în ceea ce priveşte includerea lor în Lista Patrimoniului Mondial. Termenul de "peisaj cultural" cuprinde o diversitate de manifestări şi interacţiunii dintre omenire şi mediul său natural. Peisaje culturale adesea reflectă tehnici specifice şi durabile a utilizării terenurilor, luând în considerare caracteristicile şi limitele naturale ale mediului în care sunt stabilite. Protejarea patrimoniului cultural poate contribui la tehnicile moderne şi durabile de utilizare a terenurilor şi pot menţine sau îmbunătăţi valorile naturale din peisaj.

Preview document

Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 1
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 2
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 3
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 4
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 5
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 6
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 7
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 8
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 9
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 10
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 11
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 12
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 13
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 14
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 15
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 16
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 17
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 18
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 19
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 20
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 21
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 22
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 23
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 24
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 25
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 26
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 27
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 28
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 29
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 30
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 31
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 32
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 33
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 34
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 35
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 36
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 37
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 38
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 39
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 40
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 41
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 42
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 43
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 44
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 45
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 46
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 47
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 48
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 49
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 50
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 51
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 52
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 53
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 54
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 55
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 56
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 57
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 58
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 59
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 60
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 61
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 62
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 63
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 64
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 65
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 66
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 67
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 68
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 69
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 70
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 71
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 72
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 73
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 74
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 75
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 76
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 77
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 78
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 79
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 80
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 81
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 82
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 83
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 84
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 85
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 86
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 87
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 88
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 89
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 90
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 91
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 92
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 93
Peisaje culturale ale Județului Cluj - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Peisaje Culturale ale Judetului Cluj.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul Turistic Natural al Județului Cluj și Valorificarea Acestuia

Introducere Am ales să studiez potenţialul turistic natural al judeţului Cluj şi valorificarea acestuia, deoarece, chiar dacă este un judeţ mare,...

Vestigii Antice

CETĂTI GETO-DACICE De-a lungul unei perioade de mai bine de 150 de ani (sec. I î. Hr. - sec I d. Hr.), Dacia a fost înzestrată cu un veritabil...

Dezvoltarea turismului în România prin intermediul festivalurilor de cultură și tradiție

CUVÂNT ÎNAINTE În demersul oricărei analize, se urmărește studiul sistematic al fiecărui element în parte, ce presupune o examinare în detaliu a...

Stațiunea Băile Govora

Obiective turistice antropice din împrejurimile staţiunii Băile Govora.33 Obiective turistice naturale din împrejurimile staţiunii Băile Govora.34...

Cluj - Obiective Turistice

Judetul Cluj - Turism Obiective turistice: - GRADINA BOTANICA DIN CLUJ-NAPOCA - BAILE SOMESENI - BAILE COJOCNA - CHEILE TURZII - MUNTELE...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Te-ar putea interesa și

Program de valorificare a potențialului turistic al Județului Cluj

CAPITOLUL I: LOCALIZAREA SI CARACTERIZAREA JUDETULUI Judeţul Cluj (magh. Kolozs megye) este un judeţ aşezat în partea central-vestică a României,...

Potențialul Turistic Natural al Județului Cluj și Valorificarea Acestuia

Introducere Am ales să studiez potenţialul turistic natural al judeţului Cluj şi valorificarea acestuia, deoarece, chiar dacă este un judeţ mare,...

Șomajul - Dezechilibru al Pieței Muncii în Județul Cluj

Introducere Dezvoltarea economică a unei ţări sau regiuni este în corelaţie cu mai mulţi factori: resurse naturale, informaţionale, resurse umane....

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Bistrița Năsăud

I. REPERE TEORETICE Turismul, se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenţă tot mai activă în viaţa economică şi...

Pensiunea Bellissima

CAPITOLUL I. Prezentarea generală a zonei Beliş - Fântânele Turismul este o ramură extrem de importantă în economia unei ţări. În România turismul...

Cercetare de marketing - piața turistică clujeană

Turismul reprezinta un ansamblu de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind spre destinatii situate in afara resedintei...

Program de Organizare și Comercializare a Produsului Turistic cu Tema beliș-fântânele - Natura la Ea Acasă

1. Enunţarea temei produsului turistic. Justificare Titlul ales pentru acest traseu este „Beliş-Fântânele - natura la ea acasa” deoarece peisajul...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Cluj

I. CARACTERIZARE GEOGRAFICĂ ȘI ECONOMICO-SOCIALĂ: Judeţul Cluj se situează în jumătatea nord-vestică a ţării, aflându-se în zona de contact a trei...

Ai nevoie de altceva?