Cariera Profesională - Consideratii Teoretice

Licență
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: doc, docx
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 19872
Mărime: 1.18MB (arhivat)
Publicat de: Felix Carol Drăgoi
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Abrudan Denisa

Cuprins

  1. INTRODUCERE 7
  2. CAPITOLUL I. GENERALITĂŢI PRIVIND MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 9
  3. 1.1. Resursele umane şi rolul lor în organizaţii 9
  4. 1.2. Managementul resurselor umane - aspecte teoretice 11
  5. 1.2.1. Evoluţia managementului resurselor umane 11
  6. CAPITOLUL II. CARIERA PROFESIONALĂ – CONSIDERATII TEORETICE 13
  7. 2.1. Cariera - Abordări conceptuale 13
  8. 2.2. Factori ai evoluţiei în carieră 15
  9. 2.3. Orientarea în carieră 15
  10. 2.4. Alegerea unei profesii 16
  11. 2.5. Liniile directoare în carieră 16
  12. 2.5.1. Ancorele carierei 17
  13. 2.5.2. Stadiile carierei 18
  14. 2.5.3. Tipuri de drumuri în carieră 18
  15. 2.5.4. Alegerea tipului de organizaţie 18
  16. 2.6. Planificarea şi conducerea individuală a carierei 19
  17. 2.6.1. Dezvoltarea carierei profesionale 19
  18. 2.6.2. Obiectivele planificării carierei 21
  19. 2.6.3. Consilierea în carieră 22
  20. 2.7. Căi de dezvoltare a carierei 23
  21. 2.7.1. Traseul profesional într-o organizaţie modernă 24
  22. 2.7.2. Analiza operaţională a resurselor umane 24
  23. 2.7.3. Aspectul privind managementul carierei 25
  24. 2.7.4. Componentele managementului carierei 26
  25. CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ PRIVIND OPORTUNITĂŢILE DE DEZVOLTARE A CARIEREI PROFESIONALE ÎN CADRUL S.C. ORANGE ROMÂNIA S.A., SUCURSALA TIMIŞOARA 27
  26. 3.1. Prezentarea firmei S.C. ORANGE ROMÂNIA S.A. SUCURSALA TIMIŞOARA 27
  27. 3.2. Domeniul de activitate, produse şi servicii 28
  28. 3.3. Structura organizatorică a companiei Orange 28
  29. 3.4. Analiza indicatorilor economico- financiari 29
  30. 3.5. Planificarea şi dezvoltarea carierei angajaţilor în cadrul S.C. ORANGE ROMANIA S.A. 35
  31. 3.5.1. Planificarea personalului 35
  32. 3.5.2. Recrutarea şi selecţia personalului 36
  33. 3.5.3. Pregătirea, motivaţia, angajarea şi promovarea personalului 36
  34. 3.6. Analiza gradului de satisfacţie a angajaţilor cu privire la posibilitatea de dezvoltate a carierei în cadrul S.C. ORANGE ROMANIA S.A. 36
  35. 3.6.1. Metodologia de cercetare 38
  36. 3.6.2. Interpretarea rezultatelor 39
  37. CAPITOLUL IV. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI PRIVIND POSIBILITĂŢILE DE DEZVOLTARE A CARIEREI PROFESIONALE LA S.C. ORANGE ROMÂNIA SA, SUCURSALA TIMIŞOARA 55
  38. BIBLIOGRAFIE 57

Extras din licență

INTRODUCERE

Primordial în Managementul Resurselor Umane este asigurarea şi dezvoltarea permanentă a potenţialului uman, astfel încât să se obţină performanţe profesionale optime, utilizând cele mai adecvate metode şi mijloace de muncă.

Pe parcursul vieţii, întotdeauna apar intersecţii de drumuri, care necesită alegerea drumului corect, fără multe indicaţii. Aceste drumuri sunt vîltorile vieţii, iar drumul ales reprezintă specialitatea aleasă,in viaţa omului sunt doua lucruri importante: cariera profesională şi educaţia aleasă.

Corelaţia între pregătirea profesională şi succesul în cariera este una străină, formând o relaţie de interdependenţă. De aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să fie pregătit profesional într-un domeniu ce reprezintă un adevărat punct de interes, dacănu o pasiune. În acest fel suntem dispuşi să ne perfecţionăm în mod constant chiar continu în domeniul respectiv, prin aceasta avănd şanse foarte mari de a avea o carieră de succes şi a ne pune în valoare aptitudinile. Alegerea profesiei este una dintre cele mai împortante decizii din viaţa unei persoane iar ca urmare a acestei alegeri survine succesul sau insuccesul.

