Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității

Licență
10/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 104 în total
Cuvinte : 23665
Mărime: 205.53KB (arhivat)
Publicat de: Costache Micu
Puncte necesare: 14
Facultatea de Ingineria Mediului si Stiinta Alimentelor
Universitatea Valahia, Targoviste
Specializare: Controlulși Securitatea Produselor Alimentare

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 5
  2. 1.1. Istoric, importanță nutrițională și energetică 5
  3. 1.2. Clasificare generală a preparatelor din carne 8
  4. 1.3. Prezentarea grupei de produse din categoria semiafumate 10
  5. 2. MATERII PRIME 15
  6. 2.1. Carnea 15
  7. 2.1.1. Carne de bovină 16
  8. 2.1.2. Carne de porcine 16
  9. 2.2. Slănina 17
  10. 2.3. Structura cărnii 18
  11. 2.4. Compoziția chimică a cărnii 20
  12. 2.5. Transformări care au loc în carne după tăiere 22
  13. 3. MATERII AUXILIARE 23
  14. 3.1. Apa 23
  15. 3.2. Sarea sau clorura de sodiu 24
  16. 3.3. Azotații și azotiții 25
  17. 3.4. Polifosfații 25
  18. 3.5. Condimente și plante condimentare 26
  19. 3.5.1. Boia de ardei 27
  20. 3.5.2. Usturoi 27
  21. 3.5.3. Piper 27
  22. 4. MATERIALE ȘI AMBALAJE 28
  23. 4.1. Membrane 28
  24. 4.1.1. Membrane naturale 29
  25. 4.1.2. Membrane artificiale 29
  26. 4.2. Materiale de legare 30
  27. 4.3. Materiale de acoperire și ambalare 30
  28. 4.3.1. Ambalaje 30
  29. 4.3.2. Etichete 31
  30. 4.3.3. Combustibili tehnologici 31
  31. 5. TEHNOLOGIA DE FABRICARE A MEZELURILOR SEMIAFUMATE 32
  32. 5.1. Schema tehnologică de obținere a salamului de vară 32
  33. 5.2. Descrierea operatiilor tehnologice din schema de fabricatie cu indicarea utilajelor care se folosesc 35
  34. 6. BILANȚUL DE MATERIALE 47
  35. 7. PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CALIATATE ALE PRODUSULUI FINIT 67
  36. 8. CONTROLUL DE CALITATE PE FLUXUL TEHNOLOGIC DE OBȚINERE A SALAMULUI DE VARĂ 71
  37. 9. DEFECTE DE FABRICAȚIE 82
  38. 10. METODE DE ANALIZĂ PENTRU CONTROLUL DE CALITATE A SALAMULUI DE VARĂ ..84
  39. 10.1. Recoltarea probelor 84
  40. 10.2. Analiza senzorială a salamurilor semiafumate 85
  41. 10.3. Determinări fizico-chimice pentru aprecierea prospețimii 87
  42. 10.4. Determinarea compoziției chimice de bază 88
  43. 10.4.1. Determinarea apei 88
  44. 10.4.2. Determinarea grăsimii 90
  45. 10.4.3. Determinarea clorurii de sodiu - Metoda Mohr 92
  46. 10.4.4. Determinarea azotaților 93
  47. 10.4.5. Determinarea azotiților 97
  48. 10.4.6. Determinarea conținutului de substanțe proteice totale - Metoda Kjeldahl 98
  49. 10.5. Examen bacteriologic 101
  50. 10.5.1. Evidențierea bacteriilor din genul Salmonella 102
  51. 10.5.2. Determinarea prezenței și numărului de bacterii coliforme 102
  52. 10.5.3. Evidențierea E. coli 103
  53. 10.5.4. Determinarea prezenței și numărului de stafilococi coagulo-pozitivi 103

Extras din licență

1.1. Istoric, importanță nutrițională și energetică

În procesul de nutriție umană, organismul uman transformă în substanțe nutritive hrana preluată din mediul exterior. Hrana reprezintă un regulator în dezvoltarea activității metabolice, prin procesele care au loc în organism.

Din punct de vedere chimic, carnea are un conținut ridicat de proteine, glucide, lipide, vitamine și săruri minerale. Aceste substanțe complexe sunt insolubile și greu difuzabile, fiind absorbite după desfacerea lor în elemente mai simple.

Din punct de vedere nutrițional, importanța cărnii derivă din conținutul de proteine de calitate superioară, datorită conținutului mare de aminoacizi esențiali, dar și conținutului de minerale și vitamine prezente în carne. De asemenea, carnea oferă organismului uman vitamina B12 , care se găsește exclusiv în carne.

