Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 12252
Mărime: 109.08KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Nicolae
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul 1. Ambalajul – prima “ frontieră” a produsului 2
  3. 1.1. Aria de definire a ambalajelor 2
  4. 1.2. Funcțiile ambalajelor 4
  5. 1.3. Cerinţe referitoare la calitatea ambalajelor 6
  6. 1.4. Inovarea ambalajelor 8
  7. Capitolul 2. Persuasiune prin ambalaj 9
  8. 2.1. Designul și estetica ambalajelor 9
  9. 2.2. Culoarea – un atribut estetic principal în ambalarea mărfurilor 13
  10. 2.3. O dilemă a ambalării – vizualizarea conținutului 19
  11. Capitolul 3. Testarea ambalajelor 21
  12. 3.1. Descrierea contextului decizional 21
  13. 3.2. Contextul de cercetare 22
  14. 3.3. Obiectivele cercetării 22
  15. 3.4. Formularea ipotezelor 23
  16. 3.5. Metodologia 23
  17. 3.6. Desfășurarea cercetării 24
  18. 3.7. Rezultate 26
  19. Concluzii 40
  20. Bibliografie 42

Extras din licență

Introducere

Pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor, corespunzător gusturilor şi aşteptărilor lor şi, în acelaşi timp, pentru a pune la dispoziţia lor produse care să contribuie la educarea şi dezvoltarea gustului, se impune o strânsă colaborare între ştiinţa economică şi artă, între economişti şi artişti. Şi aceasta fiindcă practica a dovedit-o: un volum apreciabil din activităţile economice moderne depinde nu de eficacitatea tehnică a produsului sau de eficienţa cu care este produs, ci de calitatea artistică a designului.

În condițiile existenței unei oferte bogate și variate de produse de calitate tot mai bună, alegerea consumatorului se îndreaptă din ce în ce mai mult asupra produselor în ambalajele cele mai atrăgătoare și convingătoare. De aceea interesul acordat de producător pentru crearea unor ambalaje mai sofisticate a crescut foarte mult, devenind unul din cele mai dezbătute subiecte și un domeniu foarte avansat tehnic.

Cunoașterea tipurilor de ambalaje, a funcțiilor acestora și a modului în care acestea influențează cel mai mult decizia consumatorilor prin estetică și design, este deci necesară.

Acesta este și scopul acestei lucrări de licență, de a demonstra pe cât se poate că ambalajul este într-adevăr un „vânzător mut”.

În ultimul timp, în producţie şi pe piaţă se înregistrează o explozie de produse noi realizate într-o bună măsură prin aportul esteticii, ceea ce influenţează asupra unor elemente determinante ale activităţii întreprinderii. Astăzi ambalajul este considerat a fi nu numai o entitate fizică, dar şi psihologică în acelaşi timp. De aceea succesul unui produs va depinde foarte mult de imaginea pe care o are asupra consumatorilor şi de cum jonglează această imagine în percepţia consumatorilor, rolul cel mai important avându-l ambalajul, fiind acea componentă care ajută cel mai bine la diferenţierea produselor între ele.

În prima parte a lucrării de față, sunt prezentate noțiuni generale despre ambalaj precum definirea acestuia, funcții, clasificări și cerințe referitoare la acesta.

A doua parte a lucrării abordează în termeni particulari ambalajul, punându-se accentul pe tehnicile de persuasiune ale acestuia, detaliile căzând pe estetică și design.

În cele din urmă, partea de cercetare a urmărit realizarea unor obiective precum identificarea percepțiilor consumatorilor asupra ambalajului, înțelegerea consecințelor pe care le implică tipul de ambalaj folosit, gradul de interes manifestat de consumatori față de ambalaj și clarificarea conceptului de “ambalaj – vânzător mut”.

Ca ultim aspect important, trebuie menționat că pentru realizarea lucrării de licență s-a utilizat literatura de specialitate pentru tratarea teoretică a temei și s-a efectuat o cercetare de piață care a permis o analiză aprofundată asupra aspectelor dezbătute în capitolele de teorie.

Capitolul 1. Ambalajul – prima “ frontieră” a produsului

1.1. Aria de definire a ambalajelor

Definirea amabalajelor

Dezvoltarea spectaculoasă a ambalajului este strâns legată de evoluţia modului de viaţă şi de consum. Bazată pe tehnologii de vârf, ambalarea este însoţită de costuri importante asociate fazei de post-consum, impact asupra mediului înconjurător şi asupra consumatorului. Fără ambalaje, materialele ar fi în dezordine şi ineficiente.