Sunt deja demonstrate şi cunoscute avantaje financiare pentru state şi firme obţinute în urma investiţiei în oameni, în principal în educaţi şi instruirea lor.

Obiectivul acestei lucrări este de a evidenţia necesitatea pregătirii profesionale, astfel încat să se obţină performanţe optime, utilizand cele mai adecvate metode şi mijloce de muncă.

În conformitate cu aceste obiective, lucrarea a fost structurată pe patru capitole, la care se adaugă bibliografia studiată.

În primul capitol, intitulat ,,Generalităţi pivind managementul resurselor umane” cuprinde, pe de o parte, prezentarea generală a managementului resurselor umane şi pe de altă parte evoluţia managementului resurselor umane.

În al doilea capitol ,,Cariera profesională” am evidenţiat abordările conceptuale, factori ai evoluţiei în carieră, orientarea în carieră, precum şi alegerea optimă a unei profesii.

Al treilea capitol, reprezentat de studiu de caz şi numit ,,Oportunitaţile de dezvoltare profesională - cariera profesională la S.C. ORANGE ROMANIA S.A. - sucursala Timisoara”, am prezentat evoluţia grupului pe parcursul a trei ani, prin analizarea principalilor indicatori economico – financiari, prezentarea societatii, metodologia de cercetare, interpretarea rezultatelor.

În capitolul al patrulea, denumit ,, Concluzii şi recomandări privind posibilităţile de dezvoltare a carierei profesionale” am concluzionat prin evidenţierea necesitaţii şi utilităţii unei pregătiri profesionale permanente şi sistematice care conduce la obţinerea rezultatelor preconizate de societate.

CAPITOLUL I.

GENERALITĂŢI PRIVIND MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

1.1. RESURSELE UMANE ŞI ROLUL LOR ÎN ORGANIZAŢII

În contextul actual, caracterizat prin schimbări foarte rapide, resursa umană a devenit o resursă strategică, elementul central, activ şi coordonator al tuturor activităţilor din cadrul oricărei organizaţii.

Practica demonstrează că în orice organizaţie de succes, resursele umane reprezintă nucleul în jurul cărora gravitează toate celelalte resurse: materiale, financiare, informaţionale, iar problemele privind recrutarea, selecţia, instruirea, perfecţionarea, evaluarea, recompensarea şi motivarea au devenit direcţii de cercetare a Managementului Resurselor Umane a oricărei organizaţii.

Resursele umane reprezintă organizaţia

Societatea modernă se prezintă ca o reţea de organizaţii care apar, se dezvoltă sau dispar. În aceste condiţii, oamenii reprezintă o resursă comună şi totodată o resursă cheie, o resursă vitală care asigură supravieţuirea, dezvoltarea şi succesul competiţional al tuturor organizaţiilor.

Fără prezenţa oamenilor, care ştiu ce, când şi cum trebuie făcut, este pur şi simplu imposibil că organizaţiile să-şi atingă obiectivele.

Este menţionat faptul că unii specialişti în domeniu sugerează nu numai anumite întrebări, ci şi răspunsurile la acestea cum ar fi: Ce este o organizaţie, fără angajaţii săi? Nu este nimic în absenţa resurselor umane, eventual o mulţime de echipamente şi utilaje scumpe.

Organizaţiile există deoarece oamenii au capacităţi fizice şi intelectuale variate, dar şi capacitatea de a dezvolta organizaţia. Prin urmare, organizaţiile implică oameni şi totodată depind de efortul oamenilor.

Esenţa oricărei organizaţii este efortul uman, iar eficienţa şi eficacitatea acesteia sunt influenţate, în mare măsură, de comportamentul oamenilor în cadrul organizaţiei. Organizaţiile sunt implicate în viaţa noastră zilnică şi reprezintă o parte din existenţa noastră cotidiană, locul în care ne consumăm cea mai mare parte din timpul nostru.

Dezvoltarea economiei şi a tehnicii, transformarea rapidă a mediului social al organizaţiilor, creşterea responsabilităţii sociale şi a mobilităţii resurselor umane, schimbarea psihologiei industriale reprezintă aspecte semnificative care evidenţiază importanţa resurselor umane pentru o organizaţie.

În contextul globalizării şi mondializării pieţelor, au loc continue schimbări semnificative ale mediului de afaceri, cu influenţe asupra conducerii organizaţiilor şi determinând mutaţii în calificarea resurselor umane şi în managementul acestora. Pe de altă parte, progresul rapid al ştiinţei şi tehnicii contemporane, amplificarea cunoştiinţelor în toate domeniile de activitate sunt factori de presiune pentru schimbări în organizarea structurală a firmelor şi în managementul acestora şi calitatea resurselor umane, precum şi în managementul acestor resurse.

