Analiza Pieței Românești a Publicității

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 15753
Mărime: 546.06KB (arhivat)
Publicat de: Decebal Nicolae
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Dr. Laurentiu-Dan Anghel
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I: ELEMENTE INTRODUCTIVE 3
  3. 1.1. Definirea publicităţii 3
  4. 1.2. Rolurile publicităţii în activitatea de marketing 4
  5. 1.2.1. Rolul de marketing 5
  6. 1.2.2. Rolul de comunicare 5
  7. 1.2.3. Rolul economic 5
  8. 1.2.4. Rolul social 6
  9. 1.3. Medii de publicitate prezente în România 7
  10. 1.3.1. Publicitatea prin intermediul presei scrise 7
  11. 1.3.2. Publicitatea prin intermediul radio-ului 10
  12. 1.3.3. Publicitatea prin intermediul televiziunii 11
  13. 1.3.4. Publicitatea prin intermediul Internetului 12
  14. CAPITOLUL II: PIAŢA PUBLICITĂŢII ÎN ROMÂNIA 15
  15. 2.1. Evoluţia publicităţii în România 15
  16. 2.2. Piaţa mediilor de publicitate din România 15
  17. 2.2.1. Analiza pieţei presei scrise 19
  18. 2.2.2. Analiza pieţei radio 21
  19. 2.2.3. Analiza pieţei televiziunii 22
  20. 2.2.4. Analiza pieţei Internetului 23
  21. CAPITOLUL III: PERCEPŢIA STUDENŢILOR DIN ASE BUCUREŞTI, FAŢĂ DE PRINCIPALELE MEDII DE PUBLICITATE – PRESA SCRISĂ, RADIO, TELEVIZIUNE ŞI INTERNET 26
  22. CONCLUZII GENERALE 39
  23. ANEXA 1: Metodologia Cercetării 41
  24. ANEXA 2: Chestionar 50
  25. BIBLIOGRAFIE 58

Extras din licență

INTRODUCERE

România a intrat de mai mult de un an de zile în criză economică şi financiară. Aceasta a afectat foarte multe domenii printre care şi publicitatea. Prin prezenta lucrare vreau să evidenţiez starea actuală a pieţei publicităţii româneşti.

În primul capitol am început cu diferenţa dintre conceptele de „advertising” şi „publicity” şi definirea publicităţii. Am evidenţiat cele patru roluri deosebit de importante şi funcţiile publicităţii în activitatea de marketing. Apoi am prezentat principalele medii de publicitate prezente şi în România: presa scrisă, radio-ul, televiziunea şi Internetul, evidenţiind principalele avantaje şi dezavantaje ale fiecărui mediu.

Al doilea capitol este dedicat în totalitate pieţei publicităţii din România. Am început prin a prezenta evoluţia publicităţii din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. De asemenea am tratat piaţa mediilor de publicitate, făcând o comparaţie între cele patru medii avute în vedere şi tratându-le şi separat pe fiecare în parte evidenţiind principalii jucători pe piaţa publicităţii din România.

În al treilea capitol am realizat o scurtă cercetare prin care am vrut să evidenţiez percepţia studenţilor din Academia de Studii Economice din Bucureşti asupra publicităţii principalelor medii de publicitate – presa scrisă, radio, televiziune şi Internet. Studiul a avut loc în rândul studenţilor din Academia de Studii Economice cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 385 de persoane cu o eroare medie de ±5%. Pentru culegerea datelor am apelat la metoda interviului face-to-face pe bază de chestionar.

CAPITOLUL I: ELEMENTE INTRODUCTIVE

1.1. Definirea publicităţii

Publicitatea este elementul utilizat, de obicei, pentru prezentarea convingătoare a unui produs sau serviciu către un consumator potenţial în vederea vânzării.

În limba engleză, există două accepţiuni pentru termenul „publicitate”. Primul termen „publicity” – tradus greşit în limba romană tot prin publicitate – poate fi definit mai precis ca procesul prin care o organizaţie sau un individ încearcă să se facă cunoscut opiniei publice, să ocupe un loc vizibil în spaţiul public. „Publicity” desemnează informaţiile difuzate de către media fără ca acestea să fi fost plătite şi care au rezultat cel mai adesea în urma unor evenimente. „Publicity” mai este cunoscută şi ca „publicitate gratuită”, concretizată în orice tip de expunere în media a produselor sau serviciilor unei companii .

