Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing

Licență
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 25768
Mărime: 260.10KB (arhivat)
Publicat de: Ariadna Pal
Puncte necesare: 10
Universitatea Babeș Bolyai Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Cuprins

  1. Cuprins
  2. I. Introducere 2
  3. Capitolul 1. Noțiuni introductive 5
  4. 1.1. Definirea conceptelor de Marketing, Multilevel Marketing, Network Marketing, Sisteme piramidale. 5
  5. 1.2. Istoria Multilevel Marketing-ului și a sistemelor piramidale 9
  6. 1.2.1. Istoria Multilevel Marketing-ului 9
  7. 1.2.2. Istoria Sistemelor Piramidale 13
  8. 1.3. Modalitățile de funcționare a sistemelor MLM 16
  9. 1.3.1. Sponsorizarea 16
  10. 1.3.2. Forma legală de colaborare 16
  11. 1.3.3. Întâlnirile de afaceri sau întâlnirile de oportunitate 16
  12. 1.3.4. Cum să îți faci conexiuni? 16
  13. Capitolul 2. MLM. O afacere profitabilă? 17
  14. 2.1. Depistarea sistemelor piramidale 17
  15. 2.2. Pro și contra MLM 21
  16. Capitolul 3. Compania Herbalife 24
  17. 3.1. Despre companie 24
  18. 3.2. Politica managerială Herbalife 26
  19. 3.2.1. Planul de marketing și Vânzări 26
  20. 3.2.2. Pro și contra Herbalife 30
  21. III. Cadrul metodologic 36
  22. 1. Descrierea proiectului de cercetare 36
  23. 2. Ilustrarea și interpretarea rezultatelor. 39
  24. IV. Concluzii 57
  25. V. Bibliografie 59
  26. Articole 59
  27. Cărți 61
  28. Site-uri 62
  29. VI. Anexe 62

Extras din licență

I. Introducere

Prin lucrarea de față ne propunem abordarea unui subiect actual, extrem de mediatizat în lume și de mare amploare, care în ultima perioadă pare să influențeze și să atragă foarte multe persoane. Acest fenomen se numește Multi-level Marketing (MLM).

Ideea de bază a lucrării se învârte în jurul acestui tip de marketing, începând cu momentul în care a luat naștere, până la ceea ce a ajuns astăzi. Mai pe scurt, totul se restrânge la modalitățile de funcționare ale sistemelor Multilevel Marketing, legale sau ilegale, companii legitime sau sisteme piramidale.

Astfel, doresc să studiez evoluția marketing-ului pe mai multe niveluri, să caut declarații pro și contra acestuia de la diferiți oameni, investitori, profesori, doctori, scriitori și practicienii din domeniu. De asemenea, doresc să studiez mai în profunzime legătura dintre Multilevel Marketing și Schemele Piramidale, iar spre final voi aplica ceea ce am studiat în primele două capitole pe o companie mare și cunoscută de Multilevel Marketing, compania Herbalife.

În primul capitol voi introduce noțiunile de bază: Ce înseamnă fiecare concept utilizat – Marketing, Marketing Direct, Multilevel Marketing, Network Marketing, Sistem Piramidal, care este istoria lor, cum au început să se formeze și cum s-au ”îmbrăcat” pe parcurs, ajungând la forma la care sunt astăzi.

În capitolul doi voi încerca să aflu răspunsuri cu privire la avantajele și dezavantajele afacerii MLM. Voi prezenta deci modalitățiile prin care se poate depista un sistem MLM fraudulor, plus păreri pro și contra ale unor oameni importanți.

În final, cel de-al treilea capitol prezintă o situație clară, o companie renumită, care de-a lungul timpului s-a confruntat cu diferite probleme privind activitatea ilegală, de la simple păreri negative până la procese penale.

