Benchmarking-ul unui Sistem Calitate

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 22111
Mărime: 1.11MB (arhivat)
Publicat de: Marcu Dascalu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE . 4
  2. CAP I - CONCEPTUL DE CALITATE
  3. 1.1 Definirea calităţii . 6
  4. 1.2 Orientări actuale privind definirea calității produselor și serviciilor . 7
  5. 1.3 Calitatea produselor și serviciilor . 8
  6. 1.4 Definirea Managementului Calităţii şi sisteme calitate . 8
  7. 1.4.1 Calitatea și strategia . 11
  8. 1.5 Elemente de benchmarking . 12
  9. 1.5.1 Tipuri de benchmarking . 13
  10. 1.5.2 Prezentarea modelelor de benchmarking . 15
  11. 1.5.3 Elemente specifice strategiei de benchmarking . 21
  12. CAPITOLUL II - ANALIZA PRACTICĂ DIN PERSPECTIVA STRATEGIEI DE BENCHMARKING PE EXEMPLUL FIRMELOR TAROM ȘI CARPATAIR
  13. 2.1 Prezentarea companiei TAROM . 24
  14. 2.1.1 Strategia de benchmarking şi TAROM . 32
  15. 2.2 Prezentarea companiei CARPATAIR . 37
  16. 2.2.1 Necesitatea aplicării benchmarking-ului în compania Carpatair . 42
  17. CONCLUZII . 49
  18. BIBLIOGRAFIE . 51

Extras din licență

INTRODUCERE

Dumnezeu a creat lumea în şase zile şi după fiecare zi a zis „a fost bine făcut”. Astfel, fără urmă de îndoială, aceasta a fost prima menţionare a calităţii, venită din mileniile trecute. An după an si pas cu pas calitatea, aşa cum este privită şi înţeleasă astăzi, a existat şi a însoţit oamenii evoluând odata cu evoluţia lor.

La început de secol și de mileniu, când „statul dezvoltat în scară mondială” este deja o realitate și când economia globală a creat până la nivel de individ noi cerințe, mult diferite de cele anterioare, conceptul „a fi bun” este deja depășit, el fiind înlocuit de „a fi primul”.

Cheia competitivităţii a devenit astăzi Calitatea care, aşa cum spunea preşedintele Franţei, dl. Jacques Chirac, „este aceea care face diferenţa între companii”.

“Managementul calității înseamnă un mod sistematic de a garanta că activitățile organizate în cadrul unei firme se petrec exact cum au fost proiectate” spune calitologul americam Philip Crosby. Acesta a devenit o cale sigură pentru obținerea succesului pe termen lung de către acele firme ce utilizează ca instrument de abordare unitara standardul ISO 9000-2000.

Companiile care, de-a lungul timpului, și-au dovedit succesul în ceea ce privește calitatea, au făcut uz de numeroase strategii. Analizele arată că, indiferent de tipul, complexitatea sau natura activităților companiilor, acestea au avut o bază comună pe care și-au dezvoltat existența economică – o lungă listă de strategii ale calității aplicate în decursul ciclului lor de viață.

Una din cele mai folosite strategii este benchmarking-ul care este practicat incă din anii ‘50 de către anumite companii de talie internațională. Termenul acoperă o idee destul de simplă, și anume aceea de a găsi în lume acea companie sau acele companii care realizează în modul cel mai performant un proces sau o sarcină, pentru a adapta ulterior acel proces in cadrul companiei proprii. Cu alte cuvinte, este vorba de a se compara cu campionii dintr-un anume domeniu, de a se inspira din experiența lor în scopul apropierii de excelență. Uneori, rezultatete unei actiuni de benchmarking sunt spectaculoase.

Motivul alegerii acestei teme a fost acela de a sublinia necesitatea fiecărei întreprinderi de a-şi îmbunătăţii continuu performanţele pentru o mai bună eficientă, o calitate superioarA£ a serviciilor, toate acestea obţinându-se prin acceptarea schimbarilor. Benchmarking-ul are in vedere crestera productivitA£tii şi cheltuirea mai economică a banilor, calitate şi servicii mai bune.

