Cuprins
- INTRODUCERE 2
- CAPITOLUL I. Abordări teoretice privind managementul; rolul managementului strategic în dezvoltarea întreprinderii 3
- 1.1. Consideraţii succinte privind managementul ca ştiinţă şi practică 3
- 1.2. Conceptul de strategie 6
- 1.3. Opinii cu privire la managementul strategic şi avantajele acestuia 9
- 1.4. Etapele managementului strategic 14
- 1.5. Managementul strategic competitiv 16
- CAPITOLUL II. Prezentare S.C. Automobile Dacia S.A. 19
- 2.1. Istoric şi prezentare S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A. 19
- 2.2. Structura organizatorică a S.C. Automobile Dacia S.A. 23
- 2.4. Rolul şi locul S.C. Automobile Dacia S.A. în economia românească 32
- CAPITOLUL III. Managementul strategic în cadrul S.C. Automobile Dacia S.A. 35
- 3.1. Formularea strategiei S.C. Automobile Dacia S.A. 35
- 3.2. Implementarea şi evaluarea strategiei S.C. Automobile Dacia S.A. 37
- 3.3. Perspectivele Uzinei 53
- CONCLUZII 55
- ANEXE 58
- BIBLIOGRAFIE 60
Extras din document
INTRODUCERE
"Managementul eficient creează
viitorul, nu îl aşteaptă. Mai bine zis
el acţionează, nu reacţionează"
J. Keith Lounden
Fiecare organizaţie are un destin şi căutarea destinului propriu este ceea ce deosebeşte organizaţia creativă de cea pasivă. Managerii au o responsabilitate majoră pentru această căutare şi o pot îndeplini prin dobândirea unei înţelegeri mai adânci a prezentului şi prin crearea unei imagini cuprinzătoare a viitorului. Astăzi, una dintre cele mai frecvente cerinţe, pentru o funcţie de conducere, este viziunea, care poate însemna o varietate de lucruri: să gândeşti pe termen lung; să vezi unde se încadrează sistemul tu într-un context mai larg; să poţi descrie conturul unui posibil viitor care implică schimbări şi transferuri de oameni; sau să poţi discerne, în haosul şi confuzia prezentului, elementele care determină ceea ce va urma.
Conceptul de viziune pentru o organizaţie se defineşte în zona de inefabil a managementului strategic, dar el operează prin oameni în zona pragmatică a lui. Viziunea unei organizaţii reprezintă o stare ideală proiectată în viitor şi care configurează o posibilă şi dezirabilă dezvoltare a organizaţiei respective.
Viziunea presupune o gândire dinamică şi capabilă să evalueze pe termen lung şansele reale de dezvoltare ale organizaţiei. Nu oricine are această capacitate de a vedea în timp şi de a consemna în viitorul virtual al organizaţiei imaginea acesteia. De aceea, nu orice dorinţă personală sau speranţă împărtăşită poate contribui la crearea unei viziuni.
CAPITOLUL I. Abordări teoretice privind managementul; rolul managementului strategic în dezvoltarea întreprinderii
1.1. Consideraţii succinte privind managementul ca ştiinţă şi practică
Răspândit astăzi pe întregul mapamond, conceptul de management a fost utilizat iniţial doar în Marea Britanie şi în alte ţări în care se vorbea limba engleză. Din punct de vedere etimologic, termenul de management îşi are originea în latinescul “manus”- mână. De la latinescul “manus” provine cuvântul Italian ”mannegio”- prelucrare cu mâna.
Baza obiectivă a managementului o constituie activitatea umană, managementul fiind un proces de dirijare şi orientare a activităţii resurselor umane în scopul realizării unor obiective. “Managementul este ansamblul tehnicilor de organizare şi administrare, de previzionare şi modernizare a structurilor organizaţionale, acceptând noile provocări privind competitivitatea, reglementările, exigenţele sociale, nevoile multiple ale utilizatorilor, restricţiile cu privire la mijloace”.
Managerii de succes au devenit figuri centrale ale discursului mediatic în lumea modernă având un statut public similar vedetelor din artă, sport etc. Din acest punct de vedere Peter Drucker considera că managementul ar trebui privit ca o vocaţie şi o cerinţă organică, vitală în orice societate.
Folosirea extensivă în teorie şi practică, precum şi caracterul complex al managementului au condus la nenumărate încercări de a defini termenul în literatura de specialitate. Alexandru Puiu afirmă că “managementul este ştiinţa conducerii şi a inovării în toate domeniile de activitate”.
Koontz şi O’Donell(1972) subliniau că managementul este “stabilirea unui mediu pentru efortul de grup într-un mod în care indivizii să contribuie la obiectivele grupului cu minim de inputuri ca bani, timp, efort, disonfort şi materiale”. După Jack Duncan (1983) “managementul este procesul conştient prin care sunt coordonate acţiunile indivizilor şi grupurilor pentru a atinge obiectivele organizaţiei”. Tot la îndeplinirea obiectivelor organizaţiei se referă şi Ernst Dale (1993) dând atenţie raportului cost-efort defineşte managementul ca fiind “procesul prin care managerul unei organizaţii utilizează eficient resursele pentru a atinge obiectivele generale cu un cost minim şi efort maxim”.
Bibliografie
1. Băcanu B.- Management strategic, Bucureşti, Editura Teora, 1999
2. Belu Nicoleta- Management Strategic, Editura Independenţa Economică, 2006
3. Dumitrescu Mihai- Strategii şi management strategic, Editura Economică, Bucureşti, 2003
4. Deac Vasile- Management, Editura ASE, 2012
5. Kauter Moss Rosabeth- Frontierele managementului, Editura Meteor Press, 2006
6. Matei Lucica- Management Public, Editura Economică, 2001
7. Nicolescu Ovidiu, Verboncu Iulian- Management General, Editura Economică
8. Popa I. - Management Strategic, Editura Economică, 2004
9. Puiu Al. - Management. Analize şi studii comparative, Editura Independenţa Economică, 2003
10. Puiu Al., Belu N., Ciorăşteanu G., Parpandel D., Talmaciu I.-Management-curs aplicativ-, Editura Independenţa Economică, 2010
11. Tanţău Adrian- Management strategic, Editura Economică, 2003
12. *** - AUTOMOBILE DACIA SA - Direcţia comunicare
13. *** - www.promotor.ro
14. *** - www.revistabiz.ro
15. *** - www.sfin.ro
16. *** - www.wall-street.ro
17. *** - www.business24.ro
18. *** - www.zf.ro
19. *** - www.daciagroup.com
Preview document
Conținut arhivă zip
- Management strategic la Dacia SA.doc