Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Litere
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 27042
Mărime: 648.04KB (arhivat)
Publicat de: Irina S.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marta Albu
Facultatea de Litere
Universitatea din Craiova, Craiova

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL I - DOMENIUL LIMBĂ ȘI COMUNICARE. PREZENTARE GENERALĂ 7
  3. I.1 LOCUL ȘI ROLUL DOMENIULUI LIMBĂ ȘI COMUNICARE ÎN CICLU PREȘCOLAR 8
  4. I.2 ACTIVITĂȚI SPECIFICE DOMENIULUI EXPERENȚIAL LIMBĂ ȘI COMUNICARE 9
  5. I.2.1 Activitatea de memorizare 10
  6. I.2.2 Activitatea de convorbire 11
  7. I.2.3 Activitatea de povestire 12
  8. I.2.4 Activitatea de lectură după imagini 13
  9. I.2.5 Jocul didactic 14
  10. CAPITOLUL II - MEMORIZAREA 16
  11. II.1.1 MEMORIZAREA- activitate de predare-învățare 18
  12. II.1.2 MEMORIZAREA- activitate de fixare 21
  13. II.1.3 MEMORIZAREA- activitate de verificare 22
  14. II.2 FORMAREA ȘI EDUCAREA LIMBAJULUI PRIN MEMORIZARE 23
  15. CAPITOLUL III- PROIECT DE CERCETARE PEDAGOGICĂ PRIVIND ROLUL MEMORIZĂRII ÎN DEZVOLTAREA VORBIRII LA PREȘCOLARII DIN GRUPA MIJLOCIE 38
  16. III.1 TIPUL DE CERCETARE 38
  17. III.2 OBIECTIVELE CERCETĂRII 39
  18. III.3 IPOTEZELE CERCETĂRII 39
  19. III.4 LOTUL DE SUBIECȚI 40
  20. III.5 METODELE DE INVESTIGAȚIE ȘI ETAPELE CERCETĂRII 41
  21. III.5.1 Metodele de investigație utilizate 41
  22. III.5.2 Etapa constatativă 43
  23. III.5.3 Etapa formativ-ameliorativă 47
  24. III.5.4 Etapa de evaluare finală 56
  25. III.5.5 Etapa de aplicare a chestionarului 59
  26. III.6 Interpretarea rezultatelor cercetării și formularea concluziilor 67
  27. CONCLUZII 71
  28. BIBLIOGRAFIE 76

Extras din licență

INTRODUCERE

Grădinița trebuie să fie pentru copii un loc plăcut,un spațiu dorit, cu activități care să-i implice, să le ofere posibilitatea de a se dezvolta într-o atmosferă deschisă și stimulatoare. Prima impresie se formează în primele 30 de secunde, așa că, un copil care intră pentru prima dată într-o sală de grupă, ar trebui să găsească sala în așa fel în cât să vină, în fiecare zi, cu plăcere la grădiniță.

M-am oprit asupra acestei teme deoarecememorizarea este o activitate de educare a limbajului prin care se dezvoltă memoria logică a copiilor, dar este totodată o activitate axată pe obiectivele învățământului preșcolar și pe particularitățile de vârstă ale copiilor.

Organizată pe zone, centre de interes, centre de activitate sau arii de stimulare (așacum au fost denumite în timp si în funcție de specificul grupei), sala de grupă devine un cadruadecvat situațiilor de învățare. Prin felul în care este amenajată, ea oferă copilului ocazia să sesimtă bine în intimitatea lui, stimulându-i interesul si invitându-l la învățare prin descoperire și explorare. Sala de grupă îi vorbește copilului prin ceea ce îi oferă ca posibilitate de acțiunesi experiență.

Noul curriculum structurează experiențele copilului pe domenii experiențiale. Astfel,avândîn vedere setul de interese și aspirații ale copilului, nevoile acestuia, sala de grupă poate fi delimitată în mai multe centre de activitate/interes: Bibliotecă, Știință, Arte, Construcții, Jocde rol, Nisip si apă.