Din acest motiv, preocuparea pentru calitatea şi dezvoltarea resurselor umane este preocuparea prioritară a conducerii organizaţiilor, indiferent de tipul şi dimensiunile lor.

Managerul este cel care poartă întreaga răspundere pentru creşterea eficienţei organizaţiei, pentru schimbările şi evoluţiile acesteia, pentru folosirea cu maxim randament a competenţelor salariaţilor şi obţinerea unor performanţe cât mai înalte.

Preview document

Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 1
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 2
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 3
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 4
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 5
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 6
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 7
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 8
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 9
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 10
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 11
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 12
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 13
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 14
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 15
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 16
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 17
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 18
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 19
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 20
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 21
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 22
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 23
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 24
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 25
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 26
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 27
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 28
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 29
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 30
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 31
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 32
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 33
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 34
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 35
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 36
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 37
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 38
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 39
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 40
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 41
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 42
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 43
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 44
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 45
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 46
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 47
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 48
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 49
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 50
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 51
Cariera Profesională - Consideratii Teoretice - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • lucrare de licenta.doc
  • cuprins bun.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul Carierei

Cap. I: Abordări teoretice asupra managementului carierei 1.1. Introducere in managementul carierei Managementul carierei este procesul de...

Managementul Carierei

“Experienţa nu este ceea ce ţi se întâmplă, ci ceea ce înţelegi din ce ţi se întâmplă.” Aldous HUXLEY INTRODUCERE Într-o lume a afacerilor...

Schimbări organizaționale - studiu de caz la firma SC Germanos Telecom România SA

1.Prezentarea de ansamblu a organizatiei 1.1 Obiectul de activitate al companiei conform codului CAEN Ce este CAEN - CAEN reprezinta acronimul...

Managementul Calității Totale în Instituțiile Publice

INTRODUCERE În lucrarea de fată mi-am propus să analizez conceptul de Management al Calității Totale ( TQM), în instituțiile publice, deoarece în...

Managementul recompenselor în instituțiile publice

INTRODUCERE Am abordat tema „Managementul recompenselor în intituţia publică“ deoarece recompensarea angajaţilor este un domeniu de activitate...

Rolul departamentului de Resurse Umane în Dezvoltarea și Formarea Profesională

INTRODUCERE Am ales această temă în ideea de a dezvolta un subiect tot mai des întâlnit, acela de viziune strategică, una dintre metodele cele mai...

Selectarea și pregătirea managerilor în context internațional

Cine nu a auzit măcar o dată afirmaţii de genul ‘Oamenii sunt cea mai valoroasă resursă a unei organizaţii’, ‘Avantajul nostru competitiv este dat...

Te-ar putea interesa și

Sugestii de integrare a TIC în predarea-învățarea educației muzicale

Argument “Sugestii de integrare a tehnologiei informației și a comunicațiilor în predarea-învățarea educației muzicale” este o lucrare ce își...

Abordări sociologice ale valorilor și securității naționale

Pagină albă INTRODUCERE Interesul pentru valori, pentru modul în care acestea sunt transmise prin intermediul proceselor de socializare, s-a...

Incertitudinea vocațională la elevii de liceu

Introducere Alegerea unei cariere este un pas important care influențează cursul vieții unei persoane, întrucât prin alegerile legate de carieră...

Inteligența Multiplă și Interese Profesionale în Orientarea Școlara a Adolescenților

Rezumat Cercetarea de față și-a propus să evidențieze diferențele referitoare la tipul de inteligență şi interesele profesionale existente în...

Psihopedagogie

1. INTRODUCERE În prezent, alegerea unui drum de viaţă, care să asigure şi să răspundă tuturor exigenţelor legate de integrarea socio-profesională...

Motivația la nivel de management al organizației

1. Motivatia, rolul in organizatie, tipuri,, forme si surse ale acesteia. Motivatia constituie temeiul comportamentelor si activitatilor pe care...

Femeia întreprinzător

Introducere Ce este necesar pentru a reuşi în afaceri? Iată o întrebare care îi frământă enorm pe cei care îşi doresc foarte mult să intre în...

Aspecte motivaționale în dinamica orientării profesionale a adolescenților

Rezumat Pentru tara noastra, s-au evidentiat o serie de discrepante in domeniul fundamentelor teoretice si practice legate de motivatie si...

Ai nevoie de altceva?