Carnea a reprezentat un aliment de bază încă din timpurile străvechi, când aceasta era consumată ca atare, în stare crudă. După descoperirea focului, carnea a fost consumată după folosirea unui tratament termic, prin metode simple pentru a putea fi ușor digerabilă, iar în același timp s-a realizat o îndepărtare a surselor de contaminare. În timp s-au descoperit metode de conservare, care a făcut posibilă păstrarea cărnii pe o perioadă mai mare de timp.

Omul prin evoluția lui permanentă a reușit păstrarea alimentelor în condiții sigure, dar și creșterea calităților organoleptice.

Pe baza cărnii s-a dezvoltat o mare industrie, structura sortimentală fiind una extrem de diversificată.

În țările dezvoltate consumul de carne a devenit relativ static, în timp ce în țările în curs de dezvoltare consumul anual de carne pe cap de locuitor s-a dublat începând cu anul 1980. Produsele animaliere sunt în plină creștere, datorită creșterii populației, a nivelului de trai, precum și schimbarea preferințelor alimentare.

FAO ( Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură ), estimează că producția de carne pe plan mondial se va dubla până în 2050, cu o pondere mai mare în țările în curs de dezvoltare. În aceste țări, piața de desfacere a cărnii oferă o oportunitate importantă pentru crescătorii de animale și pentru procesatori. Cu toate acestea, creșterea animalelor, prelucrarea și comercializarea cărnii și a produselor din carne în condiții de igienă și de siguranță, reprezintă o mare provocare.

Programul FAO își propune să sprijine exploatarea oportunităților de dezvoltare pentru diminuarea sărăciei, prin promovarea producției sigure, eficiente și durabile începând de la creșterea animalelor până la comercializarea cărnii și a produselor din carne, accentul fiind pus pe îmbunătățirea abilităților.

Consumul de hrană în țările în curs de dezvoltare a crescut, conform prevederilor FAO, în anul 1960 consumul de hrană pe cap de locuitor era unul de 10 kg. În anul 2000 consumul de hrană pe cap de locuitor era de 26 kg, iar în jurul anului 2030, consumul de carne se preconizează a fi unul de 37 kg pe cap de locuitor.

Această statistică sugerează că, în câteva decenii, consumul de carne în țările în curs de dezvoltare va stagna la un nivel ridicat, asemenea țărilor dezvoltate, iar în timp resursele naturale nu vor mai fi suficiente.

Creșterea cererii și consumului de carne în țările în curs de dezvoltare este în principal o consecință a evoluției rapide de urbanizare. În acest fel, persoanele care trăiesc în mediul urban au tendința să cumpere mai multă hrană decât consumă, acest practică crescând și în mediul rural. O altă tendință majoră este o dietă zilnică bazată exclusiv pe produse de origine animală, fără a consuma în egală măsură și produse de origine vegetală.

Omul, încă din cele mai vechi timpuri a avut o înclinație spre un consum ridicat de carne, singura diferență între timpuri este efortul fizic.

FAO atenționează faptul că, peste câteva decenii, resursele naturale se vor diminua. Una dintre măsurile care ar trebui luate este reducerea risipei de alimente.

În industria preparatelor din carne sunt utilizate toate părțile comestibile, ceea ce face ca deșeurile rezultate să fie cât mai mici. Există aspecte economice, dietetice și senzoriale care fac ca prelucrarea cărnii să fie mecanismul cel mai valoros, astfel:

- folosirea tuturor părțile comestibile ale animalelor, adecvate pentru prelucrare sunt utilizate în mod optim;

- spre deosebire de carnea proaspătă, multe dintre produsele prelucrate din carne sunt depozitate un timp îndelungat într-un regim de refrigerare sau păstrate la temperatura camerei ( produse conservate prin sterilizare sau produsele uscate );

- prelucrarea cărnii „ adaugă valoare ” produselor. Produsele din carne cu valoare adăugată prin componente specifice de aromă, gust, culoare, textură, diferă față de carnea neprocesată.

Astfel de tratamente nu fac produsul mai ieftin, dimpotrivă, în unele cazuri oferă produsului un preț ridicat. Aceste adaosuri oferă diversitate sortimentelor, asigurând un efect combinat între valoarea nutritivă și gustul excelent.

Tehnologia de prelucrare a cărnii a fost dezvoltată în special în Europa, dar și în Asia. Tehnologiile europene au avut cel mai mare succes, fiind adoptate și în alte regiuni ale lumii. În timp ce produsele tradițional asiatice, cele mai multe fiind fermentate, au rămas populare în țările lor de origine.

În Asia și Africa, există un număr mare de regiuni în care consumul de carne este limitat sau respins de populație. Acest lucru nu se datorează faptului că le displace, ci din motive socio-culturale, care interzic consumul anumitor specii de animale. Populația acestor țări consumă carnea neprocesată, deoarece produsele prelucrate sunt compuse din carne tocată, ceea ce face destul de dificilă identificarea speciilor de animale de la care provine carnea.

