Linie Tehnologica de Fabricare a Siropului de Capsuni

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta licenta trateaza Linie Tehnologica de Fabricare a Siropului de Capsuni.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 111 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

CAPITOLUL 1

TEMA PROIECTULUI

Să se proiecteze o linie tehnologică de fabricare a siropului de căpşuni, cu o capacitate de producţie de 1000 kg materie primă.

CAPITOLUL 2

OBIECTIVUL PROIECTULUI

2.1. Denumirea obiectivului proiectat

Linie tehnologică de obţinere a siropului natural de căpşuni, conservat prin pasteurizare.

2.2. Capacitatea de producţie

Capacitatea de producţie este de 1000 kg, materie primă pe zi.

2.3. Profilul producţiei

Linia tehnologică este profilată pe producţia siropului natural de căpşuni şi pe îmbutelierea acestuia în sticle de 500 ml.

2.4. Justificarea necesităţii şi oportunităţii realizării producţiei proiectate

Se ştie că în alimentaţia omului trebuie să intre în largă măsură produse uşoare, capabile să înlesnească îndepărtarea toxinelor care se formează în organism. Printre aceste produse se numără şi fructele. Avănd în vedere faptul că, pe măsură ce societatea românească evoluează spre noi orientări, în domeniul alimentar, ca şi în alte domenii de altfel, a apărut necesitatea diversificării produselor alimentare cât şi îmbunătăţirea calităţii celor existente deja.

Fructele, ca sursă importantă de vitamine şi săruri minerale,sunt utilizate frecvent în alimentaţie, fie sub formă crudă, sau ca preparate industriale (suc, sirop, nectar etc.). Glucidele din fructe asigură o bună parte din necesarul energetic, ele găsindu-se sub formă solubilă, uşor asimilabile de organism. Valoarea nutritivă a fructelor este dată în special de prezenţa substanţelor biologice active, cu implicaţii mari în metabolism. Fructele sunt bogate în: Ca, P, Fe, Mn, Zn, Co etc.

O importanţă deosebită o au fructele şi datorită aportului de vitamine. Ele reprezintă principala sursă de vitamina C, provitamina A, vitamina A, vitamina P si R; totodată ele acoperă 20-30% din necesarul de vitamine din grupul B. Toti aceşti nutrienţi prezenţi în fructe, se vor regăsi în produsul finit - siropul. Siropul este un produs cu valoare energetică ridicată, atât datorită glucidelor din fructe cât şi datorită zahărului adăugat. Se foloseşte la prepararea băuturilor răcoritoare, prin diluare cu apă gazoasă, cantităţi importante fiind absorbite de industria produselor zaharoase, îngheţatei şi produselor de cofetărie. Lista sortimentelor de siropuri din fructe cunoscute din punct de vedere comercial, sunt: căpşune, afine, ananas, coacăze, măceşe, cireşe, lămâie, soc, sulfina, tei, zmeură, trandafir, cătina etc. Siropul este un produs cu aromă puternică, specifică fructelor din care se obţine.

CAPITOLUL 3

ELEMENTE DE INGINERIE TEHNOLOGICĂ

3.1.Analiza comparativă a tehnologiilor similare din ţara si străinatate

În alimentaţia modernă siropurile din fructe îndeplinesc o dublă funcţionalitate:

-oferă industriei o formă de conservare a fructelor de sezonalitate, iar consumatorului un produs natural, cel mai adesea sub formă diluată, de băutură răcoritoare, în orice anotimp al anului;

-în ceea ce priveşte cea de a doua funcţie a acestui gen de produs alimentar, problema trebuie evidenţiată în mod deosebit. Creşterea continuă a nivelului de trai pretinde nu numai necesitatea conservării fructelor pentru a le putea prelungi sezonalitatea ci şi o creştere corespunzătoare a nivelului calitativ al produselor. Din punct de vedere al sursei de materie primă, pentru siropuri din produse naturale de fructe, ţara noastră se bucură de o gamă deosebit de variată în specii valoroase. Pe plan mondial, industria siropurilor de fructe se dezvoltă vertiginos, iar în ţara noastră producerea siropurilor naturale de fructe, a crescut în ultimii ani. Procesul tehnologic de obţinere a siropului natural de fructe, cuprinde patru faze distincte:

1.obţinerea sucului,

2.limpezirea sucului,

3.obţinerea siropului,

4.conservarea siropului prin conservare.

Siropul de căpşuni se prepară printr-o fierbere scurtă a sucului cu zahăr până la concentraţia minimă de 54˚ Ref. Proporţiile utilizate la fabricarea siropului sunt: 44 părţi suc şi 66 părţi zahăr, cantitatea de acid este în funcţie de aciditatea iniţială a sucului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Linie Tehnologica de Fabricare a Siropului de Capsuni.doc