Managementul investiției în resurse umane la TopMarket

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 26541
Mărime: 204.53KB (arhivat)
Publicat de: Ovi O.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. Interpretări teoretice date resurselor umane 4
  3. 1.1. Definirea managementului resurselor umane 4
  4. 1.2. Rolul şi particularităţile resurselor umane în cadrul organizaţiei 6
  5. 1.3. Resursele umane din perspectiva procesual-organică 8
  6. 1.3.1. Oamenii în procesualitatea socială 8
  7. 1.3.2. Oamenii – produse şi expresii ale conexiunilor dintre procesele informaţional – energetice de natură biotică şi socială 9
  8. CAPITOLUL II. Teorii privitoare la gestionarea resurselor umane 12
  9. 2.1. Teoriile clasice 12
  10. 2.1.1. Teoria managementul ştiinţific 12
  11. 2.1.2. Teoria şcoala relaţiilor umane 13
  12. 2.2. Teoriile oferite de ştiinţele psihologice 14
  13. 2.2.1. Psihologiile analitice 14
  14. 2.2.2. Psihologiile comportamentale (behavioriste) 16
  15. 2.2.3. Psihologiile sociale 17
  16. 2.3. Teoria procesual-organică. 18
  17. 2.3.1 Poziţia specială a oamenilor în organizaţii 18
  18. 2.3.2. Utilitatea evaluării şi gestionării resurselor umane în organizaţie 18
  19. 2.3.3. Dificultăţi ale gestionării resurselor umane 19
  20. 2.3.4. Posibilităţi de gestionare a resurselor umane 20
  21. CAPITOLUL III. Locul şi rolul managementului investitiei în resurse umane 22
  22. 3.1. Locul managementului resurselor umane în cadrul managementului organizaţiei 22
  23. 3.1.1. Selecţia şi încadrarea personalului 22
  24. 3.1.2. Formarea şi perfecţionarea personalului 23
  25. 3.1.3. Evaluarea şi promovarea personalului 23
  26. 3.1.4. Motivarea personalului 24
  27. 3.2. Managementul investiţiilor în resursele umane 25
  28. 3.2.1. Generalităţi 25
  29. 3.2.2. Definiţii şi principii 25
  30. 3.2.3. Estimarea necesarului de personal 26
  31. 3.2.4. Evaluarea ofertei de forţă de muncă 26
  32. 3.2.5. Fluctuaţia forţei de muncă, fluctuaţia personalului 27
  33. 3.2.6. Piaţa externă a forţei de muncă 28
  34. CAPITOLUL IV. Investiţia în resurse umane la S.C. TOPMARKET S.R.L. 29
  35. 4.1. Prezentare S.C. TOPMARKET S.R.L. 29
  36. 4.2. Stilul şi cultura organizaţională 31
  37. 4.3. Structura organizatorică 32
  38. 4.4. Analiza departamentului resurse umane 34
  39. 4.4.1. Principalele obiective 35
  40. 4.4.2. Analiza detaliată a resurselor umane din cadrul S.C. TOP MARKET S.R.L. 35
  41. 4.5. Recrutarea şi selecţia resurselor umane în cadrul S.C. TOP MARKET S.R.L. 38
  42. 4.5.1. Procesul de recrutare şi selecţie 38
  43. 4.5.2. Strategia de personal la S.C. TOP MARKET S.R.L. 39
  44. 4.5.3. Planificarea de personal pentru anul 2015 41
  45. 4.5.4. Interviul 42
  46. CONCLUZII 45
  47. BIBLIOGRAFIE 47
  48. ANEXA NR. 1 48
  49. ANEXA NR. 2 49

Extras din licență

INTRODUCERE

Investiţia şi dezvoltarea resurselor umane a devenit o prioritate pentru multe companii, mai ales în ţările în care s-a intensificat puternic concurenţa, ţări printre care face parte şi România. Ideea care stă la baza acestei strategii este investiţia corectă şi productivă în dezvoltarea angajaţilor. Dacă ar trebui să definim dezvoltarea resurselor umane am putea spune că aceasta reprezintă o abordare strategică a investiţiei în capitalul uman.

Programul de dezvoltare a resurselor umane se bazeaz pe numeroase procese de resurse umane cum ar fi evaluarea performanţelor, dobândirea resurselor, identificarea persoanelor cu potential. Dezvoltarea resurselor umane este un cadru propice pentru autoperfecţionarea angajaţilor, dar şi a anumitor sectoare din companie, pentru programele de instruire profesională, pentru elaborarea planurilor de evoluţie profesională, pe scara ierarhică a companiei, etc.

Foarte multi manageri, atunci când vine vorba de investiţia lor în capitalul uman al companiei, fac o confuzie majoră între instruire şi dezvoltare. Instruirea angajatilor îl ajuta pe salariat să dobandească acele cunoştiinţe şi/sau aptitudini de care el are nevoie pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcinile de muncă. Instruirea profesională produce la final competenţa necesară.

