Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 19981
Mărime: 1.55MB (arhivat)
Publicat de: Leonard Ioniță
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stancea Mihaela

Extras din licență

Introducere

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept, marketing, folosit cu o mare frecvenţă atât în teorie cât şi în practica economico – socială. Marketingul modern este astăzi considerat un factor important al succesului unei întreprinderi, indispensabil în dezvoltarea sa.

Concept esenţial al teoriei moderne a marketingului, mixul de marketing reprezintă „ansamblul de instrumente tactice de marketing controlabile, pe care firma le combină în scopul de a produce pe piaţa ţintă reacţia dorită”.

Tendinţa care se manifestă, în prezent, în rândul consumatorilor este de a achiziţiona mai mult marca sau o imagine decât produsul în sine, de aceea publicitatea şi celelalte forme de promovare se axează tot mai mult pe aceste componente, iar firmele încearcă să îşi creeze mărci proprii, să le facă cât mai cunoscute şi mai personalizate.

În prezent, lumea secolului XXI este una care cunoaşte multe, este bine informată, publicitatea trebuie să fie subtilă, oamenii nu mai pot fi „păcăliţi” cu imagini şi descrieri care nu sunt în conformitate cu realitatea: ei pot cumpăra o dată, dar dacă nu primesc ceea ce li s-a promis într-un material promoţional, cu siguranţă nu vor mai cumpăra și a doua oară.

Cheia succesului unei firme moderne va fi crearea unei imagini şi mărci proprii, originale şi deosebite care să fie bine promovate, să fie aduse la cunoştinţa publicului larg şi să-l atragă tocmai datorită unor elemente de originalitate şi unicitate.

Fiecare firmă îşi stabileşte formele de promovare, îşi calculează bugetul pe care-l poate aloca pentru publicitate şi diverse alte acţiuni promoţionale, îşi coordonează activitatea de control şi evaluare a efectelor acestor acţiuni etc.

Tema „Studii și cercetări de piață privind previziunea unei firme de autocamioane”, a fost aleasă deoarece promovarea este o componentă principală a mixului de marketing, de o importanţă vitală pentru dezvoltarea oricărei firme.

În societatea actuală extrem de competitivă, nu contează că produsele sunt de calitate, dacă potenţialii consumatori nu le cunosc, este puţin probabil să se vândă. În mod tradiţional, promovarea avea ca scop atragerea de noi clienţi. În prezent este cel puţin la fel de important, dacă nu chiar mai important să reaminteşti clienţilor avantajele oferite de produsele proprii, faţă de cele ale concurenţilor şi să-i convingă de acest lucru, îndrumându-i să-şi satisfacă raţional nevoile, cumpărând produsele tale. Astfel, promovarea va stimula, dezvolta şi orienta nevoile consumatorilor.

Datorită importanţei sale, promovarea este considerată şi tratată adesea ca o politică aparte a marketingului, cu metode şi tehnici specifice, desfăşurate pe baza unui plan strategic bine fundamentat.

Lucrarea prezentă are o strucutră logică, materializată în cinci părți, primele trei cuprinzând cadrul teoretic al cercetării pieței cât și a mixului de marketing unde sunt prezentate politicile de produs, preţ, distribuţie şi de promovare, care alcătuiesc mixul de marketing al oricărei întreprinderi.

Lucrarea continuă cu identificarea paşilor necesari pentru elaborarea strategiei de promovare identificarea ţintei, stabilirea obiectivelor, elaborarea mesajului, stabilirea canalelor de comunicare, a bugetului, a strategiei de promovare şi evaluarea rezultatelor.

Capitolul I

Delimitări conceptuale privind cercetarea pieței.

1.1 Noțiuni introductive.

Incontestabil structura mediului de marketing, faţă de care orice firmă se află în relaţii de interdependenţă, piaţa deţinând un loc principal.În toate acţiunile lor, fie că vorbim de acţiuni strategice sau tactice, firmele folosesc piaţa ca surse de oportunităţi şi inspiraţie, orice schimbare în configuraţia pieţei obligând firma să acţioneze.