Cu toate că acest proces presupune utilizarea unor importante resurse umane (timp de muncă) şi materiale (documentare, deplasări şi buget pentru implementarea eventualelor recomandări rezultate) de către organizaţia care iniţiază această activitate, rezultatele pozitive depăşesc mult costurile. Dintre numeroasele avantaje ale acestei strategii amintim stabilirea şi îmbunătăţirea strategiei, imbunătăţirea continuă a procesului de munca şi a sistemului de afaceri, soluţionarea problemelor, compararea şi evaluarea performanţelor pe piaţă etc.

Având în vedere faptul că benchmarking-ul reprezintă un instrument foarte puternic în sprijinul firmelor care doresc să rămână competitive, organizaţia care îl utilizează trebuie să înţeleagă limitările acestei metode:

 În cazul unui produs perimat, activitatea de benchmarking este puţin utilă. Creşterea productivităţii proceselor, posibil a fi obţinută, nu va reuşi transformarea produsului într-unul competitiv;

 Benchmarking-ul poate focaliza atenţia conducerii asupra elementelor în care trebuie îmbunătăţit nivelul competitiv. Dacă se urmăresc doar elementele actuale, organizaţia poate pierde din vedere trăsăturile care vor determina competitivitatea produsului peste 5 sau 10 ani;

Benchmarking-ul reprezintă doar primul pas din procesul de îmbunătăţire continuă. O firmă va beneficia de rezultate doar dacă implementează corect recomandările din raportul final de benchmarking.

Compania TAROM a implementat cele mai bune practici (benchmarking) de la transportatorii tradiţionali (IATA). A trebuit să înţeleagă realitatea funcţionării operatorului din prisma clienţilor şi a ceea ce ei doresc şi au fost pregătiţi să plătească pentru acest lucru, întrucât, în trecut, compania era mai puţin focalizată pe nevoile clienţilor în favoarea unor servicii complexe. Drept urmare, reducerea complexităţii din interiorul corporaţiei înseamnă reducerea costurilor cu aproximativ 30%.

Compania Carpatair reprezintă la momentul actual cea mai importantă companie privată de transport aerian din ţară. Este o companie care a învăţat în tot acest timp că primordial este ca pasagerul să fie în siguranţă de aceea au dezvoltat cea mai bună şcoală de instructaj din România. La baza rezultatelor din 2010 a stat strategia de expansiune inceputa in 2009 si continuata sustinut in 2010.

În acest studiu de caz am încercat să prezint importantă strategiei de benchmarking atât în cazul companiei Tarom cât şi a companiei Carpatir, care s-au orientat către aplicarea strategiei nu împotriva concurenţilor tradiţionali ci a competitorilor low-cost (BlueAir, Wizzar).

Cele doua firme de transporturi aeriene işi propun satisfacerea nevoilor clienţilor de a călători în toate zonele lumii, intr-o manieră rapidă, confortabilă şi sigură, prin asigurarea de zboruri spre toate destinaţiile, toate aceste beneficii obtinandu-se prin aplicarea si implementarea unei strategii corespunzatoare de benchmarking.

CAP I. CONCEPTUL DE CALITATE

1.1 Definirea calităţii

Noţiunea de calitate are o largă utilizare, atât în vorbirea curentă cât si în diverse domenii ştiinţifice, fiind atribuită diferitelor rezultate ale activităţii umane. Cum activităţile umane sunt extreme de variate şi complexe şi calitatea acestora este la fel, ceea ce a creat mari dificultăţi în elaborarea unei definiţii unanim acceptate. Din acest motiv, există o multitudine de definiţii în funcţie de domeniul ştiinţific: filizofie, logică, viaţă socială, economie, tehnică, dar şi de autorul care a elaborate definiţia.

Noţiunea de calitate are cea mai largă utilizare în domeniul tehnico – economic, deoarece se referă la produse, servicii, procese, activităţi, sisteme etc. Un bun, indiferent că este natural sau economic, atunci când îi este recunoscută valoarea de întrebuinţare, poate fi analizat din mai multe unghiuri: sub aspectul modului în care satisface anumite necesităţi, fie ele individuale sau de producţie, a elementelor de individualizare, a felului de a fi în raport cu alte bunuri din aceeaşi categories au clasă.

Cuvântul calitate îşi are originea în limba latină, unde “qualitas” înseamnă “proprietate”, “fel de a fi”. Problema care se pune este: “cât de bun” sau “cât de rău”

poate fi un bun.

