Gestionarea Portofoliului de Clienți

Licență
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 24199
Mărime: 284.01KB (arhivat)
Publicat de: Carmen N.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Manolica Adriana
Lucrare licenta, FEAA, IASI, 2010

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Introducere 5
  3. Capitolul 1. Diagnosticarea şi gestionarea efortului clienţilor 7
  4. 1.1. Contactarea clientelei 7
  5. 1.1.1. Abordarea bilanţieră 8
  6. 1.1.2. Abordarea prin fluxuri: sensibilitatea la contactări 10
  7. 1.1.3. Strategii folosite în contactare 12
  8. 1.2. Maturizarea clientelei – parametru determinant în relaţiile firmei cu clienţii 14
  9. 1.2.1. Etapele maturizării unui client 14
  10. 1.2.2. Analiza maturizării unui portofoliu de clienţi 16
  11. Capitolul 2. Metode de gestionare şi stimulare a clientelei agenţiei 20
  12. 2.1. Tehnici utilizate în gestionarea clientelei 20
  13. 2.1.1. Ierarhizarea clientelei după importanţă 20
  14. 2.1.2. Cântărirea potenţialului clienţilor 22
  15. 2.1.3. Fidelitatea şi gradul de angajare a clienţilor 23
  16. 2.2. Metode de stimulare a clientelei 25
  17. 2.2.1. Direcţionarea eficientă a eforturilor clienţilor 25
  18. 2.2.2. Animarea clientelei 26
  19. Capitolul 3. Gestionarea portofoliului de clienţi cu ajutorul CRM 28
  20. 3.1. Utilizarea CRM în gestiunea portofoliului de clienţi 28
  21. 3.1.1. Definirea conceptului de CRM 28
  22. 3.1.2. Orientarea firmelor spre client – tendinţă majoră a lumii contemporane 32
  23. 3.1.3. Necesitatea păstrării clienţilor 34
  24. 3.2. Avantajele adoptării CRM 35
  25. 3.3. Rolul tehnologiilor informaţionale în managementul relaţiilor cu clienţii 38
  26. 3.3.1. Implementarea unui proiect CRM 39
  27. 3.3.2. Cei „4T” ai CRM, axat pe baze de date din marketing 42
  28. 3.3.3. Folosirea CRM pentru gestionarea portofoliului de clienţi. Principii în managementul relaţiilor cu clienţii 43
  29. 3.3.4. Soluţii Web oferite de o strategie de management al relaţiilor cu clienţii (CRM) 45
  30. Capitolul 4. Managementul relaţiilor cu clienţii în cadrul agenţiei de turism Net Internaţional 49
  31. 4.1. Oferirea de informaţii despre firmă şi clientelă 49
  32. 4.1.1. Prezentarea companiei şi a misiunii sale în afaceri 49
  33. 4.1.2. Prezentarea relaţiilor de afaceri cu clientela 50
  34. 4.2. Prezentarea şi analiza metodelor de contactare a clientelei agenţiei 51
  35. 4.3. Strategii folosite în contactarea clienţilor firmei 53
  36. 4.4. Stimularea şi animarea clientelei agenţiei Net Internaţional 55
  37. CONCLUZII 57
  38. Bibliografie 59

Extras din licență

Introducere

În contextul globalizării tot mai multe afaceri tind spre o expansiune fie geografică, în mediul virtual sau pur şi simplu în alte domenii. Ţinând cont de dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi a mijloacelor de comunicare cu clienţii, orice firmă trebuie să se concentreze asupra câştigarea unui număr cât mai mare de clienţi din segmentul căruia i se adresează.

Gestionarea portofoliului de clienţi nu implică numai cunoştinţe solide de marketing, în special de marketing direct, ci, mai ales, cunoştinţe de management. Ne referim aici la managementul relaţiilor cu clienţii, cunoscut sub acronimul de CRM (Customer Relationship Management). Obiectivul unei strategii CRM constă în adaptarea firmei la exigenţele clienţilor în vederea maximizării profitului companiei.

În lucrarea de faţă vom prezenta ce presupune gestionarea eficientă a portofoliului de clienţi în cadrul agenţiei Net Internaţional. Gestionarea relaţiilor cu clienţii porneşte încă din faza de contactare a acestora. Dacă metodele de contactare variază, de la stabilirea de întâlniri până la folosirea mijloacelor de comunicaţie: telefon, Internet, şi mijloacele de evaluare a contactărilor stabilite de către agenţie sunt diverse. În cadrul lucrării am abordat doar două din aceste metode şi anume metoda bilanţieră şi metoda fluxurilor. Dacă abordarea bilanţieră pune în faţă în faţă producţia de clienţi cu numărul de contactări, clarificând dialectica de gestionare a eforturilor pe care agenţia trebuie să le facă pentru a conlucra cu clienţii, metoda fluxurilor compară variaţia numărului de clienţi cu variaţia numărului de vizite. Altfel spus, observă variaţiile cifrei de afaceri realizate individual de către clienţi ca răspuns la creşterea numărului de contactări alocate lor. Ambele metode sunt utile pentru clarificarea strategiei folosite la contactarea clienţilor de către responsabilul de marketing al firmei.

