Leadershipul în comportamentul organizațional

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 18829
Mărime: 718.16KB (arhivat)
Publicat de: Raluca B.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ogrean Claudia
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. 1 CAPITOLUL 1 - FUNDAMENTE PRIVIND LEADERSHIPUL ORGANIZAȚIONAL 2
  3. 1.1 Leadershipul concept, rol și importanță în context organizațional 2
  4. 1.2 Teorii privind leadershipul 3
  5. 1.2.1 Teorii privind leadershipul prin prisma trăsăturilor 3
  6. 1.2.2 Teorii privind leadershipul prin prisma comportamentului 6
  7. 1.2.3 Teorii privind leadershipul prin prisma contextului 8
  8. 1.3 Exercitarea puterii prin leadership 11
  9. 1.3.1 Puterea în leadership 11
  10. 1.3.2 Factori care substituie și/sau neutralizează exercitarea leadershipului 13
  11. 2 CAPITOLUL 2 - LIDERII AUTENTICI UN ACTIV PENTRU FIRMĂ 15
  12. 2.1 Conceptul de lider și rolul acestuia prin comparație cu managerul 15
  13. 2.2 Tipologii ale leaderilor 18
  14. 2.2.1 Liderul carismatic 18
  15. 2.2.2 Liderul tranzacțional și transformațional 20
  16. 2.3 Dimensiunile etică, încredere, mentorat ale leadershipului 23
  17. 2.3.1 Leadershipul etic 23
  18. 2.3.2 Încrederea în procesul de leadership 26
  19. 2.3.3 Mentoratul în leadership 28
  20. 2.4 Provocări la adresa dezvoltării liderilor eficienți și eficace 29
  21. 3 CAPITOLUL 3 - STUDIU DE CAZ: EXERCITAREA LEADERSHIPULUI ÎN CADRUL COMPANIEI TESLA 33
  22. 3.1 Scurta descriere a companiei și a dinamicii performanțelor acesteia 33
  23. 3.2 Analiza leadershipului companiei Tesla 34
  24. 3.3 Modul concret de exercitare a leadershipului în companie 38
  25. 3.4 Evidențierea aspectelor pozitive și/sau negative privind exercitarea leadershipului în cadrul companiei 39
  26. CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI 40
  27. 4 Bibliografie 42

Extras din licență

INTRODUCERE

Leadershipul în zilele noastre este din ce în ce mai asociat cu conceptul de lucru în echipă, înțelegerea cu alte persoane, inspirație și crearea unei viziuni cu care ceilalți se pot identifica. Levine afirmă că liderii trebuie să se concentreze asupra progresului organizației și al angajaților, prin creșterea competenței și a cooperării acestora astfel încât organizația să evolueze.

Lucrarea mea urmărește să definească conceptul de leadership în cadrul firmei și, de asemenea, să arate importanța liderului în cadrul acestui proces organizațional. Lucrarea este structurată în trei mari capitole, fiind expuse de la general la ceea ce ne interesează mai exact.

Conceptele tratate în prima parte a lucrării fac referire la aspecte teoretice privind definirea conceptului de leadership și evidențierea rolului acestuia în contextul organizației. Capitolul unu este structurat în trei subcapitole fiecare dintre ele completându-se una pe cealaltă. Se pornește de la definirea procesului de leadership și rolul acestuia, urmând să se evidențieze teoriile privind leadershipul unde sunt prezentate în detaliu cele trei teorii esențiale, prin prisma trasăturilor, a comportamentului și a contextului. Subcapitolul final evidențiază exercitarea puterii în leadership, punând accent pe modul în care puterea poate influența luarea deciziilor în organizație, și factorii care substituie exercitarea puterii în leadership.

Cel de-al doilea capitol se prezintă importanța liderului în cadrul firmei. Primul subcapitol conturează conceptul de lider și rolul acestuia printr-o comparație detaliata cu managerul. După ce se clarifică ce înseamnă liderul și care sunt caracteristicile esențiale ale sale, urmează să se evidențieze tipologiile liderului. Astfel am identificat trei tipologii de lideri: liderul carismatic, liderul transformațional și liderul tranzacțional. În al treilea subcapitol se evidențiază dimensiunile leadershipului, mai exact etica, încrederea și mentoratul care sunt esențiale pentru ca procesul de leadership să fie unul eficient. În final, se prezintă provocările cu care se confruntă liderii în încercarea de a menține performanțele organizației la un nivel ridicat.

