Programarea producției la SC Forestland SRL

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 19262
Mărime: 294.47KB (arhivat)
Publicat de: Remus Ciocan
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL 1. NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND PROGRAMAREA ÎN UNITĂŢILE INDUSTRIALE 7
  3. 1.1. Conducerea operativă a producţiei 7
  4. 1.2. Programarеa fabricaţiеi – principii dе programarе a fabricaţiеi 12
  5. 1.3. Еlaborarеa programării dе producţiе 15
  6. 1.4. Alеgerеa formеi dе еlaborarе 19
  7. 1.5. Calculul paramеtrilor conducеrii opеrativе 21
  8. 1.6. Ordonarеa fabricaţiеi 25
  9. CAPITOLUL 2. PREZENTAREA SOCIETĂŢII S.C. FORESTLAND S.R.L. 26
  10. 2.1. Descrierea profilului de activitate a societăţii S.C. Forestland S.R.L. 26
  11. 2.1.1. Prezentare generală 26
  12. 2.1.2. Domeniile de activitate 27
  13. 2.1.3. Micromediul firmei 28
  14. 2.1.3. Structura de personal 29
  15. 2.2. Prezentarea sistemului de producţie 30
  16. CAPITOLUL 3. PROGRAMAREA PRODUCŢIEI LA S.C. FORESTLAND S.R.L. – STUDIU DE CAZ 33
  17. 3.1. Descrierea modului de lucru în producţie 33
  18. 3.3. Determinarea programului de fabricaţie 43
  19. 3.4. Calculul parametrilor conducerii operative la S.C. Forestland S.R.L. 48
  20. 3.5. Ordonanţarea producţiei la S.C. Forestland S.R.L. 48
  21. CAPITOLUL 4. CONCLUZII PRIVIND PROGRAMAREA PRODUCŢIEI ÎN UNITĂŢILE INDUSTRIALE ŞI MODUL CONCRET DE REALIZARE ÎN CADRUL SOCIETĂŢII ANALIZATE 52
  22. BIBLIOGRAFIE 55

Extras din licență

INTRODUCERE

Întreprinderea este, prin definiţie, o asociere a mai multor factori: umani, economici, ştiinţifici şi de altă natură. Toţi aceşti factori trebuie sa fie coordonaţi pentru ca întreprinderea să-şi poată atinge obiectivele propuse. Coordonarea unei astfel de activităţi presupune ca managerul sau conducătorul să aibă un plan de afaceri, de desfăşurare a lucrurilor, care să-i fie mereu un ghid în deciziile pe care le ia.

Conducerea unei activităţi, fie că vorbim de una de dimensiuni reduse, medii sau de una de anvergură, presupune mai multe calităţi din partea celui care conduce. Totuşi, pe lângă aceste calităţi, orice conducător are nevoie şi de cunoştinţe de specialitate în domeniul ştiinţei manage-mentului.

Managementul producţiei este un capitol aparte care aparţine de ştiinţa managementului general. Managementul se împarte în mai multe subdiviziuni, atat pe orizontală cât şi pe verticală. Între funcţiile de manageri cunoscute, există manager general, manager de personal (sau de resurse umane), manager de vânzări sau, mai nou, manager de comunităţi virtuale (sau de reţele sociale).

Managementul producţiei ocupă un rol deosebit de important în viaţa unei întreprinderi, deoarece rezultatele din secţia de producţie au un rezultat semnificativ asupra întregii echipe a firmei. În ultimele decenii s-a pus un accent tot mai mare pe trecerea de la managementul clasic catre managementul bazat pe ştiinţă. Acest lucru s-a facut, mai ales in Europa, în contextul implementării Strategiei de la Lisabona, adică punerea în practică a conceptului de economie bazată pe cunoaştere. În acest sens, managementul a fost „fragmentat” în diverse specializări, cu rolul de a permite unui întreg „aparat” de conducători să lucreze împreună, într-o echipă, pentru atingerea scopurilor companiei.

Un alt factor care a contribuit şi încă continuă să o facă îl reprezintă rapiditatea schimbărilor din lume, atât în domeniul teoriilor nou dezvoltate cât şi al practicii. Viteza cu care se mişcă lucrurile impune ca şi managementul (general, implicit cel al producţiei) să ţină pasul şi să se dezvolte în consecinţă. De-a lungul ultimilor ani se cunosc mai multe etape referitoare la dezvoltarea ştiinţei conducerii. Acestea ar fi:

• Faza conducerii ştiinţifice, pornită de la premisa utilizării inteligente a efortului uman. Principalele caracteristici au constat în modificarea, din rezultate experimentale, a normelor referitoare la personal, echipament, proceduri de lucru; planificarea a fost separată de producţie; salarizarea era concepută astfel încât să stimuleze angajaţii dar să-i şi recompenseze pe măsura eforturilor depuse.

• Faza organizării a fost a doua şi consta într-o planificare minuţioasă, la nivelul managementului, a activităţilor. Astfel, managerii erau vazuţi ca având un grad mai mare de responsabilitate în activitatea companiei.

• Alta etapă a fost aceea a conducerii pe bază de obiective. Această fază este considerată ca fiind o formă de „finisare” a celor precedente, deoarece in cadrul ei se căutau obiective şi se planifica atingerea lor. Etapa a fost un stimul puternic pentru managementul ştiinţific, respectiv al deciziilor luate în cunoştiinţă de cauză.

• În fine, a patra etapă a fost cea în care a apărut teoria generală a dezvoltării. Toate conceptele existente până acum au fost înglobate într-o teorie generală a dezvoltării, iar unele efecte practice au fost sincronizate cu teorii de conducere a unei activitaţi economice (de exemplu efectul automatizării).

