Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 4 fișiere: doc, dwg
Pagini : 129 în total
Cuvinte : 31680
Mărime: 1.37MB (arhivat)
Publicat de: Clara Simon
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Capitolul I. Studiu de fundamentare 4
  3. Capitolul II. Factori de bază în concepția de amenajare și tehnologia de exploatare 7
  4. II.1. Factori tehnici 7
  5. II.2.Factori climatici 12
  6. Capitolul III Elemente de inginerie tehnologică 23
  7. III.1.Caracteristici biologice și etologice ale speciilor de cultură 16
  8. III.2.Elemente de inginerie tehnologică 23
  9. III.3.Calculul materialului biologic 33
  10. III.4.Schema procesului tehnologic 40
  11. III.5.Tehnologia hrănirii suplimentare 41
  12. III.6.Tehnologia administrării îngrășămintelor și a amendamentelor 49
  13. III.7.Mecanizarea și automatizarea operațiilor în acvacultură 54
  14. III.8.Principalele boli ale peștilor de cultură și măsuri profilactice 65
  15. Capitolul IV.Concepţia de amenajare a terenului 77
  16. IV.1.Repartizarea suprafeței amenajate pe categorii de heleșteie 77
  17. IV.2.Elaborarea schemei hidrotehnice de amenajare 80
  18. IV.3. Niveluri şi suprafeţe caracteristice ale apei în heleşteie 82
  19. IV.4 Elemente de bilanţ hidrologic ale schemei hidrotehnice de amenajare 83
  20. Capitolul V. Proiectarea lucrărilor de bază 89
  21. V.1.Îndiguirea și compartimentarea terenului 89
  22. V.2 Reţeaua de canale pentru transportul apei 98
  23. V.3 Instalaţii de alimentare-evacuare-recirculare a apei 103
  24. V.4 Staţii de pompare 112
  25. Capitolul VI. Evaluarea costului investiţiei 118
  26. Capitolul VII.Indicatori tehnico-economici 119
  27. VII.1. Structura cheltuielilor anuale de producţie 119
  28. VII.2. Calculul preţurilor de producţie 123
  29. VII.3 Indicatori ai eficienţei economice 124
  30. Capitolul VIII. Norme de tehnica securităţii muncii 125
  31. VIII.1. Obligaţiile angajatorului 125
  32. VIII.2. Obligaţiile angajaţilor 128
  33. Bibliografie.

Extras din licență

I. Studiu de fundamentare

Creşterea peştelui a apărut ca o necesitate firească pentru societatea umană aflată în expansiune numerică şi transformare socială profundă. Perfecţionarea uneltelor şi metodelor de pescuit a condus la realizarea unor capturi mai mari decât consumul imediat, ceea ce i-a determinat pe oameni să gândească posibilitatea stocării peştelui viu, la început pentru perioade scurte, probabil în oboare realizate la malul râului sau a bălţii şi apoi pentru perioade mai lungi în mici braţe ale râului care puteau fi izolate, în bălţi mici şi apoi în râmnice, heleştee şi când s-a inventat roata cu zbaturi, în iazurile construite în special pentru mori.

Primele atestări privind creşterea peştelui apar în China şi Japonia. Chinezul Fan Li scrie în anul 473 i.e.n., primul “ Tratat de Piscicultură” din lume. Chinezii introduceau în heleştee pentru îngrăşat, peştii prinşi din cursurile naturale de apă.

În Europa, surse documentare atestă apariţia preocupărilor de a creşte peşte încă dinainte de era noastră şi se observă uşor dezvoltarea progresivă a activităţii.

Se presupune că originea pisciculturii în Europa datează din Epoca Romană şi este în legătură cu propagarea creştinismului, în scopul respectării preceptelor religioase privind regimul alimentar. Comunităţile monahale au avut un rol important în dezvoltarea pisciculturii.