Ultimul capitol și cel mai important din lucrare este cel ce constituie partea de studiu de caz. Am ales să analizez exercitarea leadershipului în cadrul companiei Tesla. În acest capitol am valorificat modul de exercitare a leadershipului în companie, l-am analizat pe Elon Musk prin intermediul teoriilor legate de leadership. De asemenea, am realizat o scurta descriere a companiei și a performanțelor acesteia.

1 CAPITOLUL 1 - FUNDAMENTE PRIVIND LEADERSHIPUL ORGANIZAȚIONAL

1.1 Leadershipul concept, rol și importanță în context organizațional

Multe întrebări legate de leadership au fost mult timp subiectul unor speculații. Cercetările științifice privind acest subiect au început abia în secolul al XX-lea. O mare parte a cercetării s-a concentrat asupra factorilor care determină eficacitatea leadershipului. Cercetătorii au încercat să descopere ce trăsături, abilități, comportamente, surse de putere determină cât de capabil este un lider să-și influențeze subordonații să îndeplinească obiectivele prestabilite. (Mullins, 2010, p. 2)

Leadershipul poate fi privit din mai multe perspective și poate avea mai multe interpretări ale semnificației sale. Cu toate acestea, conceptul de leadership poate fi interpretat ca „a-i determina pe alții să facă anumite lucruri de bună voie” sau „a-i determina pe alții să te urmeze”. Există multe opinii cu privire la semnificația termenului „leadership”, dar, în principal face referire la relația interpersonală, prin care o persoană poate influența comportamentul și acțiunile altora.

Relația dintre lideri și subordonați este una mutuală. Ledershipul eficient reprezintă un proces bidirecțional care afectează atât indivizii, cât și performanța organizațională. Procesul de conducere este legat de motivație, comunicare, activități de grup și procesul de delegare. Deoarece natura organizațiilor de afaceri este într-o continuă schimbare, se pune un accent din ce în ce mai mult asupra procesului de leadership.

Un leadership bun are ca scop principal dezvoltarea muncii în echipă, integrarea și stabilirea obiectivelor comune, precum și creșterea motivației interne, accentuând importanța muncii pe care angajații o fac. Liderii creează viziune și strategie pentru viitor, motiv pentru care dezvoltarea leadershipului a devenit principala prioritate a oricărei afaceri. (Popescu, 2010, pp. 279-280)

Potrivit lui Kodalkar, leadershipul este unul dintre cele mai importante aspecte ale studiilor comportamentului uman în organizație. Liderul creează mediul de lucru, iar succesul unei organizații depinde de eficiența acestuia. Rolul liderului este de a face orice situație nefavorabilă benefică pentru el. În acest caz, liderul trebuie să rămână calm pentru a putea analiza diferitele strategii care pot duce la posibilele beneficii ale organizației și de asemenea, de a-și motiva angajații. (Kodalkar, 2007, p. 224)

Conform cercetării lui Crainer (1995), există aproximativ 400 de tipuri de leadership. Acesta prezintă leadershipul ca fiind „un adevărat câmp minat de diferențe și neînțelegere, prin care teoreticienii și practicienii trebuie să pășească cu atenție”. Așadar, este dificil să generalizezi termenul de leadership, dar în esență este o relație prin care o persoană influențează comportamentul sau acțiunile altor persoane. Aceasta înseamnă că procesul de conducere nu poate fi separat de activitățile grupurilor și de consolidarea eficientă a echipei.

Leadershipul de astăzi este din ce în ce mai asociat cu conceptul de lucru în echipă, înțelegerea cu alte persoane, inspirație și crearea unei viziuni cu care ceilalți se pot identifica. Levine afirmă că liderii trebuie să se concentreze asupra progresului organizației și al angajaților, prin creșterea competenței și a cooperării acestora astfel încât organizația să evolueze. (Mullins, 2010, p. 373)

Bibliografie

Amagoh, F., 2009. Leadership development and leadership effectiveness. Management Decision, 47(6), pp. 989-999.

Anon., 2021. Recognizing the Challenges of Leadership. [Interactiv]

Available at: https://ctb.ku.edu/en/table-of-contents/leadership/leadership-ideas/leadership-challenges/main

[Accesat 19 05 2021].

Archwell, D. & Mason, J., 2021. Evaluating leadership in the United States: Elon Musk and the corporative world. African Journal of Emergin Issues (AJOEI), 3(2), pp. 1-10.

Bertocci, D. I., 2009. Leadership in Organization- There is a Difference Between Leaders and Managers. s.l.:University Press of America.

Boudette, N. E., 2021. [Interactiv]

Available at: https://www.nytimes.com/2021/01/27/business/tesla-earnings.html

[Accesat 24 05 2021].