Unul din primele obiective ale prezentei lucrări este acela de a prezenta noţiunea de „programare a producţiei”. Acest concept este o metodă modernă de conducere. Se încadrează în conceptul de „management al producţiei”, unul din domeniile cheie ale conducerii unei întreprin-deri. Spre deosebire de managementul general al firmei, cel operativ este legat de planificarea producţiei şi operează cu perioade reduse de timp (ore, zile, săptămâni, luni) şi se ocupă de detalii şi amănunte ale proceselor de fabricaţie din ateliere, secţii de producţie sau servicii. Din punct de vedere al ramurilor in care se extinde, putem întâni managementul (sau programarea, planificarea) în domeniul cercetării-dezvoltării, în producţie, în comerţ, în domeniul financiar sau chiar în administratea personalului.

Obiectivele planificării producţiei sunt cele referitoare la asigurarea unui anumit ritm de executare a produselor. Acesta poate fi definit drept obiectiv principal. Alte obiective, de tip secundar, sunt cele în legătură cu cercetarea motivelor sau a cauzelor care ar putea perturba ritmul de producţie; alt obiectiv, implicit, îl constituie reducerea costurilor de producţie prin standardizarea şi nor marea liniilor de fabricaţie. Obiectivul corolar constă în reducerea cheltuielilor de producţie şi asigurarea calităţii produselor, prin folosirea normativelor în toate fazele procesului de management şi alegerea celei mai eficiente variante de program.

Dintre sarcinile conceptului prezentat în această lucrare le putem reţine pe cele referitoare la capacitatea de a asigura o ritmicitate maximă in procesul de producţie sau la gradul cât mai mare de eficienţă în folosirea utilajelor, a angajaţilor, a suprafeţelor. Altă sarcină importantă poate fi cea legată de metode de reducere a ciclurilor de fabricaţie a unui produs. Costul unui produs poate fi reprezentat de către o sarcină care sa urmărească atingerea unor cheltuieli de producţie minime, dar şi a unei calităţi ridicate a produselor finite.

În practică sunt întânite diverse moduri de lucru referitoare la programarea producţiei. În funcţie de firmă, se întâlnesc departamente de diferite dimensiuni, variind de la o persoană responsabilă cu acest domeniu, la un birou de maxim cinci persoane în cazul întreprinderilor medii şi ajungând la un întreg departament format din zeci sau chiar sute de angajaţi în cadrul marilor companii internaţionale producătoare.

Din punct de vedere al operaţiunilor care formează baza programării, lista acestora cuprinde elemente esenţiale, precum elaborarea unui program tehnic, asigurarea aprovizionării cu materii prime, stabilirea duratei ciclului de fabricaţie, a lotului de produse sau stabilirea programului de producţie. Altă funcţie importantă este comunicarea – cu particularităţile ei: evidenţierea rezultatelor producţiei, corectarea eventualelor erori, comunicarea cu managementul superior, dar şi cu angajaţii din secţia de producţie.

Pentru ca un proces de planificare să fie realizat profesionist, este nevoie ca acesta să fie cunoscut de toţi cei implicaţi în derularea producţiei, împreună cu fazele sale: stabilirea obiectivelor, cunoaşterea mijloacelor de comensurare a activităţilor şi a rezultatelor dar si un sistem de corectare a eventualelor erori pe parcursul derulării producţiei.

Preview document

Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 1
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 2
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 3
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 4
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 5
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 6
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 7
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 8
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 9
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 10
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 11
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 12
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 13
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 14
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 15
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 16
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 17
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 18
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 19
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 20
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 21
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 22
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 23
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 24
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 25
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 26
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 27
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 28
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 29
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 30
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 31
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 32
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 33
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 34
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 35
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 36
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 37
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 38
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 39
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 40
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 41
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 42
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 43
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 44
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 45
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 46
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 47
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 48
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 49
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 50
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 51
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 52
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 53
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 54
Programarea producției la SC Forestland SRL - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Programarea Productiei la SC Forestland SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de organizare în managementul internațional

1.1 Conceptul şi factorii competitivităţii 1.1.1. Avantajul competitiv Una din caracteristicile strategiilor o reprezintă obţinerea avantajului...

Managementul producției

Prin unitate de productie industriala se intelege spatiul unde are loc cormbinarea factorilor de productie cu scopul de a produce si desface bunuri...

Diagnosticarea strategică în cadrul firmei SC Domand CAȘ SRL

INTRODUCERE Transformările produse în economia românească după 1990 au determinat mutații importante mai ales la nivel de organizație. Acestea...

Strategii de creștere a vânzărilor în cadrul SC Orange România SA

INTRODUCERE Prezenta lucrare, intitulată Strategii de creştere a vâzărilor în cadrul S.C. ORANGE ROMÂNIA S.A., constituie tema licenţei pe care am...

Funcțiile Managementului

INTRODUCERE Manifestarea funcţiilor managementului, în toată complexitatea lor, presupune elaborarea şi implementarea unui număr mare de decizii...

Sistemul informațional al organizației

Capitolul 1 . SISTEMUL INFORMATIONAL AL ORGANIZATIEI 1.1. Definirea sistemului informtional al organizatiei Sistemul informational-managerial...

Analiza sistemului de management al calității la SC Herman Ploiești

INTRODUCERE Bazele teoretice ale managementului calităţii au fost puse începând cu anii '50 pe baza lucrărilor şi cercetărilor elaborate de...

Implementarea sistemelor de management de mediu la SC Automobile Dacia

INTRODUCERE În actualul context al liberalizării comerţului şi mondializării precum şi al creşterii complexităţii proceselor din întreprinderi,...

Ai nevoie de altceva?