Cuprins
Introducere . 4
Capitolul 1: Noțiuni introductive legate de calitatea serviciilor 7
1.1. Contextul actual în care se încadrează noțiunea de calitate ... ... 7
1.2. Contiuna evoluție a conceptului de calitate . 8
1.3. Definiri și lămuriri conceptuale legate de calitate . ... 11
1.4.Aspecte conceptuale din sfera calității serviciilor 15
1.4.1. Lămuriri conceptuale și sfera de cuprindere a serviciilor 15
1.4.2. Diferențieri între bunuri și servicii .. 17
1.4.3. Aspecte teoretice referitoare la calitatea serviciilor ... 19
1.4.4. Dimensiunile calității serviciilor . 21
1.4.5. Evaluarea calității serviciilor 23
1.4.6. Îmbunătățirea calității serviciilor 25
Capitolul 2: Managementul calității - de la teorie la practică .. 28
2.1. Conceptul de calitate totală ... 28
2.2. Concepte legate de managementul calității totale ... . 29
2.2.1. Definirea managementului calității totale 29
2.2.2. Principiile managementului calității totale (TQM) 30
2.2.3. Metode utilizate pentru stabilirea obiectivelor calității 33
2.2.4. Criticile aduse TQM ... 36
2.3. Modalități de realizare a unui sistem al calității 38
2.3.1. Etapele creării unui sistem de management calității 39
2.3.2. Scopul sistemului de management al calității ... 41
2.3.3. Rolul managementului la vârf în cadrul sistemului de management al
calității .
43
2.4. Esența standardelor internaționale ale calității din familia ISO 9000:2000 . 44
2.4.1. Avantajele standardelor internationale ISO 9000: 2000 44
2.4.2. Aplicarea creatoare a standardelor ISO 9000 din 2000 . 46
2.4.3. Standardele ISO 9000 - larg utilizate și gresit înțelese .. 46
2.4.4. Revizuirea standardelor - o opțiune pentru noua înțelegere a ISO 9000 47
2.4.5. Competitivitatea afacerii - ținta finală a standardelor ISO 9000 ... 47
2.5. Relațiile dintre sistemul de management al calității(TQM) și modelele de
excelență ..
47
Capitolul 3: Studiu de caz: Prestarea serviciilor în cadrul Hotelului Crowne Plaza, al Grupului ‚ANA’ ..
50
3.1. Situația actuală a calității serviciilor hoteliere în România .. 50
3.2. Prezetarea activității firmei ‚ANA Hotels’ .. 53
3.2.1. Considerații privind evoluția firmei ... 54
3.2.2. Analiza grupului “Ana Hotels” .. 55
3.3. Situația actuală a unității de cazare Crowne Plaza, București .. 56
3.3.1. Localizarea și structura unității de cazare Crowne Plaza 56
3.3.2. Analiza economico-finainciară a Hotelului Crowne Plaza 57
3.3.3. Elemente de management în cadrul Hotelului Crowne Platza 63
3.3.4. Organizarea resurselor umane în cadrul Hotelului Crowne Plaza . 65
Capitolul 4: Asigurarea calitățiii serviciilor în cadrul Hotelului Crowne Plaza 68
4.1. Standarde naționale pentru integrarea serviciilor oferite de Hotelul Crowne Plaza în categoria 5***** ..
68
4.1.1. Criterii minime pentru integrarea Hotelului Crowne Plaza în categoria
5*
68
4.1.2. Serviciile și dotările obligatorii Hotelului Crowne Plaza 5* . 70
4.2. Prezentarea serviciilor oferite de Hotelul Crowne Plaza 74
4.2.1. Distanțe față de hotel .. 74
4.2.2. Servicii de cazare 74
4.2.3. Servicii de restaurație și alimentație .. 77
4.2.4. Servicii de bussines și meeting-point .. 78
4.3. Îmbunătățirea calității serviciilor în cadrul hotelului Crowne Plaza 82
4.3.1. Proiecte de promovare 83
4.3.2. Lansarea de noi servicii ... 84
4.3.3. Îmbunătățirea serviciilor de meeting 84
4.3.4. Programe de fidelizare . 85
4.3.5. Politica de preț în procesul de maximizare a calității serviciilor 88
Concluzii 90
Bibliografie 95
Anexe 96
Extras din document
În prezent, se face referire în mod frecvent la termeni cum ar fi calitate, calitate totală, managementul calității etc.
Calitatea s-a constituit ca o strategie competitivă, aplicată în mod original proceselor industriale și, mai recent, serviciilor.
