Managementul Carierelor la Nestle

Licență
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 20907
Mărime: 414.44KB (arhivat)
Publicat de: Dariana Alexa
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ileana Gheorghe

Cuprins

  1. INTRODUCERE1
  2. CAPITOLUL I.: IMPORTANŢA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN TEORIA GENERALĂ A ORGANIZAŢIEI
  3. 1.1. Definirea managementului resurselor umane4
  4. 1.2. Abordări moderne ale managementului resurselor umane şi rolul acestora în cadrul organizaţiei 6
  5. 1.2.1. Abordări moderne ale managementului resurselor umane 6
  6. 1.2.2. Rolul resurselor umane în cadrul organizaţiei7
  7. 1.3. Noţiuni generale privind managementul carierei9
  8. 1.4 Stadiile carierei şi corelarea acestora cu stadiile vieţii12
  9. CAPITOLUL II.: PREZENTAREA S.C. NESTLE ROMÂNIA S.R.L.
  10. 2.1. Prezentarea firmei S.C. NESTLE ROMÂNIA.S.R.L.14
  11. 2.1.1. Istoric.15
  12. 2.2. Nestlé în România.17
  13. 2.2.1. Fabrică din Timişoara21
  14. 2.3. Macromediul firmei23
  15. 2.4. Micromediul firmei.29
  16. 2.5. Analiza SWOT33
  17. CAPITOLUL III.: MANAGEMENTUL CARIEREI LA S.C. Nestlé România S.R.L.
  18. 3.1. Stadiile carierei şi corelarea acestora cu stadiile vieţii38
  19. 3.2. Planificarea carierelor la S.C. NESTLE România S.R.L.49
  20. 3.3.Programe universitare de dezvoltare a carierei dedicate absolvenţilor54
  21. CONCLUZII. PROPUNERI58
  22. ANEXA NR.1. Organigrama60
  23. ANEXA NR.2 Indicatori şi indici economico-financiari.61
  24. ANEXA NR.4 Fişa postului Managerului de Resurse Umane.66
  25. BIBLIOGRAFIE.70

Extras din licență

INTRODUCERE

Managementul resurselor umane consta în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea resurselor umane în cadrul organizaţiei în vederea realizării cu eficienţă maximă a obiectivelor acesteia şi satisfacerii nevoilor angajaţilor.

Conceptul de resurse umane nu este nou. P. Drucker în lucrarea să “The Practice of Management” atribuţia managementului trei funcţii: obţinerea performanţei economice, conducerea managerilor şi managementul muncitorilor şi al muncii. “Omul e singura resursă aflată la dispoziţia omului care poate fi dezvoltată” afirma el, şi “Oamenii trebuie consideraţi ca resurse. Managerii şi muncitorii reprezintă împreună resursele umane ale unei organizaţii.”

În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clădiri, mecanisme, utilaje autovehicule sau bani sunt doar de importanţă secundară. Fără oameni nu se pot face afaceri. Afacerile nu au alt scop decât să servească nevoile oamenilor. Desigur, oamenii au roluri diferite în cadrul unei afaceri şi au multe legături cu alte afaceri. Oamenii sunt angajaţii unei afaceri. Uneori ei sunt managerii acesteia, alteori sunt furnizori, clienţi, creditori, debitori, şi deseori sunt acţionari ai unei iniţiative. În mod frecvent însă, ei pot avea toate aceste atribute la un loc.

Pentru orice organizaţie de succes, resursele umane reprezintă nucleul în jurul cărora gravitează toate celelalte resurse (materiale, financiare, informaţionale), iar problemele privind recrutarea, selecţia, instruirea, perfecţionarea, evaluarea, recompensarea şi motivarea constituie principalele direcţii de cercetare a Managementului resurselor umane a oricărei organizaţii.

Locul resurselor umane este esenţial în managementul modern, iar rolul factorului uman a crescut simţitor, sub impactul apariţiei accepţiunii modeme a funcţiunii de personal a firmei şi al trecerii managementului resurselor umane în responsabilitatea conducerii generale a unei firme. Iniţierea şi desfăşurarea cu succes a activităţilor diferitelor organizaţii depind într-o măsură covârşitoare de gradul în care este înţeles, motivat şi coordonat factorul uman.

Procesul de dezvoltare economică depinde în mare măsură de gradul de pregătire şi utilizare a resurselor umane, de rolul creator şi dinamizator al factorului uman în desfăşurarea vieţii economice.