Cakir, F. S. & Adiguzel, Z., 2020. Analysis of Leader Effectiveness in Organization and Knowledge Sharing Behavior on Employees and Organization. SAGE Open 10, 10(1), pp. 1-14.

Dubrin, A. J., 2015. Leadership Research Findings, Practice, and Skills. 8th ed. s.l.:Cengage Learning.

Elliott, R., 2021. The Wall Street Journal. [Interactiv]

Available at: https://www.wsj.com/articles/tesla-tsla-4q-earnings-report-2020-11611708257

[Accesat 24 05 2021].

Gibson, J. W., Tesone, D. V. & Buchalski, R. M., 2000. The Leader as Mentor. The Journal of Leadershi Studies, 7(3), pp. 56-67.

Hamed, M., 2021. Leadership Styles: Elon Musk Tesla founder and CEO of SpaceX. [Interactiv]

Available at: https://www.researchgate.net/publication/349098187_LEADERSHIP_STYLES_Elon_Musk_Tesla_founder_and_CEO_of_SpaceX

[Accesat 14 05 2021].

Ivancevich, J. M., Konopaske, R. & Matteson, M. T., 2013. Organizational Behavior and Management. 10th ed. s.l.:McGraw-Hill Education.

Kodalkar, V., 2007. Organizational Behaviour. New Dehli: New Age International .

Kolodny, L., 2021. CNBC: Tesla posts record net income of $438 million. [Interactiv]

Available at: https://www.cnbc.com/2021/04/26/tesla-tsla-earnings-q1-2021-.html

[Accesat 21 05 2021].

MajesticGrades, 2020. Role of Elon Musk in Organizational Performances. [Interactiv]

Available at: https://www.majesticgrades.com/role-of-elon-musk-in-organizational-performances/

[Accesat 15 05 2021].

Manfredi, L., 2021. Fox Business. [Interactiv]

Available at: https://www.foxbusiness.com/markets/tesla-posts-sixth-straight-profitable-quarter

[Accesat 24 05 2021].

Mihelič, K. K., Lipičnik, B. & Tekavčič, M., 2010. Ethical Leadership. International Journal of Management & Information Systems, 14(5), p. 38.

Mullins, L. J., 2010. Management and Organisational Behaviour. Essex: Pearson Education Limited.

Muoio, D., 2017. ELON MUSK: Tesla factory injuries 'break my heart'. [Interactiv]

Available at: https://www.businessinsider.com/elon-musk-tesla-factory-injuries-email-2017-6?r=US&IR=T&fbclid=IwAR06pgJuav45vyaj2WXgtSBmOLB-fqbOLzrNWDPLu7qvoMzqE3vEkvnCND8

[Accesat 20 05 2021].

Northouse, P. G., 2018. Leadership: Theory and Practice. 8th ed. s.l.:SAGE Publications.

Padgett, L. N., 2015. Elon Musk: Transformational Leadership in Action. [Interactiv]

Available at: https://sites.psu.edu/leadership/2015/03/26/elon-musk-transformational-leadership-in-action/

[Accesat 20 05 2021].

Popescu, D. I., 2010. Comportament organizațional. București: Editura ASE.

Robbins, S. P. & Coulter, M., 2011. Management. 11th ed. s.l.:Prentice Hall.

Robbins, S. P. & Judge, T. A., 2018. Essentials of Organizational Behavior. 14th, Global ed. s.l.:Pearson.

Scandura, T. A., 2018. Essentials of Organizational Behavior: An Evidence-Based Approach. 2nd ed. s.l.:Sage Publications.

Silvestre, D., 2018. Top 10 Elon Musk Productivity Secrets for Insane Success. [Interactiv]

Available at: https://dansilvestre.medium.com/top-10-elon-musk-productivity-secrets-for-insane-success-dae584c88e03

[Accesat 20 05 2021].

Sivasubramanian, G., 2019. Electric Vehicles - An Introduction of the Tesla for Strategy and Leadership. International Journal of Recent Technology and Engineering, 8(2S8), pp. 2277-3878.

Tesla, 2021. Misiunea Tesla este de a accelera tranziția lumii către energia sustenabilă. [Interactiv]

Available at: https://www.tesla.com/ro_RO/about?redirect=no

[Accesat 15 05 2021].

Tesla, 2021. Tesla Investor Relations, Q1 2021 Financial Results. [Interactiv]

Available at: https://tesla-cdn.thron.com/static/R3GJMT_TSLA_Q1_2021_Update_5KJWZA.pdf?xseo=&response-content-disposition=inline%3Bfilename%3D"TSLA-Q1-2021-Update.pdf"

[Accesat 22 05 2021].