Dezvoltarea pisciculturii moderne în România a cunoscut trei etape importante:

Etapa I începe odată cu aplicarea primei legi a pescuitului din 1896, ctitorie a marelui savant Grigore Antipa. Această etapă se caracterizează prin abordarea modernă a pescuitului şi pisciculturii, protecţia şi exploatarea raţională a fondului piscicol, înfiinţarea unităţilor de cercetare – Institutul de Hidrobiologie Constanţa (1926 – actualul I.R.C.M.), Staţiunile de Cercetări Piscicole Tulcea (1931),Tarcau (1931, ulterior-1962- transferată la Iaşi , actualmente S.C. Acvares S.A.) , Nucet (1941), Institutul de Cercetări Piscicole al României (1940), înfiinţarea învăţământului mediu de profil – Şcoala de Pescărie şi Piscicultură Giurgiu (1928).

Etapa a-II-a, 1944-1990, când guvernul comunist prin aplicarea legii exproprierii a introdus un alt concept centralist şi de planificare, în organizarea generală a activităţilor economice. Această perioadă este caracterizată de avantaje: înfiinţarea învăţământului superior de specialitate – Institutul de piscicultură şi pescuit Constanţa (1948) transferat la Galaţi (1952), dezvoltarea unităţilor de cercetare existente, creşterea suprafeţei amenajate de la câteva sute de ha (1945) la 85.578 ha şi dezvoltarea industrializării peştelui (4 fabrici de conserve şi de 28 secţii semiconserve) dar şi de dezavantaje: desfiinţarea Institutului de Cercetare pentru piscicultură (1970), îndiguirea râurilor fără instalaţii de acces a peştilor în bălţi, construirea de baraje fără instalaţii de trecere a peştilor, desecarea excesivă a bălţilor, depopularea masivă prin dezvoltarea excesivă a unei industriei lipsită de instalaţii de epurare a apei, lipsa instalaţiilor de protecţie a peştelui la sorburile marilor staţii de pompare, scoaterea peştelui din ,,balanţa de furajare”, înlocuirea speciilor valoroase, tradiţionale (crap, şalău, somn, ş.a.) cu specii greu acceptate de consumatori (ciprinidele asiatice)

Începând cu 1990 se conturează o a treia etapă caracterizată în primii 4 ani de tranziţie de scăderea drastică a producţiei piscicole, reducerea capacităţilor de industrializare şi manifestarea puternică anticentralistă. Luând în consideraţie importanţa strategică a acvaculturii în securitatea alimentaţiei populaţiei , consider că statul ar trebui să se implice mai mult prin programe guvernamentale finanţate de la buget, indirect sau prin crearea de facilităţi la impozitare, în sfera cercetării în special, dar şi a producţiei. Să nu uităm că acvacultura oferă proteina cu calităţi alimentare de necontestat la cel mai mic preţ de cost şi ca în viitorul următorilor 50-100 de ani cine va deţine tehnologii de vârf în acvacultură (şi exploatarea altor surse ale hidrosferei) va face parte din elita financiară mondială.

În prezent datorită presiunilor crescânde exercitate pentru protejarea stocurilor de peşti din mări şi oceane şi datorită cererii tot mai mari pentru alimente sănătoase, produsele din acvacultură a început să ocupe un loc important pe pieţele lumii şi în meniurile populaţiei.

Carnea de peşte are o pondere mare de proteine ce conţin toţi aminoacizii esenţiali şi cantităţi importante de elemente minerale si vitamine. Gradul de asimilare al proteinelor din carnea de peşte este de 97% in stare proaspătă si de 90% in stare sărată. Gradul de asimilare al grăsimilor este de 96-97% fiind cu mult mai mare în comparaţie cu grăsimile de altă provenienţa. Din aceste motive peştele reprezintă un aliment foarte sănătos şi de aceea peştele şi alte organisme acvatice participă cu procente de 20-50% din totalul produselor alimentare consumate în anumite ţări (Japonia, Spania, Franţa, Norvegia).

