Planul de marketing

Licență
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 26867
Mărime: 214.43KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana F.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mirela Deaconu

Extras din licență

INTRODUCERE

În condiţiile în care la sfârşitul anului 2003, pe piaţa mondială de software, s-au înregistrat vânzări în valoare de aproximativ 76 miliarde de dolari şi piaţa de servicii IT a sporit de la 536 miliarde USD în 2002 la 569 miliarde USD în 2003, majoritatea companiilor producătoare se văd obligate să investească sume din ce în ce mai mari în tehnologii care ulterior le vor aduce profituri considerabile. În această situaţie este evident că succesul cel mai mare pe piaţă îl vor avea producătorii care vor oferi o linie de produse şi servicii cât mai diversificată.

Odată cu creşterea la nivel mondial a numărului utilizatorilor reţelei globale Internet, susţinută de creşterea numărului de utilizatori de calculatoare, s-a dezvoltat un vast spaţiu de interacţiune între oameni la nivel global. De la afaceri de milioane de dolari, până la banale aplicaţii adresate copiilor, Internetul oferă, un cadru nelimitat de interacţiune între utilizatorii săi, fiind un pilon puternic ce susţine fenomenul globalizării.

În ultimul deceniu tot mai multe companii şi instituţii şi-au centralizat informaţiile, care fac obiectul de activitate al acestora, cu ajutorul calculatoarelor. Mai mult chiar, în ultimii ani, din ce în multe multe instituţii sau companii îşi coordonează activităţile prin intermediul Internetului.

În acest context, începutul secolului XXI aduce în atenţia întregului mapamond o problemă de o importanţă majoră, chiar vitală în unele cazuri: viruşii informatici. Aceştia atacă orice fel de program informatic sau reţea de calculatoare, putând cauza daune impresionante.

A fost necesară astfel, crearea unor programe informatice antivirus, care să înlăture ameninţările viruşilor şi care să îi ţină pe aceştia departe de calculatoare.

Ca urmare a acestui fapt, s-a dezvoltat la nivel mondial o puternică piaţă a tehnologiilor antivirus ce s-a cifrat în anul 2001 la 1,1 miliarde dolari. Pentru perioada următoare se estimează o rată de creştere a acestei pieţe de aproximativ 11%, pentru 2006 valoarea sa fiind preconizată la 1,8 miliarde de dolari.

Având în vedere amploarea şi dinamica pieţei antiviruşilor în prezenta lucrare ne-am propus să analizăm această piaţă şi sa întocmim un program de marketing pentru promovarea la export a gamei de produse BitDefender a companiei româneşti Softwin.

Menţionăm că datorită politicii de confidenţialitate a companiei, datele utilizate la întocmirea planului de marketing au un caracter pur informativ, nefiind în concordanţă cu situaţia reală.

CAPITOLUL 1

ABORDAREA TEORETICĂ A PLANULUI DE MARKETING INTERNAŢIONAL

„Planul de marketing constituie instrumentul central de direcţionare şi coordonare a efortului de marketing”

Philip Kotler

Planificarea de marketing reprezintă un proces cu caracter sistemic, o activitate ciclică, ce presupune evaluarea resurselor de marketing, determinarea obiectivelor de marketing derivate din obiectivele strategice şi construirea unui plan – coloană vertebrală a managementului marketingului.

Prin planul de marketing este guvernată întreaga activitate de piaţă a firmei, incluzând aici implementarea şi controlul activităţilor specifice, punctuale.

Astăzi succesul în afaceri presupune, mai presus de toate, iniţiativă, inovativitate, mult curaj, capital, o analiză profesionistă a pieţei şi un plan de marketing, respectiv un plan de afaceri reuşit. Toate aceste elemente, combinate cu o activitate de marketing performantă, garantează reuşita în afaceri. Activitatea de marketing reprezintă, în general, cunoaşterea caracteristicilor şi structurii cererii şi ofertelor, modului de dezvoltare al produselor şi serviciilor, elaborarea strategiilor de preţ, promovare şi distribuţie, studierea pieţei şi concurenţei şi realizarea de planuri de marketing.