Activitățile de memorizare îi încântă și îi atrag pe copii prin muzicalitatea versurilor, prin conciziunea prin care redau fapte, idei tablouri sau sentimente. Având o tematică variată, poeziile pot fi folosite în activitatea din grădiniță nu doar pentru simpla memorare și reproducere, ci și pentru stimularea creativității, a capacității de comunicare corectă, fluentă, expresivă.

Scopul activității de memorizare este acela de a transmite cunoștințe, de a îmbogăți vocabularul copiilor, dar și de exersare a vorbirii corecte, precum și activizarea vocabularului.

În învățământul preșcolar, activitățile de memorizare, se desfășoară în cadrul activităților pe domenii experențiale , aparținând Domeniului Limbă și Comunicare, însă din perspectiva noului curriculum, acestea pot face parte din orice tip de activitate, spre exemplu, se poate realiza în cadrul activităților libere alese, la sectorul Știință.

Grădinița este locul în care se pun bazele educației, locul în care copiii sunt formați ca viitori școlari și viitori adulți. Consider că activitățile de memorizare la vârsta preșcolară mică îi dezvoltă pe copii din toate punctele de vedere, fiecare tip de activitate având un rol important în dezvoltarea armonioasă a preșcolarului.

Învățând și recitând versuri, copiii descoperă în cuvinte sensuri noi, neașteptate, își însușesc expresii literare, figuri poetice, care, odată intrate în vocabularul lor, îl colorează. îl nuanțează. În același timp, în măsura în care copiii au înțeles sensul versurilor, intenția, sentimentele poetului, învață să recite expresiv, să respecte pauzele gramaticale, logice și psihologice marcate de punctuație, de sensul propoziției sau al frazei rimate.

Consider că, prin memorizarea unor texte tematice, copiii devin mai afectuoși, mai sensibili, își însușesc limba română, își cultivă sentimentele estetice și morale.

Prin activitățile desfășurate în grădiniță, educatoarea este direct responsabilă de dezvoltarea copilului din punct de vedere al vorbirii, aceasta trebuie să desfășoare diverse activități care să-l dezvolte pe copil. Spre exemplu, activitățile de dezvoltare a limbajului în grădiniță sunt, memorizarea, povestirea educatoarei, povești create de copil, lectură după imagini și jocul didactic.

Perfecționarea limbajului de vârstă preșcolară prin activitățile de memorizare, reprezintă o importanță deosebită, atât pentru integrarea copiilor în școală, cât și pentru dezvoltarea întregii personalități.

Importanța instructiv-educativă a activităților de memorizare constă atât în educarea unor sentimente morale și estetice, cât și în exercitarea și dezvoltarea unor procese psihice ca: memoria, imaginația, gândirea. Însușindu-și în mod sistematic poezii accesibile, copiii capătă deprinderea de a învăța conștient, se familiarizează cu procedeele de memorare logică. În acest sens, sunt exersate funcțiile memoriei și educate calitățile ei, copilul pregătindu-se pentru procesul de învățare din școală. În același timp, sub influența imaginilor poetice, activitatea creatoare a copiilor își lărgește conținutul (este vorba de jocurile, desenele, povestirile lor). Trebuie să încredințăm în mâinile educatorului copii sensibili la frumos, la muzicalitatea limbii materne. Imagini artistice simple dintr-o poezie, cuvinte uzuale împletite într-o comparație, într-o personificare sau într-o hiperbolă deschid în mintea copilului perspectiva unor, sensuri noi, nebănuite.

Copiii sunt atrași de tot ce este nou. Educatoarea trebuie să aleagă poezii care să descrie întâmplări, fenomene ale naturii, învățăminte, care să le trezească interesul copiilor preșcolari.

Memorizarea este mijlocul prin care se realizează obiectivele educaționale în mod sistematic, organizat în detaliu, la care participă toți copiii grupei. Ele se pot organiza pe grupuri mici sau frontal, pe baza unor teme de interes comun și se pot desfășura fie sub forma lor tradițională, pe un singur domeniu, fie sub formă de activități integrate, cu caracter interdisciplinar.

