Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 21346
Mărime: 574.82KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Muntean
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Chasovschi

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I. MOTIVAŢIA MORALĂ ÎN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 4
  3. 1.1. Consideraţii generale privind motivaţia angajaţilor 4
  4. 1.2. Teorii ale motivaţiei 5
  5. 1.2.1. Teoria nevoilor 5
  6. 1.2.2. Teoria motivaţie-igienă (teoria factorilor duali) 5
  7. 1.2.3. Teoria echităţii 6
  8. 1. 3. Dezvoltarea unui climat motivaţional 9
  9. CAPITOLUL II. TEHNICI, METODE ŞI PROCEDEE MOTIVAŢIONALE 11
  10. 2.1. Tehnici motivaţionale 11
  11. 2.1.1. Tehnica ascultă şi răspunde 11
  12. 2.1.2. Tehnica feedbackului motivaţional verbal (a recunoaşterii „meritelor”) 11
  13. 2.1.3. Tehnica extinderii, lărgirii şi îmbogăţirii postului 12
  14. 2.2. Procedee motivaţionale 13
  15. 2.2.1. Managementul prin obiective 13
  16. 2.2.2 Întarirea pozitivă 16
  17. 2.2.3. Recompensarea angajaţilor 16
  18. 2.3. Metode motivaţionale 18
  19. 2.3.1. Implicarea/participarea angajaţilor la luarea deciziillor 18
  20. 2.3.2. Cercurile calităţii 18
  21. 2.3.3. Şedinţa 19
  22. 2.3.4. Brainstormingul 19
  23. 2.3.5. Delbecq 20
  24. 2.3.6. Sinectica 21
  25. 2.3.7. Delegarea 21
  26. 2.4. Banii ca element motivator 23
  27. CAPITOLUL 3. COMPARAŢIE PRIVIND UTILIZAREA TEHNICILOR DE MOTIVARE MORALĂ ÎN CADRUL ORGANIZAŢIILOR LUCRATIVE ŞI NON-LUCRATIVE 25
  28. 3.1. Prezentarea companiei TABCO CAMPOFRIO S.A. 25
  29. 3.2. Diagnosticul resurselor umane în cadrul companiei 27
  30. 3.3. Motivarea angajaţilor din cadrul TABCO CAMPOFRIO S.A. 30
  31. 3.4. Tehnici de motivare morală în organizaţii lucrative vs. non-lucrative 31
  32. CONCLUZII 42
  33. BIBLIOGRAFIE 44

Extras din licență

INTRODUCERE

Lucrarea de faţă examinează motivarea, mai întâi ca proces psihologic, iar apoi modalităţile în care motivarea poate fi folosită în înţelegerea şi îmbunătăţirea performanţei angajaţilor în cadrul diferitelor culturi organizaţionale. Sunt analizate teorii asupra motivării în muncă bazate pe cercetări internaţionale şi relevanţa lor pentru managementul internaţional al resurselor umane.

Motivarea este un factor cu manifestare, nu o putem măsura direct. În schimb, observând comportamentul celorlalţi, se poate deduce dacă aceştia sunt motivaţi sau nu. Motivarea este strâns legată de performanţa resurselor umane în organizaţiile moderne.

Motivarea este un proces psihologic prin care dorinţele şi nevoile nesatisfăcute duc la porniri care sunt legate de scopuri sau stimuli.

O persoană cu o nevoie nesatisfăcută va adopta un comportament direcţionat către un scop pentru a-şi satisface nevoia. Un exemplu simplu este acela al unei persoane care munceşte pentru a câştiga bani, astfel încât să poată să facă economii şi să-şi cumpere în viitor o casă. Acest individ va fi motivat, condus de dorinţa satifacerii nevoii sale să câştige aceşti bani în cel mai scurt timp, s-ar putea să lucreze peste program sau să-şi caute o a doua slujbă pentru a-şi suplimenta veniturile. Odată plata casei făcută, persoana s-ar putea să renunţe la orele suplimentare sau la a doua slujbă şi să nu mai fie atât de motivat ca înainte. Este posibil şi să-şi găsească un nou ţel, ca de exemplu o maşină nouă, şi procesul va fi reluat.

