Politica de Distribuție

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 95 în total
Cuvinte : 30982
Mărime: 161.58KB (arhivat)
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Introducere. 3
  2. Capitolul 1. Marketingul 5
  3. 1.1. Punctele de vedere privind definirea marketingului 5
  4. 1.2. Sistemul de marketing la nivel de organizatii 12
  5. 1.2.1. Conceptul de sistem al marketingului 12
  6. 1.2.2. Componentele sitemului de marketing 13
  7. 1.2.2.1. Conceptia de marketing 13
  8. 1.2.2.2. Analiza situatiei organizatiei 16
  9. 1.2.2.3. Strategia de marketing 16
  10. 1.2.2.4. Tactica de marketing 17
  11. 1.2.2.5. Managementul marketingului 18
  12. 1.2.2.6. Profesionistii de marketing 18
  13. 1.2.3. Obiectivele sistemului de marketing 19
  14. 1.3. Functiile marketingului 20
  15. 1.3.1. Functia de investigare a pietii 20
  16. 1.3.2. Functia de racordare la mediu 21
  17. 1.3.3. Functia de satisfacere a necesitatilor 21
  18. 1.3.4. Functia de maximizare a eficientei economice 22
  19. 1.4.1. Evolutia teoriei si practicii marketingului 23
  20. 1.4.2. Marketingul ca stiinta economica 25
  21. 1.5. Prezentul si perspectivele marketingului 30
  22. 1.5.1. Perspectiva marketingului 30
  23. Capitolul 2. Distribuţia 36
  24. 2.1. Conţinutul şi rolul distribuţiei 36
  25. 2.2 Funcţiile distribuţiei. 39
  26. 2.3 Dinamica distribuţiei 41
  27. 2.4. Canalele de distribuţie 42
  28. 2.4.1 Tipuri de canale de distribuţie 47
  29. 2.4.2 Dimensiunile canalelor de distribuţie 52
  30. 2.4.3 Alegerea şi utilizarea canalelor de distribuţie 52
  31. 2.4.4 Exploatarea canalelor de distribuţie 56
  32. 2.5. Intermediari ai distribuţiei 58
  33. 2.5.1 Comerţul de gros 58
  34. 2.5.2 Comerţul cu amănuntul 62
  35. 2.5.3 Comerţul integrat 63
  36. 2.5.4 Comerţul asociat 64
  37. 2.6. Logistica de distribuţie 65
  38. 2.7. Stabilirea obiectivelor strategiei de distribuţie 66
  39. 2.8. Controlul activităţii de distribuţie 75
  40. 2.9. Gestionarea forţei de vânzare 77
  41. Capitolul. 3 Studiu de caz la S.C TOTO COM S.R.L 80
  42. 3.1 Prezentarea generală a firmei 80
  43. 3.2 Produsele aflate în portofoliul firmei 83
  44. 3.2.1 Caracteristici de calitate ale produselor din portofoliu 85
  45. 3.3 Piaţa firmei TOTO COM 87
  46. 3.4 Preţurile practicate de TOTO COM 88
  47. 3.5 Politica de distribuţie la S.C TOTO COM S.R.L. 89
  48. 3.6 Promovarea la S.C TOTO COM S.R.L 92
  49. Concluzii…. 93
  50. Bibiliografie 95

Extras din licență

Introducere

Această lucrare a fost elaborată cu scopul de a-mi servi pentru susţinerea lucrării de licenţă, tema aleasă de mine este studierea modului cum se realizează şi implementează politica de distribuţie la S.C TOTO COM S.R.L Oradea, un alt motiv al alegerii acestei teme este acela de a-mi îmbunătăţi cunoştinţele despre teoria şi practica de marketing (având în vedere că în această perioadă, de elaborare a lucrării, am răsfoit, studiat mai multe tratate de marketing.)

Consider că tema aleasă este una deosebit de importantă pentru activitatea unei firme, deoarece fără o distribuţie competitivă firmele indiferent cât de bune produse ar realiza nu le pot pune la dispoziţia utilizatorilor finali, şi deci tot efortul lor este inutil.

Promovarea şi distribuția sunt ambele mijloace prin care procesul de schimb este uşurat: promovarea prin mărirea gradului în care folosul oferit de un produs este mai bine cunoscut, iar distribuţia prin felul în care le aduce la îndemâna potenţialului consumator în privinţa cantităţii şi locului de a face cumpărături.