Serviciile legate de rețeaua hotelieră au întâmpinat unele probleme în ceea ce privește implementarea strategiilor în domeniul calității, până când s-a ajuns la regândirea rolului calității și, bineînțeles, a mecanismelor de management. Astfel, se observă din ce în ce mai mult încercarea adaptării și introducerii mijloacelor și instrumentelor managementului calității în sectorul serviciilor, mai ales cele din domeniul hotelier, prin simpla copiere sau prin ajustări oportune, pe baza caracteristicilor și particularităților identificate pentru acest sector.
Această nouă atitudine presupune un avans și prin aceasta se recunoaște necesitatea comunicării cu clientul pe de o parte, si pe de altă parte cu celelalte companii din domeniu, pentru adaptarea la condițiile economice, sociale și culturale în continuă schimbare.
În plus, numărul scăzut de posibilități obligă la eficiență, adică la reușita obiectivelor cu cel mai mic cost posibil, optimizând folosirea mijloacelor disponibile.
Pe de altă parte, este necesar să arătăm că orice organizație se inserează într-un mediu concret, în funcție de care va trebui să-și definească misiunea și obiectivele.
O organizare poate fi interpretată ca fiind un sistem ce obține mijloace pentru a transforma și a genera unele ieșiri sau producții pentru mediul extern. De
aceea, este necesar să se stabilească un proces de ajustare față de acest mediu, de adaptare în general, în măsura în care acesta este schimbător sau nesigur.
În sfârșit, este o schimbare culturală la care se face aluzie cu cea mai mare exigență pentru client, în ceea ce privește serviciile oferite de baza hotelieră. Este vorba de inițierea serviciilor și acțiunilor de calitate ajustate la necesități și așteptări.
Aceste schimbări necesare în domeniul serviciilor hoteliere au nevoie de un răspuns fundamentat pe actualele modele ale Calității, înțelese ca o filosofie a managementului integrator, atâta timp cât în aplicarea lor se ține cont de trăsăturile diferențiatoare ale fiecărei organizații.
Dar acest lucru trebuie să se facă doar prin introducerea de noi metode și modele de management în orice organizație, de producție industrială sau servicii, plasată într-un loc sau altul, condiționată de anumiți factori.
1.2. Contiuna evoluție a conceptului de calitate
Pentru a percepe noțiunea de calitate, este necesar să se realizeze o parcurgere istorică, explicând evoluția acestui concept până în prezent.
Originea fenomenului de calitate datează de la începutul anilor '30, putându-se stabili un prim reper: publicația Economic Control of Quality of Manufactured Products, W. A. Shewhart, de la Bell Telephone.
După al doilea Război Mondial, când conceptul de calitate începe să se dezvolte, J.U.S.E. (Uniunea Japoneză a Oamenilor de Știință și Ingineri) formează un Comitet de investigații al calității care inițiază organizarea primelor acțiuni de formare și instruire în domeniul calității.
Totuși, inițierea unei noi orientări coincide cu sosirea în Japonia a doi consultanți: W. E. Deming (în 1949) și J. M. Juran (în 1954), primul specializat în metode statistice aplicate asupra calității, al doilea specializat în implementarea sistemelor de calitate.
De asemenea, putem trasa evoluția calității de la apariție până în prezent.
De aceea, ne situăm în epoca în care producția era artizanală. Atunci clientul comanda un produs direct producătorului, îi explica de ce avea nevoie și care-i erau așteptările, comunicarea fiind directă. Meșterul desena și elabora produsul în acord cu cerințele, iar calitatea era ridicată, datorită metodei de fabricație folosită.
Mai apoi producția industrială a substituit-o pe cea a meșterilor, iar costurile se reduc drastic, și aceasta din două cauze importante:
- standardizarea pieselor (Samuel Colt 1814-1862) consta în desenarea unui produs standard, în care se asamblau piese de asemenea standardizate. Astfel, o piesă putea fi montată oricărui produs, pentru ca toate aveau aceleași caracteristici și dimensiuni. O posibilă consecință a acestei standardizări era aceea că, pentru piesele care nu se potriveau perfect, operatorul realiza pe loc transformările manuale necesare.
- fluxul de producție (Henty Ford 1863-1947) care a revoluționat conceptul de fabricație. De exemplu, pentru fabricarea șasiului (Model T), erau nevoie de 728 minute, iar după introducerea producției de flux au fost necesare doar 93 minute. Evident, aceasta a redus costurile de producție, deci și prețurile (automobilul citat a ajuns de la 950 $ în 1908, la 290 $ în 1927). Totuși, o dată cu introducerea producției în flux apare prima problemă a calității. Să ne imaginăm că, în timpul asamblării componentelor unui produs, unele dintre ele nu se potrivesc. Neputând fi posibilă realizarea pe loc a corecțiilor manuale necesare pentru a monta piesele, linia de producție în flux este oprită. În consecință, elementele defectuoase vor trebui respinse și recondiționate, costurile fiind foarte ridicate.
