Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 18455
Mărime: 1.23MB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Rus
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. dr. Ilie Moga
UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: MARKETING

Cuprins

  1. Introducere.2
  2. Capitolul I
  3. 1. PRETUL PÂRGHIE IMPORTANTÃ ÎN CONDIȚII DE CONCURENȚÃ.3
  4. 1.1. Conceptul de preţ ȋn economia de piaţă contemporană.3
  5. 1.2. Funcţiile preţului.5
  6. 1.3. Sistemul preţurilor şi tarifelor ȋn Romȃmia.8
  7. 1.4. Concurenţă , componentă intrinsecă a economiei de piaţă.20
  8. Capitolul II
  9. 2. MEDIUL CONCURENȚIAL ROMÂNESC.23
  10. 2.1. Mediul concurenţial normal şi rolul acestuia.23
  11. 2.2. Necesitatea intervenţiei statului ȋn realizarea protecţiei economice.24
  12. 2.3. Impactul ajutoarelor de stat asupra concurenţei.26
  13. Capitolul III
  14. 3. STUDIU DE CAZ LA S.C. “STAR TRANSMISSION Cugir” S.R.L. .27
  15. 3.1. Impactul /Influența ajutoarului de stat asupra activității firmei
  16. 3.2. Situațiile când firmele au fost ajutate legal sau nelegal
  17. 3.3. Modul cum firmele au fost verificate în vederea acordării ajutorului de stat
  18. 3.4. În ce a constat acordarea ajutorului de stat
  19. Concluzii.49
  20. Bibliografie.50
  21. Anexe

Extras din licență

Introducere

Acordarea de ajutoare firmelor, de către stat sau prin intermediul resurselor de stat, ocupă un loc central în cadrul politicilor economice, chiar și în acele țări în care modelul economic al pieței libere reprezintă o tradiție. Ajutorul de stat poate urmări obiective variate, plecând de la preocuparea de a salva sectoare industriale aflate în dificultate sau de a preîntâmpina șomajul sau alte erori economice, incluzând dorința de a promova inovarea în domeniul tehnologic.

În România, controlul ajutoarelor de stat a fost încredințat Consiliului Concurenței, care a fost înființat prin Legea Concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare. Ajutoarele de stat au un impact asupra concurenței.

Lucrarea “Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețurilor” este structurată în trei capitol și tratează influența/impactul ajutoarelor de stat acordate firmelor aflate în dificultăți, modul cum au fost ajutate firmele de către stat.

În capitolul I, intitulat “PRETUL PÂRGHIE IMPORTANTà ÎN CONDIȚII DE CONCURENȚÔ, am ales să prezint conceptul de preţ ȋn economia de piaţă contemporană, funcţiile preţului, sistemul preţurilor şi tarifelor ȋn Romȃmia, ultimul subcapitol fiind concurenţă , componentă intrinsecă a economiei de piaţă.

În cel de – al doilea capitol “MEDIUL CONCURENȚIAL ROMÂNESC”, am decis să prezint mediul concurenţial normal şi rolul acestuia, necesitatea intervenţiei statului ȋn realizarea protecţiei economice și impactul ajutoarelor de stat asupra concurenţei.

În ultimul capitolul am realizat un studiu de caz privind “Impactul/influența ajutorului de stat asupra activității firmelor”.

Aspectele urmărite pe parcursul realizării analizei au fost situațiile când firmele au fost ajutate legal sau nelegal, modul cum firmele au fost verificate în vederea acordării ajutorului de stat, în ce a constat acordarea ajutorului de stat.

CAPITOLUL I

1. PRETUL PÂRGHIE IMPORTANTÃ ÎN CONDIȚII DE CONCURENȚÃ

1.1. Conceptul de preţ ȋn economia de piaţa contemporană

În termeni generali, preţul poate să reprezeinte o sumă de bani primită sau plătită pentru cedarea, respectiv obţinerea unui bun sau serviciu.

Cum în viaţa de toate zilele, omul cumpără sau vinde nenumărate bunuri şi servicii, preţul este omniprezent, fiind puţine cuvinte care să aibă frecvenţa, circulaţia si dinamismul cuvântului “preţ”. Începând cu preţul pâinii şi continuând cu preţul unui bilet de spectacol, al unui obiect de folosinţă îndelungată, al unui obiect de artă sau chiar al timpului, în relaţiile dintre oameni, oriunde şi oricând, totul are un preţ .

În economie, prezenţa preţului este evident prin: producţie, mărfuri, muncă, informaţie, capital, valute, investiţii, transporturi, servicii, folosirea pamântului totul se proiectează, se realizează, există sau circulă au un preţ şi o valoare în funcţie de acest preţ. Realităţile acestea au făcut şi fac din problema preţurilor o problemă centrală a teoriei şi practicii economice .