Realizările angajaţilor depind de pregătirea profesională, de motivaţia fiecăruia şi de condiţiile de lucru. Astfel, este recomandat ca managerii să angajeze persoane care au capacitatea de a face ceea ce li se cere. De asemenea, condiţiile de lucru trebuie să asigure motivarea individului de a lucra pentru realizarea obiectivelor companiei. Motivaţia a fost definită ca un ansamblu de mobiluri, trebuinţe, tendinţe, interese, intenţii, idealuri care declanşează, induc gândire sau acţiune (parte a comportamentului care determină punerea şi menţinerea în relaţie a individului).

Convingerile reprezintă asocierea unei idei cu un motiv într-un climat afectiv pozitiv, având ca rezultat ideea-forţă care impulsionează spre acţiune. Sunt rezultatul experienţei generale de viaţă a individului, apar o dată cu maturizarea persoanei.

Idealul este structură motivaţională superioară integrată unui model de perfecţiune umană, morală, estetică, socială sau de alt ordin la care personalitatea aderă.

Structurile motivaţionale sunt diferite forme ale motivaţiei puse în funcţiune în existenţa concretă a omului care se pot clasifica în trebuinţe, motive, interese, convingeri, idealuri şi concepţia despre lume şi viaţă.

Motivaţia constituie temeiul comportamentelor şi al activităţilor individuale, în funcţie de specificul solicitărilor ce decurg din contextul social, economic şi cultural. Motivaţia se reorganizează şi se restructurează continuu în funcţie de determinarea exterioară, obiectivă a comportamentului. În final cauzele externe suportă un proces de interiorizare, interpretare şi integrare la diferite niveluri motivaţionale, constituind ulterior un model psihic (subiectiv) al cauzalităţii obiective care ordonează, structurează, declanşează un comportament adecvat situaţiilor actuale.

În această lucrare am încercat să prezint, să centralizez toate informaţiile ce ţin de Managementul Resurselor Umane pentru a demonstra rolul şi eficienţa acestui aspect implimentat în practica organizaţiilor.

În primul capitol am descris motivaţia morală în managementul resurselor umane şi consideraţiile generale privind motivaţia angajaţiilor.

Într-o primă accepţiune, motivaţia este considerată o stare interioară a individului care mobilizează un organism, în vederea îndeplinirii unui anumit scop. Prin motivaţie se înţelege totalitatea motivelor şi însuşi procesul motivării. Din punct de vedere etimologic, motivaţia provine din cuvântul latin „movere” şi înseamnă deplasare. Prin urmare motivaţia reprezintă „suma forţelor, energiilor interne şi externe care iniţiază şi dirijează comportamentul spre un anumit scop care odată atins va determina satisfacerea unei alte nevoi.

Motivarea morală pentru muncă reprezintă calea de acţiune care conduce la atingerea scopului şi obţinerea unei recompense preţuite care să satisfacă nevoile. Motivaţia este iniţiată de recunoaşterea necesităţilor nesatisfăcute. Motivaţia, un factor determinant al comportamentului angajaţilor, reprezintă gradul în care un individ doreşte şi încearcă să execute cât mai bine o anumită sarcină sau muncă. Ea reprezintă acele procese psihologice care provoacă începerea, direcţia şi consecvenţa acţiunilor voluntare ce au un anumit scop.

În a doua parte a lucrării am prezentat tehnicile, metodele şi procedeele motivaţionale în cadrul organizaţiilor lucrative şi non-profit.

La o privire atentă asupra diferitelor teorii motivaţionale, întrebarea care se pune este legată de importanţa efectivă pe care o au ele pentru manageri. Motivarea este atât de complexă şi individualizată, încât nu există, practic, un răspuns unic care să servească la identificarea unor tehnici motivaţionale majore.