Pe de altă parte, conducerea ştiinţifică a activităţii unei firme implică, la modul general, un proces decizional neîntrerupt: amploarea şi frecvenţa deciziilor fiind strict dependente de complexitatea activităţii, de dinamismul mediului la care urmează să se racordeze. Aceasta înseamnă,la rândul ei, că cercetarea şi analizarea pieţei nu trebuie să constituie o operaţiune ocazională şi sporadică ci mai degrabă o preocupare constanţă şi permanentă pentru manageri. Din punctul de vedere al marketingului, prin conceptul de "piaţă" se înţelege ansamblul (totalitatea) persoanelor, fizice şi juridice, capabile şi doritoare să participe la un schimb care să le satisfacă o anumită nevoie, dorinţă sau necesitate.

O altă definiţie, mai generală, priveşte piaţa ca fiind "totalitatea producătorilor, ofertanţilor, vânzătorilor, cumpărătorilor, consumatorilor şi intermediarilor care participă la schimburi şi tranzacţii de bunuri sau valori".

În sens mai restrâns, prin piaţă se înţelege "totalitatea mărfurilor schimbate sau tranzacţionate, într-o anumită regiune geografică pe o anumită perioadă, şi care implică minim două părţi: ofertanţi şi cumpărători".

Prin urmare, conceptul de piaţă presupune automat anumite elemente şi condiţii şi anume :

- existenţa unor cumpărători cea ce însemnă existenţa unor anumite nevoi au dorinţe pentru un anumit produs, bun sau serviciu;

- existenţa unui producător care încercă să producă produsele cerute de consumatori sau cumpărători;

- existenţa unor vânzători sau ofertanţi, câte o dată aceştia sunt chiar producătorii, care încercă a furniza şi oferii spre cumpărare cumpărătorilor bunurile şi serviciile produse de producători;

- existenţa unor resurse necesare pentru a obţine bunul sau serviciul dorit, precum şi o voinţă de a schimba aceste resurse cu acest produs sau serviciu;

- existenţa unor mecanisme care facilitează schimbul şi tranzacţionarea de produse, servicii şi valori (mă refer aici la existenţa mecanismelor reale, economice, sociale şi legislative ce ţin de existenţa şi supravieţuirea unei pieţe ( existenţa mecanismelor care reglează cererea şi oferta) existenţa concurenţei, existenţa unui grad scăzut de control a pieţei de către diferitele monopoluri, existenţa unor bariere comerciale şi vamale, impactul politicilor şi intervenţiile sociale şi economice (fiscale) ale statului, etc.;

- câteodată, pe piaţă pot apărea încă două categorii de „actori” şi anume intermediarii şi speculanţii, „actori” care folosesc procesul de vânzare şi revânzare speculativă pentru obţinerea profiturilor.

