Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 44608
Mărime: 150.98KB (arhivat)
Puncte necesare: 13

Extras din licență

I. ARGUMENT

Comunicarea este o dimensiune fundamentală a existenţei noastre individuale, sociale şi culturale şi constituie una din liniile de forţă ale învăţământului românesc. Limba şi literatura română privilegiază comunicarea , dialogul fiind deopotrivă , substanţă , finalitate şi metodă. Importanţa studiului limbii şi literaturii române poate fi specificată în termenii orientării , după cum urmează :

a) înspre cunoaşterea sistemului limbii şi înspre dobândirea unor capacităţi de a o utiliza în diverse situaţii ;

b) înspre cunoaşterea literaturii şi întâlnirea cu valoarea estetică şi cu reprezentările conturate istoric , social şi ideologic , reprezentări pe care textul literar le conţine.

În acest sens , disciplina şi finalităţile ei depăşesc sfera unor cunoştinţe de limbă şi literatură şi vizează comportamente civice şi valori culturale.

Profesorul de limba şi literatura română , trebuie să aibă o bună pregătire de specialitate şi psihopedagogică , pentru a fi stimat de colegi şi preţuit de elevi. Pentru a putea depăşi volumul de cunoştinţe recomandat de programă , pentru a putea folosi diferite metode şi procedee adecvate gradului de dezvoltare a gândirii , memoriei , imaginaţiei şi reacţiilor emotive ale elevilor – în procesul instructiv-educativ , el are obligaţia - pentru a-şi însuşi „măiestria pedagogică” - să facă apel la activitatea de cercetare. Tudor Vianu consideră că „existenţa cercetătorului în profesor este o condiţie a bunei întocmiri profesionale a acestuia din urmă , că profesorul se întregeşte în chip firesc prin cercetător”. Cercetarea , profesorului de gimnaziu sau liceu va fi una de metodologia specialităţii , îmbogăţind-o cu noi modalităţi , uşurându-şi munca , profesia aleasă. El este obligat , pentru a nu rămâne un simplu „meşteşugar” , să ţină pasul cu cercetările pedagogice şi de didactică specială , să consulte pentru orice problemă de didactică revistele de profil , ş. a.

Orice profesor - care reuşeşte să stabilească un echilibru şi o evoluţie sincronică a pregătirii sale de specialitate , pe de-o parte , şi a celei metodologice , pe de altă parte - nu va fi pândit de cele două pericole care-l ameninţă. Întâi , el nu se va lăsa „dominat de disciplina pe care o predă , abandonându-şi problemele pedagogice”. În al doilea rând însuşindu-şi arta şi ştiinţa predării , el nu va considera că acest „dar” ţine de toate.

Profesorul de limba şi literatura română trebuie să aibă anumite calităţi , pentru a putea obţine rezultate bune în activitatea pe care o desfăşoară la clasă. Trebuie să aibă o temeinică pregătire de specialitate , să ţină cadenţa cu progresul disciplinelor pedagogice , să aibă însuşiri morale şi de caracter care-i înlesnesc comunicarea şi dialogul permanent cu elevii , să aibă dragoste pentru copii , să manifeste bună dispoziţie şi umor , să posede capacitatea de asimilare şi sinteză , să aibă o bună memorie , ordine şi claritate în gândire , atenţie distributivă şi spirit de observaţie. Dintre calităţile didactice pe care trebuie să le posede pentru a fi iubit de elevi enumerăm : capacitatea de a expune clar şi convingător ideile , uşurinţa în exprimare folosind un limbaj adecvat , concizia şi precizia formulărilor , plasticitatea vocabularului , intonaţia corectă şi dicţia plăcută , simţul măsurii în toate , talentul de a aprecie rapid şi corect situaţia , priceperea de a prevedea reacţiile şi de a anticipa mintal rezultatul măsurilor luate.

Istoricul Nicolae Iorga a creionat un portret dascălilor transilvăneni , care se potriveşte tuturor profesorilor de vocaţie „Înaintea nimănui , spunea savantul , nu se ridică mai respectuos pălăria decât înaintea profesorului care impune , în hăinuţa lui ieftină , pentru ce este în comoara minţii lui”.

Lecţia de literatură , privită ca întreg poate fi considerată , o „unitate didactică” , în care sub supravegherea profesorului , elevii învaţă „ceva” citind şi comentând texte literare şi nonliterare , îşi exersează gândirea critică şi registrul afectiv , modelându-şi personalitatea într-un fel sau altul. Literatura este o formă de cunoaştere a vieţii în toată diversitatea ei problematică şi efemeră. La orele de literatură se supun analizei literare texte care aparţin diferitelor genuri literare : epic , liric şi dramatic.

Lucrarea de faţă îşi propune o prezentare a realizării diferitelor tipuri de personaje existente în romanele camilpetresciene , Ultima noapte de dragoste , întâia noapte de război şi Patul lui Procust. Nucleul analizei , în cercetarea acestor romane de tip modern îl constituie introspecţia şi analiza psihologică. Prin conţinutul ei lucrarea de faţă se adresează deopotrivă liceenilor , studenţilor practicanţi , profesorilor tineri care se pregătesc pentru gradele didactice , precum şi celor cu o vastă experienţă la catedră interesaţi de perfecţionarea lor continuă.