Al doilea termen „advertising”, este definit de AMA , drept „orice formă nepersonală, plătită, de prezentare şi promovare a ideilor, bunurilor şi serviciilor, de către un sponsor identificat”.

„Advertising” presupune plasarea publicităţii în mass-media contra unor costuri, în schimb, „publicity” constă în oferirea de informaţii către media de informare în speranţa că acestea vor fi apreciate ca având valoare de ştiri şi de aceea vor fi publicate fără a mai fi nevoie să fie plătite. Diferenţa dintre „advertising” şi „publicity” este şi mai clară în ceea ce priveşte costurile şi gradul de control asupra procesului de comunicare. În cazul „advertising”-ului, agenţiile de publicitate plătesc pentru spaţiu sau timp media, iar canalele mediatice au obligaţia de a nu modifica deloc mesajele şi imaginile acestora. În cazul „publicity”, atât costurile cât şi controlul asupra mesajelor sunt scăzute, canalele mediatice putând modifica mesajele fără a fi acuzaţi de acest lucru.

O definiţie modernă a publicităţii reprezintă o formă de comunicare persuasivă plătită, care utilizează mass-media nepersonală sau alte forme de comunicare interactivă pentru a ajunge la un public larg, pentru a conecta un sponsor identificat cu un public ţintă .

O definiţie standard a publicităţii include cinci componente de bază :

1) Publicitatea este o formă de comunicare plătită, deşi unele forme de publicitate, cum ar fi anunţurile la serviciile publice, utilizează spaţiu şi timp gratuit.

2) Nu numai că mesajul este plătit, dar sponsorul acestuia este cunoscut.

3) Majoritatea formelor de publicitate încearcă să convingă sau să influenţeze consumatorul să facă ceva, deşi în unele cazuri scopul mesajului este pur şi simplu pentru a informa consumatorii şi de a le face cunoscută existenţa produsului sau a companiei. Cu alte cuvinte, este o comunicare strategică bazată pe obiective, iar aceste obiective pot fi măsurate pentru a determina dacă publicitatea a fost eficientă sau nu.

4) Publicitatea este destinată unui public larg de consumatori potenţiali.

5) Mesajul este transmis prin diferite canale mass-media, care sunt foarte nepersonale. Ceea ce înseamnă că publicitatea nu este adresată unei singure persoane, deşi această situaţie se schimbă odată cu apariţia Internetului şi a unor media mai interactive.

1.2. Rolurile publicităţii în activitatea de marketing

Mixul de marketing reprezintă setul de instrumente de marketing pe care le utilizează întreprinderea pentru a-şi atinge obiectivele de marketing pe piaţa ţintă. Datorită sintetizării realizate de Eugen J. McCarthy, s-a ajuns la o accepţiune în ceea ce priveşte structurarea mixului de marketing, prin gruparea tuturor instrumentelor aflate la dispoziţia întreprinderii în jurul a patru „piloni” ai activităţii de marketing – sau cei 4P (figura 1.1.) – respectiv: produsul (product), preţul (price), distribuţia (place), promovarea (promotion) .

Promovarea este doar una dintre variabilele mixului de marketing, dar una dintre cele mai importante, fiind greu de separat contribuţia ei de cea a celorlalte elemente. Publicitatea joacă patru roluri deosebit de importante în activitatea de afaceri şi în societate: de marketing, de comunicare, economic şi social.

1.2.1. Rolul de marketing

Procesul unei afaceri care utilizează pentru a satisface nevoile şi dorinţele consumatorilor prin oferirea de bunuri şi servicii se numeşte marketing. Departamentul de marketing sau managerul este responsabil pentru vânzarea produselor companiei, care pot fi bunuri (alimentare, electronice etc.), servicii (asigurări, imobiliare etc.) sau idei (susţinerea unei organizaţii, încrederea într-un candidat). Produsele sunt, la rândul lor, identificate în ceea ce le priveşte în categorii de produse. Grupul de consumatori care sunt consideraţi a fi consumatori potenţiali pentru anumite produse sau servicii constituie piaţa ţintă.