Toor, S.-u.-R., 2011. Differentiating Leadership from Management An Empirical Investigation of Leaders and Managers. Leadership and Management in Engineering, 11(4), pp. 310-320.

Vance, A., 2015. Elon Musk: How the Billionaire CEO of SpaceX and Tesla is Shaping our Future. s.l.:Virgin Books.

Vannella, F., 2017. The traits of the innovator. [Interactiv]

Available at: https://www.researchgate.net/publication/319313923_The_traits_of_the_innovator

[Accesat 2021 05 20].

Yukl, G., 2013. Leadership in Organizations. 8th ed. Albany, New York: Pearson.

Zand, D. E., 1997. The Leadership Triad : Knowledge, Trust and Power. s.l.:Oxford University Press.

Preview document

Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 1
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 2
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 3
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 4
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 5
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 6
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 7
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 8
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 9
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 10
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 11
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 12
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 13
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 14
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 15
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 16
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 17
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 18
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 19
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 20
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 21
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 22
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 23
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 24
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 25
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 26
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 27
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 28
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 29
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 30
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 31
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 32
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 33
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 34
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 35
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 36
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 37
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 38
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 39
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 40
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 41
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 42
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 43
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 44
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 45
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 46
Leadershipul în comportamentul organizațional - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Leadershipul in comportamentul organizational.docx

Alții au mai descărcat și

Implementarea unui sistem de managementul calității după seria de standarde ISO 9000 - Studiu de caz la Unilever SA

INTRODUCERE Implementarea unui sistem de managementul calității după seria de standarde ISO 9000 reprezintă un pas important pentru asigurarea...

Leadership și Culturi Organizaționale

INTRODUCERE Liderii acţionează conform unei moralităţi înalte, unei practici etice şi cu o înţelegere fundamentală a factorilor de o mare...

Rețete de succes și erori în negociere

Introducere Negocierea este un talent, un har înnascut, dar și o abilitate dobândită prin experiență și învățare. Specialiștii spun că negocierea...

Tipologia și paradigmele comunicării în managementul european

INTRODUCERE Comunicarea a fost percepută ca element fundamental al existenței umane încă din antichitate. Epoca modernă a reprezentat explozia...

Tipuri de personalități manageriale

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1 Concepte de bază ale managementului Trăim într-o lume in permanentă evoluție. Fie că lucrăm în domeniul bancar , fie...

Munca de echipă

INTRODUCERE De-a lungul timpului oamenii au încercat să interacționeze și să coopereze eficient pentru obținerea unei vieți cât mai bune și pentru...

Managementul Inovării - Zara

Capitolul 1: Generalități Creativitate și inovare Unii definesc creativitatea ca o generare de noi idei și inovarea ca o transpunere a ideilor în...

Managementul Comunicării

Introducere Comunicarea în mod general cât și comunicarea managerială în mod deosebit, este o caracteristică fundamentală a existenței fiind...

Te-ar putea interesa și

Dimensiuni Psihosociale și Organizaționale ale Conducerii Administrației Publice Centrale și Locale

“ Nu le spune oamenilor cum să facă bine lucrurile; spune-le ce să facă şi lasă-i să te surprindă cu rezultatele lor. ” (George S. Patton) În...

Leadership și Culturi Organizaționale

INTRODUCERE Liderii acţionează conform unei moralităţi înalte, unei practici etice şi cu o înţelegere fundamentală a factorilor de o mare...

leadership în Afacerile Economice

I LEADERSHIP-PREZENTARE GENERALA 1.1 Definitii ale leadership-ului. Leadership-ul a aparut în secolul al XIX-lea ca urmare a revolutiei...

Cercetări Experimentale în Management

Introducere În contextul economic actual, fiecare companie trebuie să se reinventeze atât în raport cu clienţii, cât şi în raport cu angajaţii din...

Conducătorii și stiluri de conducere

Tema ,,conducatori si stiluri de conducere", este o tema cu o abordare foarte larga in continutul de management propriu-zis si, totodata, in...

Dezvoltarea Leadership-ului în Contextul unui Mediu în Schimbare

CAPITOLUL I. DIFERENŢE ÎNTRE MANAGEMENT ŞI LEADERSHIP 1.1 Management şi manageri Definirea noţiunii de management a întâmpinat destul de multe...

Dimensiunile Culturale la Geert Hofstede

I. Gerard Hendrik Hofstede (născut la 2 octombrie 1928, în Haarlem) este un influent scriitor olandez pe problematica interacţiunii dintre...

Comportament organizațional - leadership - schimbare

INTRODUCERE Traim in era societatii de consum din lumea globalizata a acestui inceput de mileniu in care avem lideri de piata la carti, cosmetice,...

Ai nevoie de altceva?