Cuprins
- Introducere 5
- CAP. I: Fundamentele teoretice ale marketingului financiar bancar 6
- 1.1.Conceptul de marketing bancar 8
- 1.2.Evolutia marketingului bancar in contextul crizei actuale 9
- 1.3.Prezentarea sistemului financiar bancar 10
- CAP. II Mixul de produs 16
- 2.1. Politica de produs 16
- 2.2. Politica de pret 29
- 2.3. Politica de distributie 32
- 2.4. Politica de promovare (comunicare) 35
- CAP. III Marketingul BRD- Groupe Societe Generale 42
- 3.1.Prezentarea BRD şi evolutia sa in cadrul sistemului romanesc 42
- 3.2.Principalele functii ,activitati si operatiuni desfasurate de BRD-Groupe
- Societe Generale 44
- CAP.IV Studiu de caz: Mixul de produs pe exemplul BRD GSG 47
- 4.1.Analiza influentei asupra comportamentului consumatorului 47
- 4.2.Servicii si produse oferite de BRD persoanelor fizice 50
- 4.3 Formele de promovare folosite de banca BRD pentru produsele sale 55
- Concluzii.şi propuneri 60
- Bibliografie 61
Extras din document
Prezenta lucrare are ca principal obiectiv prezentarea mixului de marketing în activitatea financiar-bancară. Rolul acestuia este reflectat de funcţiile obiectiv şi scop ale marketingului în general, ale marketingului serviciilor,pentru maximizarea profitului; satisfacerea nevoilor clienţilor; reducerea decalajului dintre serviciile oferite şi prestate pe de o parte şi între cele receptate, pe de altă parte.
Lucrarea este structurata in patru capitole ,capitolul al patrulea cuprinzand studiul de caz al proiectului.
Primul capitol abordeaza partea teoretica a marketingului financiar bancar atat ca notiune cat si ca evolutie si particularitati in contextul actualei crize, se prezinta intr-un mod mai amplu sistemul financiar bancar in cele mai importante tari ale lumii. Se reda in tabelul 1 principalele asemănări şi deosebiri ale marketingului bancar faţă de marketingul produselor şi cel al serviciilor:
Capitolul al doilea aprofundeaza mixul de produs in domeniul financiar bancar si prezintă, ca şi în cazul mixului aplicat bunurilor tangibile, aceleaşi patru componente cunoscute sub denumirea de ”cei patru P”: produs, preţ, plasament (distribuţie), promovare (comunicare).
Marketingul BRD- Groupe Societe Generale este abordat in capitolul al treilea cu ajutorul unei prezentari a locului ocupat de aceasta banca in cadrul sistemului romanesc, dar si cu informatii despre principalele functii ,activitati si operatiuni desfasurate de BRD-Groupe Societe Generale.
Studiul de caz prezentat in capitolul patru incearca sa analizeze mixul de produs pe exemplul BRD GSG, reliefand toate metodele folosite de aceasta banca pentru obtinerea succesului intr-o lume plina de concurenta.
Publicitatea bancară este parte componentă a politicii bancare şi anume a politicii promoţionale. Scopul imediat al publicitaţii bancare este să convingă şi să determine partenerii de afaceri să cumpere produsele şi serviciile bancare.
CAPITOLUL I
Fundamentele teoretice ale marketingului bancar
Termenul de marketing este foarte utilizat şi are semnificaţii diferite. La modul general, marketingul este un ansamblu de acţiuni vizând adaptarea ofertei unei întreprinderi la nevoile agenţilor, ce exprimă cererea.
Marketingul bancar se referă, deci la acţiunile întreprinse de bănci pentru a satisface nevoile clientelei lor. Nu trebuie totuşi să se înţeleagă că marketingul bancar este o transformare pur şi simplu a metodelor de marketing ale întreprinderilor industriale şi comerciale către firmele bancare. Marketingul bancar constituie un element original al marketingului general şi, deşi obiectivele sunt identice, demersul şi metodele sunt diferite: nu se poate concepe în acelaşi mod marketingul produselor alimentare şi cel al produselor bancare pentru că, comportamentul consumatorilor faţă de aceste produse este diferit.
Deşi, de cele mai multe ori marketingul bancar este încadrat în marketingul serviciilor unii autori îl tratează separat ca pe o a treia categorie, ”hibridă”, care împrumută elemente atât din marketingul serviciilor – datorită intangibilităţii produsului bancar, cât şi din marketingul bunurilor materiale, prin sensibilitatea particulară ataşată produsului-bani.
Marketingul bancar se înscrie într-o perspectivă a marketingului serviciilor marcat de cele patru caracteristici: intangibilitate, inseparabilitate, eterogenitate şi perisabilitate.
Specificitatea marketingului bancar vizavi de marketingul serviciilor, lipsa coincidenţei perfecte între aceste două forme ale marketingului, atrage atenţia asupra diversităţii ce caracterizează marketingul serviciilor.
În ce priveşte dificultatea de a preciza conţinutul marketingului serviciilor, activitatea bancară se singularizează net. Produsul-bani este dematerializat, dar aceasta dematerializare nu este totală. Riscul asociat oricărui act de cumpărare al serviciilor nu este resimţit în aceeaşi măsură, ca natură sau amplitudine, în cazul solicitării unui împrumut. Orice cheltuială a cumpărătorului de produse şi servicii bancare are o contrapartidă tangibilă, durabilă şi sigură spre deosebire de achiziţionarea serviciilor unui hotel, agenţie de turism sau companie de asigurări care nu oferă decât o satisfacţie imediată şi trecătoare sau viitoare şi ipotetică
Preview document
Conținut arhivă zip
- Mixul de Produs in Cadrul BRD - Groupe Societe Generale.doc