Bibliografie

*** Caietul profesional al educatoarei, Editura Omfal Esențial, București, 2006.

- ** Cartea educatoarei, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1963, apărută sub egida Ministerului Învățământului și a Institutului de Studii Pedagogice.

- ** Cunoașterea copilului preșcolar, Editura Lyceum, București, 1992.

- ** Curriculum pentru educația timpurie, Editura V&Integral, București, 2008.

- ** Curriculum pentru învățământul preșcolar. Prezentare și explicitări, Didactica Publishing House, București, 2009.

- ** Documentar metodic pentru activitățile de educare a limbajului la preșcolari, Editura V&Integral, București, 2001.

- **Dicționar de pedagogie, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1979

- ** Educarea limbajului la preșcolari. Texte și materiale ajutătoare, Editura Aramis, București, 2002.

- ** Grădinița altfel, Editura V & Integral, București, 2003.

- ** Îndrumător pentru educatoare. Ghid tematic pentru aplicarea programei, Editura Aramis, București, 1999.

- ** Îndrumător pentru educatoare. Ghid tematic pentru aplicarea programei, Editura Aramis, București, 1999.

- ** Programa activităților instructiv-educative în grădinița de copii. Ediția a II-arevizuită și adăugită și legislație și documente reglatoare, Editura V&Integral,București, 2005.

- ** Programa activităților instructiv-educative în grădinița de copii, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1975.

- ** Programa activităților instructiv-educative în grădinița de copii, Tribuna Învățământului, București, 1993.

- ** Programa activităților instructiv-educative în grădinița de copii și regulamentul învățământului preșcolar, Editura V&Integral, București, 2000.

Albu, Marta LITERATURA ROMÂNĂ ȘI LITERATURA PENTRU COPII. Note de curs, Editura AIUS, 2014.

BĂDICĂ, Tatiana(coord.), Exerciții pentru dezvoltarea vorbirii preșcolarilor, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1979.

Barbu, H.; Popescu, E.; Șerban, F., Activități de joc și recreativ-distractive, EDP, București, 1993

BIZDUNĂ, Maria; NEAGU, Alexandrina, Texte pentru educația limbajului la preșcolari, Editura PROGnosis, București, 2000București.

BUNĂIAȘU, Claudiu Marian I. Direcții de dezvoltare a curriculumului intercultural în România, din perspectiva dimensiunii europene a educației,cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

CAROL, Luiza, Exerciții-poezii pentru cei mai mici copii, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1976.

Catalano, Horațiu (coordonator), (2006), Caietul profesional al educatoarei, Colecția

Cerghit, I.; Vlăsceanu, L., (coordonator), (1998), Curs de pedagogie, Universitatea

Cerghit, Ioan, (1993), Metode de învățământ, E.D.P. București.

Cucoș, Constantin (coord.), Psihopedagogie pentru examenele de definitivare și grade didactice, Curs elaborat în tehnologia învățământului deschis la distanță, Editura Polirom, Iași, 1998.

Damșa, I., Toma-Damșa, M., Ivănuș, Z., Dezvoltarea vorbirii în grădinița de copii și în clasele I și a II-a. Ghid metodologic., Editura Didactică și Pedagogică, București, 1996.

Dumitrana, Magdalena, Educarea limbajului în învățământul preșcolar, vol.I, Comunicarea orală, Editura Compania, Bucuresti, 1999.

Gherghina, D.; Oprescu, N.; Dănilă, I.; Novac, C., (2007), Metodicaactivităților instructiveducative în învățământul preprimar, Editura DIDACTICA NOVA Craiova.

Jurcău, E.; Jurcău, N., Cum vorbesc copiii noștri?, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1989.

Laurenția C, Angela S, “Activitatea integrată în gradiniță”, Ed. Didactica Publishing House, 2008.

