Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 21394
Mărime: 129.71KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ. Constantin Negruţ
Facultatea de Management Turistic si Comercial din Timisoara
Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", Bucuresti

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII DE MARKETING 4
  2. 1.1. Compartimentul de marketing 5 1.2. Atribuţiile compartimentului de marketing 8 1.3. Funcţiile (activităţile de marketing) 9 1.4. Organigrama 10
  3. CAPITOLUL 2. PIAŢA INTREPRINDERII 11
  4. 2.1. Conceptul de piaţă 11
  5. 2.2. Dimensiunile pieţei întreprinderii 12
  6. 2.2.1. Structura pieţei 12
  7. 2.2.2. Aria (localizarea) pieţei 13
  8. 2.2.3. Capacitatea pieţei 14
  9. 2.3. Dimanica pieţei intreprinderii 15
  10. 2.3.1. Raporturi de piaţă 15
  11. 2.3.2. Căi de dezvoltare a pieţei intreprinderii 15
  12. CAPITOLUL 3. MIXUL DE MARKETING 16
  13. 3.1. Conceptul de marketing mix 16
  14. 3.2. Variabilele mixului de marketing 16
  15. 3.3. Politica de produs 17
  16. 3.3.1. Conceptul de produs 17
  17. 3.3.2. Ciclul de viaţă al produsului 20
  18. 3.4. Politica de preţ 21
  19. 3.4.1. Importanţa preţului şi influenţe asupra volumului de vânzări 21
  20. 3.4.2. Strategii şi tactici de preţ 24
  21. 3.5. Politica de distribuţie 25
  22. 3.5.1. Conţinutul şi funcţiile distribuţiei 25
  23. 3.5.2. Tipologia canalelor de distribuţie 27
  24. 3.6. Politica de promovare 28
  25. 3.6.1. Procesul de comunicare 29
  26. 3.6.2. Conceperea mesajului 31
  27. 3.6.3. Mixul promoţional 33
  28. CAPITOLUL 4. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. BELCAR S.A. 35
  29. 4.1. Scurt istoric 35
  30. 4.2. Relaţii cu partenerii de afaceri 35
  31. 4.3. Conducere. Organizare. Personal 37
  32. 4.4. Compartimentul de marketing 39
  33. CAPITOLUL 5. STUDIU DE CAZ. APLICAŢIE PRACTICĂ LAS.C. BELCAR S.A. 43
  34. 5.1. Introducere 43
  35. 5.2. Piaţa S.C. BELCAR S.A. 43
  36. 5.3. Politicile de maketing la S.C. BELCAR S.A. 46
  37. 5.3.1. Produsele 46 5.3.2. Preţurile 47
  38. 5.3.2.1. Concurenţa 47
  39. 5.3.3. Distribuţia 50
  40. 5.3.3.1. Mediul 51
  41. 5.3.4. Promovarea 51
  42. 5.4. Analiza ocaziilor, ameninţărilor, punctelor tari şi punctelor slabe 52
  43. 5.5. Obiective 52
  44. 5.6. Strategia de marketing. Programe de acţiune 53
  45. 5.7. Dimensionarea bugetului de marketing 58
  46. CAPITOLUL 6.CONCLUZII ŞI PROPUNERI 59
  47. Anexe 62
  48. Bibliografie 69

Extras din licență

Noile exigenţe impuse agenţilor economici de trecere la economia de piaţă stimulează interesul acestora pentru modernizarea proceselor economice, în cadrul cărora se inscrie şi adoptarea practică a marketingului în activităţile proprii.

Definirea unor noi structuri organizatorice, raportată la necesitatea încorpărării marketingului în practica economică, priveşte, în esenţă rezolvarea succesivă a următoarelor probleme:

- stabilirea locului activităţii de marketing în sistemul organizatoric al intreprinderii (organigrama acesteia)

- delimitarea atribuţiilor şi a sistemului de relaţii cu celelalte componente ale structurii organizatorice

- organizarea internă a direcţiei (serviciului, biroului) de marketing

- încadrarea cu personal de specialitate

- stabilirea criteriilor de performanţă a activităţii desfăşurată

În figura de mai jos sunt prezentate condensat elementele activităţii de marketing şi factorii care influenţează strategia de marketing a unei firme. Prin sistemele înfăţişate în figură, firma supraveghează mediul în care operează şi se adaptează acestuia.Ea trebuie să se adreseze atât la mediul microeconomic (intermediar, furnizori, concurenţi, organisme publice), precum şi la mediul macroeconomic (factori demografici, economici, politici, juridici, tehnologici, natural şi socio-culturali). Aceste aspecte sunt valabile în egală măsură atât în cazul unei afaceri mici cât şi în cazul unei corporaţii multinaţionale.