Temă pe care mi-am ales-o pentru a elabora lucrarea de licenţă se numeşte Managementul carierelor în cadrul S.C. NESTLE ROMÂNIA S.R.L. Am ales această temă deoarece consider că managementul carierelor reprezintă un aspect fără de care managementul resurselor umane nu poate funcţiona. Este foarte important ca într-o firmă să se ţină cont într-o măsură destul de mare de carierele resurselor umane şi când spun cariera mă gândesc la o multitudine de aspecte de care o organizaţie trebuie să ţină cont în ceea ce priveşte resursele umane, şi anume: dezvoltarea resurselor umane prin diferite programe de calificare, avansare, instruire, programe educaţionale, suport psihologic oferit angajaţilor, bonusuri acordate, salarii din plătite, condiţii speciale de muncă cu confort şi armonie, toate aceste fiind argumente tari în motivarea angajaţilor unei firme.

Ţinând cont de aceste “calităţi” pe care unele firme nu şi le asumă, am studiat foarte bine câteva firme din România şi am decis că studiul de caz din cadrul acestei lucrării de licenţă să fie prezentat pe baza companiei S.C. NESTLE ROMÂNIA S.R.L., deoarece conducerea aceşti firme tine foarte mult la angajaţii săi şi spun despre aceştia ca “sunt cea mai importantă resursa pe care o deţin”. Lăsând la o parte tehnologiile avansate pe care le au în fiecare departament, managerul general declara că “un om toate ajunge să producă şi să valoreze mai mult decât un mecanism nou apărut pe piaţă”. Compania acorda mult respect angajaţilor săi, oferindu-le multe beneficii pentru ai motiva să lucreze în cadrul acestei companii.

Am ales această firmă deoarece consider că este un model de urmat pentru organizaţiile care nu acorda un punctaj destul de mare pentru resursa umană.

Lucrarea de fata îşi propune să abordeze aspecte referitoare la managementul resursele umane din cadrul companiei S.C. NESTLE ROMÂNIA S.R.L., această alegere fiind motivată şi de evoluţia favorabilă pe care şi-a câştigat-o această firmă în doar câţiva ani de activitate pe piaţa românească, o reputaţie remarcabilă în domeniul industriei alimentare. Această evoluţie se datorează în mare parte introducerii şi aplicării de către departamentul resurse umane a unei politicii de personal eficiente, moderne, unde omul este în centrul atenţiei. Pentru aceasta s-a pus accentul pe stimularea competentelor profesionale prin provocări intelectuale permanente, prin preocuparea departamentului de resurse umane cu privire la dezvoltarea carierelor, ce constituie o motivaţie puternică a angajaţilor săi.

Lucrarea este structurata în 3 capitole astfel: primul capitol abordează elemente teoretice ale managementului resurselor umane, cel de-al doilea capitol conţine prezentarea generală a companiei Nestlé formată dintr-un scurt istoric al companiei elveţiene, din intrarea firmei pe piaţa românească, macromediul şi micromediul firmei., iar ultimul capitol face o analiză a managementului resurselor umane din cadrul Nestlé pe baza stadiilor carierei angajaţilor şi corelarea acestora cu stadiile vieţii, pe baza planificării carierelor şi pe baza programelor iniţiate de firma pentru dezvoltarea carierelor angajaţilor Nestlé, dar şi a absolvenţilor facultăţilor de marketing şi vânzări, inginerie şi audit. Matricea SWOT este prezentată la sfârşitul acestui capitol, fiind alcătuită din punctele forte şi punctele slabe ce rezulta din analiza mediului intern al firmei dezbătuta în capitolul anterior şi din oportunităţile şi ameninţările ce reies din analiza mediului extern al firmei prezentată, de asemenea în capitolul 2.

Resursele umane constituie elementul creator, activ şi coordonator al activităţii din cadrul organizaţiilor, ele influenţând decisiv eficacitatea utilizării resurselor materiale, financiare şi informaţionale. A descrie oamenii ca fiind “resurse” le subliniază importantă şi arată faptul că managementul le cere nivele înalte de preocupare sinceră faţă de oameni, atenţie şi profesionalism.

CAPITOLUL I: IMPORTANŢA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN TEORIA GENERALĂ A ORGANIZAŢIEI

1.1. DEFINIŢIA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE

În prezent nu există o definiţie autocuprinzătoare, unanim acceptată de specialişti privind managementul resurselor umane. În general, managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor umane din cadrul organizaţiei în vederea realizării cu eficienţă maximă a obiectivelor acesteia şi satisfacerea nevoilor angajaţilor .

Având elemente care se completează, fiecare contribuind la definirea conceptului în ansamblul său, definirea managementului resurselor umane vizează:

• funcţia care facilitează cea mai eficientă folosire a oamenilor în vederea realizării obiectivelor individuale şi organizaţionale;

• ansamblul de funcţii şi procese care au în vedere atragerea, motivarea, reţinerea si menţinerea angajaţilor unei organizaţii;

• un complex de măsuri concepute interdisciplinar cu privire la recrutarea personalului, selecţia, încadrarea, menţinerea personalului şi organizarea ergonomică a muncii, stimularea materială şi morală, motivarea personalului;

• capacitatea organizaţiilor de a-şi atinge obiectivele prin obţinerea şi menţinerea unui personal eficient ;

