Tranzacții pe Piața de Curierat

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 16977
Mărime: 133.31KB (arhivat)
Publicat de: Maria M.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorel Paraschiv
Academia de Studii Economice Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Achiziţii şi fuziuni – aspecte generale 5
  3. 1.1. Formele achiziţiilor de firme 8
  4. 1.2. Motivaţii în tranzacţiile cu firme 11
  5. 1.2.1. Motivaţii comerciale şi industriale 12
  6. 1.2.2. Motivaţii de natură financiară 13
  7. 1.2.3. Motivaţii speciale 14
  8. 1.2.4. Motivul vânzării 14
  9. 1.3. Politica antitrust 15
  10. Capitolul II. Achiziţia Cargus de către DHL – implementarea cu succes a unei achiziţii 2.1. Scurt istoric al celor două companii: Cargus, DHL 18
  11. 2.2. DHL România 20
  12. 2.3. Obiectiv propus şi realizat: achiziţia Cargus de către DHL România 21
  13. 2.4. Valori corporative 24
  14. 2.5. Analiza mediului extern şi intern 24
  15. 2.5.1. Consideraţii generale privind contextul economic intern şi internaţional 25
  16. 2.6. Procesul de integrare 26
  17. 2.7. Clienţii DHL - Cargus 35
  18. 2.8. Principalii competitori. 36
  19. 2.9. Analiza SWOT 40
  20. Concluzii 43
  21. Bibliografie 45

Extras din licență

Introducere

„Atunci când timpul şi mijloacele pentru atingerea scopurilor sunt limitate şi susceptibile de utilizări alternative, comportamentul îmbracă în mod necesar forma alegerii.”

Lionel Robbins

O dată cu trecerea anilor, activitatea economică de realizare a investiţiilor în context internaţional a devenit o preocupare din ce în ce mai amplă şi mai discutată. Ea se fundamentează pe necesitatea construirii şi dezvoltării de întreprinderi, obiective social culturale şi administrative, instalaţii militare, prospecţiuni geologice (Bran, Costică, 2003: 348). Uneori, în special în cazul unor afaceri de mari dimensiuni, înfiinţarea unei noi firme este mult prea costisitoare. În astfel de situaţii, cumpărarea unei afaceri existente poate fi o opţiune mult mai bună, chiar dacă poate fi dificilă identificarea unei afaceri de vânzare în domeniul de interes al întreprinzătorului.

Tranzacţiile cu firme au devenit parte din viaţa de zi cu zi, reprezentând poate unul dintre cele mai energice şi în continuă mişcare domenii de activitate din cadrul finanţelor corporative. Aproape că nu există anunţuri în mass-media care să nu includă noutăţi despre noile achiziţii sau fuziuni şi despre valorile record implicate

Fuziunile şi achiziţiile reprezintă o mare parte a lumii financiare. În fiecare zi, bancherii de investiţii din toată lumea aranjează tranzacţii, care să aducă companii separate împreună, pentru a forma companii mari şi puternice. Cercetările asupra fuziunilor şi achiziţiilor sunt în continuă creştere, pe măsură ce aceste forme de dezvoltare şi reorganizare sunt tot mai frecvent adoptate de organizaţii. În ciuda succesului aşteptat, mai mult de jumătate din aceste combinaţii organizaţionale eşuează. Deşi argumentele economice şi strategice care stau la baza acestui tip de tranzacţii organizaţionale sunt larg acceptate, acestea s-au dovedit a fi inadecvate pentru o serie de consecinţe negative importante ale acestor evenimente organizaţionale, şi anume: rata ridicată a demisiilor voluntare, neprezentarea la locul de muncă, comportamentul contraproductiv, sabotajul, furtul şi stresul ocupaţional.