Mariana Norel,Oana Alina Bota „Didactica Domeniului Experential-Limba si Comunicare ,Ed.- CIDIFR ,2014.

Mitu, Florica, Antonovici, Ștefania, Metodica activităților de educare a limbajului în învățământul preșcolar, ediția a II-a revizuită, Editura Humanitas Educațional, 2005.

Mitu, Florica, Metodica activităților de educare a limbajului, Editura Pro Humanitas, Bucuresti, 2000.

Neacșu, Ioan, Metode și tehnici de învățare eficientă, București, Editura Militară, 1990.

Norel, Mariana; Sâmihăian, Florentina, Didactica limbii și literaturii române, II, Proiectul pentru învățământul rural, MEC, 2006.

Preda, Viorica, Copilul și grădinița. Urgența 2000: pariul limbajului și al comunicării, Editura Compania, București, 1999.

Radu, Ion T., Evaluarea în procesul didactic, București, Editura Didactică și Pedagogică, 2000

Scheau, I., Metode alternative de evaluare, Ed. Dacia, 2007.

Strunga Constantin, (2000), Elemente de metodologie a cercetării pedagocice si operaționalizarea evaluativă, Editura Politehnica, Timisoara.

TAIBAN, Maria(coord.), Jocuri didactice pentru grădinițele de copii, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1976.

Valerica Anghelache, Metodica activităților instructiv-educative din grădiniță. Ghid pentru examenele de definitivat și grade didactice, Editura Didactică și Pedagogică, 2017.

Vasile Molan, Maria Bizdună, Pedagogia Învățământului primar și preșcolar.Didactica limbii și literaturii române, Proiectul pentru învățământul rural, MEC, 2006.

Voiculescu, E., Metodologia predării- învățării și evaluării, Editura Ulise, 2002.

Preview document

Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 1
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 2
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 3
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 4
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 5
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 6
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 7
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 8
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 9
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 10
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 11
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 12
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 13
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 14
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 15
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 16
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 17
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 18
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 19
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 20
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 21
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 22
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 23
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 24
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 25
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 26
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 27
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 28
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 29
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 30
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 31
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 32
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 33
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 34
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 35
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 36
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 37
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 38
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 39
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 40
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 41
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 42
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 43
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 44
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 45
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 46
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 47
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 48
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 49
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 50
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 51
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 52
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 53
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 54
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 55
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 56
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 57
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 58
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 59
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 60
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 61
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 62
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 63
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 64
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 65
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 66
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 67
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 68
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 69
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 70
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 71
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 72
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 73
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 74
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 75
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 76
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 77
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 78
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 79
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 80
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 81
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 82
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 83
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 84
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 85
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 86
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 87
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 88
Memorizarea in cadrul domeniului limbă și comunicare la preșcolari. Abordare didactică - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Memorizarea in cadrul domeniului limba si comunicare la prescolari. Abordare didactica.docx

Alții au mai descărcat și

Camil Petrescu - Particularități ale stilului

Camil Petrescu s-a nascut la Bucuresti, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu si al Anei Cheler. A fost crescut de familia...

Poema în oglindă - Bacovia

Poetul George Bacovia se incadreaza in perioada interbelica, opera sa poetica fiind dominata de curentele literare simbolism si expresionism....

Analiza poeziilor Anei Blandiana

Cuvintele trec strada Ca sirul de orfani De la Casa Copilului, Fiecare cu pumnu-nclestat In haina celui din fata, Cu singura grija De-a nu se...

Institutul Limbii Române

1. Inroducere Această lucrarea propune analiza unui fragment de text extras din volumul Cartea românească de învățătură. Analiza urmărește o...

Conspect seminar - Teoria literaturii

1. Wellek, Warren -epistemologica este o problemă extrem de dificilă, problema „modului de existență” sau a „situs-ului ontologic” al operei...

Jar - de Liviu Rebreanu (fisa de lectura+fisa bibliografica)

Informații autor Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885 fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi. A...

Ai nevoie de altceva?