Fig.1.1. Factorii care inluenţează strategia de marketing a unei firme

1.1. Compartimenul de marketing

Organizarea activităţii de marketing se poate realiza atât în cadrul structurilor organizatorice tradiţionale ale intreprinderi, cât şi prin intermediul unei structuri distincte (serviciul, compartiment). În aceast caz toate activităţiile de marketing revin în sarcina dericţiei (compartimentului) de marketing, cu o poziţie şi un rol bine precizate în sistemul organizatoric al intreprinderii.

Diferitele forme de organizare a activităţii de marketing reflectă opţiunile în privinţa dispersării sau concentrării acesteia, ca şi nivelul ierarhic atribuit şi oficializat prin stabilirea locului lor în sistemul de organizare al intreprinderilor.

Principalele formule organizatorice intălnite în activităţile practice de marketing sunt următoarele:

a) Desfăşurarea unor activităţi de marketing în cadrul compartimentelor tradiţionale - vânzări (desfacere), producţie, planificare, organizare -, rolul principal revenind celui de vânzări, în cadrul căruia se desfăşoară cele mai multe acţiuni de marketing.

b) Gruparea majorităţii activităţilor de marketing într-unul din compartimentele tradiţionale - de regulă, cel de vânzări - în acest caz, multe activităţi care înainte erau realizate în alte compartimente, trec în subordinea celui de vânzări (vezi figura 1.2.).

- fabricaţie - vânzări

- planificarea şi dezvoltarea producţiei -promovarea vânzărilor

- programarea producţiei -cercetări de marketing

- engineering -analiza şi controlul vânzărilor

- gestiunea stocurilor -previziunea vânzărilor

- distribuţia fizică -servicii de marketing

Fig.1.2.Organizarea activităţii de marketing în compartimente nespecializate

c) Costituirea în cadrul structurii organizatorice a intreprinderi a unui compartiment specializat de marketing, subordonat direct conducerii, în cadrul câruia sunt grupate toate activităţile de marketing ( vezi figura 1.3.).

Ultima etapă a activităţii de marketing constă în organizarea resurselor de marketing, precum şi în implementarea şi controlul planului de marketing. Firma trebuie să-şi creeze un compartiment de marketing care să aibă capacitatea de a implementa planul de marketing. În cazul unei firme mici este posibil ca o singură persoană să indeplinească toate sarcinile de marketing (studiul pieţei, comercializare, publicitate, etc.).

-planificarea produselor-conducerea vânzărilor

-publicitate-urmărirea şi administrarea

-promovarea vânzărilorvânzărilor

-gestionarea stocurilor-service

-politica de preţ

-distribuţiă fizică

Fig.1.3 Organizarea activităţii în compartimentul de marketing

În cazul firmelor mari există mai mulţi specialişti în marketing (personalul de publicitate, directori de produs şi de marcă, directorii pentru segmente de piaţă şi personalul prestator de servicii).

De regulă, compartimentele de marketing sunt conduse de un vicepreşedinte de marketing, care are două atribuţii principale. Prima este aceea de a coordona activităţiile întregului personal de marketing. Cea de-a doua sarcină este să colaboreze cu ceilalţi vicepreşedinţi din cadrul firmei. Eficienţa compartimentului de marketing depinde şi de felul în care personalul este selectat, pregătit, condus, motivat şi evaluat. Directorii trebuie să aibă întălniri periodice cu subordonaţii lor, pentru a analiza rezultatele obţinute de acesta, a-i lăuda pentru realizări, a le identifica slăbiciunile şi a le sugera modalităţi de îmbunătăţire a activităţii.

