Stiluri de Leadership în Management

Licență
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 26739
Mărime: 358.77KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Oroș
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Munteanu I.
Lucrarea de licenta a fost prezentata la FEAA UVT, la sectia Management.

Extras din licență

Determinată de multitudinea transformărilor şi presiunilor, atât interne, cât şi ale mediului extern, schimbarea organizaţională este o realitate de a cărei anticipare, orientare şi coordonare depind în mare măsură modul de evoluţie şi dezvoltarea oricărei organizaţii.

Dinamica organizaţională este un fenomen ce impune în mod necesar adaptabilitate îndeosebi celor care gestionează resursele umane şi implicit performanţele profesionale ale acestora, din cel puţin următoarele considerente:

- amplificarea şi diversificarea sarcinilor cărora trebuie să le facă;

- exercitarea unor presiuni sociale tot mai puternice, în condiţiile unor resurse materiale şi financiare tot mai limitate;

- crearea unui climat de muncă adecvat;

- menţinerea unei imagini (prestigiu) favorabile în cadrul comunităţii.

Unul dintre elementele determinante ale dezvoltării organizaţionale îl constituie stilul de conducere, gradul de permisivitate la iniţiative şi propuneri, receptivitatea la schimbări. Specificul activităţii unei organizaţii reclamă un stil de conducere specific. Misiunile, structura organizaţiei, indivizii ce compun organizaţia, formează coordonatele stilului de conducere.

Nu este de ajuns să fii specialist, pentru a fi şi un bun conducător (manager). Astfel, specialiştii promovaţi în funcţii de conducere, vor cunoaşte cum se desfăşoară munca lor, au imaginea de ansamblu, însă, ajungând conducători ei află, în timp scurt, că între a şti să faci un lucru şi a-i determina pe alţii să-l facă, este o diferenţă imensă. În acest moment, conducătorii înţeleg importanţa rolurilor interpersonale şi a deprinderilor asociate acestora.

Între stilul de conducere şi nivelul de eficienţă înregistrat funcţionează o relaţie de cauzalitate Fără a avea pretenţia unei abordări exhaustive, vom încerca în prezenta lucrare să oferim câteva perspective asupra principalelor teorii şi puncte de vedere formulate vis-a-vis de conceptul de stil de conducere, urmând ca în a doua parte a studiului să analizăm impactul stilului de conducere adoptat, asupra gestiunii potenţialului uman al firmei.

Primul pas al demersului nostru se va constitui în delimitarea cadrului conceptual general, în care vom opera pe parcursul întregii lucrări. Astfel că, într-o accepţiune mai largă, stilul de conducere poate fi văzut ca un sistem de modalităţi de acţiune cu un scop bine determinat, ca un sistem de metode de intervenţie în activitatea celor conduşi, prin influenţarea lor activă. Stilul de conducere reprezintă o îmbinare de elemente teoretice şi metodice, de cunoştinţe şi deprinderi, reflectând necesităţi obiective şi particularităţi de structura psihică a conducătorului. De aceea, acest stil, ca să fie optim, trebuie să însemne capacitatea cadrelor de conducere de a se adapta situaţiilor, de a sesiza elementele esenţiale, tratând diferenţiat problemele cu care este confruntat, folosind pentru fiecare situaţie, cele mai potrivite metode. Indiferent însă de semnificaţiile pe care conceptul de stil de conducere le îmbracă în literatura de specialitate, cert este că toate împărtăşesc un punct comun şi anume legătura strânsă dintre modul de exercitare a funcţiilor conducerii, concepţiile, capacităţile şi particularităţile psihice ale conducătorului şi condiţiile concrete specifice activităţilor desfăşurate. În ceea ce priveşte componentele stilului de conducere, se poate spune că acesta rezultă din îmbinarea a două atitudini fundamentale, pe care conducătorul le manifestă în mod diferit: mai întâi, angajarea personală faţă de obiectivele unităţii, iar apoi cooperarea care se stabileşte cu ceilalţi membri ai unităţii conduse.

Al doilea capitol al studiului nostru se va concentra asupra principalelor stiluri de conducere şi a tipologiilor de conducători pe care acestea le generează.

