Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 17778
Mărime: 1.59MB (arhivat)
Publicat de: Leontin Necula
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. IMPORTANŢA CUNOAŞTERII MEDIULUI EXTERN AL FIRMEI 4
  2. CAPITOLUL 2. COORDONATELE ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE S.C. MARIAN COMPANY IMPEX S.R.L. ÎN CADRUL PIEŢEI 9
  3. 2.1. Prezentarea generală a firmei 9
  4. 2.2. Descrierea principalelor funcţiuni a S.C. MARIAN COMPANY IMPEX S.R.L. 14
  5. CAPITOLUL 3. ANALIZA MEDIULUI EXTERN ŞI A INFLUENŢELOR LUI ASUPRA FIRMEI S.C. MARIAN COMPANY IMPEX S.R.L. 31
  6. 3.1. Analiza mediului extern al firmei 31
  7. 3.1.1. Factorii sociali şi influenţe exercitate asupra firmei 31
  8. 3.1.2. Factorii economici şi influenţele exercitate asupra firmei 32
  9. 3.1.3. Factorii tehnologici şi influenţele exercitate asupra firmei 33
  10. 3.2. Analiza mediului competiţional al firmei 35
  11. 3.3. Analiza pieţei specifice 37
  12. 3.3.1. Analiza furnizorilor firmei 38
  13. 3.3.2. Analiza clienţilor firmei 38
  14. 3.3.3. Analiza locului firmei pe piaţă 39
  15. CAPITOLUL 4. ANALIZA CORELATĂ A MEDIULUI INTERN ŞI EXTERN A S.C. MARIAN COMPANY IMPEX S.R.L. 42
  16. 4.1. Lista punctelor forte şi slabe rezultate din analiza capabilităţilor strategice 42
  17. 4.2. Oportunităţi şi pericole relevate de analiza mediului extern 43
  18. 4.3. Matricea SWOT 44
  19. CAPITOLUL 5. PROIECTAREA STRATEGIEI FIRMEI S.C. MARIAN COMPANY IMPEX S.R.L. 46
  20. 5.1. Selectarea tipului de strategie 46
  21. 5.2. Elaborarea misiunii firmei 47
  22. 5.3. Stabilirea obiectivelor strategice si selectarea opţiunilor strategice 47
  23. 5.4. Evaluarea resurselor si stabilirea termenelor 49
  24. 5.5. Schema de ansamblu a strategiei firmei 50
  25. CONCLUZII 51
  26. BIBLIOGRAFIE 56

Extras din licență

CAPITOLUL 1. IMPORTANŢA CUNOAŞTERII MEDIULUI EXTERN AL FIRMEI

Evoluţia întreprinderii moderne este marcată, în prezent de amplificarea interdependentelor cu mediul în care îşi desfăşoară activitatea; expresia acestei evoluţii o reprezintă accentuarea caracterului deschis al firmei concepute ca sistem, reflectată pe planul “intrărilor” – factori de producţie şi informaţii -, cat şi pe cel al “ieşirilor”- bunuri materiale, informaţii şi servicii – prin care se integrează în mediul extern naţional şi internaţional şi care cunoaşte o varietate şi intensitate cu mult sporite fata de perioada anterioara.

În primul rând, luarea în considerare a evoluţiilor mediului extern reprezintă o condiţie fundamentala a satisfacerii, cantitative şi calitative, a unei anumite categorii de trebuinţe de către întreprinderea respectiva. Integrarea armonioasa a acesteia im mezosisteme, macrosistem şi mondosistem implica o raportare permanenta la trebuinţele umane, aflate intr-o continua creştere şi diversificare, iar îndeplinirea corespunzătoare a funcţiilor sale economico-sociale nu este posibila fără cunoaşterea şi valorificarea, pe un plan superior, a factorilor de mediu .

Pe această bază se asigură, dealtfel, şi elaborarea de strategii şi politici de firma realiste cu un grad ridicat de fundamentare ştiinţifică. Desfăşurarea activităţilor firmei în condiţii de calitate şi profitabilitate ridicate nu este posibila ara conceperea şi realizarea unor strategii adecvate, în care evoluţia factorilor de mediu este “prinsa” corespunzător, după cum fundamentarea unor politici realiste este sensibil facilitata de existenta unor strategii adecvate. Acesta este încă un element care pledează, suficient de convingător, în favoarea cunoaşterii şi valorificării interdependentelor multiple dintre factorii de mediu şi firma.