Din punct de vedere economic creşterea animalelor acvatice este avantajoasă comparată cu creşterea altor specii mai ales din punct de vedere al consumului specific de energie. Ca vieţuitoare cu sânge rece nu consumă energie pentru a-şi menţine căldura interioară. Rata de conversie a furajelor este de patru ori mai mare decât la bovine şi în plus rata de reproducere este foarte ridicată. În plus tehnologiile actuale permit crescătorilor să exploateze eficient resursele naturale de hrană din apă şi în acest mod producţiile depăşesc de multe ori cele obţinute în alte ramuri.

În România prin tradiţie peştele reprezintă un aliment de bază, consumat de o mare parte a populaţiei atât datorită preţului avantajos cât şi datorită faptului ca este un aliment sănătos.

În condiţiile în care prin programul de aderare la Uniunea Europeană se cere imperativ reducerea presiunii asupra stocurilor de peşte din apele naturale şi în plus în contextul cererii crescute de peşte de pe piaţă devine evident faptul ca accentul trebuie mutat pe activitatea de acvacultură.

Din punct de vedere statistic, pe fondul creşterii cererii de peşte şi produse din peşte, producţia internă din acvacultură a scăzut în ultimii cinci ani, făcând loc importurilor. Astfel conform Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură producţia anului 2004 a fost de 7997 tone (din care crap 1726 tone) în scădere cu 11,6% faţă de anul precedent (pentru crap scăderea a fost de 25%) şi în scădere cu 26,1% faţă de anul 2001. (tabelul nr. 1.1)

Preview document

Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 1
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 2
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 3
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 4
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 5
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 6
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 7
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 8
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 9
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 10
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 11
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 12
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 13
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 14
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 15
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 16
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 17
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 18
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 19
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 20
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 21
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 22
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 23
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 24
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 25
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 26
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 27
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 28
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 29
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 30
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 31
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 32
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 33
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 34
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 35
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 36
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 37
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 38
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 39
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 40
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 41
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 42
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 43
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 44
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 45
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 46
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 47
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 48
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 49
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 50
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 51
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 52
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 53
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 54
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 55
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 56
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 57
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 58
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 59
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 60
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 61
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 62
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 63
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 64
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 65
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 66
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 67
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 68
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 69
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 70
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 71
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 72
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 73
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 74
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 75
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 76
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 77
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 78
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 79
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 80
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 81
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 82
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 83
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 84
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 85
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 86
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 87
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 88
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 89
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 90
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 91
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 92
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 93
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 94
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 95
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 96
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 97
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 98
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 99
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 100
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 101
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 102
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 103
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 104
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 105
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 106
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 107
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 108
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 109
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 110
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 111
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 112
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 113
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 114
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 115
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 116
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 117
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 118
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 119
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 120
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 121
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 122
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 123
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 124
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 125
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 126
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 127
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 128
Proiectarea unei unități ciprinicole sistematice cu ciclul de exploatare de 3 ani - Pagina 129

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea unei Unitati Ciprinicole Sistematice cu Ciclul de Exploatare de 3 Ani
    • Coperti.doc
    • cuprins.doc
    • Desen.dwg
    • Proiectarea unei Unitati Ciprinicole Sistematice cu Ciclul de Exploatare de 3 Ani.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind obținerea unor semiconserve din pește la SC Tazz Trade SRL

În alimentatia umana pestele detine o pondere însemnata, el asigurând 12  15 % din totalul proteinelor consumate. Carnea de peste prezinta...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Preparate Speciale din Peste, Crustacee, Moluste, Batracieni

Preparatele din peste sunt foarte mult apreciate, atât pentru valoarea nutritiva, cât si pentru calitatile lor gustative. Carnea de peste, având un...

Preparate specifice bucătăriei suedeze

CAPITOLUL I : MEMORIU JUSTIFICATIV O varietate imensa de antreuri si aperitive,care sunt asa de consistente incat se pot considera ele singure o...

Ai nevoie de altceva?