Importanţa politicii de distribuţie este ilustrată şi de către unii autori, profesori care au încercat în fraze scurte să descrie importanţa politicii de distribuţie astfel Phillip McVey spunea: “Intermediarul nu este o simplă verigă a unui lanţ conceput de către un producător, ci mai degrabă un debuşeu independent, reprezentând necesităţile unei mari categorii de consumatori, pe care acesta o deserveşte ”.

În cele ce urmează voi încerca să fac o scurtă descriere a lucrării mele cu cele mai important puncte analizate astfel lucrarea cuprinde patru capitole fiecare având un anumit număr de subpuncte de teme mai mici analizate astfel, capitolul 1 încearcă o definire şi o clasificare a termenilor utilizaţi frecvent în teoria şi practica de marketing cum ar fi definirea termenului de marketing, originea lui, explicarea conceptului de mix de marketing, prezentarea componentelor mediului intern şi extern al firmei a influenţei acestor elemente asupra evoluţiei prezente şi viitoare a firmei.

Capitolul 2 abordeaza partea teoretică a politici de distribuţie încercând o definire a distribuţie, o clasificare a funcţiilor distribuţiei, rolul şi dinamica distribuţiei, logistica distribuţiei, precum şi celelalte elemente teoretice ale politicii de distribuţie. Acest capitol prezintă o parte importantă a lucrării descriind în amănunt toate problemele teoretice ale distribuţiei.

Capitolul 3 cuprinde studiul de caz realizat de către la TOTO COM S.R.L, pe baza informaţiilor primite de la presonalul firmei (director de vânzări), în acest capitol am încercat să identific elementele din teoria studiată aplicate în practica acstei firme.

Studiul reprezintă partea practică a acestei lucrării şi este deosebit de important, deoarece teoria privind politica de distribuţie nu ar avea nici o importanţă dacă nu şi-ar găsi corespondenţă în practica firmei, marketingul neaplicat este doar o filozofie despre ce s-ar putea întâmpla dacă ar fi pus în practică, despre posibilele mari succese.

Astfel în urma studiului am reuşit să identific aplicate în practică o mare parte a aspectelor teoretice studiate astfel am înţeles importanţa ocupării unei poziţii cât mai aproape de producător în lanţul de distribuţie, deasemenea important mai este şi modul în care decurg relaţiile în cadrul canalului de distribuţie (este important să nu existe conflicte între membrii canalului de distribuţie), la fel de important este pentru menţinerea poziţiei în canalul de distribuţie realizarea ţintelor de vânzare stabilite de către producător pentru o relaţie cât mai lungă şi profitabilă cu acesta.

Iar ultimul capitol cuprinde o cercetate de marketing realizată pe baza unui chestionar conceput de către mine şi aplicat pe un număr reprezentativ de unităţi-clienţi ai firmei TOTO COM în vederea identificării părerii acestora despre sistemul de distribuţie existent la firmă, despre imagine produselor distribuite de către aceasta. În speranţa că efortul meu va fi apreciat cum se cuvine ţin să mulţumesc tuturor acelora care au contribuit, m-au ajutat într-un mod sau altul la realizarea acestei lucrări.

Şi în încheierea acestei scurte introduceri aş vrea să vă prezint o frază care mie îmi place foarte mult şi care reliefează importanţa marketingului pentru o firmă, pentru rezultatele ei:

“Firmele bogate nu fac marketing pentru că au bani, ci au bani pentru că fac marketing”.

Peter Drucker.

1. Marketingul

Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept MARKETING ce se vehiculează cu mare frecvenţă atât în teorie cât şi în practica social-economică.

Marketingul modern este considerat astăzi factorul esenţial al succesului unei organizaţii, indispensabil în dezvoltarea sa economico-socială, soluţie miraculoasă ce rezolvă problemele acesteia, instrument de bază în atingerea marilor performanţe, dar şi în evitarea riscului.

El a devenit omniprezent întrucât influențează viaţa fiecăruia, fiind mijlocul prin care se oferă oamenilor nivelul de trai (Ph. Kotler, J. Saunders, G. Armstrong, V. Wong Principiile marketingului ediţia europeană, Ed. Teora 1998, p. 52).

1.1. Puncte de vedere privind definirea marketingului

Conceptul de marketing, formulat la începutul secolului nostru, a cunoscut o dezvoltare rapidă, ce reflectă evoluţia economico-socială a acestui veac şi marchează în fapt trecerea de la societatea de producţie la o societate de consum (P.L. Dubois, A. Jolibert, Marketing, teorie şi practică, vol. I Ed. Economică 1989 Paris, tradusă în limba română şi editată sub egida Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca 1992 p.1).

