Nectarul de Mere

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 15905
Mărime: 248.69KB (arhivat)
Publicat de: Florian Ghiță
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL 1. PARTEA TEORETICĂ 4
  3. 1.1. Analiza comparativă a tehnologiilor din ţară şi străinătate pentru
  4. realizarea tehnologiei proiectate 4
  5. 1.2. Alegerea şi descrierea schemei tehnologice adoptate şi analiza factorilor
  6. care influenţează producţia 5
  7. 1.3. Principalele caracteristici ale materiilor prime, auxiliare şi ale produsului finit 13
  8. 1.4. Măsuri de protecţia muncii, P.S.I. şi igiena muncii 22
  9. CAPITOLUL 2. PARTEA APLICATIVĂ 25
  10. 2.1. Studiu tehnic asupra tehnologiei abordate. Calcule de evidenţă a producţiei.
  11. Bilanţ de materiale. Consumuri specifice. Randamente de fabricaţie 25
  12. 2.2. Implementarea sistemului de control al calităţii HACCP 32
  13. 2.3. Studiul privind valorificarea deşeurilor de mere pentru obţinerea pectinei 48
  14. 2.3.1. Consideraţii teoretice 48
  15. 2.3.2. Material şi metodă de lucru 49
  16. 2.3.3. Rezultate şi discuţii 50
  17. CONCLUZII 52
  18. BIBLIOGRAFIE 52
  19. ANEXE:
  20. 1. Schema tehnologică
  21. 2. Schema de legături

Extras din licență

INTRODUCERE

Specific nectarelor este faptul că înglobează pulpa fructelor separată de părţile neutilizabile, fin marunţită din care se elimină materialul fibros rezultat din pereţii celulari.

Nectarurile naturale au valoare nutritivă ridicată (psihosenzorială, energetică şi biologică) deoarece în compoziţia lor se regăsesc aproape în întregime compuşii solubili ai fructelor din care provin.

Nectarele sunt superioare din punct de vedere al valorii nutritive deoarece, pierderile de substanţe nutritive sunt înlăturate iar în compoziţia lor se includ şi componenţi nutritivi insolubili.

Conservarea nectarelor se face prin pasteurizare, termosterilizare, filtrare antiseptică, cu substanţe antiseptice (în special bioxid de sulf şi benzonat de sodiu) prin concentrare şi adaos de zahăr (sub formă de siropuri) sau prin alte procedee (Tudor, 1995).

Nectarurile de fructe de calitate superioară prezinta caracteristici de aromă, gust, miros şi culoare, specifice fructelor din care se obţin şi sunt limpezi.

Nectarele au în masa lor fructe fin mărunţite, nu depun sediment şi nu formează gulere de lichide limpezi prin sedimentare. Deoarece culoarea nectarelor este afectată de prezenţa suspensiilor, aspectul nectarelor este inferior nectarurilor limpezi. Din acest motiv cea mai mare parte a nectarelor se ambalează în recipiente netransparente.

Datorită faptului că în nectare nu se pierde valoarea nutritivă şi valoarea biologică, vom caracteriza fructul ales şi anume mărul din punct de vedere biologic şi nutritiv.

Producerea nectarurilor de fructe a căpătat o dezvoltare largă în ultimii ani putându-se vorbi de o industrie prosperă de nectaruri de fructe care cunoaşte cel mai rapid ritm de dezvoltare dintre toate industriilor de valorificare a fructelor.

În ţara noastră există la ora actuală o producţie destul de mare de mere.

O serie de produse din mere cum sunt deshidratate, pupele, marcurile, marmelada, compoturile sunt produse de desfacere limitată iar surplusul din producţia de mere de gradul doi rămâne disponibil.

Apariţia stocurilor de mere în depozite, fructe ce neputând fi comercializate se deteriorează în timp relativ scurt, duce la necesitatea industrializării lor sub o altă formă, una din aceste forme fiind nectarul concentrat de mere.

