Cuprins
INTRODUCERE 7
CAPITOLUL I AGENŢIA DE TURISM 9
1.1 Concepte privind turismul şi agenţia de turism 9
1.2 Agenţiile de turism – activitate şi tipologie 11
1.2.1 Agenţiile de turism tour-operatoare 12
1.2.2 Agenţiile de turism de natură detailistă 15
1.3 Funcţionarea agenţiei de turim – repere juridice 15
1.3.1 Cadrul legislativ al funcţionării agenţiilor de turism 15
1.3.2 Aspecte privind obţinerea licenţei la nivelul agenţiilor de turism 16
1.3.3 Brevetarea managerului agenţiei de turism 17
1.3.4 Acordarea acreditării IATA la nivelul unei agenţii de turism 19
CAPITOLUL II NOŢIUNI PRIVIND MANAGEMENTUL AGENŢIEI DE TURISM 22
2.1 Agenţia de turism – organizare la nivel intern 22
2.1.1 Resursele umane din cadrul agenţiei de turism 23
2.1.2 Agenţia de turism – furnizori şi corespondenţi 25
2.1.3 Gama de documente specifice unei agenţii de turism 25
2.2 Gama de servicii puse la dispoziţia clienţilor de către o agenţie de turism 26
2.3 Agenţia de turism şi operaţiunile de ordin tehnic 29
CAPITOLUL III STUDIU DE CAZ PRIVIND MANAGEMENTUL AGENŢIEI DE TURISM – S.C. SECRET TOURISM S.R.L. 31
3.1 Prezentarea agenţiei S.C. Secret Tourism S.R.L. 31
3.2 Analiza structurii organizatorice a agenţiei 32
3.3 Operaţiuni tehnice ale agenţiei 33
3.4 Relaţia agenţiei cu clienţii şi concurenţa 34
3.5 Analiza SWOT 35
3.6 Program turistic organizat de S.C. Secret Tourism S.R.L. 36
3.7 Analiza performanţelor economice şi financiare ale agenţiei S.C. Secret Tourism S.R.L. 38
3.7.1 Analiza bilanţului şi a contului de profit şi pierdere 39
3.7.2 Analiza ratelor de rentabilitate 43
3.8 Perspectivele de viitor ale agenţiei 46
CAPITOLUL IV CONCLUZII ŞI PROPUNERI 48
BIBLIOGRAFIE 50
ANEXE 51
Extras din document
INTRODUCERE
În ţările cu activitate turistică intensă, agenţia de voiaj este o firmă independentă sau o reţea de firme având ca obiect rezervarea şi comercializarea biletelor pentru mijloacele de transport şi vânzarea produselor turistice „fabricate” de către tour-operatori.
În practica şi legislaţia românească se foloseşte însă mai frecvent termenul de „agenţie de turism”. Astfel, în Hotărârea Guvernului României nr. 513/august 1998 agenţia de turism este definită ca fiind o unitate specializată care organizează, oferă şi vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.
Agenţia de turism este unitate specializată care organizează, oferă şi vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora. Agenţiile de turism se obligă, în scop lucrativ, să procure călătorilor titluri de transport şi servicii turistice (cazare, masă, agrement) pentru efectuarea voiajului sau sejurului. Statul nu se limitează să garanteze competenţa şi solvabilitatea agenţiilor printr-o reglementare specială (licenţă sau/şi garanţii). El urmăreşte ca agenţiile licenţiate (acreditate) să facă faţă concurenţei neloiale din partea altor organizatori de voiaje (îndeosebi asociaţii de turism)
Agenţia de turism este o societate comercială specializată pentru vânzarea produselor turistice. Aşa cum, de exemplu, pentru a putea funcţiona cabinetele medicale private sau de stat sau cele notariale trebuie să îndeplinească, pe de o parte, cerinţele Legii nr.31 privind societăţile comerciale şi, pe de altă parte, să fie autorizate şi acreditate de ministerele de specialitate (respectiv Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Justiţiei), şi în cazul agenţiilor de turism Ministerul Turismului/Autoritatea Naţională pentru Turism acordă la cerere licenţa de funcţionare pentru agenţie şi brevet de turism pentru conducătorul şi personalul său de specialitate.
Diversificarea serviciilor oferite de agenţiile de turism se poate realiza pe căi diferite, prin introducerea, de exemplu, a unor acţiuni complementare turismului (transport de persoane), prin completarea gamei de servicii turistice oferite (dacă realizează circuite cu autocarul, să poată asigura şi asistenţă turistică, servicii de ghid; dacă oferă servicii individuale, de exemplu doar cazarea la hotel şi transportul, să poată asigura şi transferuri de la aeroport sau gară la hotel şi invers etc.) şi prin alte acţiuni.