Instrumentele disponibile în marketing includ pe lângă comunicarea de marketing sau promovarea, produsul, preţul, precum şi mijloacele folosite pentru a distribui sau livra produsul într-un loc de unde consumatorul să poată cumpăra. Specialiştii de marketing sunt implicaţi în crearea unui brand, care se identifică printr-un semn distinctiv al unui produs pe care-l diferenţiază de concurenţii săi.

Preview document

Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 1
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 2
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 3
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 4
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 5
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 6
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 7
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 8
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 9
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 10
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 11
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 12
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 13
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 14
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 15
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 16
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 17
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 18
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 19
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 20
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 21
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 22
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 23
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 24
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 25
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 26
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 27
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 28
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 29
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 30
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 31
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 32
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 33
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 34
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 35
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 36
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 37
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 38
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 39
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 40
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 41
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 42
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 43
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 44
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 45
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 46
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 47
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 48
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 49
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 50
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 51
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 52
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 53
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 54
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 55
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 56
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 57
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 58
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 59
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 60
Analiza Pieței Românești a Publicității - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Romanesti a Publicitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Abordarea în optica de marketing a activității agenției de publicitate Graffiti - BBDO

INTRODUCERE MOTTO: “Am învăţat că este mult mai uşor şă scrii un discurs despre cum să faci publicitate bună, decât să scrii o reclamă bună”....

Cererea și oferta pe piața agricolă și agroalimentară

Introducere Scopul final al tuturor activităţilor de producere şi comercializare ale întreprinderilor agroindustriale trebuie să fie satisfacerea...

Analiza Mixului de Marketing la SC Erdemir România SRL

Introducere Domeniu relativ nou, marketingul s-a impus ca obiect de studiu, fiind cel care poate adăuga valoare produselor sau serviciilor în...

Distribuția și logistica produselor

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI 1.1. Scurt istoric Numele societatii: S.C Dorna Lactosan S.A. Nr. inmatriculare la Oficiul Registrului...

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE Publicitatea ca şi componentă a mixului promoţional de marketing face obiectul acestei lucrări.”” Publicitatea este un câmp de...

Publicitatea, promovarea vânzărilor și relațiile publice - metode de promovare pe piață a ofertei de produse și servicii

Argument Am ales această temă deoarece eu cred că publicitatea și promovarea vânzărilor joacă un rol important în succesul unei firme....

Comportamentul consumatorilor - teorie

Capitolul 1 - Introducere în studiul comportamentului consumatorilor Termenul de comportamentul consumatorului se referă la comportamentul pe care...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Marketing ale Companiilor Multinaționale pe Piața de Tutun din România

CAP.1. ANALIZA STRUCTURALĂ A INDUSTRIEI TUTUNULUI DIN ROMÂNIA „We believe strongly that tabacco never be marketed to youth. It should only be...

Bursa de Valori București - prezent și perspective

CAPITOLUL I. PIAŢA DE CAPITAL. DELIMITĂRI CONCEPTUALE 1.1. Piaţa de capital. Definire şi scurtă caracterizare Piaţa de capital reprezintă...

Analiza Pieței Românești a Publicității On-line

Introducere În contextul dinamicii proceselor tehnologice și a unei realități care face tot mai evidentă ideea conform căreia totul este o marfă...

Analiza pieței virtuale a transporturilor în România

Introducere Aceast lucrare are la baz analiza pietei virtuale si a modului in care firmele romanesti d etransport se prezint pe aceast piat....

Proiect Economic

REZUMAT În mediul de afaceri firmele au 2 tipuri de poziţie: de a fi interesat să privească pe un spaţiu îngust, de regulă doar acţiunile firmei,...

Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct

Capitolul 1 MARKETINGUL DIRECT 1.1. Definire generală şi rolul acestuia La nivel mondial, marketingul direct a cunoscut o dezvoltare...

Analiza pieței de autovehicule - studiu de caz pe Logan

INTRODUCERE Lucrarea de faţă cu titlul „Analiza pieţei de autovehicule. Studiu de caz pe LOGAN” este structurata in doua părţi. Prima parte...

Impactul Publicității Asupra Promovării Comerțului Exterior Românesc

INTRODUCERE Cercetarea ştiinţifică în domeniul publicităţii comerciale reprezintă o provocare ce necesită o amplă analiză sistematică a...

Ai nevoie de altceva?