În ceea ce priveşte conceptul de stil de conducere s-a încercat operarea de taxonomii

în funcţie de diverse criterii. Iniţial, se considera că stilul de conducere depinde strict de

trăsăturile personale ale liderului, apoi accentul s-a mutat asupra unui stil optim de conducere, care să facă faţă la orice context. Totuşi, o idee larg împărtăşită de diverşi autori este aceea că determinant pentru stabilirea unui anumit stil de conducere este contextul. Astfel, accentul a fost mutat de pe stil optim pe situaţie. Noua perspectivă, cunoscută sub numele de abordare situaţională, argumentează că nu există un stil de conducere potrivit oricărei situaţii, ci mai degrabă acesta este determinat de o serie de factori, cum ar fi: caracteristicile conducătorului, caracteristicile subordonaţilor, natura sarcinii, nivelul unităţii, influenţele externe etc. Pe baza acestor căutări, a realizărilor şi eşecurilor, au fost stabilite mai multe clasificări şi tipologii ale stilurilor de conducere, din care cele mai importante le vom prezenta pe parcursul studiului nostru. Cele două tipologii majore pe baza cărora diverşi autori au dezvoltat ulterior alte tipuri de stiluri de conducere, apelând la criterii de clasificare mai specifice, sunt stilul democratic şi cel autoritar. De asemenea, în analiza conducerii şi a stilurilor de conducerii este importantă raportarea la trei perspective sau modele de referinţă şi anume: conceperea conducerii ca o funcţie a persoanei, ca o funcţie a situaţiei şi ca o funcţie mixtă a persoanei şi a situaţiei.

Un alt punct de interes al prezentului studiu se constituie în evidenţierea modalităţilor de manifestare a stilurilor de conducere. Stilul reflectă adevăratele impulsuri ale activităţii de conducere şi anume dacă ea reflectă într-adevăr interesele colectivului (grupului) sau este determinată de anumite interese personale egoiste. În raport de treapta de conducere, de rolul pe care-l deţine în structura de conducere, fiecare persoană dispune de un întreg sistem de metode şi mijloace de manifestare a stilului şi anume: persuasiunea, observaţia, puterea exemplului personal, dialogul permanent cu colectivul, informarea etc.

Pentru a cerceta stilul de conducere s-au făcut numeroase anchete şi studii, care au condus la concluzii valoroase. Stilul de conducere se poate cunoaşte şi aprecia prin anumite instrumente de diagnosticare - chestionare, teste, tehnici - ceea ce permite conducătorului să se încadreze în normele şi criteriile verificate de eficienţă în conducere. În felul acesta, orice conducător are prilejul să - şi examineze propriul său stil, pe baza reacţiilor şi a părerilor exprimate de ceilalţi colaboratori. Este un lucru deosebit de important şi folositor, pentru a permite fiecăruia, în calitate de conducător, să - şi aprecieze calităţile şi neajunsurile. Cu acelaşi prilej se poate vedea diferenţa, dacă există, între teorie şi practică, între ceea ce se spune şi ceea ce se face în realitate. Pentru a răspunde la întrebarea „care este stilul de conducere adecvat?”, psihologia managerială delimitează stilurile de conducere prin prisma a trei teorii: a trăsăturilor, comportistă şi a contingenţei, pe care de altfel le-am prezentat în formă detaliată pe parcursul celui de-al doilea capitol.

În orice caz, eficienţa unui stil depinde nu numai de cadrele de conducere, ci şi de subordonaţi. Un stil de conducere eficient este alcătuit dintr-un număr de elemente, ca de exemplu: cunoaşterea permanentă a realităţii printr-un sistem informaţional care să permită informarea oportună, rapidă, completă, sintetică, pe baza unei documentări largi şi la zi; orientarea spre ceea ce este esenţial, munca inovatoare şi de perspective, stabilind în mod ştiinţific obiective fundamentale şi planificând riguros îndeplinirea lor; utilizarea unor metodologii ştiinţifice în luarea deciziilor; raport just între conducerea curentă şi cea de concepţie; analizarea organizării şi desfăşurării proceselor de bază, gândirea de metode, mijloace şi procedee noi, studii şi cercetări; organizarea raţională a conducerii; utilizarea integrală a capacităţii, competenţei şi răspunderii subordonaţilor; îmbinarea raţională îndrumării şi controlului competent; atitudine justă faţă de funcţia îndeplinită, de sarcini şi instituţie, faţă de muncă şi faţă de oameni; manifestarea la un înalt nivel şi cultivarea permanentă a trăsăturilor de caracter. Este deci, eficient acel stil de conducere ce acordă prioritate spiritului de organizare, motivării oamenilor şi care încearcă să utilizeze la maximum potenţialul, care acordă întâietate rezolvării sarcinilor, satisfăcând deopotrivă şi cerinţele umane, dând dovadă de flexibilitate, de capacitate de adaptare la orice situaţie.