Datorită conţinutului mare de săruri de potasiu, nectarurile de fructe dau bune rezultate în tratamentul şi profilaxia bolilor cardiovasculare. Se ştie că sodiul are capacitatea de a reţine apa în organism, pe când potasiul favorizează eliminarea acesteia. În timp ce printr-o alimentaţie normală; care conţine atât produse de origine animală cât şi vegetală, se introduce în organism cantităţi egale de sodiu şi potasiu, în dieta cu nectaruri de fructe, cantitatea de potasiu introdusă în organism este de aproape şase ori mai mare. Ca urmare, nectarurile acţionează favorabil asupra întregii activităţi a muşchiului cardiac, reuşesc travaliul inimii şi, în consecinţă, au efecte salutare în bolile cardiovasculare (hipertensiune, infarct miocardic, ateroscleroză).

S-a constatat că nectarurile de fructe acţionează mai eficient decât alimentaţia fără sare.

Substanţele minerale, în special ionii de Ca şi K, au un efect alcalinizat, neutralizând acidul clorhidric din mucoasa stomacală; face ca nectarurile de fructe să fie indicate în combaterea hiperacidităţii în cazul bolilor digestive.

Tratamentul cu nectaruri de fructe îşi găseşte o lungă aplicare şi în bolile de ficat sau ale vezicii biliare. Absenţa grăsimilor, pe de o parte şi cantitatea mare de zaharuri şi vitamine, pe de altă parte, fac din nectarurile de fructe adjuvanţi de neînlocuit în tratamentul bolilor menţionate.

Datorită conţinutului redus de substanţe azotoase şi a acţiunii de alcalinizare, nectarurile de fructe sunt indicate în bolile de rinichi (acute şi cronice), fiind recomandate gravidelor.

Nectarurile de fructe previn formarea calculilor reali sau biliari. Datorită efectului alcalinizant ele sunt recomandate în diverse cazuri, când organismul acumulează o cantitate mare de acizi (acidoză), diabet, subnutriţie, îmbătrânirea ţesuturilor, etc.

În cazurile de obezitate, cura de nectaruri de fructe, datorită conţinutului redus de calorii într-un volum, mare de produs, atenuează senzaţia de foame şi permite eliminarea excesului de apă datorită sărurilor de potasiu.

Nectarurile de fructe au o acţiune antiinfecţioasă şi antimicrobiană specifică şi ca urmare sunt recomandate în diverse boli ale pielii: acnee, eczeme, furunculoză, etc. având în acest timp şi o acţiune de protecţie asupra ficatului, splinei şi rinichilor, nectarurile de fructe, în special cele de mere, struguri, caise, etc. au o importantă acţiune antitoxică (Tudor, 1995).

Un loc important au nectarurile de fructe în alimentaţia sugarilor şi a copiilor, deoarece asigură organismului în creştere sărurile minerale, vitaminele şi zaharurile necesare. În acelaşi timp, folosirea unor nectaruri omogenizate cu lapte, uşurează asigurarea laptelui în organism, deoarece, în această combinaţie, laptele formează în stomac un coagul mai afânat şi mai uşor de digerat.

Pentru persoanele în vârstă, nectarurile nu numai că uşurează digestia, dar dau şi posibilitatea să întârzie incapacitatea funcţională a ficatului şi a sistemului digestiv, prevenind îmbătrânirea organismului.