O etapă importantă pentru determinarea relaţiilor agenţiei cu clienţii o reprezintă estimarea maturizării clientelei. Ca şi în natură, în societate clienţii firmei trec prin cele patru mari faze ale ciclului de viaţă şi anume: copilăria, adolescenţa, maturitatea şi îmbătrânirea. Cunoaşterea caracteristicilor clienţilor prin prisma stadiilor în care se află este relevantă în definirea metodelor de contactare, dezvoltarea relaţiilor cu aceştia şi modul de onorare al comenzilor.

După cunoaşterea acestor aspecte esenţiale, responsabilul de marketing se poate concentra asupra tehnicilor de aplicat în gestionarea eficientă a clientelei. Ierarhizarea clienţilor după importanţă, cântărirea potenţialului acestora, măsurarea fidelităţii şi gradului de angajare a clientelei sunt câteva din aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere responsabilul în această fază. Pentru a avea o clientelă fidelă este necesară însă şi stimularea acesteia. Dacă o firmă, în cazul de faţă agenţia Net, depunde eforturi pentru gestionarea clientelei, aceasta la rândul ei trebuie să facă eforturi pentru a veni în întâmpinarea firmei. De multe ori, o clientelă educată va da rezultate mai bune decât o clientelă neanimată şi neantrenată de furnizorii proprii. Direcţionarea eficientă a eforturilor clienţilor devine aşadar un element esenţial pentru stimularea clientelei firmei.

Ultimii ani au adus schimbări majore în modul de realizare a tuturor afacerilor. Nu putem nega că implicaţiile tehnologiilor informaţionale nu au pătruns şi în zona marketingului şi managementului. În ceea ce priveşte clienţii şi sectorul de vânzări un pas important îl reprezintă apariţia soft-urilor specializate de gestiune a clienţilor (CRM). Ce reprezintă CRM-ul şi care este rolul îndeplinit în managementul relaţiilor cu clienţii sunt numai câteva din aspectele urmărite pe parcursul capitolului 3.

Capitolul 1. Diagnosticarea şi gestionarea efortului clienţilor

Acest subcapitol este în întregime dedicat prezentării instrumentelor care permit fixarea şi gestionarea clientelei agenţiei de turism NET. Având în vedere timpul limitat, responsabilul cu clientela nu deţine timpul necesar să contacteze fiecare client în parte ori de câte ori este nevoie pentru a obţine 100% din piaţă.

Dacă „capitalul de contactări” este practic limitat, teoretic numărul de clienţi nu este fix, aspect care presupune repartizarea efortului din partea firmei. Cea mai bună politică în acest sens adoptată de către responsabilul de vânzări în cadrul agenţiei presupune luarea mai întâi în calcul a eforturilor clienţilor pentru a le putea defini apoi pe cele proprii.

Pentru aflarea eforturilor clienţilor la contactările agenţiei este necesară obţinerea răspunsurilor clientelei care a fost contactată în mod repetat de-a lungul unei perioade de timp. Dacă o parte din aceste contactări au dat „rod”, altele s-au dovedit inutile sau ineficiente.

1.1. Contactarea clientelei

Agenţia de turism NET foloseşte mijloace diferite de contactare a clientelei, fie vizitându-i, primindu-i, prin intermediul telefonului sau a Internetului. În urma contactării clienţilor, aceştia din urmă efectuează comenzi pentru diferite produse sau servicii turistice, comenzi care aduc agenţiei o cifră de afaceri şi un profit. Astfel, eforturile agenţiei pot fi apreciate prin prisma numărului de contactări efectuate. În ceea ce priveşte eforturile făcute de clienţi ca răspuns, acestea se reflectă în cifra de afaceri, numărul de produse/servicii turistice vândute, în profitul realizat sau în oricare alte criterii pertinente. Aşadar putem vorbi de un dialog între agenţie şi clienţii săi, prin care firma emite un mesaj care ia forma contactărilor şi clienţii, ca răspuns, lansează comenzi.