Dezvoltarea însă, depăşeşte această limită a normelor şi îl ajută pe angajat să dobandească toate atributele de care are nevoie pe tot parcursul carierei lui. În acest mod, angajatul capată mai multă încredere în sine şi în propriile sale forte, îşi dezvoltă dorinţa de a evolua, se maturizează din punct de vedere profesional şi capată acea stabilitate de care are nevoie pentru a-şi putea asuma noi responsabilităţi, din ce în ce mai mari, mai provocatoare. Dezoltarea profesională produce o evolutie psihologică neîntreruptă necesară pentru viitor.

Planul de dezvoltare a resurselor umane presupune câţiva paşi strategici. În primul rând, vizează formarea şi perfecţionarea salariaţilor. În această etapă au loc identificarea şi dezvoltarea competenţelor cheie de care au nevoie indivizii pentru a performa în pozitiile ocupate. Acest pas porneşte chiar din prima clipă în care un individ este angajat pe o funcţie în cadrul firmei.

El, chiar de la inceput, este instruit în vederea actualizării abilităţilor care sunt necesare postului ocupat. Aceste abilităţi pot fi tehnice (abilitatea de a folosi anumite echipamente sau programe, cognitive (gândire strategică, clară, capacitatea de a lua decizii rapide, de a rezolva probleme) sau interpersonale (comunicare, abilitatea de a lucra în colectiv).

Recrutarea şi selecţia resurselor umane sunt procese vitale pentru o organizaţie care doreşte nu numai supraveţuirea pe piaţă, ci şi întărirea poziţiilor şi pătrunderea cu succes pe alte pieţe noi. Pentru evitarea problemelor viitoare cu personalul trebuie acordată atenţie sporită proceselor de recrutare şi selecţie a resurselor umane. De calitatea desfăşurării acestor procese depinde dezvoltarea ulterioară a întreprinderii moderne.

Pentru ca recrutarea să fie eficientă, angajatorul tebuie să ştie unde şi cum să caute personal. De asemenea, angajatorul trebuie să ştie ce fel de muncă va executa angajatul şi ce calităţii personale şi profesionale trebuie să posede pentru realizarea sarcinilor împuse de post.

O importanţă majoră o au metodele de evaluare a candidaţilor pentru selecţia celor mai buni specialişti. Managerii trebuie să posede informaţii despre aceste metode de evaluare pentru a alege cea mai bună şi mai potrivită metodă de selecţie impusă de caracteristicele postului.

Recrutarea şi selecţia sunt procese continue, deoarece orice firmă deseori se confruntă, în oricare măsură cu fluctuaţia de personal, cu lipsa de personal calificat, cu apariţia noilor posturi datorite dinamicii organizaţionale. Recrutarea resurselor umane se referă la confirmarea necesităţii de a angaja personal, la unele schimbări în situaţia angajării cu personal, precum şi la acţiunile întreprinse pentru localizarea şi identificarea solicitanţilor potenţiali şi pentru atragerea unor candidaţi competitivi, capabili să îndeplineascã cât mai eficient cerinţele posturilor. De aceea pentru îmbunătăţirea metodelor de recrutare şi selecţie aceste procese au nevoie, de asemenea, de evaluarea eficienţei şi de un feed-back eficient.

Nu în ultimul rând, procesul de asigurare a firmei cu resurse umane trebuie să fie bine planificat. Nu pot fi găsiţi peste noapte specialiştii necesari atât din punct de vedere calitativ cât şi cantitativ, de multe ori resursele financiare fiind limitate.

Omul social, omul motivat în primul rând de relaţiile cu semenii săi, a creat o noua viziune asupra organizaţiilor, luându-se în calcul organizaţiile sociale, adică acele sisteme în care există nu numai structuri formale de organizare ci şi reţele sociale în care oamenii interacţionează, se implică şi caută înţelegere şi sprijin la colegii de muncă. Organizaţiile devin astfel sisteme cooperatoare. Oamenii nu sunt doar simpli angajaţi, sau resurse umane care alături de alte resurse, contribuie la bunul mers al organizaţiei. Ei sunt organizaţia însăşi.

Comportamentul oamenilor în organizaţii, este determinat în egală măsură de caracteristicile lor personale, precum şi de acţiunile şi interacţiunile pe care le dezvoltă.

Primii beneficiari ai investiţiei şi dezvoltării resurselor umane sunt chiar salariaţii care sunt inclusi în astfel de programe. Ei sunt subiectele asupra carora se investeşte şi cei care, la final, obţin cele mai mari beneficii, oglindite în dezvoltarea carierei, poziţie în organizaţii, salarii, bagaj de cunoştinţe, valoare pe piaţa muncii.

Încă de la începutul includerii lor în program, angajaţii, mai ales dacă înţeleg corect scopurile acestuia, îşi execută munca din ce în ce mai bine, fiind motivaţi să ajungă cât mai departe. O persoană care îşi cunoaşte potenţialul, care ştie care sunt capacităţile sale, care vede ca acestea sunt recunoscute şi apreciate începe să se simtă din ce în ce mai respectată şi preţuită în grupul în care activează.