Pe parcurs, termenul de Multilevel Marketing a căpătat mai multe denumiri, de la ”afacerea viitorului”, până la o ”schemă ilegală”. După cum spune și numele, se bazează pe mai multe nivele. O persoană înregistrată ca Distribuitor are dreptul de a recruta alte persoane, în vederea vânzării produselor companiei respective. Cei recrutați, pot la rândul lor să își formeze propria echipă, și tot așa. Problema însă nu este aici, la faptul că se recrutează mulți oameni sub această formă piramidală. Problema apare atunci când Distribuitorii câștigă mai mulți bani din urma recrutărilor fâcute și a vânzărilor realizate de către acele persoanele pe care le-au recrutat, decât din vânzările proprii. În plus, se spune că doar cei de la vârful piramidei, adică cei care au fost printre primii intrați în sistem, câștigă într-adevăr bani. Restul ajung să se retragă după câteva săptămâni. Probabilitatea este foarte mare că se bazează pe o structură ilegală. Foarte multe persoane, atât simpli consumatori de produse, cât și investitori și oameni de afaceri consideră Multilevel Marketing-ul o pierdere de vreme și bani. Așadar, acesta este puzzle-ul de la care pornește această lucrare.

Unul dintre motivele principale pentru care am ales studierea acestei tematici este faptul că tot mai multe persoane din jurul meu se implică sau consideră posibilitatea implicării într-un astfel de sistem. În plus, este intrigant faptul că foarte multe companii de Multilevel Marketing sunt investigate în vederea demonstrării legimității sau ilegalității acestora. Interesant este că nu am auzit de nicio companie de acest gen care să fie închisă, desființată, pentru faptul că s-a demonstrat că este un sistem piramidal fraudulos, ci doar de anumite amenzi pentru încălcarea unor mici reguli.

Deoarece este extrem de greu, poate chiar imposibil de a demonstra când o companie MLM activează ilegal sau imoral, consider că este mai relevant și de ce nu interesant să fac o cercetare bazată pe cercetările, afirmațiile, sfaturile, plângerile și părerile celor care au avut legătură cândva cu sisteme Multilevel sau încă sunt în sisteme de acest gen.

Pe scurt, lucrarea de față cuprinde studierea următoarelor subiecte: definiții ale termenilor ”Multilevel Marketing”, ”Network Marketing”și ”Sisteme piramidale”, care este istoria acestora, cum funcționează ele, cum se pot depista companiile MLM frauduloase, părerile unor oameni, profesori, doctori sau investitori în legătură cu sistemele de Multilevel Marketing. Nu în ultimul rând, voi studia și compania de suplimente nutriționale ”Herbalife”: Politica Managerială, Planul de Marketing și Vânzări, dacă este o Schemă Piramidală, cu ce probleme s-a confruntat de-a lungul existenței ei și păreri pro și contra companiei.

În ceea ce privește partea de cercetare, există două întrebări de cercetare principale. Prin intermediul primei întrebări, doresc să aflu care este percepția diferitelor grupuri de indivizi asupra Multilevel Marketing-ului și care sunt elementele principale care îi atrag pe indivizi să intre în sistem sau să consume produsele companiei respective. Când spun ”percepția diferitelor grupuri de indivizi” mă refer la faptul că am împărțit respondenții în patru categorii: Indivizi care fac parte dintr-un sistem multilevel, indivizi care au renunțat la afacere, indivizi care nu sunt în sistem, dar consumă produse și cea de-a patra categorie, indivizi care nu consumă produse și nu sunt în sistem de multilevel, însă au auzit de acest tip de marketing.

Pe lângă această întrebare, mai apar unele întrebări secundare, cum ar fi: care e gradul de satisfacție al persoanelor care au mai făcut parte dintr-un sistem MLM, care este perioada de timp în care aceștia au fost implicați, care au fost problemele cu care s-au confruntat, care este suprapunerea dintre expectanțe și ceea ce au găsit de fapt, măsura în care planurile de viitor mai includ sau nu implicarea. De asemenea, doresc să aflu care este media de vârstă a persoanelor implicate într-o afacere MLM și dacă statutul social influențează alegerea unei astfel de afaceri, adică dacă mai există și un alt job stabil, sau nu lucrează nicăieri altundeva.

A doua întrebare de cercetare se referă la compania Herbalife. Ceea ce vreau să aflu este în ce măsură Herbalife este o companie de Multilevel Marketing, sau doar o altă schemă piramidală?