Organizaţiile economice - sau întreprinderile, societăţile comerciale etc. - reprezintă verigile de bază ale unei economii naţionale, ca de altfel şi ale întregii economii mondiale. Funcţionarea lor, bună sau rea, este rezultatul acţiunilor, bune sau rele, asupra mediului intern şi asupra condiţiilor de natură economică, socială, tehnică, ecologică etc. care caracterizează mediul ambiant, respectiv al conducerii sau managementului acestora. Astfel, eficienţa unei întreprinderi va depinde de abilitatea conducătorilor săi de a folosi resursele interne disponibile - materiale, financiare, umane şi informaţionale - de a se conecta la tendinţele şi schimbările ce au loc şi de a exploata oportunităţile mediului extern.

Fiind un sistem deschis, organizaţia este influenţată direct sau indirect de toate componentele mediului său extern. Astfel, firma preia din mediul ambiant materii prime, materiale, combustibil, energie, utilaje, forţă de muncă, tehnologii, resurse financiare, metode şi tehnici de management ş.a., pe care le introduce în propriul sistem, din care rezultă bunuri şi servicii, valori, satisfacţie, experienţă etc. pe care le transferă aceluiaşi mediu. În acest fel, organizaţia este foarte strâns "conectată" la toate celelalte structuri sau faţete ale societăţii.

Complexitatea mediului extern al organizaţiei este dată de numărul mare şi de eterogenitatea componentelor sale. Dar chiar organizaţia însăşi contribuie la creşterea complexităţii mediului său extern, prin strategiile pe care le adoptă: de penetrare pe noi pieţe, de lărgire a gamei sortimentale, de atragere de noi segmente de clienţi etc.; complexitatea mediului este adeseori o consecinţă a creşterii economice, a dezvoltării.

Având în vedere aceste trăsături ale mediului extern, managerii trebuie să privească nu numai în interior, ci şi în exteriorul firmei. O focalizare exclusivă pe problemele interne poate duce la ignorarea condiţiilor de mediu care afectează activitatea întreprinderii, respectiv la pierderea abilităţii de a recunoaşte constrângerile sau oportunităţile acesteia - ale angajaţilor, ale produselor sale, ale pieţei pe care funcţionează etc. De aceea, se spune că un manager trebuie să-şi axeze munca mai ales pe conducerea relaţiilor dintre întreprinderea sa şi mediul extern al acesteia, ceea ce înseamnă de fapt o permanentă adaptare a activităţii firmei la condiţiile impuse de mediul ambiant în care-şi desfăşoară activitatea.

Analiza mediului extern vizează studiul acelor variabile majore prin care mediul imediat sau cel lărgit influenţează întreprinderea, furnizând diagnosticului informaţii asupra situaţiei strategice complementare în raport cu cele oferite de analiza internă. Fie că sunt realizate în cadrul contextului concurenţial, fie că privesc contextul general al macromediului, analizele realizate la acest nivel au scopul de a sesiza oportunităţile şi ameninţările care există, dar şi de a identifica factorii cheie de succes ai sectorului de activitate, veritabile variabile strategice externe pe care toate întreprinderile trebuie să le cunoască şi să le stăpânească pentru a supravieţui.

O oportunitate reprezintă o evoluţie a mediului extern apreciată ca având un efect pozitiv asupra întreprinderii. De exemplu, apariţia unor noi pieţe sau a unor noi tehnologii reprezintă cele mai clasice oportunităţi pentru o firmă. O oportunitate este cu atât mai notabilă cu cât probabilitatea de succes şi atracţia ei sunt mai ridicate şi cu cât este mai rapid sesizată decât concurenţii.

O ameninţare reprezintă o evoluţie a mediului extern cu efect previzibil negativ pentru întreprindere. O scădere continuă a puterii de cumpărare a populaţiei în condiţiile economice actuale reprezintă practic o ameninţare majoră pentru toate întreprinderile. O ameninţare este cu atât mai gravă cu cât are şanse mai mari de a se produce şi cu cât afectează mai profund competitivitatea întreprinderii în cazul în care ea devine realitate.