În lucrările de specialitate sunt prezentate numeroase opinii referitoare la conţinutul marketingului, cele mai multe abordând în mod unilateral marketingul, fie doar ca activitate economică sau modul de activităţi economice, fie ca proces economic, social, comercial, de corelare a cererii cu oferta, de schimbare sau transformare a produselor etc., fie ca o filozofie, ca o funcţiune a întreprinderii moderne, ca o funcţie managerială, ca o structură de instituţii etc.

Aceasta demonstrează că marketingul este un fenomen deosebit de complex ce îmbină teoria cu practica, fiecare punct de vedere relevând o latură sau alta a acestuia. Practic subliniază M. Baker fiecare lucrare legată de marketing începe cu o altă definiţie (M.J. Baker Marketing Ed. S.C. Ştiinţa şi Tehnica S.A. Bucureşti, 1996, p.16).

Interesul deosebit acordat mai ales de economişti, dar nu numai de ei, acestui nou concept, s-a concretizat într-o multitudine de definiţii, care reflectă puncte de vedere de o mare diversitate, precum şi evoluţia în decursul timpului.

Preview document

Politica de Distribuție - Pagina 1
Politica de Distribuție - Pagina 2
Politica de Distribuție - Pagina 3
Politica de Distribuție - Pagina 4
Politica de Distribuție - Pagina 5
Politica de Distribuție - Pagina 6
Politica de Distribuție - Pagina 7
Politica de Distribuție - Pagina 8
Politica de Distribuție - Pagina 9
Politica de Distribuție - Pagina 10
Politica de Distribuție - Pagina 11
Politica de Distribuție - Pagina 12
Politica de Distribuție - Pagina 13
Politica de Distribuție - Pagina 14
Politica de Distribuție - Pagina 15
Politica de Distribuție - Pagina 16
Politica de Distribuție - Pagina 17
Politica de Distribuție - Pagina 18
Politica de Distribuție - Pagina 19
Politica de Distribuție - Pagina 20
Politica de Distribuție - Pagina 21
Politica de Distribuție - Pagina 22
Politica de Distribuție - Pagina 23
Politica de Distribuție - Pagina 24
Politica de Distribuție - Pagina 25
Politica de Distribuție - Pagina 26
Politica de Distribuție - Pagina 27
Politica de Distribuție - Pagina 28
Politica de Distribuție - Pagina 29
Politica de Distribuție - Pagina 30
Politica de Distribuție - Pagina 31
Politica de Distribuție - Pagina 32
Politica de Distribuție - Pagina 33
Politica de Distribuție - Pagina 34
Politica de Distribuție - Pagina 35
Politica de Distribuție - Pagina 36
Politica de Distribuție - Pagina 37
Politica de Distribuție - Pagina 38
Politica de Distribuție - Pagina 39
Politica de Distribuție - Pagina 40
Politica de Distribuție - Pagina 41
Politica de Distribuție - Pagina 42
Politica de Distribuție - Pagina 43
Politica de Distribuție - Pagina 44
Politica de Distribuție - Pagina 45
Politica de Distribuție - Pagina 46
Politica de Distribuție - Pagina 47
Politica de Distribuție - Pagina 48
Politica de Distribuție - Pagina 49
Politica de Distribuție - Pagina 50
Politica de Distribuție - Pagina 51
Politica de Distribuție - Pagina 52
Politica de Distribuție - Pagina 53
Politica de Distribuție - Pagina 54
Politica de Distribuție - Pagina 55
Politica de Distribuție - Pagina 56
Politica de Distribuție - Pagina 57
Politica de Distribuție - Pagina 58
Politica de Distribuție - Pagina 59
Politica de Distribuție - Pagina 60
Politica de Distribuție - Pagina 61
Politica de Distribuție - Pagina 62
Politica de Distribuție - Pagina 63
Politica de Distribuție - Pagina 64
Politica de Distribuție - Pagina 65
Politica de Distribuție - Pagina 66
Politica de Distribuție - Pagina 67
Politica de Distribuție - Pagina 68
Politica de Distribuție - Pagina 69
Politica de Distribuție - Pagina 70
Politica de Distribuție - Pagina 71
Politica de Distribuție - Pagina 72
Politica de Distribuție - Pagina 73
Politica de Distribuție - Pagina 74
Politica de Distribuție - Pagina 75
Politica de Distribuție - Pagina 76
Politica de Distribuție - Pagina 77
Politica de Distribuție - Pagina 78
Politica de Distribuție - Pagina 79
Politica de Distribuție - Pagina 80
Politica de Distribuție - Pagina 81
Politica de Distribuție - Pagina 82
Politica de Distribuție - Pagina 83
Politica de Distribuție - Pagina 84
Politica de Distribuție - Pagina 85
Politica de Distribuție - Pagina 86
Politica de Distribuție - Pagina 87
Politica de Distribuție - Pagina 88
Politica de Distribuție - Pagina 89
Politica de Distribuție - Pagina 90
Politica de Distribuție - Pagina 91
Politica de Distribuție - Pagina 92
Politica de Distribuție - Pagina 93
Politica de Distribuție - Pagina 94
Politica de Distribuție - Pagina 95

