Perfecționarea Structurii Organizatorice

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 18633
Mărime: 122.65KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Nica
Puncte necesare: 10

Extras din licență

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE ÎN MANAGEMENT

Management este un termen englezesc, cu semantică deosebit de complexă, care desemnează ştiinţa conducerii organizaţiilor socio-economice şi conducerea ştiinţifică a acestora.

Complexitatea semantică a termenului este determinată de sensurile sale multiple:

- managementul constituie o ştiinţă, adică un ansamblu organizat şi coerent de cunoştinţe - concepte, principii, metode şi tehnici prin care se explică în mod sistematic fenomenele şi procesele ce se produc în conducerea organizaţiilor;

- managementul reprezintă de asemenea o artă care reflectă latura sa pragmatică şi care constă în măiestria managerului de a aplica la realităţile diferitelor situaţii, cu rezultate bune, în condiţii de eficienţă, cunoştinţele ştiinţifice;

- managementul constituie şi o stare de spirit specifică, reflectată de un anumit fel de a vedea, a dori , a căuta şi a accepta progresul;

Prin conducere se înţelege un ansamblu distinct de cunoştinţe asupra procesului de conducere .Conducerea este de fapt o artă practică al cărei obiect este activitatea de conducere a instituţiilor economiei şi societăţii.Această artă este un tip special de muncă intelectuală desfăşurată la mai multe nivele diferite ale instituţiei.Ea se formeză ca urmare a mobilităţii în organizarea, îndrumarea şi controlul instituţiilor ecoomiei şi societăţii.

Conducerea nu este o ştiinţă speculativă sau teoretică, ci una practică.Ea este legată de îndrumarea activităţii umane şi de urmărirea realizărilor acestora.Acest tip de ştiinţă îşi pune concluziile în acţiune.Aceste concluzii se stabilesc în funcţie de „ ce trebuie făcut” şi se aplică operativ în orice activitate după principiul „aici şi acum”.

1.1 Etapele dezvoltării gândirii despre conducere

În fiecare etapă a dezvoltării, gândirea asupra conducerii a fost influenţată de contribuţiile ştiinţelor premergătoare cum sunt disciplinele ştiinţelor economice, psihologia, sociologia, dreptul şi tehnica.

Totodata în secolul al- XX-lea , gândirea asupra conducerii a progresat ca urmare a convergenţei diferitelor concepte asupra conducerii din diverse ţări, către scheme similare.

Etapa 1 –Metoda conducerii ştiinţifice.

Prima etapă ce se poate identifica în evoluţia ştiinţei conducerii a fost desfăşurată în SUA sub numele de mişcarea pentru conducerea ştiinţifică. Conducerea ştiinţifică a fost concepută de precursorii gândirii asupra conducerii ca o atitudine filosofică sau deliberată faţă de utilizarea inteligentă a efortului uman.Conducerea ştiinţifică punea accentul pe obţinerea unor realizări maxime cu minimum de efort, pe baza evitării irosirii şi ineficienţei muncii oamenilor aflaţi la nivelul activităţii direct productive.

Îndatoririle şi normativele erau fundamentate prin experimentare şi cercetare. Îndatoririle depindeau de obiective, normativele se refereau la personal, condiţii, echipament, proceduri şi performanţe. Planificarea a fost separată de activitatea de producţie.Aceasta a condus la preluarea de către conducere a răspunderii pentru corectitudinea planificării muncii şi de către salariaţi a răspunderii pentru desfăşurarea corespunzătoare a muncii. A devenit necesar un cadru organizatoric pentru specializarea funcţiilor de conducere şi a celor operative. În consecinţă, au început să se dezvolte structuri organizatorice de tipul funcţional şi de tipul „formaţie de lucru în linie”. S-a dezvoltat funcţia de control a conducerii pentru a asigura desfăşurarea concretă a activităţii în concordanţă cu planul pe baza funcţiunilor de conducere legate de stabilirea obiectivelor, de precizarea indicaţiilor pentru realizarea obiectivelor.

„Principiile şi metodele de conducere ştiinţifică” ale lui Taylor au apărut în 1911. Acestea au transformat concepţia tehnicistă într-o metodă organizată, sistematică şi care poate fi învăţată. Aproape în acelaşi timp Elihu Root şi Henri Fayool au stabilit o replică a studiului lui Taylot cu privire la atribuţiile individuale în cadrul muncii colective. Ei au stabilit că determinarea atribuţiilor ce trebuie îndeplinite este posibilă prin studiul sistematic al organizării.

Tot in 1911, Schumpeter a publicat în Austria „Teoria dezvoltării economice”, în care a ridicat pentru prima oară problema rolului conducătorului într-o economie modernă dezvoltată.

Etapa a 2-a –Metoda organizatorică

În anii 1930, cercetarea în domeniul conducerii a fost cu precădere axată pe problemele de organizare, aceasta determinând structura muncii de conducere.Administraţia şi conducere erau considerate ca părţi distincte ale muncii de îndrumare a activităţii.

Administraţia reprezintă punctul de vedere al proprietarilor.Ei îi reveneau precizarea politicii economice şi stabilirea schemei organizatorice.În acea etapă organizarea a început să fie considerată ca un mecanism prin care conducerea trasează sarcinile, în cadrul structurii respective.Structura organizatorică la rândul ei era asemănată unei reţele de activităţi de rutină şi de pocedee de control. Se consideră că pincipala funcţiune a conducerii constă în controlul execuţiei, în vederea asigurării desfăşurării corespunzătoare a activităţii în cadrul organizaţiei. Totodată, la nivelul muncii direct productive, s-a meţinut metoda conducerii ştiinţifice de a viza eliminarea risipei şi ineficienţei din procedeele de lucru.