Instruirea aduce cu sine aceasta încredere, însă, persoanele care vor să-şi depaşescă stadiul acesta şi doresc să-şi dezvolte o carieră vor privi în alt mod cursurile de instruire: ele vor reprezenta posibilităţi importante de extindere a paletei de cunoştinţe şi competenţe. Astfel de persoane, sprijinite şi de managerii companiei, şi-au proiectat deja planul de dezvoltare profesională prin care şi-au identificat în mod corect nevoile de dezvoltare şi caută soluţii prin care să le satisfacă.

Un alt beneficiar este chiar compania care are de câştigat în mod direct atunci când capitalul sau uman este performant. Angajaţii competenţi, implicaţi, devotaţi, orientaţi spre performanţă reprezintă o sursă principală a succesului companiei. Investiţia pe care firma o face în dezvoltarea proprilor angajaţi se întoarce exponenţial în câştig. Sunt multe companii care au înţeles importanţa relaţiei dintre performanţa umană a angajaţilor şi succesul organizaţional şi acordă importanţă marită investiţiei în resursele umane.

Responsabilitatea investiţiei în resursele umane trebuie să revină tuturor părţilor implicate în acest proces şi anume angajatul, în primul rand, va trebui să fie cel care să acorde mult mai multă importanţă propriei dezvoltări şi să caute acele căi care să-l ajute, să nu facă rabat de la calitate, iar firma angajatoare să fie cea care să-l ajute să-şi creeze un plan de dezvoltare eficient şi pe termen lung.

Bibliografie

1. Cole, G.A., Managementul personalului, Editura CODECS, 2000

2. Culda, L., Critica psihologiilor, Editura Licorna, Bucureşti, 1995

3. Culda, L., Organizaţiile, Editura Licorna, Bucureşti, 1999

4. Culda, L., Sociologia procesual-organică, Editura Licorna, 1997

5. Constantinescu, D., Managementul Resurselor umane, Editura BREN, Bucureşti, 2004

6. Dijmărescu, I., Bazele managementului, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1995

7. Doval, E., Managementul investiţiilor, Editura Fundaţia România de Mâine, Bucureşti, 2006

8. Frederic, Teylor, The princilles of management, Prentice Hall, New Jersey, 1989

9. Freud, S., Introducere în psihanaliză, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1976

10. Gherman, L., Pănoiu, L.- Managementul resurselor umane, Editura Independenţa Economică, Bucureşti, 2006

11. Ivancevich, J., Glueck, W., Foundation of personnel / Human Resource Management, Business Publications Inc., Texas, 1986

12. Jung, C., Tipuri psihologice, Editura Humanitas, Bucureşti, 1996

13. Manolescu, A., Managementul resurselor umane, Editura RAI, Bucureşti, 1998

14. Mathis, R., Nica, P., Rusu, C., Managementul resurselor umane, Editura Economică, 1997

15. Nicolaescu, O., Verboncu, I., Fundamentele Managementului Organizaţiei, Editura Universitară, Bucureşti, 2008

16. Parsons, T, Structura socială şi personalitatea, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1987

17. Roşca, C., Vărzaru, I., Roşca, G., Resurse umane. Management şi gestiune, Editura Economică, Bucureşti, 2005

18. Roşca, C., Roşca, D., Resurse umane: management strategii, politici, Editura Universitaria, Craiova, 2003

19. http://www.topmarket.ro/ro/index.html

Preview document

Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 1
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 2
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 3
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 4
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 5
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 6
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 7
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 8
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 9
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 10
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 11
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 12
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 13
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 14
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 15
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 16
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 17
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 18
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 19
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 20
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 21
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 22
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 23
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 24
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 25
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 26
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 27
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 28
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 29
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 30
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 31
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 32
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 33
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 34
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 35
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 36
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 37
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 38
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 39
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 40
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 41
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 42
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 43
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 44
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 45
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 46
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 47
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 48
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 49
Managementul investiției în resurse umane la TopMarket - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Managementul investitiei in resurse umane la TopMarket.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul calității

Până la apariţia producţiei în masă , artizanii şi-au finisat produsele individuale şi au inspectat calitatea muncii proprii sau cea a unui ucenic...

Aplicație Informatică pentru Evidența Resurselor Umane Dintr-o Firmă

1. INTRODUCERE Managementul competitiv al resurselor umane reprezintă un factor esenţial pentru succesul oricărei firme. Datorită importanţei...

Motivarea la întreprinderile autohtone

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Organizațiile moderne sunt caracterizate de schimbări ireversibile, de priorități adesea...

Management strategic la Dacia SA

INTRODUCERE "Managementul eficient creează viitorul, nu îl aşteaptă. Mai bine zis el acţionează, nu reacţionează" J. Keith Lounden Fiecare...

Particularități ale calității serviciilor hoteliere

INTRODUCERE Serviciile oferite de unităţile hoteliere sunt componente ale produselor turistice, alături de transport, atracţii, agrement şi alte...

Managementul proiectelor

INTRODUCERE În epoca în care concurența între companiile de producție a devenit la nivel mondial, ceea ce face operațiunile de afaceri cât mai...

Organizarea resurselor umane în administrația publică

1. Definirea planificarii personalului Planificarea personalului este procesul care ajută la structurarea adecvată a resurselor umane....

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Ai nevoie de altceva?