Procesarea Minimală a Fructelor

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 20026
Mărime: 17.72MB (arhivat)
Publicat de: Cornel Boca
Puncte necesare: 12

Extras din licență

INTRODUCERE

Calitatea şi siguranţa produselor alimentare au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calităţii vieţii, iar problematica axată pe calitatea şi siguranţa produselor alimentare se află în centrul atenţiei organismelor constituite pentru apărarea intereselor consumatorilor.

Consumatorii cer din ce în ce mai mult produse alimentare de origine vegetală gata de folosit şi gata de consum, de calitatea celor proaspete şi conţinând numai ingrediente naturale (Lund, 1989), devenind din ce în ce mai informaţi şi conştienţi de aspectele igienice ale vieţii şi alimentaţiei lor. De aceea, a devenit esenţial pentru producătorii şi procesatorii de legume şi fructe, să respecte atât exigenţele tehnologice, cât şi exigenţele de ordin igienico-sanitar.

Procesarea minimala a apărut ca un răspuns la nevoile consumatorilor care cer din ce în ce mai mult produse alimentare de origine vegetală care îşi păstrează aroma naturală, culoarea, textura şi conţin mai puţini aditivi de conservare.

Prezenta lucrare de licenţă a urmărit, prin obiectivele generale, stabilirea unor metode şi tehnici de prelucrare care să conducă la creşterea siguranţei alimentare a fructelor minimal procesate.

Principalele obiective urmărite în elaborarea acestei lucrări de diplomă sunt:

Realizarea unui studiu privind tehnicile de procesare minimală şi de conservare a produselor minimal procesate;

Stabilirea pericolelor de natura microbiologica şi fizico-chimică la obţinerea de produse minimal procesate;

Analiza pericolelor potenţiale asociate producţiei primare şi procesării unor specii/soiuri de fructe care pot influenţa siguranţa fructelor minimal procesate.

Documentarea asupra modificărilor de natura microbiologica, biochimică şi fiziologică survenite la procesare minimală a fructelor;

Elaborarea unor bune practici de producţie şi igienă la procesarea minimală a fructelor;

Evidenţierea efectului antimicrobian al tratamentelor tehnologice asupra fructelor minimal procesate.

Pentru îndeplinirea tutoror obiectivelor s-au realizat experimente în cadrul cărora s-au utilizat ca materii prime fructele, respectiv merele din soiul Golden Delicios, piersicile, prunele din soiul Stanley. Acestea au au fost supuse unor operaţii de procesare minimală cum ar fi spălarea, curăţarea, tăierea, refrigerarea şi imersarea în acid ascorbic/citric. Obiectivul principal a fost acela de a urmări influenţa acestor operaţii asupra proprietăţilor fizice, chimice şi organoleptice ale fructelor testate. De asemenea s-au studiat aspecte privind pericolele de contaminare pe fluxul tehnologic. S-au avut în vedere modificările fizice, biochimice, microbiologice care afectează calitatea şi siguranţa fructelor minimal procesate.

Experimentele efectuate în vederea elaborării prezentei lucrări de licenţă au fost efectuate în cadrul proiectului sectorial P.S. 5.2.1. „ELABORAREA SISTEMULUI TRASABILITĂŢII SIGURANŢEI PRODUSELOR AGROALIMENTARE ŞI ALIMENTARE ÎN CADRUL LANŢULUI ALIMENTAR TOTAL”, CONTRACT NR. 337/08.12.2006, al cărui director de proiect este D-na Prof. univ.dr. Mona Elena POPA. Activităţile de cercetare au fost desfăşurate în perioada Octombrie 2009 - Ianuarie 2010 în laboratorul de Biotehnologii şi Siguranţă alimentară al Facultăţii de Biotehnologii din cadrul USAMV Bucureşti.