Bibliografie

1. Alexa Constantin, Transporturi Internaţionale, Editura ASE București 1995;

2. Angelescu, C., Jula, D. - ,,Timpul liber – condiţionări şi implicaţii economice’’ – Ed. Economică, Bucureşti, 1993;

3. Ashauer, D. - ,,Is public expediture productuve’’ – ”Journal of Monetary Economics’’ – New York nr.23/1989;

4. Balaure, V. şi colaboratorii - ,,Marketing’’ – Ed. Uranus, Bucureşti, 2002;

5. Bălan, C. - ,,Logistica’’ – Ed. Uranus, Bucureşti, 2003;

6. Breuzard, J. P., Fromentin, D.- “La gestion pratique de la chaine logistique”- Ed. Demos, Paris, 2004;

7. Bruinsma, F., Nijkamp, P., Rietveld, P. - ,,Infrastructure and urban development’’, Amsterdam, 1990;

8. Caraiani, Ghe. - ,,Tratat de transporturi’’ – Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2001;

9. Cătoiu I. Şi colab. – ,,Cercetările de marketing’’ – Ed. Uranus, Bucureşti,2004;

10. Crişan, I. Gh. - ,,Tehnica operaţiunilor de turism internaţional’’ – Ed. Sport – Turism, Bucureşti, 1984;

11. Dumitru, Marin – Managementul logisticii – Craiova, Editura Sitech, 2005;

12. Epure E. - ,,România într-o Uniune Europeană extinsă’’, Ed. Tribuna Economică, Bucureşti, 2002;

13. Gheorghe Caraiani, Marketingul și Managementul în activitatea de transporturi, Editura Luminal Lex, București 2001;

14. Gheorghe Caraiani, Transporturile și expediţiile rutiere, Editura Luminal Lex 1998;

15. Gheorghe Caraiani, Transporturi, Expediţii si Asigurări Internaţionale, Editura Luminal Lex, București 2001 ;

16. Grigore A. - Marketing Editura TERRA NOSTRA, Iaşi, 2007;

17. Grigore A. - Marketingul Serviciilor Editura Fundaţiei Academice Danubius, Galaţi, 2008;

18. Grigore A. - Marketing General Editura ZIGOTTO a Fundaţiei Academice Danubius, Galaţi, 2008;

19. Ilie Budica, Transporturi și asigurări de mărfuri, Editura Universitară Craiova 2005;

20. Ion, Ghe. - ,,Managementul transportului’’ – Ed. Eficient, Bucureşti, 2001;

21. Kothler, Ph. - ,,Managementul marketingului’’ – Ed. Teora, Bucureşti, 2003;

22. Manolache O. – ‚‚Regimul concurenţei în dreptul comunitar’’, Ed. ALL, Bucureşti, 1992;

23. Mircea, I., Popa, C. – ‚‚Economia transporturilor maritime’’, Ed. Tribuna Economică, Bucureşti, 2002;

24. Naşcu, I. - ,,Principii de economia transporturilor’’ – Ed. Sylvi, Bucureşti, 2001;

25. Popa, I. – ‚‚Comerţ internaţional’’ – INDE, Bucureşti, 2001;

26. Purcărea, Th., Popa, V. - ,,Managementul lanţului de distribuţie’’ – Universitatea Valahia, Târgovişte, 2000;

27. Ștefan Camelia, Dr. Maria Gheordunescu, Asigurări și transporturi în afaceri economice, Editura Independenţa Economică Pitești 2008;

28. Ștefan Chiţescu, Organizarea Transporturilor Auto, Editura Tehnică București 1995;

29. Tefra, M. - ,,Economie des transports’’, Ed. Ellipses, Paris, 1996;

30. Tureac C. – Dicţionar economic. Culegere de termeni economici, Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti, 2008;

31. Wilson, F., Stevens, A., Holyoke, T. - ,,Impact of transportation on regional development’’, Rev’’Transportation Research Record’’ – New York, 1982;

32. *** ‚‚Anuarul Statistic al României’’ – 2001- 2008;

33. ***,,Traveaux parlamentaires’’ Rapports: La politique de transport: l’Europe en retard – Le Parlament Europeen, 2003;

34. *** ‚‚Politica în domeniul transporturilor’’ – Uniunea Europeană – Program finanţat de Phare, Bucureşti, 2002;

35. http: www.infoeuropa.ro.

36. http:// www.europe.eu/int/transports

37. http:// www.predit.fr

38. http://www.untrr.ro;

39. http://www.lazarcompany.com;

40. http://www.transport-business.ro/articol/Dictionar;

41. http://www.editurauniversitara.ro/carte/economie_generala4/transporturi_si_expeditii_internationale/10119;

42. http://www.insse.ro/cms/.

Preview document

Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 1
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 2
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 3
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 4
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 5
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 6
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 7
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 8
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 9
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 10
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 11
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 12
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 13
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 14
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 15
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 16
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 17
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 18
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 19
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 20
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 21
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 22
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 23
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 24
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 25
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 26
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 27
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 28
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 29
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 30
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 31
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 32
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 33
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 34
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 35
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 36
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 37
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 38
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 39
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 40
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 41
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 42
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 43
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 44
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 45
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 46
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 47
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 48
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 49
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 50
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 51
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 52
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 53
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 54
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 55
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 56
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 57
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 58
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 59
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 60
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 61
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 62
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 63
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 64
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 65
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 66
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 67
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 68
Cercetarea de piață privind activitățile comerciale profilate în vânzarea camioanelor de marfă - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea de piata privind activitatile comerciale profilate in vanzarea camioanelor de marfa.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?