Ambalajul are o arie de definire foarte diversificată și este un subiect dezbătut de foarte mulți autori, dar s-a ales să se menționeze cele mai importante noțiuni cum ar fi cele prezentate în continuare.

Din punct de vedere etimologic, ambalajul conţine prefixul „en” şi cuvântul „balla”, al cărui sens este „de a strânge în balot”. Din punct de vedere comercial, ambalajul este „un container care permite asigurarea în cele mai bune condiţii a manevrării, conservării, depozitării şi transportului produselor”.

Institutul Francez al Ambalajului şi Ambalării propune următoarea definiţie în „Petit glossaire de lemballage” : „Ambalajul este obiectul destinat să învelească sau să conţină temporar un produs sau un ansamblu de produse pe parcursul manevrării, transportului, depozitării sau prezentării, în vederea protejării acestora sau facilităţii acestor operaţii.”

Noţiunea engleză de „packaging” este mult mai largă, ea regrupează următoarele funcţii: protecţie, conservare, uşurinţă în utilizare, comunicare (prin grafică, etichetare), şi facilitarea vânzării. Ea dă mai multă importanţă rolului comercial al ambalajului. De asemenea, după Briston I.H. „amabalajul trebuie să protejeze ceea ce vinde şi să vândă ceea ce protejează.”

Conform STAS 5845/1-1956, ambalajul reprezintă un „mijloc destinat să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protecţia temporară din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic în scopul menţinerii calităţii şi integrităţii acestora în stare de livrare, în decursul manipulării, transportului, depozitării şi desfacerii – până la consumator sau până la expirarea termenului de garanţie”.

Ordonanţa Guvernului României nr. 39/29 august 1995, defineşte ambalajul ca „un material specific, ca excepţie şi natură, destinat ambalării produselor alimentare în vederea asigurării protecţiei şi utilizat pentru transportul, manipularea depozitarea sau desfacerea acestora”.

Preview document

Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 1
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 2
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 3
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 4
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 5
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 6
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 7
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 8
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 9
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 10
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 11
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 12
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 13
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 14
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 15
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 16
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 17
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 18
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 19
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 20
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 21
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 22
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 23
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 24
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 25
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 26
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 27
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 28
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 29
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 30
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 31
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 32
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 33
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 34
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 35
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 36
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 37
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 38
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 39
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 40
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 41
Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Ambalajul - Prima Frontiera a Produsului.doc

Alții au mai descărcat și

Marketingul pâinii și a principalelor produse de panificație din cadrul firmei SC Comcereal SA - Fabrica de pâine, Vaslui

DATE MONOGRAFICE PRIVIND S.C. COMCEREAL S.A. FABRICA DE PÂINE VASLUI 1.1. Aspecte generale Societatea este denumită S.C. COMCEREAL S.A. şi...

Politică de produs și strategiile de produs la SC Safir SRL

Scurt istoric SC SAFIR SRL s-a infiinţat în anul 1991, obiectul principal de activitate fiind morăritul şi panificaţia.Au urmat mai multe etape de...

Strategiile de Preț în Marketingul Internațional

Introducere Politica de marketing se realizează printr-o strategie globală ce conţine diferite strategii specifice mixului: : formularea...

Tendințe moderne privind ambalarea mărfurilor alimentare studiu de caz la SC Pangram SA

CAPITOLUL 1 FUNCŢIILE, ROLUL ŞI NECESITATEA AMBALAJELOR 1.1. FUNCŢIILE ŞI ROLUL AMBALAJELOR Directiva Parlamentului European şi a Consiliului...

Cercetarea Imaginii Băuturilor Răcoritoare în Rândul Consumatorilor

NTRODUCERE Dintre cele patru elemente primordiale, apa a fost probabil cea mai preţuită de către umanitate de-a lungul veacurilor. Apa a fost...

Rolul Ambalajelor Ecologice

Introducere Protejarea mediului este una dintre probleme moderne care preocupă întreaga planetă. Tot mai mulți oameni de știință sunt în căutarea...

Ambalaje și Design în Industria Vinului

Vinul (din latină : vinum „viță”) este o băutură obținută cu o tărie alcoolică de minimum 8,5 vol. % prin fermentația alcoolică exclusivă a...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă comercializării produselor chimice la Basf SRL

Generalitati BASF este lider mondial in domeniul chimiei : "The Chemical Company". Avand peste 105.000 de angajati, sase platforme tehnologice de...

Ai nevoie de altceva?