Pe măsură ce planurile de marketing sunt puse în aplicare este foarte posibil să apară multe aspecte surprinzătoare şi dezamăgitoare. Iată de ce firma trebuie să cunoască o serie de tehnici de reacţie şi control (controlul planului anual, controlul profitabilităţii şi controlul strategic).

Compartimentul modern de marketing a evoluat, trecând prin câteva stadii. El a debutat ca şi compartiment de desfacere şi mai tărziu a preluat şi alte funcţii auxiliare cum ar fi reclama şi cercetarea de marketing.Deoarece importanţa funcţiilor auxiliare a crescut, multe firme şi-au creat un compartiment de marketing separat care să se ocupe de ele. În general, specialiştii în vânzări şi specialiştii în marketing colaborau bine împreună. În cele din urmă cele două compartimente au fuzionat şi a rezultat un compartiment modern de marketing condus de un vicepreşedinte.

Compartimentele moderne de marketing sunt organizate în diverse moduri:

- o organizare de marketing pe principii funcţionale este una în care funcţiile de marketing sunt conduse de câtre manageri separaţi, subordonaţi vicepreşedintelui de marketing

- o organizare pe criteriul produselor este o metodă în cadrul câreia produsele sunt repartizate unor manageri de produs, care colaborează cu specialiştii din cadrul sectoarelor funcţionale pentru a-şi dezvolta şi a-şi implementa planurile.

- o organizare baztă pe pricipiile marketingului general al pieţei este o metodă în cadrul căreia pieţele de importanţă majoră sunt repartizate unor manageri de piaţă, care colaborează cu specialiştii în cadrul compartimentelor funcţionale pentru a-şi elabora şi a-şi implementa planurile. Unele firme utilizează o organizare combinată, bazată pe criteriul produselor şi a pieţelor, numită organizare matricială.

Compartimentul de marketing trebuie să coopereze armonios cu celelalte compartimente ale firmei. Urmănd interesele clienţilor, marketingul intră adesea în conflict cu compartimentul de cercetare-dezvoltare, ingineria, aprovizionare, producţia, gestionarea stocurilor, finanţele, contabilitatea, gestionarea creditelor şi cu alte funcţii ale firmei. Amploarea acestor conflicte poate fi redusă dacă preşedintele firmei îi imprimă acesteia o orientare câtre client şi vicepreşedintele de marketing învaţă să colaboreze în mod eficient cu ceilalţi directori. Dobândirea unei orientări moderne de marketing necesită sprijin din partea preşedintelui companiei, a cosultanţilor de marketing din afara firmei, înfiinţarea unui compartiment de marketing la nivelul corporaţiei, organizarea unor seminarii interne de marketing etc.

Compartimentul de marketing modern este produsul unei lungi evoluţii. Pot fi distinse cel puţin cinci stadii în cadrul acestui proces de evoluţie şi pot fi identificate firme care se află în fiecare din aceste stadii.

a) Compartimentul de desfacere

Toate firmele îşi încep activitatea dispunând de cinci funcţii simple. Cineva trebuie să adune capital şi să-l gestioneze (compartimentul financiar), să angajeze oameni (compartimentul personal), să producă bunul sau serviciul (compartimentul producţie) şi să ţină evidenţa contabilă (compartimentul contabilitate). Activitatea de vânzări este condusă de un vicepreşedinte care coordonează forţa de vânzare şi, totodată mai vinde şi el însuşi cate ceva.

b) Compartimentul de desfacere cu funcţii auxiliare de marketing

Pe măsura ce firma se extinde şi serveşte noi tipuri de clienţi sau îşi desfăşoară activitatea în noi zone geografice, apare necesitatea ca ea să-şi înterească anumite funcţii de marketing diferite de cea de desfacere.

c) Compartimentul specializat de marketing

Dezvoltare continuă a firmei duce la creşterea potenţialului productiv al investiţiilor făcute în vederea realizării unor alte activităţi de marketing (studii de marketing, crearea de noi produse, reclamă şi promovare a vănzărilor, servicii oferite clienţilor) legat de activitatea forţei de vânzare. Preşedintele firmei îşi va da seama de avantajele înfiinţări unui compartiment de marketing separat. Aceasta va avea în frutea sa un vicepreşedinte care este subordonat împreună cu vicepreşedintele de la desfacere, preşedintului sau vicepreşedintelui executiv.