Capitolul trei reprezintă studiu de caz în care am încercat să demonstrez printr-o situaţie reală din practica organizaţiilor lucrative şi non-profit rolul şi eficienţa motivării morale a personalului.

Putem afirma că pentru foarte mulţi salariaţi, satisfacţia în muncă este legată direct de motivaţia lor personală sau de cea pe care o identifică la prieteni, cunoscuţi, colegi, subordonaţi, superiori ierarhici. Se spune că motivaţia este un „animal” care se ascunde bine şi pe care orice organizaţie ar vrea să-l captureze. Succesul unei echipe poate fi determinat 100% de abilitatea unui manager de a identifica factorii motivaţionali ai fiecărui membru al echipei şi a răspunde adecvat la aşteptările acestora. Satisfacţia derivă din congruenţa între aşteptările individuale de a fi recompensat (moral şi/sau material) pentru o performanţă deosebită şi valoarea recompensei, care trebuie să fie direct proporţională pe o scară de valori reciproc acceptată. Acest „matching” se produce de obicei prin comunicarea de către angajatori a sistemelor de bonusare în aşa fel încât angajatul ştie la ce poate să se aştepte în cazul în care execută bine o sarcină sau în caz contrar.

Orice angajat, o dată ce a trecut de bariera nivelului de salarizare ce-i asigură un confort financiar, pune mai mult accent pe recunoaşterea calităţii muncii sale. Unii aşteaptă bonusuri, premii, alţii maşină şi telefon de la firmă. Indiferent de recompensa primită, fiecare vrea să fie perceput ca o persoană distinctă (cu calităţi, eventual defecte, probleme diferite de ale altora) şi a cărei muncă este importantă, deci apreciată.

Lucrarea se încheie cu partea de concluzii, după care urmează bibliografia.

Preview document

Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 1
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 2
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 3
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 4
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 5
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 6
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 7
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 8
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 9
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 10
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 11
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 12
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 13
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 14
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 15
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 16
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 17
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 18
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 19
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 20
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 21
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 22
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 23
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 24
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 25
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 26
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 27
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 28
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 29
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 30
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 31
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 32
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 33
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 34
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 35
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 36
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 37
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 38
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 39
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 40
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 41
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 42
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 43
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 44
Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Managemntul Resurselor Umane la Tabco Campofrio SA.doc

Alții au mai descărcat și

Motivarea și Dezvoltarea Resurselor Umane

INTRODUCERE „Angajează în funcţie personalitatea, ci nu doar omul” Pol Hoken Importanţa fiinţei umane în conducerea cu succes a unei firme e cea...

Căi de creștere a motivației angajaților în cadrul companiei SC Boromir SA

Motivarea personalului a înregistrat în ultima vreme o importanță foarte mare deoarece resursa umană a căpătat valențe tot mai însemnate. Practic...

Ecoturism Parcul Național Cozia

Introducere Prevenirea si nu numai : abandonarea deşeurilor de tot felul, braconajul, recoltarea până la epuizare a unor specii de flora rară,...

Înființarea unei pensiuni

INTRODUCERE Lucrarea de faţă işi propune să evidenţieze noţiunile generale privind serviciile turistice şi turismul rural, să analizeze...

Managementul resurselor umane - motivarea angajaților

1. Resursele umane, principala resursă a firmei Resursele umane sunt primordiale între cele de care dispune organizaţia în desfăşurarea...

Funcția de antrenare-motivare - teorii motivaționale

CAP.I FUNCŢIA DE ANTRENARE – MOTIVARE 1.1 Definiţie şi importanţă Nici o organizaţie nu poate avea succes fără un efort comun din partea...

Rolul și Locul Motivării în Managementul Firmelor Private

Cap.1 Rolul și locul motivării in managementul firmelor private 1.1 Definiția managementului Managementul ca stiința s-a conturat relativ, recent...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Ai nevoie de altceva?