Planul de marketing constituie o parte a planului de afaceri, având un rol esenţial in evoluţia firmei. Pentru a fi eficient, planul de marketing trebuie alcătuit în corelaţie cu planificarea şi gestionarea generală a bugetului.

1.1. La ce este necesar un plan de marketing?

Deoarece succesul întreprinderii depinde de faptul dacă produsul sau serviciul său se va realiza şi dacă îşi va găsi cumpărătorul său, planul de marketing are un rol esenţial în obţinerea succesului în afaceri, fiind unul din compartimentele de bază ale planului de afaceri.

Punctele de vedere diferite asupra acestui subiect trebuie luate în considerare, deoarece pot avea repercusiuni benefice asupra formei sub care e prezentat un plan de marketing.

Planul de marketing reprezintă, în ultimă instanţă, un document care formulează un plan pentru vânzarea produselor şi serviciilor unei firme.

El identifică oportunităţile de piaţă şi dezvoltă toate elementele necesare transformării acestora în afaceri cu şanse maxime de a produce profit. Cu alte cuvinte, este necesar ca un plan de marketing trebuie să fie:

-O analiză profundă şi detaliată a punctului în care se află afacerea, a contextului de piată, a oportunităţilor şi a amenintărilor previzibile.

-O eşalonare pas cu pas a modului în care sunt investite resursele financiare, este gestionat cash-flow-ul, sunt urmărite vânzările şi este măsurat succesul.

-Un instrument eficient care contribuie la concentrarea eforturilor şi resurselor firmei şi a personalului, instrument ce trebuie să convingă şi să motiveze în primul rând în interiorul firmei.

-Procesul de elaborare, care conservă experienţa organizaţiei dincolo de cea a angajaţilor acesteia.

Este necesar ca planul de marketing să fie cristalizarea viziunii care precede acţiunea. El trebuie să se prezinte sub o formă scrisă, pentru ca rezultatele ce reies din realizarea planului să poată fi urmărite şi evaluate cu acurateţe. În esenţă, construcţia unui plan de marketing se bazează pe răspunsul la un set de întrebări. În realizarea planului trebuie folosit un stil clar şi precis şi o abordare profundă şi sistematică a tuturor aspectelor de interes, astfel încât viziunea să fie clară inclusiv pentru cineva din afara ramurii.

Preview document

Planul de marketing - Pagina 1
Planul de marketing - Pagina 2
Planul de marketing - Pagina 3
Planul de marketing - Pagina 4
Planul de marketing - Pagina 5
Planul de marketing - Pagina 6
Planul de marketing - Pagina 7
Planul de marketing - Pagina 8
Planul de marketing - Pagina 9
Planul de marketing - Pagina 10
Planul de marketing - Pagina 11
Planul de marketing - Pagina 12
Planul de marketing - Pagina 13
Planul de marketing - Pagina 14
Planul de marketing - Pagina 15
Planul de marketing - Pagina 16
Planul de marketing - Pagina 17
Planul de marketing - Pagina 18
Planul de marketing - Pagina 19
Planul de marketing - Pagina 20
Planul de marketing - Pagina 21
Planul de marketing - Pagina 22
Planul de marketing - Pagina 23
Planul de marketing - Pagina 24
Planul de marketing - Pagina 25
Planul de marketing - Pagina 26
Planul de marketing - Pagina 27
Planul de marketing - Pagina 28
Planul de marketing - Pagina 29
Planul de marketing - Pagina 30
Planul de marketing - Pagina 31
Planul de marketing - Pagina 32
Planul de marketing - Pagina 33
Planul de marketing - Pagina 34
Planul de marketing - Pagina 35
Planul de marketing - Pagina 36
Planul de marketing - Pagina 37
Planul de marketing - Pagina 38
Planul de marketing - Pagina 39
Planul de marketing - Pagina 40
Planul de marketing - Pagina 41
Planul de marketing - Pagina 42
Planul de marketing - Pagina 43
Planul de marketing - Pagina 44
Planul de marketing - Pagina 45
Planul de marketing - Pagina 46
Planul de marketing - Pagina 47
Planul de marketing - Pagina 48
Planul de marketing - Pagina 49
Planul de marketing - Pagina 50
Planul de marketing - Pagina 51
Planul de marketing - Pagina 52
Planul de marketing - Pagina 53
Planul de marketing - Pagina 54
Planul de marketing - Pagina 55
Planul de marketing - Pagina 56
Planul de marketing - Pagina 57
Planul de marketing - Pagina 58
Planul de marketing - Pagina 59
Planul de marketing - Pagina 60
Planul de marketing - Pagina 61
Planul de marketing - Pagina 62
Planul de marketing - Pagina 63
Planul de marketing - Pagina 64
Planul de marketing - Pagina 65
Planul de marketing - Pagina 66
Planul de marketing - Pagina 67
Planul de marketing - Pagina 68
Planul de marketing - Pagina 69
Planul de marketing - Pagina 70
Planul de marketing - Pagina 71
Planul de marketing - Pagina 72
Planul de marketing - Pagina 73
Planul de marketing - Pagina 74
Planul de marketing - Pagina 75
Planul de marketing - Pagina 76
Planul de marketing - Pagina 77
Planul de marketing - Pagina 78
Planul de marketing - Pagina 79
Planul de marketing - Pagina 80
Planul de marketing - Pagina 81
Planul de marketing - Pagina 82
Planul de marketing - Pagina 83
Planul de marketing - Pagina 84
Planul de marketing - Pagina 85
Planul de marketing - Pagina 86
Planul de marketing - Pagina 87
Planul de marketing - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de Licenta - Planul de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Plan de Marketing BitDefender