Bibliografie

1. Boone L.Contemporary marketing.

Editura DrydenPress, Orlando, 1992

2. Demetrescu M.C,Marketing.Editura Fundaţia

Europeană Drăgan, 1991

3. Dobre C., Negruţ C.Marketing.Editura InterGraf,

Reşiţa, 1997

4. Folteanu F. Marketing şi integrare structurală.

Editura Mirton, Timişoara, 1999

5. Florescu C., Balaure V.Marketing.Editura Marketer,

Boboc Şt , CătoiuI.Bucureşti, 1992

6. Florescu C. şi colboratoriiMarketing.Editur Didactică şi

Pedagocică, Bucureşti, 1981

7. Ignaton E.Marketing.Editura Solness,

Timişoara, 1999

8. Kotler Ph.Managementul marketingului.

Editura Teora, Bucureşti, 1999

9. Negruţ C., Dobre C., Negruţ C.Iniţiere în marketing.Editura

Augusta, Timişoara, 1997

10. Ştefănescu P.Bazele marketingului. Bucureşti, 1995

Preview document

Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 1
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 2
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 3
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 4
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 5
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 6
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 7
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 8
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 9
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 10
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 11
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 12
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 13
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 14
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 15
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 16
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 17
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 18
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 19
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 20
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 21
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 22
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 23
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 24
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 25
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 26
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 27
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 28
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 29
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 30
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 31
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 32
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 33
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 34
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 35
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 36
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 37
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 38
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 39
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 40
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 41
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 42
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 43
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 44
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 45
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 46
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 47
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 48
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 49
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 50
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 51
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 52
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 53
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 54
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 55
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 56
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 57
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 58
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 59
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 60
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 61
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 62
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 63
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 64
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 65
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 66
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 67
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 68
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 69
Organizarea activității de marketing la S.C. Belcar S.A. Timișoara - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • TITLU.DOC
  • LUCRAREMODIF.doc

Alții au mai descărcat și

Strategia de marketing a firmei Bona Avis

ELABORAREA STRATEGIEI DE MARKETING. ASPECTE TEORETICE 1.1. Rolul strategiei de marketing pentru atingerea obiectivului Strategia de marketing are...

Mixul de Marketing - Politica de Distribuție

Introducere “Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul în care trebuie să-şi organizeze activitatea, în general, şi cea de marketing,...

Conducerea și organizarea activității de cercetare de marketing - SC Petrom SA

INTRODUCERE În condiţiile socio – economice contemporane, orice întreprindere este preocupată de anticiparea evoluţiei vieţii sale şi a mediului...

Fundamentarea Strategiei de Distribuție la JTI Internațional

INTRODUCERE Problematica distribuţiei mărfurilor, prin complexitatea sa, trebuie abordată într-un context mai larg, pentru a putea evidenţia...

Organizarea activității de marketing la SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea

INTRODUCERE În condiţiile actuale ale unei economii globale în rapidă schimbare, caracterizată prin abundenţa pieţelor din ce în ce mai...

Analiza Activității de Marketing a Unei Firme

Introducere Marketingul semnifică o nouă imagine a orientării, organizării și desfășurării unei activități economice. Orice activitate economică...

Organizarea activității de distribuție la firma SC Ama Impex SRL

Introducere În societatea contemporană, importanţa marketingului este esenţială pentru supravieţuirea firmelor, având în vedere faptul că acestea...

Studiu Privind Importanța Activității de Marketing la SC Radu Casa SRL

CUVÂNT ÎNAINTE Am ales această temǎ „Studiu privind importanţa activităţii de marketing la ”SC Radu Casa Srl” deoarece , marketingul este o...

Te-ar putea interesa și

Cercetare de marketing

În ciuda simplicităţii şi logicităţii aparente a procesului de planificare de marketing, acesta rămâne unul dintre cele mai greu de înţeles...

Ai nevoie de altceva?