CAPITOLUL I

TEHNICI DE PROCESARE MINIMALĂ A FRUCTELOR

Procesarea minimală a produselor agroalimentare de origine vegetală a apărut ca urmare a două cerinţe majore şi anume:

• menţinerea produsului proaspăt şi livrarea lui cu pierderi minime ale calităţii nutritive;

• realizarea unei conservabilităţi suficient de mare pentru produs, astfel încât distribuţia lui către consumatori să fie fezabilă.

Conceptul de procesare minimală a fructelor este asociat menţinerii prospeţimii prin păstrarea structurii biologice iniţiale a ţesuturilor vegetale. Extinderea conceptelor de procesare minimală a fost reflectată în produse noi, reînnoite şi îmbunătăţite. Acest lucru a condus la dezvoltarea tehnologică a proceselor formulate şi concepute pentru a obţine o mai mare diversitate a produselor minimal procesate. Tehnologiile de prelucrare a materiilor prime de origine vegetală, care includ procesele termice combinate cu ambalaj etanş, refrigerare sau temperaturi ridicate, pot fi folosite pentru a minimiza deteriorarea produselor alimentare finite menţinând în acelaşi timp siguranţa pentru consum a alimentului şi facilitând manipularea lor.

Procesarea minimală se defineşte ca o tendinţa de înlocuire a procedeelor clasice de tratare termica cu unele noi, atermice, care presupun utilizarea unor tehnici „mai blânde”. Pentru a defini procesarea minimală, în literatura de specialitate, se mai utilizează şi noţiunea de procesare „invizibila”, cu scopul de a sublinia specificul acestor tehnici în urma aplicării cărora se realizează produse care îşi păstrează într-o măsură ridicată calităţile senzoriale şi nutriţionale ale produselor alimentare (fresh-like).

Procesarea minimă constă într-o prelucrare simplificată (Vezi Fig. 1.1), astfel că nu se percepe întotdeauna gradul de prelucrare la care au fost supuse alimentele. În ultimul timp au apărut tendinţe de reducere a tratamentelor termice în timpul conservării produselor alimentare şi a luat amploare un nou concept, numit tehnologia barierelor (hurdles = bariere), care presupune aplicarea unor metode blânde în vederea reducerii treptate a populaţiei microbiene. Acest concept se bazează pe combinarea mai multor factori importanţi pentru asigurarea calităţii produselor vegetale, cum ar fi temperatura, activitatea apei, pH-ul, potenţialul redox, utilizarea unor substanţe conservante, ambalarea în atmosferă modificată, etc. Utilizarea şi combinarea inteligentă a acestor factori în scopul asigurării stabilităţii la depozitare cât şi pentru îmbunătăţirea calităţii şi valorii nutritive a produselor alimentare de origine vegetală, nu afectează structura fiziologică a acestora.

Principiul care sta la baza acestui concept presupune ca microbiota specifică materiilor prime de origine vegetală este distrusă în timpul tehnicilor combinate de procesare aplicate în prezenţa tuturor factorilor inhibitori pentru creşterea şi dezvoltarea microorganismelor.

Stanley (1991) indică faptul că tehnologia barierelor pare a fi aplicabilă la o gamă variată de produse şi, nu numai din punct de vedere al stabilităţii microbiologice, ci şi din punct de vedere al calităţii produsului vegetal. Posibilele bariere aplicabile pentru conservarea produselor vegetale pot influenţa stabilitatea, proprietăţile senzoriale, nutritive, tehnologice şi economice ale produsului care în final, pot avea efecte negative sau pozitive asupra calităţii totale ale produsului.

În vederea păstrării calităţii totale a produsului vegetal, barierele de siguranţă şi calitate trebuie menţinute într-un domeniu optimal (Leistner, 1994).