Calitatea unui bun se exprimă prin: grad sau nivel, atribut esenţial, excelenţă şi nu prin caraceristicile sale ce exprimă valoarea de întrebuinţare. Calitatea este percepţia subiectivă asupra unui bun, în timp ce valoarea de întrebuinţare reprezintă percepţia obiectivă asupra aceluiaşi bun.

Preview document

Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 1
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 2
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 3
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 4
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 5
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 6
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 7
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 8
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 9
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 10
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 11
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 12
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 13
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 14
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 15
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 16
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 17
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 18
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 19
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 20
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 21
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 22
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 23
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 24
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 25
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 26
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 27
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 28
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 29
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 30
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 31
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 32
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 33
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 34
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 35
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 36
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 37
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 38
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 39
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 40
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 41
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 42
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 43
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 44
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 45
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 46
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 47
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 48
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 49
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 50
Benchmarking-ul unui Sistem Calitate - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Benchmarking-ul unui Sistem Calitate.doc

Alții au mai descărcat și

Strategia instituției prefectului - Județul Gorj privind implementarea managementului calității

INTRODUCERE Actualitatea temei: Consolidarea instituţională este un proces complex de întărire, adaptare la schimbări şi diversificare a...

Implementarea și Dezvoltarea unui Management al Calității Performant la Liceul Vitomirești

I. INTRODUCERE Peste tot, în toate ocaziile şi în toate domeniile, se vorbeşte astăzi de calitate. Acestui concept i s-au consacrat mai multe...

Implementarea sistemului Just în Time în cadrul S.C. Sicomed S.A.

Constituirea economiei de piata este un proces nou, de complexitate deosebita, ce necesita multiple mutatii economice, sociale si politice. In...

Analiza sistemului de management al calității la SC Herman Ploiești

INTRODUCERE Bazele teoretice ale managementului calităţii au fost puse începând cu anii '50 pe baza lucrărilor şi cercetărilor elaborate de...

Management prin Kaizen

Strategia îmbunătăţirii continue cunoscută sub denumirea japoneză “KAIZEN”** reprezintă o strategie integratoare, transfuncţională prin care se...

Implementarea Sistemelor de Management al Calității

INTRODUCERE Calitatea reprezintă ansamblul de proprietăți și caracteristici ale unui produs sau al unui serviciu care îi oferă acestuia nevoile și...

Resurse umane și schimbare organizațională - SC Allianz-Tiriac Asigurări SA

CAP I. CONTEXTUL SCHIMBARII 1.1 Schimbarea organizationala Schimbarea organizationala vizeaza efectuarea unor modificari esentiale ale...

Networkingul, Benchmarkingul și Schimbarea

1. Networkingul 1.1. Networkingul – aspecte generale Networking-ul, mai intai de toate, este format din oameni care vorbesc unii cu altii,...

Te-ar putea interesa și

Implementarea sistemului de management al calității în cadrul SC Duplex SA

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat să îmbunătăţescă, să cotecteze ceea ce este greşit şi să modifice ceea ce nu se...

Analiza sistemului de management al calității aplicat în SC Automobile Dacia SA

Capitolul 1 – Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea - Notiune concreta, complexa, dinamica Pentru multă lume, şi mai ales...

Networkingul, Benchmarkingul și Schimbarea

1. Networkingul 1.1. Networkingul – aspecte generale Networking-ul, mai intai de toate, este format din oameni care vorbesc unii cu altii,...

Strategii de Calitate Complex Apollonia

Introducere În această lucrare sunt prezentate aspectele teoretice și practice referitoare la calitatea serviciilor în industria turismului. Prin...

Managementul calității la SC Automobile Dacia SA

I. Generalități Pentru multă lume, şi mai ales pentru cei care lucrează în industrie sau construcţii, calitatea reprezintă conformitatea cu...

Implementarea sistemului de management al calității în cadrul organizației Gabi's Pappa Reale

Rezumat de prezentare Denumirea proiectului Implementarea sistemului de management al calităţii ISO 9001 în cadrul organizaţiei - Gabi’s & Pappa...

Benchmarking și Managementul Calității

BENCHMARKING ET LE MANAGEMENT DE LA QUALITÉ (Abstract): Le benchmarking est un formidable levier d’innovation dans l’entreprise. C’est à la fois...

Sistemele de Management al Calității și Standardele ISO

1. Sistemele de management al calităţii Orice sistem de management al unei organizaţii include mai multe sisteme de management cum sunt: un...

Ai nevoie de altceva?