Pentru stabilirea eficacităţii contactărilor putem folosi două abordări complementare, bogate în informaţii. Dacă prima abordare este de natură bilanţieră, reunind la un moment dat cifra de afaceri a clienţilor cu numărul de contactări al acestora, cea de-a doua abordare sesizează variaţiile de flux, comparând variaţia producţiei de clienţi cu variaţia numărului de vizite.

Preview document

Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 1
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 2
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 3
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 4
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 5
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 6
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 7
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 8
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 9
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 10
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 11
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 12
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 13
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 14
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 15
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 16
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 17
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 18
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 19
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 20
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 21
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 22
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 23
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 24
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 25
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 26
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 27
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 28
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 29
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 30
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 31
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 32
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 33
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 34
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 35
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 36
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 37
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 38
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 39
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 40
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 41
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 42
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 43
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 44
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 45
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 46
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 47
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 48
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 49
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 50
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 51
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 52
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 53
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 54
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 55
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 56
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 57
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 58
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 59
Gestionarea Portofoliului de Clienți - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Gestionarea Portofoliului de Clienti.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Privind Sistemele de Management al Relațiilor cu Clienții

INTRODUCERE În această lucrare îmi propun să realizez un studiu privind sistemele de management al relaţiilor cu clienţii şi să evidenţiez...

Analiza și gestiunea portofoliului de clienți la SC Antibiotice SA Iași

Capitolul 1 Prezentarea generala a companiei S.C. ANTIBIOTICE IASI 1.1. Prezentarea S.C ANTIBIOTICE.( obiect de activitate, forma de proprietate,...

Abordarea consumatorului în marketing direct pe piața de afaceri la SC Hidrocon SRL

INTRODUCERE Lucrarea doreşte un studiu amplu despre abordarea consumatorului în marketingul direct la SC HIDROCON SRL. În ultimii ani odată cu...

Tehnici promoționale, eficiențe pentru extinderea vânzărilor la produse și servicii ale unei SC

Capitolul 1 TEHNICI PROMOŢIONALE -Aspecte teoretice- 1.1 Conceptul de promovare Realizarea unui comerţ eficient, într-o concepţie de marketing...

Designul în Domeniul Telefoniei Mobile

Cap. 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND DESIGNUL 1.1. Conceptul de design; cauzele apariţiei designului Spre deosebire de frumuseţea artistică...

Comportamentul consumatorului - vinul Fetească Regală-Jidvei

1.PREZENTAREA PRODUSULUI Generic-istoria VINURILOR Asa cum spune legenda, zeul vinului s-a nascut în Tracia, pe teritoriul României de astazi. În...

Curs Avansat de Marketing Strategic

Managerii contemporani sunt confruntati cu un flux aprope continuu de probleme care se cer rezolvate prin decizii bine gândite. Fiecare problema...

Marketingul relațiilor cu clienții

Caracteristicile marketingului tranzactional Caracteristicile marketingului relational Concentrarea pe achizitia de clienti noi Concentrarea...

Te-ar putea interesa și

Riscul de Creditare

Introducere Riscurile în activitatea de creditare. Consideraţii generale. Cel mai important risc în activitatea desfăşurată de o bancă este...

Gestionarea și Previzionarea Riscului de Creditare

Capitolul 1 PROBLEME GENERALITĂŢI PRIVIND RISCUL DE CREDITARE 1.1. CREDITUL BANCAR, TRĂSĂTURI CARACTERISTICE Pentru definirea creditului, este...

Comunicația de marketing în servicii

INTRODUCERE Trăim într-o lume, în care unul din cele mai prețioase capitaluri de care pot dispune organizațiile, întreprinderile și chiar...

Sistemul Bancar din Germania

Generalități Sistemul bancar este o componentă a sistemului financiar al unei țări, fiind reprezentat de ansamblul instituțiilor, relațiilor...

Proiectare Software-ului Destinat CRM

Definiţie CRM reprezintă o strategie managerială care vizează identificarea principalelor aşteptări şi comportamente ale clienţilor organizaţiei...

Monografie Raiffaisen Bank agenția Alexandru cel Bun Iași

CAPITOLUL1. PREZENTAREA RAIFFEISEN BANK. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE 1.1 Istoricul Raiffeisen Bank Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818 - 1888), fost...

Recrutare Selecție și Motivarea Personalului ING Asigurări de Viață

ING Asigurari de Viată este parte integrantă a Grupului ING,cel mai mare grup financiar Olandez si una dintre primele zece institutii financiare...

Lucrare de practică - BCR

Banca Comercială Română S.A. este organizată potrivit legii ca societate pe acţiuni şi funcţionează în conformitate cu prezentul Act Constitutiv,...

Ai nevoie de altceva?