În figura 1.1.este prezentat fluxul tehnologic general de procesare minimală a fructelor care presupune parcurgerea anumitor operaţii tehnologice

RECEPŢIE

SORTARE

SPĂLARE

SORTARE II / CALIBRARE

DIVIZARE

IMERSARE ÎN ACID ASCORBIC / CITRIC DESHIDRATARE/OPĂRIRE

AMBALARE

REFRIGERARE

DEPOZITARE

Fig. 1.1 Fluxul tehnologic general de procesare minimală a fructelor

Fig. 1.1 General technological flow at minimal fruit processing

Preview document

Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 1
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 2
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 3
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 4
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 5
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 6
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 7
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 8
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 9
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 10
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 11
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 12
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 13
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 14
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 15
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 16
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 17
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 18
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 19
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 20
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 21
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 22
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 23
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 24
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 25
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 26
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 27
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 28
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 29
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 30
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 31
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 32
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 33
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 34
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 35
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 36
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 37
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 38
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 39
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 40
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 41
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 42
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 43
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 44
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 45
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 46
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 47
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 48
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 49
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 50
Procesarea Minimală a Fructelor - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Procesarea Minimala a Fructelor.doc

Alții au mai descărcat și

Pâinea cu nucă - caracterizare reologică

CAP. I. NOTIUNI INTRODUCTIVE I.1. Scurt istoric Nu este prea multa vreme de când omul a început sa foloseasca în hrana sa pâinea sub forma pe...

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Linie Tehnologică pentru Fabricarea Zacuscăi cu Ciuperci

CAP.1 TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o linie tehnologică pentru fabricarea zacuscăi cu ciuperci cu o capacitate de 2000 kg materie primă/zi...

Linia tehnologică pentru conservare prin deshidratare a fructelor și legumelor

1.Introducere Legumele şi fructele în stare proaspătă sau prelucrată sunt produse indispensabile datorită valorii lor nutritive şi gustative...

Metode Spectrofotometrice de Analiza a Produselor Alimentare

Principii de analiza spectroscopie 1.1 Notiuni spectroscopie Spectroscopia este o denumire generica data unei clase de procedee si tehnici...

Produsele horticole, calitate și păstrare

INTRODUCERE Produsele horticole au o mare importanta în alimentaţia populaţiei, acestea folosindu-se atât în stare proaspătă cât şi ca materii...

Procedee și Scheme Tehnologice de Fabricare pentru Diferite Conserve de Fructe

ARGUMENT Industria alimentară este o ramură a economiei naţionale care cuprinde numeroase întreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Organizarea și Funcționarea unei Unități de Alimentație Publică cu Referire la Restaurantul Select

INTRODUCERE Comerţul de alimentaţie publică are ca obiect de activitate organizarea şi producerea de preparate culinare, a altor bunuri de consum...

Libertatea de Exprimare prin Presă

I N T R O D U C E R E Prin semnarea Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, la 7 octombrie 1993, chiar în...

Sisteme de Depozitare cu Atmosferă Controlată pentru Produsele Alimentare

1. Atmosfera modificată Termenul “atmosferă modificată” desemnează, în principiu, orice atmosferă modificată, la care s-a îndepărtat aerul. Se...

Tehnologia Păstrării și Prelucrării Produselor Agroalimentare

1.Condiţionarea produselor agroalimentare O condiţie obligatorie a comerţului actual cu produse horticole este prezentarea lor pe piaţa internă...

Ambalaje comestibile pe bază de polimeri

1. Introducere Dezvoltarea durabilă a devenit în prezent un obiectiv la scară mondială. Producţia şi consumul mare de materiale plastice de...

Consecințele consumului de zahăr

Introducere Alimentaţia este un proces voluntar şi conştient, şi de aceea educabil. Aceasta depinde de o decizie liberă a individului. Alimentaţia...

Dezvoltare și implementare - aplicația informatică CCP Control

1. Introducere Proiectul dezvoltat pleaca de la necesitatea preluarii in format electronic a datelor obtinute prin masurarea temperaturii si...

Tehnici de Conservare prin Ambalarea Activă

1. Bazele teoretice ale ambalării active Foarte mulţi specialişti consideră ambalarea activă ca pe o alta metodă de realizare a atmosferei...

Ai nevoie de altceva?