În ultima parte a capitolului doi, am considerat utilă detalierea câtorva reguli pentru

optimizarea stilurilor de conducere. Acestea se constituie de fapt în recomandări culese din literatura de specialitate şi testate empiric care se pot proba utile în activitatea managerială. Aceste recomandări fac referire la modul în care trebuie selectaţi colaboratorii, la modul în care trebuie obţinută autoritatea de şef(care implică pe lângă autoritatea ierarhică, instituţională şi autoritatea morală), modul în care orice lider trebuie să îşi menţină calmul în situaţii critice. De asemenea liderul trebuie să impună anumite standarde de exigenţă, pe care însă trebuie să fie primul care le respectă.

Preview document

Stiluri de Leadership în Management - Pagina 1
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 2
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 3
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 4
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 5
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 6
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 7
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 8
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 9
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 10
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 11
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 12
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 13
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 14
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 15
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 16
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 17
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 18
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 19
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 20
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 21
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 22
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 23
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 24
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 25
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 26
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 27
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 28
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 29
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 30
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 31
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 32
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 33
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 34
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 35
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 36
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 37
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 38
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 39
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 40
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 41
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 42
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 43
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 44
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 45
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 46
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 47
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 48
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 49
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 50
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 51
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 52
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 53
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 54
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 55
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 56
Stiluri de Leadership în Management - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Stiluri de Leadership in Management.doc

Alții au mai descărcat și

Metode și Procedee de Management - Studiu de Caz SC Tondach România SRL

INTRODUCERE Stiinta si practica deopotriva,metode si procedee de management constituie astazi unul dintre domeniile cele mai fascinante si cu o...

Raționalizarea procesului decizional la SA Supraten

Introducere Pentru o bună perioadă de timp managementul a fost considerat o adevărată arta, talent însuşit prin învăţarea din încercări şi erori....

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Leadership și Culturi Organizaționale

INTRODUCERE Liderii acţionează conform unei moralităţi înalte, unei practici etice şi cu o înţelegere fundamentală a factorilor de o mare...

Documentele de sinteză - sursă informațională în procesul decizional

CAP.I DECIZIA ŞI SISTEMUL DECIZIONAL 1.1. Decizia managerială 1.1.1. Definirea deciziei manageriale şi principalii factori de influenţă În...

Campanii de promovare a imaginii României

INTRODUCERE Cercetarea Imaginea României şi a românilor în Europa poate asigura o cunoaştere ştiinţifică a elementelor ce compun reprezentarea...

Managementul calității

CAPITOLUL I CADRUL GENERAL PRIVIND MANAGEMENTUL CALITĂŢII 1.1. Sistemul de management al calităţii 1.1.1. Aspecte generale Noţiunea de...

Stilul managerial în IMM

INTRODUCERE Lucrarea de licenţă cu titlul STILUL MANAGERIAL ÎN IMM, a fost elaborată cu scopul de a evidenţia importanţa stilului managerial în...

Te-ar putea interesa și

Matricea leadership-ului în secolul XXI

INTRODUCERE Definițiile care s-au dat de-a lungul timpului leadership-ului impresionează nu numai cantitativ, ci și prin diversitatea opiniilor...

Management și Leadership

Introducere Această lucrare doreşte să definească conceptele „management” respectiv „leadership” dar şi „manager” şi „leader” pentru a face mult...

Leadershipul și managementul - analiză comparativă pe baza materialelor SA Carmez

INTRODUCERE Actualitatea temei: Trecerea la econimia de piaţă este condiţionată, decisiv, de implementarea în toate componentele economiei a...

Studiu de Caz

1. MANAGEMENTUL SCHIMBĂRII ORGANIZAŢIONALE Managementul schimbării furnizează elementele conceptuale şi practice pentru ca indivizii, echipele şi...

Leadership

INTRODUCERE Leadership-ul reprezinta un atribut dorit si cerut de organizatii managerilor lor. Liderii au incredere in propriile forte si...

Leadership-ul participativ în organizația publică și efectele sale

I. PARTEA TEORETICĂ „Pentru a supravieţui in secolul XXI, avem nevoie de o nouă generaţie de lideri, nu de manageri.” Warren Bennis I....

Manageri și Leadership

1. MANAGERI 1.1. DEFINIREA MANAGERULUI În literature de specialitate exista numeroase definitii ale managementului, definitii ce difera de la o...

Leadership în Cadrul Sistemelor de Management

1. CE ESTE LEADERSHIP-UL? Leadership-ul înseamnă „a aduce viziunea oamenilor la un nivel superior, a creşte performanţa lor la un standard mai...

Ai nevoie de altceva?