Prețul este definit și sub aspect economic ca fiind expresia bănească a valorii mărfurilor şi serviciilor care fac obiectul schimbului, constituind totodată o categorie economică.

Istoria a demonstrat că preţul a apărut odată cu apariţia producţiei de mărfuri şi a relaţiilor marfă-bani. Utilizarea, acţiunea şi evoluţia preţurilor sunt legate de evoluţia producţiei de mărfuri şi de acţiunea legii valorii şi a legii cererii şi ofertei. În categoria economică, preţul exprimă relaţiile băneşti ce apar şi se derulează între firme, între firme şi instituţii, firme şi populaţie, între cetăţeni, între firme şi state, exprimând în bani valorea mărfurilor care fac obiectul schimbului. În economia de piaţă, preţul nu se limitează doar la valoarea bunurilor şi serviciilor care fac obiectul schimbului, acesta cuprinzând în sfera sa şi alte acte şi fapte, putând să se vorbească de: preţul acţiunilor, al obligaţiunilor şi al altor titluri de valoare, preţul concesiunilor (redevenţa), preţul locaţiilor de gestiune, preţul capitalului împrumutat (dobânda) sau a celui utilizat (amortizarea, chiria).

Mărimea preţului este reprezentată de valoarea etalonului preţurilor, adică de monedă şi de mărimea valorii mărfurilor. Analizându-se, pentru început, relaţiile monedă-preţ şi preţ-monedă, se poate evidenția că între cei doi termeni există o intercondiţionare reciprocă, un raport invers proporţional. Așadar, devalorizarea sau deprecierea monedei poate duce la creşterea preţurilor şi a inflaţiei, influenţând negativ nivelul de trai al populaţiei.

Este evident efectul asupra creşterii preţurilor pe care l-a avut, în ţara noastră, după decembrie 1989, modificarea cursului de schimb al leului faţă de dolarul S.U.A. şi, în cele din urmă, liberalizarea acestui curs. Fiecare scădere mai importantă a cursului de schimb al leului faţă de dolar, a condus la creşteri imediate sau cu o anumită întârziere a preţurilor .

Revalorizarea sau aprecierea monedei poate avea o influenţă pozitivă asupra preţurilor determinând scăderea sau stabilizarea acestora şi reducerea inflaţiei. Politică revalorizării poate fi adoptată numai de ţările cu rezerve de aur în creştere şi cu o economie dezvoltată, mai puţin ţările care trec printr-o criză economică. Moneda instabilă a unei ţări are şi efecte negative cum ar fi: denaturează preţurile, periclitează realizarea contractelor şi acordurilor comerciale, influenţează importurile şi exporturile, complică efectuarea unor previziuni şi anihilează economiile fructificate.

Modificarea preţurilor influenţează puterea de cumpărare a monedei şi masa monetară. Trebuie reţinut că scăderea treptată a puterii de cumpărare a monedei noastre naţionale, pâna la niveluri alarmante, pe măsura parcurgerii etapelor de liberalizare a preţurilor, această acţiune fiind declanşată în noiembrie 1990 şi continuată în anii următori, nu a putut fi oprită nici după intrarea în vigoare a Legii Concurenţei la 1 februarie 1997.

Concluzia la care s-a ajuns este că schimbarea puterii de cumpărare şi de plată a monedei prin devalorizare sau revalorizare determină, în sens invers, variaţii de preţuri, acestea la rândul lor, modificând puterea de cumpărare şi de plată a monedei.

Preview document

Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 1
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 2
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 3
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 4
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 5
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 6
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 7
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 8
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 9
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 10
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 11
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 12
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 13
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 14
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 15
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 16
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 17
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 18
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 19
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 20
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 21
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 22
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 23
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 24
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 25
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 26
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 27
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 28
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 29
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 30
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 31
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 32
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 33
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 34
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 35
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 36
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 37
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 38
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 39
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 40
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 41
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 42
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 43
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 44
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 45
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 46
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 47
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 48
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 49
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 50
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 51
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 52
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 53
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 54
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 55
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 56
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 57
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 58
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 59
Influența ajutorului de stat asupra activității firmei privind aplicarea prețului - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Influenta Ajutorului de Stat Asupra Activitatii Firmei Privind Aplicarea Pretului.docx

Alții au mai descărcat și

Prețul și formarea acestora

PRETURILE SI FORMAREA ACESTORA 1. Continutul conceptului de pret Ce este de fapt pretul? Ce exprima acesta? Care este continutul teoretic al...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?