Conținut arhivă zip

  • Politica de Distributie.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentarea politicii de promovare a unei societăți

INTRODUCERE Lucrarea prezintă, în partea teoretică, conceptul general de marketing, marketingul ca o componentă de bază a mediului economic, ce...

Strategia de marketing a firmei Bona Avis

ELABORAREA STRATEGIEI DE MARKETING. ASPECTE TEORETICE 1.1. Rolul strategiei de marketing pentru atingerea obiectivului Strategia de marketing are...

Aspecte în comercializarea produselor agricole

Potrivit conceptului de dezvoltare durabilă a societății, comercializarea are o importanță strategică pentru dezvoltarea echilibrată și viabilă a...

Mixul de Marketing - Politica de Distribuție

Introducere “Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul în care trebuie să-şi organizeze activitatea, în general, şi cea de marketing,...

Politică de preț Holcim

INTRODUCERE Holcim (Romania) SA este o companie dinamica si moderna, care si-a dovedit spiritul de inovatie si profesionalism lansand pe piata...

Politici și strategii de marketing utilizate în transportul internațional de mărfuri. studiu de caz - Vectra Logistic SRL

Introducere Mobilitatea mărfurilor şi libera lor circulaţie au condus în prezent la o dezvoltare extraordinară a sectorului de transporturi de...

Organizarea activității de distribuție la firma SC Ama Impex SRL

Introducere În societatea contemporană, importanţa marketingului este esenţială pentru supravieţuirea firmelor, având în vedere faptul că acestea...

Politică de produs

Introducere Mixul de marketing este, probabil, sintagma cel mai des folosită în marketing. Orice companie care doreşte sa aibă o strategie de...

Te-ar putea interesa și

Politica de distribuție a produselor la SC Napochim SA

Introducere.5 INTRODUCERE 1. Problematica abordatǎ Nici o organizaţie mare sau micǎ, cu scop lucrativ sau nelucrativ, din sectorul producţiei...

Mixul de marketing la SC Ira SA Câmpina

Introducere Universalitatea marketingului reprezinta o trasatura unanim acceptata de specialisti. Ea reflecta o realitate obiectiva exprimata prin...

Politica de Distribuție a Serviciilor Turistice pe Piața Românească

Introducere Prea bogata ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe "Homo viator", adica pe omul care...

Fundamentarea politicii de distribuție a SC Automobile Dacia SA în vederea creșterii profitabilității acesteia

INTRODUCERE Scriitorul englez Edward Morgan Forster a scris în anul 1909 o nuvelă intitulată „Maşina se opreşte”, o nuvelă în care a descris o...

Mixul de Marketing și Rolul Acestuia în Atingerea Obiectivelor Majore ale Întreprinderii

Capitolul 1. Conceptul de marketing mix Optiunea strategica de marketing, concretizata in decizia echipei manageriale exprima "a face ceea ce...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Am ales să realizez proiectul pentru obţinerea certificatului de competenţe profesionale, pe tema Politicii de distribuţie deoarece mi-a...

Cercetări de marketing - SC Siegel Chemicals SRL

Prezentarea generala a unitatii economice analizate Industria de producere a grundurilor, vopselelor si diluantilor a constituit unul dintre...

Politica de Distribuție

ARGUMENT Nu o singură dată mi s-a întâmplat ca, intrând într-un magazin, să văd o inscripţionare de genul “adaos comercial 30-50%”. Mă întrebam...

Ai nevoie de altceva?