Am ales Camil Petrescu având în vedere că el este unul „dintre promotorii literaturii la un înalt nivel principal într-o vreme când filozofic şi tehnic , romanul românesc rămăsese la stadiul primei jumătăţi a secolului XIX sau trecuse la confecţionarea unor rudimente moderniste fără acoperire teoretică serioasă.” Autorul aduce şi formulează teoretic o poziţie nouă în evoluţia romanului românesc , exprimându-se programatic în eseul Noua structură şi opera lui Marcel Proust, constituind un adevărat manifest de credinţă. Tema romanului Ultima noapte de dragoste , întâia noapte de război surprinde drama intelectualului , dominat de incertitudini , care se salvează prin conştientizarea unei drame mai puternice , aceea a omenirii ce trăieşte tragismul unui război absurd , văzut ca iminenţă a morţii. Ideea literară este adoptată de Camil Petrescu de la scriitorul francez. O apropiere vizibilă este şi între eroii lui Stendhal şi aceia ai lui Camil Petrescu , în special în înzestrarea lor cu energie , forţă interioară şi loialitate. „A trăi în sensul de a simţi că trăieşti , înseamnă a încerca senzaţii puternice”. Calităţile fizice şi trăsăturile intelectuale care individualizează în societate personajele celor doi scriitori trebuie să-i situeze pe o treaptă ierarhic superioară celorlalţi. La ambii scriitori eroii sfârşesc tragic , fiind învinşi de propria pasiune , de propriul ideal. Însă , personajele scriitorului român dobândesc energii uriaşe declanşate de pasiuni devoratoare , fiind impresionante prin capacitatea lor de a trăi idei. Prin Patul lui Procust , autorul continuă problematica sa fundamentală : drama iubirii , a intelectualului.

Preview document

Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 1
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 2
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 3
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 4
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 5
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 6
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 7
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 8
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 9
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 10
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 11
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 12
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 13
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 14
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 15
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 16
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 17
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 18
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 19
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 20
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 21
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 22
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 23
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 24
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 25
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 26
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 27
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 28
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 29
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 30
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 31
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 32
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 33
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 34
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 35
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 36
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 37
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 38
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 39
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 40
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 41
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 42
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 43
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 44
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 45
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 46
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 47
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 48
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 49
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 50
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 51
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 52
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 53
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 54
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 55
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 56
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 57
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 58
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 59
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 60
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 61
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 62
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 63
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 64
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 65
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 66
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 67
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 68
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 69
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 70
Tipuri de Personaje în Romanele lui Camil Petrescu - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Tipuri de Personaje in Romanele lui Camil Petrescu.doc

Alții au mai descărcat și

Modalități de imbogățire, activizare și nuanțare a vocabularului prin orele de limba română

Moto: ,,Să nu lăsăm cuvintele nici să doarmă, nici să amorţească, nici să zacă, nici să moară. Ele sunt comoara noastră de mare preţ.” Tudor...

Verbul

1. Trăsături definitorii Definiţie Verbul este partea de vorbire flexibilă care exprimă o acţiune ( a urca, a coborî, a citi), o stare (a sta, a...

Romanul Românesc Interbelic

1. Introducere Perioada interbelică se distinge de alte delimitări pe care istoria literară le-a imprimat în conştiinţa publicului larg cel puţin...

Romanul Românesc de la Începuturi până în Secolul XX

ARGUMENT Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte tabloul complex al experienţelor moderne din romanul nostru interbelic. O prezentare a acestor...

Condiția intelectualului între realitate și ideal - Camil Petrescu

I. Modernitatea ideilor lui Camil Petrescu despre teatru “Camil Petrescu a fost un om de teatru în sensul total al expresiei, adică a cumulat...

Tipuri de romane în perioada postbelică

Cap I: Ce ştim şi ce nu ştim despre romanul de azi Ştim multe lucruri despre romanul de azi, dar sunt mai multe pe care nu le ştim. Ştim, de...

Ipostaze ale Romanului Psihologic Românesc în Perioada Interbelică

ARGUMENT În secolul XX, romanul de analiză se cristalizează în mijlocul unor preocupări generale - manifestate şi în domenii nonliterare precum...

Imaginea războiului în romanele lui Liviu Rebreanu și Camil Petrescu

PRELIMINARII O parere: Ceea ce se crede indeobste ca a stimulat nevoia de exteriorizare a omului primitiv, comun, a fost declansarea, evolutia si,...

Te-ar putea interesa și

Romanul Românesc Interbelic

1. Introducere Perioada interbelică se distinge de alte delimitări pe care istoria literară le-a imprimat în conştiinţa publicului larg cel puţin...

Romanul Românesc de la Începuturi până în Secolul XX

ARGUMENT Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte tabloul complex al experienţelor moderne din romanul nostru interbelic. O prezentare a acestor...

Condiția intelectualului între realitate și ideal - Camil Petrescu

I. Modernitatea ideilor lui Camil Petrescu despre teatru “Camil Petrescu a fost un om de teatru în sensul total al expresiei, adică a cumulat...

Ipostaze ale Romanului Psihologic Românesc în Perioada Interbelică

ARGUMENT În secolul XX, romanul de analiză se cristalizează în mijlocul unor preocupări generale - manifestate şi în domenii nonliterare precum...

Etimologia numelor în perioada interbelică

Introducere Obiectul cercetat. Ne-am propus în următoarele pagini să cercetăm subiectul Etimologia numelor în romanele interbelice. Justificarea...

Mircea Eliade, inovator al romanului modern

O poetică a romanului eliadesc Dacă Mircea Eliade nu a produs romanele cele mai vii ale perioadei interbelice prin deschiderea sa spre spaţiul...

Modele epice în romanul interbelic

Perioada interbelica cuprinde perioada dintre cele doua razboaie mondiale intre anii 1918-1944. Aceasta se caracterizeaza pe plan european prin...

Formule estetice moderne în opera lui Camil Petrescu

ARGUMENT Crearea unei opere bogate în conţinut variat şi plină de mister a fost motivul pentru care ne-am simţit atraşi de Camil Petrescu şi în...

Ai nevoie de altceva?