În regiunile în care produsele din carne sunt foarte populare, consumatorul este pus să aleagă dintr-o multitudine de sortimente și nume de produse.

Aceste produse sunt clasificate după tipurile de carne folosite și tehnologia de producere a acestora.

Ca o primă abordare, în literatura internațională apare conceptul de manual de clasificare a produselor din carne pe șase grupe. Practic fiecare produs din carne poate fi integrat într-una din grupe, astfel sistemul asigură o transparență pe piața acestor produse, prin caracterizarea exactă și definirea diferențelor de procesare.

Tehnologiile de prelucrare, inclusiv utilajele și echipamentele utilizate la prelucrarea cărnii sunt descrise în detaliu în capitolele respective. În plus, anexa I conține rețetele detaliate pentru produsele respective la fiecare grupă din care fac parte.

În industria cărnii și a produselor din carne, tehnologiile sunt destul de complexe, folosindu-se o gamă largă de tratamente termice, dar și proceduri suplimentare pentru a oferi calitate produsului finit. Rezultate satisfăcătoare vor exista în cazul în care sunt respectate normele de igienă.

În interesul siguranței produselor alimentare și a protecției consumatorilor, au fost reglementate norme și măsuri stricte de igienă, atât la nivel național, dar și internațional.

În acest sens, a apărut ghidul de bune practici ( GHP ), și analiza riscurilor și schema punctelor critice de control ( HACCP ). Toate acestea au fost concepute să sprijine și să ghideze buna funcționare a fabricilor de prelucrare și procesare. În scopul protecției consumatorilor, dar și a verificării calității produselor, există metode de analiză, care pot fi efectuate și la nivel de întreprindere mică , fără a necesita un laborator performant. Cu toate acestea, anumite proceduri trebuie înțelese ca fiind metode de verificare, controlul produselor realizându-se de laboratoarele autorizate, fiind solicitate în mod oficial.

Fiecare procesator poate consulta aceste manuale, care oferă informații începând de la recepția materiei prime și până la desfacerea produsului finit. Aceste informații oferă și un stimulent în vederea extinderii și diversificării produselor.

1.2. Clasificare generală a preparatelor din carne

Preparatele din carne sunt obținute prin diferite procese de prelucrare a cărnii, păstrarea lor într-un anumit interval de timp este posibilă datorită operațiilor de conservare prin: răcire, sărare, afumare, pasteurizare, sterilizare sau prin procedee mixte.

Fiecare preparat este obținut în urma unor tehnologii specifice, rețeta fiind diferită în funcție de producător.

Există o gamă largă de preparate din carne, iar clasificarea lor se poate face după diferite criterii și anume:

- tratamentul termic efectuat;

- gradul de mărunțire a materiilor prime;

- specia de animale de la care provine carnea;

- modul de comercializare.

În funcție de tratamentul termic utilizat, preparatele din carne sunt clasificate astfel:

Preparate:

- din carne crudă: carne tocată, pastă pentru mici, cârnați proaspeți;

- din carne pasteurizată: slănină fiartă și condimentată cu boia și usturoi, tobă, sângerete, caltaboși, lebărvurști, drob ( caș din carne cu organe );

- afumare la cald - pasteurizare: parizer, crenvurști, francfurter, polonezi;

- afumare la cald - pasteurizare - afumare la rece: salam de vară, salam italian, salam cu șuncă, etc. ;

Bibliografie

1. DANIELEVICI, C., NIȚĂ, M., Asigurarea protecției consumatorilor în domeniul cărnii și produselor din carne, Editura Transversal, 2004;

2. IANIȚCHI, D., NICOLAE, G., C.,DRĂGOTOIU, D., Tehnici avansate de apreciere a calității cărnii și produselor din carne, Editat de Valahia University Press, Târgoviște, 2011;

3. GEORGESCU, GH., - coordonator BANU, C., Tratat de producerea, procesarea și valorificarea cărnii, Editura Ceres, București, 2000;

4. SÂRBULESCU, V., VACARU-OPRIȘ, I., ROȘU, A.,VELEA, C., Tehnologia și valorificarea produselor animale, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1977;

5. BEIAN, C., DOGARU, V., Cartea muncitorului din industria cărnii, Editura Tehnică, București, 1975;

6. OȚEL, I., Tehnologia produselor de carne, Editura Tehnică, București, 1962;

7. BANU, C., OPREA, AL., DĂNICEL, GH., Îndrumător în tehnologia produselor din carne, Editura Tehnică, București, 1985;

8. SĂLĂGEAN, D.,C., Tehnologia și controlul calității pe fluxul tehnologic de fabricație a produselor din carne, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2011;

