Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 19589
Mărime: 98.96KB (arhivat)
Publicat de: Viorel U.
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Cuprins 2
  2. Introducere 4
  3. CAP. I PIAŢA ŞI DIMENSIUNILE SALE 5
  4. 1.1. Conceptul de piaţă 5
  5. 1.2. Caracteristicile pieţei 7
  6. 1.3. Dimensiunile pieţei firmei 11
  7. 1.3.1. Capacitatea pieţei 11
  8. 1.3.2. Dinamica pieţei firmei 14
  9. 1.3.3. Aria pieţei firmei 16
  10. 1.3.4. Structura pieţei firmei 16
  11. CAP. II METODE DE CULEGERE ŞI ANALIZĂ A INFORMAŢIILOR
  12. ÎN CERCETĂRILE DE MARKETING 21
  13. 2.1. Rolul informaţiilor în cercetările de marketing 21
  14. 2.2. Informaţii utilizate în studierea pieţei 22
  15. 2.2.1.Informaţii privind „caracteristicile externe” ale publicului 22
  16. 2.2.2.Informaţii vizând comportamentul efectiv al publicului 23
  17. 2.2.3.Informaţii referitoare la mentalitatea publicului 24
  18. 2.3. Sursele de informaţii 25
  19. CAP.III METODE DE MARKETING FOLOSITE PENTRU DIMENSIOANREA PIEŢEI 27
  20. 3.1. Cercetarea de marketing 27
  21. 3.1.1. Conţinutul cercetării de marketing 27
  22. 3.1.2. Aria si tipologia cercetărilor de marketing 27
  23. 3.1.3.Organizarea cercetării de marketing 29
  24. 3.1.4. Studiul de piaţă 29
  25. 3. 2. Conţinutul, rolul şi sfera cercetărilor privind piaţa internă 36
  26. 3.3. Tipologia metodelor utilizate în dimensionarea pieţei 40
  27. 3.3.1. Studiile documentare 42
  28. 3.3.2. Studiile calitative 43
  29. 3.3.3. Sondajele 44
  30. 3.3.4. Panelurile 47
  31. 3.3.5 Metodele de analiză a datelor 48
  32. CAP IV METODE DE DIMENSIONARE A PIEŢEI LA SC RELFON SRL
  33. 4.1. Diferenţierea semantică 49
  34. 4.2. Metoda ordonării rangurilor 51
  35. 4.3. Scala lui Likert 52
  36. 4.4. Chestionarul 53
  37. Concluzi 56
  38. Bibliografie 57

Extras din licență

Introducere

Indiferent de domeniul de activitate, piaţa reprezintă pentru o întreprindere elementul de referinţă pentru activităţile pe care le desfăşoară.

Cunoaşterea pieţei întreprinderii este un obiectiv important care se realizează prin studierea dimensiunilor pieţei: structurii , capacitaţii, ariei si dinamici sale.

Piaţa ca spaţiul economic –geografic în care la un moment dat se confruntă ofertele şi cererile de bunuri şi servicii, constituie un ansamblu de oportunităţi dar şi de constrângeri şi restricţii.

Orice organizaţie, pentru a răspunde cât mai fidel cerinţelor formulate de câtre clienţi săi, şi eventual pentru a le putea influenţa, trebuie mai întâi de toate, să cunoască foarte bine aceste cerinţe şi să le anticipeze înaintea concurenţei.

Piaţa reprezintă principala zona de acţiune a marketingului, care validează în ultimă instanţă oportunitatea şi eficienţa tuturor acţiunilor legate de dirijarea fluxului de bunuri, servicii şi idei de la producător până la consumatorul final.

Firma prin producţia sa nu se adresează pieţei globale în ansamblu, ci va încerca sa delimiteze anumite grupuri de consumatori omogeni, denumite segmente de piaţă, cărora le va oferi produsele sale.

În funcţie de specificul bunurilor şi serviciilor pe care le oferă, o firmă se adresează unui anumit număr de utilizatori. Acei consumatori care achiziţionează produsele oferite de firmă reprezintă consumatorii actuali ai acesteia, şi delimitează piaţa actuală a firmei.

Cunoaşterea dimensiunilor pieţei unei firme permite specialiştilor în marketing să determine locul pe care aceasta îl deţine pe piaţă globală (piaţa produselor pe care le realizează firma sau a ramuri din care face parte).