Obiectivul acestei lucrări este de a pune la dispoziţie o serie de concepte legate de achiziţii şi fuziuni, abordând aspecte referitoare la eşecul acestora sau factorii de succes, impactul pe care îl au asupra economiei, precum şi formele şi motivaţiile unei achiziţii de firme. Voi încerca să scot în evidenţă faptul că strategia achiziţiilor de firme este unul din cele mai discutate subiecte ale managementul strategic al ultimului deceniu, aceasta datorându-se faptului că amploarea pe care au luat-o este covârşitoare, iar efectele lor pot fi observate în fiecare ţară.

Lucrarea de faţă este structurată în două părţi: o parte teoretică şi o parte practică, aceasta din urmă reieşind ca o consecinţă logică a părţii teoretice.

Prima parte a lucrării aduce în discuţie subiecte conceptuale, precum definirea achiziţiilor şi fuziunilor, ce se urmăreşte printr-o achiziţie, formele acesteia dar şi motivaţiile care determină alte firme să declanşeze o achiziţie, toate acestea executându-se sub egida unui cadru legislativ.

Ca o legătură cu situaţiile discutate anterior, se va trece discret către partea a doua a lucrării în care va fi prezentată achiziţia companiei de curierat Cargus de către compania de curierat rapid, DHL România. Mi-am propus să nu fie doar o prezentare a unor strategii la nivel de management al uneia sau a două firme, ci am dorit a fi atât o trecere în revistă a unor companii, cât şi o informare asupra conceptului de achiziţie. Astfel că, în primă fază am redat un scurt istoric al celor două companii, trecând apoi către obiectivul propus şi realizat, şi anume, achiziţia Cargus de către DHL România. Tot aici, am adus în discuţie procesul de integrare şi impactul pe care această achiziţie l-a avut asupra departamentelor implicate, urmând să se treacă spre identificarea oportunităţilor şi a modalităţilor prin care integrarea celor două companii să fie un succes. De asemenea, am adus în discuţie principalii competitori ai celor două companii, urmând ca ulterior să închei cu o analiză succintă a unor caracteristici legate de puncte forte, puncte slabe, oportunităţi şi ameninţări.

De fapt, un element esenţial şi auxiliar care m-a animat în scrierea acestei lucrări a fost şi dorinţa de a mă informa practic la locul de muncă şi de a descoperi întregul proces al unei achiziţii, recunoscând că am fost ajutată în mod direct de faptul că am fost implicată în acest proces.

Capitolul I.

Achiziţii şi fuziuni – aspecte generale

Achiziţiile şi fuziunile au devenit, în ultima perioadă, un element esenţial al strategiei corporatiste. Fuziunile şi achiziţiile sunt o formă populară de creştere şi completare a decalajului de capacităţi, prin simplul motiv că ele pot fi asimilate foarte uşor de către părţile implicate. Întrecerea pentru creştere şi avantaje competitive este de fapt o cursă pentru a vedea care sunt firmele care pot adăuga capacităţi sau care pot accesa noi pieţe într-un stil rapid, nu doar dezvoltându-se intern – un proces uneori destul de încet pentru pieţe competitive – ci şi prin crearea unor relaţii externe. În actualul mediu de afaceri, posibilitatea de a realiza fuziuni şi achiziţii de succes a devenit o competenţă de bază şi o sursă de avantaj competitiv O abordare pragmatică şi disciplinată a procesului de achiziţie a unei companii creşte şansele de succes.

Integrarea post-fuziune/ post-achiziţie – reuniunea cu succes a companiilor după semnarea acordului, utilizându-se de tot ceea ce aduce fiecare companie în parte pentru a se înfăptui un maximum de valoare – reprezintă provocarea majoră.