În ceea ce privește prima întrebare de cercetare, metoda de cercetare pe care o voi aplica este metoda interviului. Deoarece voi avea la îndemână un ghid de interviu, voi avea temele prestabilite, pe care doresc să le dezbat în timpul interviului. Așadar, tipul interviului este semistructurat, aplicat la fiecare categorie de indivizi în parte.

Din fiecare categorie voi avea câte cinci respondenți, indiferent de sex, vârstă, etnie sau domiciliu.

Pentru cea de-a doua întrebare, voi utiliza tot o metodă calitativă, și anume cea a analizei de document. Voi analiza câteva dintre procesele în care a fost implicată compania Herbalife și articolele din Legislație.

Explicația apariției acestui fenomen numit ”Multilevel Marketing” este destul de simplă. Având în vedere că trăim într-o lume plină de oameni care au nevoie de un salar sau de un venit suplimentar, oferta prezentată societății de către cei care activează în MLM, pare soluția perfectă de a avea un trai liniștit, pe tot parcursul vieții. În plus, priceperea cu care companiile de acest gen manipulează oamenii, este unul dintre motivele pentru care acest tip de marketing încă mai rezistă.

II. Cadrul teoretic

Capitolul 1. Noțiuni introductive

1.1. Definirea conceptelor de Marketing, Multilevel Marketing, Network Marketing, Sisteme piramidale.

Una din cele mai mari probleme ale Multilevel marketingului, numit și Network marketing, (marketing în rețea), este faptul că există foarte multe definiții în legătură cu ceea ce este și ce nu este.

Preview document

Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 1
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 2
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 3
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 4
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 5
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 6
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 7
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 8
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 9
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 10
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 11
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 12
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 13
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 14
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 15
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 16
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 17
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 18
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 19
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 20
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 21
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 22
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 23
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 24
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 25
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 26
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 27
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 28
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 29
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 30
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 31
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 32
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 33
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 34
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 35
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 36
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 37
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 38
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 39
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 40
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 41
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 42
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 43
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 44
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 45
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 46
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 47
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 48
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 49
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 50
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 51
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 52
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 53
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 54
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 55
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 56
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 57
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 58
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 59
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 60
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 61
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 62
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 63
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 64
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 65
Modul de Funcționare a Sistemelor Multilevel Marketing - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Modul de Functionare a Sistemelor Multilevel Marketing.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnici de vânzări - proiect Herbalife

1. Ce este Herbalife? Herbalife este o companie internaţională din domeniul nutriţiei. Produsele Herbalife de nutriţie internă sunt reprezentate...

Plan de Marketing - BMW M3

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE Bun venit la BMW Grupul BMW este unul dintre cei mai de succes producatori de masini din lume, desi, nu si cel...

Analiza Valorii Estetice a Autoturismelor BMW

Introducere Estetica- noul model de marketing(Schimitt,Simsonson,2002,p15) deciziile în alegerea zonelor în care vom locui, în decorarea caselor,...

BMW - studiu de marketing (analiza cererii și a ofertei, evoluția profitului, cote de piață, capacitatea pieței, elemente ce individualizează marca BMW, căi de dezvoltare)

Bayerische Motoren Werke AG - Scurt istoric Kerl Rapp si Gustav Otto au infiintat Bayerische Motoren Werke pe data de 9 martie 1916, initial...

Organizarea activității forței de vânzare a companiei Herbalife

1.Poziţia forţei de vânzare în raport cu activitatea de marketing din cadrul firmei Herbalife este o companie MLM (multi level marketing) care se...

Analiza activității de marketing în cadrul SC Oriflame Cosmetics SRL

1. Prezentarea generală a firmei 1.1 Denumirea completă a agentului economic Oriflame Cosmetics S.R.L este o companie care vinde produse...

Comunicarea în E-Marketing

Filme BMW „Masina de ultima generatie” BMW, stia ceva important despre clientii sai si s-a bazat pe asta pentru a crea o campanie de piata...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Studierea influenței reclamei asupra atitudinii și comportamentului consumatorului

Introducere Trecerea de la sistemul totalitar de comanda la un sistem nou, bazat pe principiile democraţiei şi pieţei libere, valorificarea...

Ai nevoie de altceva?