Orice studiu de piaţa indică anumite caracteristici proprii, putând să se realizeze folosind mai multe metode pentru a cunoaşte dimensiunile pieţei

Caracterul complex al cererii de bunuri de producţie sau/şi de servicii imprimă cercetărilor de piaţă un specific aparte: produsul sau serviciul , ca obiect de studiu, comportă o prezentare foarte clară, lipsită de echivoc, prin intermediul unor parametrii tehnici , informaţiile despre piaţă trebuie completate cu date asupra opiniei utilizatorilor ; mărimea şi importanţa difuză a firmelor reclamă ca obţinerea şi analiza informaţiilor să se realizeze apelând la o paletă largă de tehnici şi metode.

CAPITOLUL I

PIAŢA ŞI DIMENSIUNILE SALE

1.1. Conceptul de piaţă

La origine, piaţa este o noţiune spaţială, adică loc de întâlnire, o localizare necesară pentru cei care schimbă rezultatele diferitelor activităţi.

Dacă i s-a dat denumirea de piaţă acestui loc de întâlnire este pentru că el conţine ideea de limită între doua spaţii economice: spaţiul producătorului şi spaţiul consumatorului.

Numărul persoanelor participante la actul de vânzare-cumpărare dimensionează şi el „întinderea” pieţei; o piaţă este cu atât mai largă, cu cât participă mai multe persoane la procesul schimbului de bunuri şi servicii.

Orice organizaţie, pentru a răspunde cât mai fidel cerinţelor formulate de către clienţii săi, şi eventual pentru a le putea influenţa, trebuie, mai întâi de toate, să cunoască foarte bine aceste cerinţe şi sa le anticipeze înaintea concurenţei. Pe scurt, aşa poate fi definit obiectivul unui studiu de piaţă. Studiul de piaţă reprezintă punctul de plecarea în adoptarea tuturor deciziilor din interiorul tuturor organizaţiilor.

Piaţa reprezintă principala zonă de acţiune a marketingului, care validează, în ultima instanţă oportunitatea şi eficienţa tuturor acţiunilor legate de dirijarea fluxurilor de bunuri, servicii şi idei de la producător până la consumatorul final.

Definiţiile utilizate pentru noţiunea de piaţă sunt extrem de numeroase. În marketing, mai frecvente sunt următoarele doua:

• În sens restrâns, piaţa reprezintă ansamblu de informaţii cuantificabile în legătură cu importanţa, structura şi evoluţia vânzărilor unui produs. Sintetic acest tip de studiu comportă un număr redus de etape, şi anume: definirea produsului; alegerea unităţilor de măsură; alegerea criteriilor de segmentare a pieţei şi departajarea pieţei actuale de piaţa potenţială;

• În sens larg, piaţa desemnează ansamblul „publicului” care exercită o anumită influentă asupra vânzărilor unui produs sau asupra activităţilor unei organizaţii. „Publicul” poate fi compus din indivizi, întreprinderi, instituţii etc.

Pentru orice firmă, piaţa înseamnă un ansamblu de oportunităţi şi de constrângeri, de restricţii Pe piaţă fiecare firmă apare atât în postura de ofertant (vânzător al produselor şi/sau a serviciilor ce fac obiectul sau de activitate) cât şi în postura de solicitant. Orice firma apare pe piaţă cu produsele şi serviciile sale, de obicei alături de alţi ofertanţi, confruntându-se cu cererea formulată de consumatori, dar şi cu alte întreprinderi creatoare ale aceluiaşi produs. Altfel că, pe piaţa totală sau globală, reprezentată de ansamblul relaţiilor de vânzare-cumpărare care se stabilesc între producători, distribuitori, şi consumatori, privite în interdependenţa lor, produsele şi serviciile fiecărei firme se v-or afla doar într-o subdiviziune sau zonă a acesteia, vor reprezenta doar un segment al acesteia

Componentele care definesc piaţa sunt:

Consumatorii, respectiv utilizatorii, constituie componenta cea mai importanta a pieţei având în vedere că ei exercita în toate cazurile o influenţă directa asupra vânzărilor unui produs. Natura şi caracteristicile acestora sunt foarte variate în funcţie de sectorul de activitate. De exemplu, pentru produsele şi serviciile de larg consum (alimentare, de locuit, de odihna, de transport) consumatorii, respectiv utilizatorii care se constituie în aşa-zişi clienţi finali, sunt formaţi din indivizi sau menaje (gospodarii familiale); pentru produsele şi serviciile industriale (materii prime, semifabricate, echipamente industriale) clienţii finali sunt întreprinderile sau organizaţiile susceptibile de a le cumpăra.