1.Rezumatul executiv Pornita ca o afacere de familie, Softwin s-a transformat in 15 ani intr-o multinationala ce detine cel mai cunoscut brand al...

Elaborarea Planului de Marketing al Unei Afaceri Prăjituri Aniversare

1. MEMORIU JUSTIFICATIV Lucrarea de faţă a apărut ca o necesitate de adaptare la situaţia globală actuală caracterizată printr-o progresivă...

Configurarea strategiei de logistică și distribuție - Lidl

Capitolul 1. Introducere 1.1.Descrierea companiei Lidl 1.1.1 Informaţii generale Lidl este un lanț de magazine de tip discount fondat în...

Plan de Marketing

CAPITOLUL I: EXPUNEREA INTRODUCTIVĂ Planul începe cu un rezumat al obiectivelor şi măsurilor care urmează a fi aplicate. Expunerea introductivă...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Plan de Marketing Pensiunea Gil

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE 1.1 PREZENTAREA AFACERII Denumire, sediu si forma juridica Societatea S.C. GILSIL COM S.R.L este o pensiune cu statutul...

Planul de marketing ca instrument de direcționare a activității de marketing

INTRODUCERE Importanța. Marketingul este arhitectul societăţii de consum, adică a unui sistem în care indivizii sunt obiectul unei „exploatări...

Elaborarea Planului de Marketing al Unei Afaceri Prăjituri Aniversare

1. MEMORIU JUSTIFICATIV Lucrarea de faţă a apărut ca o necesitate de adaptare la situaţia globală actuală caracterizată printr-o progresivă...

Analiza activităților de marketing la nivelul firmei SC VinVranc SA Vrancea

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SI DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE 1.1. NUME SI LOCALIZARE Societatea comerciala „S.C. VinVranc S.A” Vrancea este o...

Planul de Marketing - O Abordare Teoretică

Introducere Fiecare om din societate, are un plan în viaţa lui, şi anume ce vrea sa realizeze pe plan profesional şi personal, pentru realizarea...

Prezentarea activității firmei SC Vel Pitar SA

CAP 1:Prezentarea si descrierea activitatii S.C VEL PITAR S.A 1.1 Nume si localizare Grupul Vel Pitar este liderul pieţei româneşti a produselor...

Plan de Marketing privind Dezvoltarea Eurocor pe Piața Românească

INTRODUCERE Această lucrare are la bază elaborarea planului de marketing. În zilele noastre, nu contează cât de bun este produsul său serviciul pe...

Ai nevoie de altceva?