Bibliografie

Bran, Paul, Costică, Ionela, 2003, Economia activităţii financiare şi monetare internaţionale, Ed. Economică, Bucureşti

Călugăr, Alexandra, 2006, Noi forme de internaţionalizare – Alianţe şi cooperări, Ed. Lumen, Iaşi

Dijmărescu, Ion, 2010, Restructurarea firmelor în condiţii de criză, Ed. C. H. Beck, Bucuerşti

Gavrilă Ilie, Gavrilă Tatiana, Popescu Anisia, 2006, Mediul concurenţial şi politica Uniunii Europene în domeniul concurenţei, Colecţia Prelegeri Nr. 14, Ed. Economică, Bucureşti

Hitt M., Ireland R., Harrison J., 2006, Mergers and Acquisitions: A Value Creating or Value Destroying Strategy?, Ed. Blackwell

Hurduzeu, Gheorghe, 2002, Achiziţiile de firme pe piaţa de capital, Ed. Economică, Bucureşti

Hurduzeu, Gheorghe, 2003, Achiziţii şi fuziuni de firme: cazuri celebre, Ed. Economică, Bucureşti

Moşteanu, Tatiana, 2000, Concurenţa. Abordări teoretice şi practice, Ed. Economică, Bucureşti

Porter Michael, 2008, On competition, Ed. Harvard Business Publishing

Porter Michael, 2001, Strategie concurenţială, Ed. Teora, Bucureşti

Sherman A, Hart M, 2006, Mergers and acquisitions from A to Z, Ed. Amacon

Sun-Tzu, Arta războiului, 2003, Ed. Antet, Bucureşti

Voinea, Liviu, 2007, Corporaţiile transnaţionale şi capitalismul global, Ed. Polirom, Iaşi

Preview document

Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 1
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 2
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 3
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 4
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 5
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 6
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 7
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 8
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 9
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 10
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 11
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 12
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 13
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 14
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 15
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 16
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 17
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 18
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 19
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 20
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 21
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 22
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 23
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 24
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 25
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 26
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 27
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 28
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 29
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 30
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 31
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 32
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 33
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 34
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 35
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 36
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 37
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 38
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 39
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 40
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 41
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 42
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 43
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 44
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 45
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 46
Tranzacții pe Piața de Curierat - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Tranzactii pe Piata de Curierat.doc

Alții au mai descărcat și

Fuziuni și Achiziții

Din punct de vedere tehnic, fuziunea consta în combinarea a doua sau mai multe companii cu scopul de a crea o entitate economica prin unificarea...

Prezentarea societății comerciale DHL

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana tara noastra,in special economia de piata se afla intr-o continua schimbare.Pentru a face fata noilor...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Acoperirea riscului de preț la bursele de comerț

C A P I T O L U L 1 IMPORTANTA BURSELOR DE MARFURI. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA ACESTORA 1.1 Scurt istoric Bursele de marfuri, desi constituie...

Comerțul Electronic în Tranzacțiile Internaționale

Introducere Începând cu 1960 până în prezent ce am fi putut crede despre o întreprindere care nu dispunea de telefon? Acelaşi lucru vom crede...

Piața Capitalurilor în România

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL 1.1. Conceptul de bursa Bursa este unul din stâlpii economici...

Magazine Online

INTRODUCERE: Odată cu dezvoltarea Internetului, comerţul on-line a luat amploare antrenând din ce în ce mai mulţi jucători pe piaţă. Mediul de...

Analiza Activitătii de Comerț Electronic în România

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Apariţia comerţului prin Internet a creat oportunităţi, dar şi perspective comerciale imense....

Achiziția Firmei Curiero SRL de Către Compania Națională Poșta Română SA

Scopul acestei lucrări este de a analiza achiziţia unui jucător de pe piaţa locală de curierat rapid de către Compania Naţională Poşta Română SA....

Analiza diagnostic a firmei TNT - sucursala Sibiu

Un element esential, în fundamentarea strategiei firmei, îl constituie efectuarea de analize-diagnostic, proces extrem de complex daca avem în...

Caracteristici Actuale și de Prespectivă ale Pieței Serviciului de Comert Electronic

Continut: Plecand de la definitia comertului electronic. Comert electronic (sens restrans); comertul electonic este totalitatea actelor de comert...

Ai nevoie de altceva?