Astfel, apare prima definiție a calității, și anume conformarea cu standardele .
Unei calități superioare îi corespunde un număr mai mic de produse recondiționate sau respinse. Aceasta poate determina un preț de vânzare mai mic și
o creștere a competitivității pe piață. Pentru a realiza produsele în conformitate cu standardele, au fost introduse procedeele de control și calitate, fundamentate pe metode statistice (funcția calității), în această accepțiune clasică, se limitează la unele experiențe ce au ca obiectiv verificarea concordanței între diferitele componente și standardele dinainte stabilite.
Rezultatele observațiilor vor permite separarea produsului acceptabil de cel neacceptabil prin inspectarea produsului deja terminat sau aflat în fazele intermediare de producție.
Astfel, după cum se poate deduce, lipsa calității (adică devierea de la valorile specificate, de la standarde) produselor dă naștere unor costuri foarte mari (recondiționarea sau aruncarea produselor). De aceea, evitarea acestora se transformă în obiectiv prioritar. În aceste condiții, trebuie respectați următorii pași (figura 1.1.):
1. un organism tehnic fixează standardele calității;
2. alt organism, executiv, realizează fabricația;
3. un al treilea organ, informativ, duce la capăt inspecția măsurând caracteristicile reale ale producției și comparând rezultatul cu ceea ce ar trebui să rezulte, conform standardelor și punând în evidență, în cazurile necesare, deviațiile create;
4. în final, produsele fără deviații ies din proces gata de a fi comercializate sau pentru intrarea într-un alt proces, iar cele care manifestă deviații intolerabile sunt recondiționate sau eliminate. Pe de altă parte, informația obtinută este utilizată pentru acționarea asupra procesului, ajustându-l și corectând erorile. Astfel, în mod tradițional, se consideră ca fiind primordial controlul calității, ca o activitate de inspecție a subsistemului productiv și de recepție a materiilor prime și semifabricatelor.
Bibliografie
1 Băleanu, C. Managementul îmbunătățirii continue, Editura Expert,București, 1996
2 Cosmescu I., Ilie, L. - Economia serviciilor, Editura Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, 1999
3 Ioniță I., Managementul calității, Editura ASE, București, 2002
4 Ioncică Maria
Economia serviciilor, Editura Ase, 2004
5 Moldoveanu G., Managementul calității în sectorul public, Editura ASE, Bucuresti, 2004
6 Nistoreanu, P. - Managementul în turism - servicii, Editura Eficient, București, 2004
7 Olaru, M. (coord.), Managementul calității.Tehnici si instrumente, Editura ASE, Bucuresti, 1999,
8 Olteanu V., Marketingul serviciilor, București, Editura Economică, 2002
9 Plumb I.,
Managementul serviciilor publice, București, Editura Economică, 2002
10 Popa, F., Stanciu, I., Markentingul în procesul dezvoltării economice și sociale, A.S.E., București, 2001
11 Popescu, S. (coord.) Bazele managementului caliățtii, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 1999
12 Schileru I., Managementul calității și protecția consumatorilor, ASE, București, 1997
13 Stanciu I., Calitologia, Ed. Renaissance, București, 2005
14 Stanciu, I., Managementul calității totale, Editura Cartea Universitară, București, 2004
15 Date furnizate de Departamentul Bussines Meeting, Crowne Plaza
16 Date furnizate de Departamentul economic Crowne Plaza
17 *** Ziarul Financiar- 28 iul 2005
18 *** Capital , 15 martiei 2004
19 *** Capital , 15 feb 2004
20 *** Bucharest Financial Times - iul 2004
21 *** Ordinul Ministrului Turismului nr. 510/ 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice
22 *** Banii Noștrii, dec 2006
23 *** - SR EN ISO 9001: 2001 - Sisteme de management al calității. Cerințe
24 *** - SR EN ISO 9004 2001 - Sisteme de management al calității. Ghid pentru îmbunătățirea performanțelor
25 *** - SR ISO 10013:1997 Ghid pentru elaborarea manualelor calității
26 *** Standardul SR ISO 8402:1995. Managementul calitatii si asigurarea calității.Vocabular
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurarea calitatii serviciilor in cadrul hotelului Crowne Plaza.doc