Conducerea operativă era axată cu precădere pe asigurarea diviziunii muncii şi a repartizării răspunderilor.În acest mod erau îmbinate în practică elementele structurale şi juridice ale organizaţiei.

Pornind de la ideea că fiecare om trebuie să aibă un şef direct şi numai unul (principiul unităţii comenzii), doar numărul minim de oameni pentru care trebuie să existe câte un şef trebuie să fie limitat, dacă relaţia respectivă este atât de comandă cât şi de control (principiul controlului cupinzător), s-a ajuns inevitabil la dezvoltarea formei sau structurii piramdiale a organizării care se încadrează în concepţia clasică a principiilor de organizare.Piramida a crescut şi s-a înălţat, creându-se totodată nivele intermediare de supraveghere sub onducere sub imperiul dezvoltării şi creşterii întreprinderii însăşi.

Practica organizatorică desfăşurtă înainte de 1950 se caracterizează în primul rând prin metoda de a organiza exclusiv de sus în jos, şi de a asigura cu precădere diviziunea muncii şi repartizarea răspunderilor acordând mai puşin interes cerinţei de a mobiliza competenţele individual spre munca de concepţie şi de a le integra cu eficienţă maximă în activitatea colectivă. În consecinţă, această practică realiza o structură organizatorică mai apropiată de condiţiile juridice decât de cele propice aportului de idei, muncii colective şi aprofundării deciziilor.

Preview document

Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 1
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 2
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 3
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 4
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 5
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 6
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 7
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 8
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 9
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 10
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 11
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 12
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 13
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 14
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 15
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 16
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 17
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 18
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 19
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 20
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 21
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 22
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 23
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 24
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 25
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 26
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 27
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 28
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 29
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 30
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 31
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 32
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 33
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 34
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 35
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 36
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 37
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 38
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 39
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 40
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 41
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 42
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 43
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 44
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 45
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 46
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 47
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 48
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 49
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 50
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 51
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 52
Perfecționarea Structurii Organizatorice - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Perfectionarea Structurii Organizatorice.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura organizațională - instrument al schimbării

CAPITOLUL I 1.1 INTRODUCERE Cultura organizaţională reprezintă ansamblul de valori, modalităţi de gândire şi comportamente ale membrilor unei...

Cercetare privind activitatea instituției ANPDC

1.INTRODUCERE In acest proiect doresc sa realizez o analiza amanuntita a activitatii Agentiei Nationale pentru Protectia Copilului, pt a determina...

Metode și tehnici de soluționare a conflictelor

CAP. 1. MANAGEMENTUL CONFLICTELOR Stările tensionale latente sau manifeste în cadrul unei organizaţii au un puternic impact asupra mecanismelor...

Evoluții în management

INTRODUCERE Profilul managerial al organizaţiilor economice moderne Odată cu evoluţia funcţionării sistemelor economice acestea devin mai...

Metode și etape pentru recrutarea și selecția corectă a personalului

RECRUTAREA SI SELECTIA RESURSELOR UMANE. ETAPE. FACTORI. MECANISME SI INSTRUMENTE Evoluţia în domeniul tehnologiei, creşterea complexităţii...

Decizia Managerială

Lumea în care trăim este o lume a interdependeţelor.Un eveniment major dintr-o parte a lumii se resimte,mai devreme sau mai tarziu şi în alte părţi...

Management General - Cap 2

CAPITOLUL 2 REPERE ISTORICE ÎN EVOLUŢIA MANAGEMENTULUI 2.1. Evoluţia managementului pe plan mondial Deşi este o ştiinţă relativ tânără,...

Management

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI 1.1. Obiectul de studiu Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca ştiinţă, s-a...

Te-ar putea interesa și

Întreprinderea în mediul competitiv studiul de caz realizat la SC Muntenia SA

CAP.1 PREZENTAREA GENERALA Numele: S.C.Muntenia S.A. Filipestii de Padure Sediul firmei: str.Principala, nr. 941-Filipestii de Padure, judetul...

Perfecționarea structurii organizatorice a SC Intfor SA Galați

CAPITOLUL I PERFCŢIONAREA STRUCTURII ORGANIZATORICE IN CADRUL TRANZIŢIEI ECONOMIEI DE PIATĂ Introducere Factorul timp în fenomenul tranziţiei...

Economia întreprinderii - SC Valentine SA

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1. Scurt istoric S.C. Valentine S.A.a luat fiinţă în 1994 ca societate pe actiuni, prin...

Întreprinderea în mediul competitiv

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1 Scurt istoric I.2 Obiectul de activitate I.3 Resursele intreprinderii-financiare,umane,...

Studiu de Caz la Pradis

CAP.I MANAGEMENTUL MARKETINGULUI I.1 Noţiuni fundamentale de management Organizatiile evolueaza intr-un mediu supus in mod continuu schimbarilor....

Reproiectarea Sistemului Organizatoric SC Cris-Tim 2 Prodcom SRL

SISTEMUL ORGANIZATORIC – ELEMENTE TEORETICO-METODOLOGICE Unirea eforturilor pentru atingerea obiectivelor comune şi individuale reprezintă unul...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la Egea Prod SRL

CAPITOLUL I-Prezentarea generala a intreprinderii 1.Scurt istoric Societatea comerciala “EGEA PROD” Ploiesti a luat fiinta in anul 1991 prin...

Organizarea structurală și principiile elaborării structurilor organizatorice

Introducere Organizarea structurala reprezinta cea de-a doua componenta de baza a firmei. Prin organizarea structurala se asigura modelarea...

Ai nevoie de altceva?