Agenţiile de turism din România sunt foarte receptive şi se adaptează uşor cerinţelor pieţei, fiind favorizate şi de legislaţia din domeniu, în sensul că înfiinţarea unei agenţii se realizează relativ uşor, numai că menţinerea ei pe piaţă este un lucru foarte dificil, ea trebuind să îndeplinească anumite condiţii pentru a putea face faţă concurenţei neloiale, mai ales din partea asociaţiilor de turism. Pentru a face faţă concurenţei ele trebuie să ofere o gamă largă de servicii, care să se ridice la nivelul pretenţiilor potenţialilor clienţi în lipsa cărora nici agenţia nu va exista.
Lucrarea de faţă, structurată pe un număr de patru capitole, tratează tocmai această problematică a managementului agenţiei de turism. Astfel, primul capitol al acesteia este destinat prezentării succinte a definiţiilor şi conceptelor privind agenţia de voiaj în genere. Plecând de la concepte privind turismul şi agenţia de turism, este abordată problematica activităţilor şi tipologiei, pentru ca, în încheiere, să se trateze aspectele juridice ale funcţionării agenţiei de turism.
Cel de-al doilea capitol al studiului, intitulat sugestiv „Noţiuni privind managementul agenţiei de turism”, este centrat pe ceea ce reprezintă managementul organizaţiilor de profil. În cadrul acestuia, accentul cade pe noţiunile privind organizarea internă a unei agenţii de turism, mai exact: resursele umane din cadrul agenţiei de turism, furnizorii acesteia cât şi gama de documente ce sunt specifice unei agenţii de turism. Un alt loc fruntaş în cadrul capitolului prezentat, este ocupat de prezentarea informaţiilor teoretice privind serviciile puse la dispoziţia clienţilor de către o agenţie de turism, fără a omite problematica operaţiunilor de ordin tehnic din cadrul acestor întreprinderi.
Capitolul cu numărul trei reprezintă studiul de caz al lucrării prezentate, studiu edificator pentru exemplificarea noţiunilor teoretice prezentate anterior. Acesta tratează aspectele privind managementul agenţiei de turism Secret Tourism S.R.L din Timişoara, agenţie ce deşi se află pe piaţa românească de profil încă din 2002, îşi continuă perseverent ascensiunea în cadrul industriei turistice româneşti. Astfel, în cadrul său este expusă activitatea agenţiei, posibilităţile ei de diversificare a pachetelor de servicii, modalităţile prin care se realizează acest lucru, pornindu-se mai întâi cu o prezentare a cadrului general de acţiune a agenţiilor de turism din România, a serviciilor pe care acestea le realizează, comercializează şi apoi promovează pe piaţa turistică.
Ultima parte a lucrării este destinată prezentării concluziilor şi a propunerilor privind Secret Tourism S.R.L., aspecte reiesite din studierea aprofundată a situaţiei manageriale a agenţiei.
Concluzionând, în cadrul acestui studiu se încearcă tratarea problematicii managementului agenţiei de turism, problematică ce este menită să-şi pună puternic amprenta asupra dezvoltării armonioase a turismului la nivel naţional.
CAPITOLUL I
AGENŢIA DE TURISM
Turismul reprezintă un fenomen economico – social propriu civilizaţiei moderne, acesta constituind astăzi prin conţinutul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă de primă importanţă a vieţii economice şi sociale pentru un număr tot mai mare de ţări ale lumii. Receptiv la prefacerile civilizaţiei contemporane, turismul evoluează sub impactul acestora, dinamica sa integrându-se procesului general de dezvoltare.
Turismul organizat a apărut o dată cu afirmarea turismului ca fenomen de masă. Organizarea activitaţilor turistice se realizează de către diverşi agenţi economici din turism. Aceştia sunt persoane juridice, societăţi comerciale, cu capital de stat, privat sau mixt, societăţi familiale sau persoane fizice care prestează servicii specifice acestei activităţi: hoteluri, restaurante, societăţi de transport, tratament balnear, servicii de agrement etc.
Agenţia de turism este intermediarul privilegiat între aceşti prestatori şi turist. Datorită creşterii şi diversitaţii serviciilor solicitate de către clienţii – turişti, agenţiile de turism s-au specializat în timp, ceea ce a condus la o dezvoltare spectaculoasă într-o perioadă redusă de timp dar şi la o clasificare a acestora în mai multe tipuri.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Managementul Activitatii Turistice in Cadrul SC Secret Tourism SRL
- licenta Managementul activitatii turistice.doc
- Prezentare.pps
- speach deiu licenta.doc