Succesul unei afaceri depinde nu numai de evaluarea forţelor proprii ci şi de cunoaşterea câmpului de operaţiuni, de aprecierea forţei adversarilor, de tacticile pe care le utilizează. De aceea – din punctul nostru de vedere – o abordare corectă a demersului strategic, presupune o studiere concomitentă a mediului intern şi extern organizaţiei.

Analiza mediului extern general oferă posibilitatea identificării tendinţelor generale de evoluţie – la nivel zonal, naţional sau internaţional – care, din punctul de vedere al organizaţiei se manifestă ca oportunităţi sau pericole.

Capacitatea firmei de a valorifica oportunităţile şi de a diminua pericolele se bazează pe cunoaşterea puterii globale interne a firmei şi pe elaborarea unei strategii ale cărei opţiuni au în vedere tendinţele mediului extern general.

Mediul extern specific este dat de ansamblul factorilor şi forţelor care compun ramura de activitate din care face parte organizaţia, piaţa specifică şi delimitează o arie competiţională şi un joc concurenţial cu trăsături particulare. Numit şi mediu concurenţial, mediu înconjurător competiţional sau mediu apropiat acest mediu exercită asupra firmei influenţe mult mai directe şi mai intense, suportând la rându-i acţiunile firmelor care-l compun.

Contextul strategic trebuie analizat şi prin prisma dimensiunilor organizaţiei. Mica afacere nu beneficiază de aceleaşi condiţii ca organizaţia de mari dimensiuni. Particularităţile contextului imprimă managementului strategic anumite cerinţe care trebuie satisfăcute printr-o strategie adecvată resurselor de care dispune organizaţia.

Preview document

Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 1
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 2
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 3
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 4
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 5
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 6
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 7
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 8
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 9
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 10
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 11
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 12
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 13
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 14
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 15
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 16
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 17
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 18
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 19
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 20
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 21
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 22
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 23
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 24
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 25
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 26
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 27
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 28
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 29
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 30
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 31
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 32
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 33
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 34
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 35
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 36
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 37
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 38
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 39
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 40
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 41
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 42
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 43
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 44
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 45
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 46
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 47
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 48
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 49
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 50
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 51
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 52
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 53
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 54
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 55
Studiul Mediului Extern și Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Studiul Mediului Extern si Fundamentarea Strategiei SC Marian Company Impex.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea deciziilor economice în managementul aprovizionării

Cap I: Managementul 1.1. Întreprinderea Managementul reprezintă ştiinţa de a conduce munca altora. Ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent ca...

Studiu privind eficiența investițiilor de capital pentru modernizarea și dezvoltarea capacității de producție la SC Catex SA Călărași

INTRODUCERE Prezenta ucrare ratează osibilitatea odernizării i ezvoltării apacităţii e roducţie C CATEX” A ălăraşi rintr-o nvestiţie inanţată in...

Diagnosticul corelației mediu intern - mediu extern și importanța acestuia în restructurarea activității SC Ira SA Câmpina

INTRODUCERE Dinamic şi imprevizibil, mediul înconjurǎtor al întreprinderii a cunoscut, cu precǎdere în ultimele douǎ decenii, mutaţii profunde,...

Strategii de creștere a vânzărilor în cadrul SC Orange România SA

INTRODUCERE Prezenta lucrare, intitulată Strategii de creştere a vâzărilor în cadrul S.C. ORANGE ROMÂNIA S.A., constituie tema licenţei pe care am...

Management Strategic la SC Texinrom SA

Capitolul 1 ELEMENTE TEORETICO-METODOLOGICE PRIVIND STRATEGIA FIRMEI 1.1. Conceptul de strategie Dicţionarul de neologisme defineşte strategia...

Managementul riscului în afaceri cu aplicații la firmă SC Classima SRL

INTRODUCERE Cunoaşterea foarte bine a situaţiei economico-financiare a întreprinderii, aflată sub impactul direct al unui mediu înconjurător...

Strategii de Firma. Studiu de Caz SC Confort SA

Introducere Strategiile reprezintă programul general de acţiune pe termen lung şi cuprinde desfăşurarea obiectivelor majore ale întreprinderii...

Posibilități de Raționalizare a Poziției Concurențiale

Introducere Dintotdeauna transportul a fost o necesitate umană de bază şi o sursă importantă de câştig pentru cei care s-au ocupat de organizarea...

Ai nevoie de altceva?