9. NICOLESCU, C., Microbiologia produselor alimentare de origine animală, Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2005;

10. DANIELEVICI, C., Controlul cărnii și produselor din carne prin metode senzoriale și fizico-chimice, Editura Bibliotheca, Târgoviște,2003;

11. MANEA, I., POPESCU, C., Ghidul de bune practici pentru industria cărnii și a preparatelor din carne, Editat de Valahia University Press, Târgoviște,2012;

12. ROTH, I., Tehnologia fabricării preparatelor din carne de la A la Z, Sibiu, 1996;

13. ISTRATI, D., Tenderizarea cărnii, Editat de Galați University Press, Galați, 2008;

14. PETCU, C., D., Ambalaje utilizate în industria alimentară, Editura Granada, București, 2015;

15. BANU, C., ș.a., Biochimia, Microbiologia și Parazitologia cărnii, Editura Agir, București, 2006;

16. PETCU, C., D., Calitatea și tehnologia cărnii, Editura Granada, București, 2015;

17. ȚIBULCĂ, D., SĂLĂGEAN, C., D., Procesarea cărnii, Editura Risoprint,Vol. I, Cluj-Napoca, 2010;

Preview document

Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 1
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 2
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 3
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 4
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 5
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 6
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 7
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 8
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 9
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 10
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 11
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 12
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 13
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 14
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 15
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 16
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 17
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 18
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 19
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 20
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 21
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 22
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 23
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 24
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 25
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 26
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 27
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 28
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 29
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 30
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 31
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 32
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 33
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 34
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 35
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 36
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 37
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 38
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 39
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 40
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 41
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 42
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 43
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 44
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 45
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 46
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 47
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 48
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 49
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 50
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 51
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 52
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 53
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 54
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 55
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 56
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 57
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 58
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 59
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 60
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 61
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 62
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 63
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 64
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 65
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 66
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 67
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 68
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 69
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 70
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 71
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 72
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 73
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 74
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 75
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 76
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 77
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 78
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 79
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 80
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 81
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 82
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 83
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 84
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 85
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 86
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 87
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 88
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 89
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 90
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 91
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 92
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 93
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 94
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 95
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 96
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 97
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 98
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 99
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 100
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 101
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 102
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 103
Tehnologia de fabricație a salamului de vară și elemente de control ale calității - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de fabricatie a salamului de vara si elemente de control ale calitatii.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Nitraților și Nitriților

ANALIZA NITRAȚILOR ȘI NITRIȚILOR DIN CARNE ȘI PREPARATE DIN CARNE Lucrarea de diplomă este structurată în două părți distincte: un studiu...

Studiul Comparativ privind Calitatea Produselor din Carne, Afumate Clasic cu Lichid de Afumare

CAPITOLUL 1 AFUMAREA PRODUSELOR ALIMENTARE 1.1. Principiile conservării cărnii prin afumare Afumarea este un proces ajutător de conservare a...

Importanța produselor din carne în alimentația umană

INTRODUCERE În paralel cu schimbările rapide ale stilului de viaţă de astăzi se modifică şi stilul de hrană al societăţii , precum şi noile...

Implementarea Sistemului HACCP pentru Cârnațul Cabanos

1. Definirea scopului Utilizarea unor practici bune de lucru, cuplată cu efectuarea unor analize de laborator ale produsului finit, nu dă...

Fluxul tehnologic de obținere a Ghiudemului

Introducere Ghiudenul este la origini un produs tătăresc, facut dupa o reteta simpla si veche de sute de ani. Are o culoare mai inchisa, iar la...

Tehnologia și controlul calității salamului de vară obținut la SC Selmont SRL Baia Mare

DESCRIEREA UNITĂŢII Unitatea S.C. SELMONT S.R.L. a fost înfiinţată în 1998, este amplasată în Baia Mare, B-dul Bucureşti, nr.47/A şi are ca obiect...

Procesul Tehnologic de Obținere a Crenvurștilor din Carne de Porc și Vită

I.Introducere Alimentele constituie suportul material al vieții umane. Prin ele se asigură aspectele esențiale ale sănătății și creșterea,...

Microorganisme agenți ai toxiinfecțiilor alimentare

INTRODUCERE Toxiinfecția alimentară reprezintă o boală cauzată de consumul de alimente contaminate cu agenți patogeni. Aceștia pot fi reprezentați...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia și Controlul Calității Salamului de Vară

PARTEA I 1. INTRODUCERE Diversificarea producţiei din carne şi perfecţionarea continuă a tehnologiei de fabricaţie influenţează în mare măsură...

Ai nevoie de altceva?