• fixarea obiectivelor în raport cu oamenii, realizarea şi controlul acestora într-o logică a sistemului;

• punerea la dispoziţia organizaţiei a mecanismelor de funcţionare armonioasă şi eficientă a ansamblului uman precum şi de respectare a dorinţei de dreptate, securitate şi dezvoltarea a carierei fiecărui angajat ;

Pornind de la această concepţie, managementul eficient are în centrul preocupărilor asigurarea organizaţie cu personalului performant, pregătirea acestuia, integrarea şi motivarea lui prin implicare cu ajutorul diverselor modalităţi în realizarea obiectivelor organizaţiei. Managementul resurselor umane este constituit din ansamblul acţiunilor promovate de conducerea organizaţiei, de la toate nivelurile, în scopul utilizării optime a resurselor umane de care dispune .

Principalele funcţii ale managementului resurselor umane sunt :

- Planificarea resurselor umane;

- Compensarea resurselor umane;

- Instruirea si dezvoltarea resurselor umane;

- Imbunătăţirea abilităţilor profesionale;

- Stabilitatea şi menţinerea resurselor umane;

- Evaluarea resurselor umane;

- Comunicarea şi negocierea.

Deci, managemementul resurselor umane presupune o abordare totală, globală, intredisciplinară şi profesională a problematicii personalului din cadrul unei organizaţii.

Preview document

Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 1
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 2
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 3
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 4
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 5
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 6
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 7
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 8
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 9
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 10
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 11
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 12
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 13
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 14
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 15
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 16
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 17
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 18
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 19
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 20
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 21
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 22
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 23
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 24
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 25
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 26
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 27
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 28
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 29
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 30
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 31
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 32
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 33
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 34
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 35
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 36
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 37
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 38
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 39
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 40
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 41
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 42
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 43
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 44
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 45
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 46
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 47
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 48
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 49
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 50
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 51
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 52
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 53
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 54
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 55
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 56
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 57
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 58
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 59
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 60
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 61
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 62
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 63
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 64
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 65
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 66
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 67
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 68
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 69
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 70
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 71
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 72
Managementul Carierelor la Nestle - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Managementul Carierelor la Nestle
    • ANEXA 1.doc
    • ANEXA 2.doc
    • ANEXA 3.doc
    • BIBLIOGRAFIE.doc
    • CAPITOLUL I licenta.doc
    • CAPITOLUL II licenta.doc
    • CAPITOLUL III.doc
    • CONCLUZII GENERALE.doc
    • CUPRINS.doc
    • INTRODUCERE.doc

Alții au mai descărcat și

Cariera Profesională - Consideratii Teoretice

INTRODUCERE Primordial în Managementul Resurselor Umane este asigurarea şi dezvoltarea permanentă a potenţialului uman, astfel încât să se obţină...

Influențe organizaționale asupra managementului de proiecte

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei. Afirmaţia că viitorul aparţine organizaţiilor orientate pe proiecte nu constituie o exagerare. Flexibilitatea şi...

Îmbunătățirea performanțelor angajaților. studiu de caz - compania Sensiblu

CAPITOLUL 1 SEMNIFICAŢIA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE ÎN ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE Definirea...

Nestle - management și politică de resurse umane

I. PREZENTARE GENERALA NESTLE Compania elveţiană Nestlé, liderul mondial al industriei alimentare, a fost fondată în anul 1866 de către Henri...

Managementul Carierei Profesionale

CAPITOLUL I. SEMNIFICAŢIA ŞI CONCEPTUL CARIEREI 1.1. Noţiuni generale despre cariera profesională. Cariera managerială Noţiunea de carieră are...

Planificarea Carierei Organizaționale

Planificarea carierei organizaţionale O bună planificare a carierei necesită existenţa unui sistem corespunzător care să includă întregul...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Fidelizarea clienților

1. Valoarea furnizată clientului Pentru ca o firmă să se menţină pe piaţă şi dacă este posibil să îşi depăşească concurenţii trebuie să treacă de...

Te-ar putea interesa și

Nestle - management și politică de resurse umane

I. PREZENTARE GENERALA NESTLE Compania elveţiană Nestlé, liderul mondial al industriei alimentare, a fost fondată în anul 1866 de către Henri...

Leadership în Cadrul Sistemelor de Management

1. CE ESTE LEADERSHIP-UL? Leadership-ul înseamnă „a aduce viziunea oamenilor la un nivel superior, a creşte performanţa lor la un standard mai...

Proiect Nestle

Nestlé este liderul mondial în domeniul alimentatiei si firma cu unul din cel mai înalt grad de internationalizare. DatoritÎ pietei interne relativ...

Managementul Internațional

CAPITOLUL I Nivelul de cultură 1.1 Raţionamente diferite dar probleme comune Lumea este plină de confruntări între oameni, grupuri şi naţiuni...

Ai nevoie de altceva?