Preview document

Nectarul de Mere - Pagina 1
Nectarul de Mere - Pagina 2
Nectarul de Mere - Pagina 3
Nectarul de Mere - Pagina 4
Nectarul de Mere - Pagina 5
Nectarul de Mere - Pagina 6
Nectarul de Mere - Pagina 7
Nectarul de Mere - Pagina 8
Nectarul de Mere - Pagina 9
Nectarul de Mere - Pagina 10
Nectarul de Mere - Pagina 11
Nectarul de Mere - Pagina 12
Nectarul de Mere - Pagina 13
Nectarul de Mere - Pagina 14
Nectarul de Mere - Pagina 15
Nectarul de Mere - Pagina 16
Nectarul de Mere - Pagina 17
Nectarul de Mere - Pagina 18
Nectarul de Mere - Pagina 19
Nectarul de Mere - Pagina 20
Nectarul de Mere - Pagina 21
Nectarul de Mere - Pagina 22
Nectarul de Mere - Pagina 23
Nectarul de Mere - Pagina 24
Nectarul de Mere - Pagina 25
Nectarul de Mere - Pagina 26
Nectarul de Mere - Pagina 27
Nectarul de Mere - Pagina 28
Nectarul de Mere - Pagina 29
Nectarul de Mere - Pagina 30
Nectarul de Mere - Pagina 31
Nectarul de Mere - Pagina 32
Nectarul de Mere - Pagina 33
Nectarul de Mere - Pagina 34
Nectarul de Mere - Pagina 35
Nectarul de Mere - Pagina 36
Nectarul de Mere - Pagina 37
Nectarul de Mere - Pagina 38
Nectarul de Mere - Pagina 39
Nectarul de Mere - Pagina 40
Nectarul de Mere - Pagina 41
Nectarul de Mere - Pagina 42
Nectarul de Mere - Pagina 43
Nectarul de Mere - Pagina 44
Nectarul de Mere - Pagina 45
Nectarul de Mere - Pagina 46
Nectarul de Mere - Pagina 47
Nectarul de Mere - Pagina 48
Nectarul de Mere - Pagina 49
Nectarul de Mere - Pagina 50
Nectarul de Mere - Pagina 51
Nectarul de Mere - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Nectarul de Mere.doc

Alții au mai descărcat și

Pastă de tomate

CAPITOLUL I. Tema de proiectare. Date inițiale. Prima roșie s-a copt în urmă cu trei mii de ani în Peru, sub soarele fierbinte al Anzilor...

Caracterizarea unor Sortimente de Sucuri Naturale Limpezi și cu Pulpă

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt acele băuturi obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Linie Tehnologică pentru Fabricarea Zacuscăi cu Ciuperci

CAP.1 TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o linie tehnologică pentru fabricarea zacuscăi cu ciuperci cu o capacitate de 2000 kg materie primă/zi...

Nectar de piersici

MEMORIU TEHNIC Tema lucării are drept scop proiectarea unei instalatii de fabricare a nectarului de piersici cu o capacitate de 100 L/sarjă....

Tehnologia Sucurilor cu Pulpă

Tehnologia sucurilor cu pulpa Schema tehnologica generala de obtinere este prezentata în fig. 1 Problema principala ce apare la fabricarea...

Nectarul de pere

INTRODUCERE Parul ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n iar cultivarea lui era destul de extinsa in Grecia si la vechii...

Tehnologia de obținere a nectarului de pere

INTRODUCERE MIC ISTORIC: Parul ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n iar cultivarea lui era destul de extinsa in Grecia...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținere a nectarului de piersici și ananas

1. TEMA DE PROIECT Sa se proiecteze o sectie pentru obtinerea nectarului de ananas si piersici cu o capacitate de prelucrare de 1000 (500 kg...

Conserve de Fructe

Conservarea legumelor si fructelor Tehnologia obtinerii compotului de mere I. Introducere I.1. Generalitati-Marul Mărul este un fruct care...

Linie Tehnologică Pentru Obținerea Nectarului de Mere

I. Introducere Fructele constituie surse importante de zaharuri vitamine şi săruri minerale necesare în alimentaţia organismului uman....

Tehnologia de obținere a nectarului de pere

INTRODUCERE MIC ISTORIC: Parul ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n iar cultivarea lui era destul de extinsa in Grecia...

Linia tehnologică de producere a nectarului de miere

1.Introducere 1.1. Importanţa nectraului în alimentaţie Nectarul este o bautura racoritoare necarbogazoasa cu parfum puternic si se pastreaza la...

Analiza diagnostic a SC Silvafruct SA

1. ANALIZA DIAGNOSTIC A DOMENIULUI FINANCIAR Necesitatea cunoaşterii situaţiei economice a S.C. SILVAFRUCT S.A., implică folosirea mijloacelor de...

Politica promoțională la SC Silva Fruct SA

Introducere În condiţiile economiei contemporane, ale sporirii si diversificării neîntrerupte a bunurilor si serviciilor destinate satisfacerii...

Linia tehnologică de producere a nectarului de piersici cu pulpă

1.Importanta nectarului in alimentatie 1.1 Importanta din punct de vedere economic si stiintific Din punct de vedere economic am constatat ca...

Ai nevoie de altceva?