Cumpărătorii unui produs, în anumite cazuri, se confunda cu consumatorii. Este, de exemplu, cazul pentru ţigarete. Dar în multe situaţii cele doua categorii nu se regăsesc cu exactitate. Astfel, în cazul deodorantelor pentru bărbaţii, cumpărătorii sunt adesea soţiile.

Prescriptorii reprezintă acei componenţi ai pieţei care nu consuma şi nici nu cumpără un produs sau serviciu ci doar dau sfaturi în legătura cu consumul, respectiv utilizarea acestuia. Astfel, arhitecţii exercită influenţă asupra societăţilor de construcţii când se pune problema alegerii materialului şi echipamentelor ce vor fi puse în opera. Uneori este vorba nu numai de sfaturi, ci şi de prescripţii, imperative cărora cumpărătorul trebuie sa se conformeze. De exemplu, produsele farmaceutice vândute pe baza de reţetă se prescriu de către medici.

Distribuitorii sunt cei care îşi găsesc locul între producători şi consumatori şi cuprind: angrosişti, detailişti, negociatori. Ei nu sunt însă intermediari pasivi, ci exercită, în general, o mare influentă asupra consumatorilor, fie prin alegerea produselor pe care le vor vinde, fie prin prezentarea şi promovarea acestor produse, fie prin rolul de sfătuitori pe care-l joaca adesea pe lângă cumpărători (farmacişti, opticieni).

Distribuitorii constituie deci, în special pentru întreprinderile producătoare de bunuri de larg consum, o componenta importanta a pieţei.

Preview document

Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 1
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 2
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 3
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 4
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 5
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 6
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 7
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 8
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 9
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 10
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 11
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 12
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 13
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 14
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 15
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 16
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 17
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 18
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 19
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 20
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 21
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 22
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 23
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 24
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 25
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 26
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 27
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 28
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 29
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 30
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 31
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 32
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 33
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 34
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 35
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 36
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 37
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 38
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 39
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 40
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 41
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 42
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 43
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 44
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 45
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 46
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 47
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 48
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 49
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 50
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 51
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 52
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 53
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 54
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 55
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 56
Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de caz privind notorietatea unei mărci

1.Introducere Pentru a înţelege piaţa, pentru a sesiza motivaţiile şi comportamentele consumatorilor, pentru a formula şi orienta corespunzător...

Influențele culturale asupra comportamentului consumatorului de produse electrocasnice mici

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze comportamentul consumatorului în procesul decizional de cumpărare a produselor...

Cercetarea concurenței pe piață a produsului Colgate

INTRODUCERE În lumea concurenţială în care trăim, misiunea fundamentală a unei companii este de a-şi servi consumatorii sau clienţii. Este...

Politici și strategii de marketing ale operatorilor En Gros de tip Cash Carry

Introducere În acestă lucrare este vorba despre un studiu al activităţilor desfăşurate în de magazinele en-gros de tip cash&carry. Scopul acestei...

Plan marketing firma Soft

1. Sistem Soft,Development Data Sistem Soft,Development Data este o firma producatoare de soft, este infintata in octombrie 2004 de catre un grup...

Analiza unei acțiuni promoționale studiu de caz - reclamă

REZUMAT Cuvinte cheie: reclamă, publicitate, televiziune, apa minerală, Aqua Carpatica. Primul capitol, intitulat „Publicitatea – instrument de...

Licență marketing - Rocast SRL

I.1 Denumirea, sediul, forma juridică şi durata societăţii Denumirea societăţii este “ROCAST” S.R.L. În toate actele, faptele, anunţurile,...

Studiu de marketing - agenția de turism ADONIA

1. PIATA TURISTICA Turismul intern şi internaţional este una dintre cele mai dinamice ramuri economice, având cea mai rapidă rată de revenire a...

Ai nevoie de altceva?