Publicitatea ca Act Antisocial

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 24940
Mărime: 275.46KB (arhivat)
Publicat de: Augustina Lupu
Puncte necesare: 11
Lucrare de Licenta

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. 1. DATE GENERALE REFERITOARE LA PUBLICITATE. LEGISLAŢIE 7
  3. 1.1 SCURT ISTORIC 7
  4. 1.2 DEFINIREA PUBLICITĂŢII 10
  5. 1.2.1. Evaluarea campaniei de publicitate 10
  6. 1.2.2.Publicitatea la scară mondială 13
  7. 1.3 LEGISLAŢIA 18
  8. 1.3.1. Legislaţia privind publicitatea 18
  9. 1.3.2. Consiliul Naţional al Audiovizualului 24
  10. 2. CONSIDERAŢII ECONOMICE ASUPRA LEGISLAŢIEI MODERNE (UE) 28
  11. 2.1 DIN PERSPECTIVA UNIUNII EUROPENE. 28
  12. 2.2 CONCEPTUL DE PRODUS 30
  13. 2.2.1. Cadrul conceptual al clasificării produselor 30
  14. 2.2.1. Definirea procesului sau actului de publicitate: 32
  15. 2.2.2. Scopul Publicitatii: 32
  16. 2.2.3. Avantajele agenţiei de publicitate 33
  17. 2.2.4. Dezavantajele agenţiei de publicitate 34
  18. 2.2.5. Tipuri de publicitate 34
  19. 2.3. LEGISLAŢIA MUNCII ŞI CONDIŢIILE DE MUNCĂ 35
  20. 3.PUBLICITATEA DE PRODUS CA ACT SOCIAL 37
  21. 3.1. PUBLICITATEA CA ACT SOCIAL 37
  22. 3.2. ASPECTE LEGALE ÎN PUBLICITATE 39
  23. 3.2. PROTECŢIA CONSUMATORULUI 44
  24. 3.2.1. Dispoziţii generale 44
  25. 3.2.2. Protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor 45
  26. 3.2.3. Protecţia intereselor economice ale consumatorilor 46
  27. 3.2.4. Informarea şi educarea consumatorilor 47
  28. 3.2.5. Sancţiuni 49
  29. 3.2.6. Dispoziţii finale şi tranzitorii 52
  30. 4.PUBLICITATEA DE PRODUS CA ACT ANTISOCIAL 53
  31. 4.1. REGIMUL PRODUSELOR ŞI SUBSTANŢELOR NOCIVE 53
  32. 4.1.1. DISPOZIŢII GENERALE 53
  33. 4.1.2. ATRIBUŢIILE AUTORITĂŢILOR PUBLICE ÎN REGLEMENTAREA PROBLEMELOR CE ŢIN DE REGIMUL PRODUSELOR ŞI SUBSTANŢELOR NOCIVE 54
  34. 4.1.3. REGIMUL PRODUSELOR ŞI SUBSTANŢELOR NOCIVE 57
  35. 4.1.4. CONTROLUL ASUPRA RESPECTĂRII LEGII ŞI RĂSPUNDEREA PENTRU ÎNCĂLCAREA EI 60
  36. 4.1.5. ACORDURILE INTERNAŢIONALE 60
  37. 4.1.6. DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII 60
  38. 4.2. EXPERTIZA ANTICORUPŢIE 61
  39. 4.2.1. Accepţiuni generale 61
  40. 4.2.2. Domeniile de expertizare 61
  41. 4.2.3. Proceduri preparatorii (cercetarea prealabilă) 62
  42. 5.CONCLUZII 67
  43. BIBLIOGRAFIE 71

Extras din licență

INTRODUCERE

Noutatea pe care publicitatea o constituie în România alimentează numeroase confuzii. Cea mai importantă dintre ele priveşte însăşi realitatea acoperită de termenul publicitate şi de alţi termeni din aceeaşi sferă semantică. Destui oameni spun: „Nu vorbesc despre acest lucru, nu vreau să se spună că fac reclamă.” Sau: „Dacă m-aş referi la aşa ceva, aş face publicitate mascată.”

Aceste confuzii se datorează faptului că limba română foloseşte un singur termen pentru realităţi diferite. Limba engleză distinge între publicity şi advertising. Primul termen are o semnificaţie mai bogată; iată câteva dintre accepţiunile lui: notorietate, faptul de a fi sau de a deveni public; informaţie menită să promoveze interesele unor indivizi, instituţii etc.; atenţia sau interesul publicului, câştigat(ă) printr-o metodă oarecare. American Marketing Association (Asociaţia Americană de Marketing) defineşte advertising drept „orice formă plătită de prezentare şi promoţiune non personală de idei, bunuri şi servicii pe care o foloseşte o firmă specifică” . Este uşor de înţeles, pe de-o parte, că advertising este un caz particular de publicity, pe de altă parte, că atunci când lăudăm o carte, un film, un autor, o haină etc. Unei persoane sau unui grup de persoane nu facem publicitate în sensul comercial al termenului.

În definiţia dată de American Marketing Association merită să zăbovim asupra câtorva termeni. Non personal priveşte lipsa contactului direct între emiţătorul mesajului comercial şi destinatarul lui. Cine sună la uşă să propună persoanei care deschide să cumpere un set de cuţite sau un uscător de păr face promoţiune, dar nu publicitate (advertising). Se înţelege de aici că publicitatea se desfăşoară prin intermediul mass-mediilor , numite şi suporturi publicitare: radio, televiziune, presă scrisă, panouri etc. Plătit semnalează faptul că firma care vrea să informeze publicul despre produsele pe care le vinde trebuie să verse o sumă oarecare suporturilor publicitare pentru difuzarea mesajelor. În fine, sintagma firmă specifică arată, pe de-o parte, că destinatarii mesajelor trebuie să poată identifica emiţătorii acestora (pentru a şti ce produs ar putea să cumpere dintr-o întreagă categorie), pe de altă parte, că emiţătorii mesajelor poartă responsabilitatea acestora.

În aceste pagini termenul publicitate va fi folosit drept corespondentul românesc al termenului advertising.

Este de semnalat şi faptul că, pe lângă accepţiunea greşită care i se atribuie adesea şi pe lângă accepţiunea corectă şi foarte precisă deja menţionată (dată de American Marketing Association şi de cei care lucrează în publicitate sau se ocupă într-un fel sau altul de ea), termenul românesc publicitate cunoaşte încă una, mai largă decât a doua; conform celei de-a treia accepţiuni, publicitate ar acoperi şi alte operaţii, de complexitate variabilă: definirea categoriilor de public-ţintă, cercetarea comportamentului cumpărătorului, elaborarea mesajelor publicitare, stabilirea planului mediatic, măsurarea eficienţei reclamelor etc., operaţii cuprinse în activitatea de marketing , în campaniile de promovare a diverselor produse şi servicii. În accepţiunea foarte precisă menţionată (a doua), publicitatea este o parte componentă a marketingului; în accepţiunea lărgită, publicitatea tinde să se confunde cu marketingul (printr-o metonimie: parte pentru întreg).

Publicitatea este un câmp de complexitate ridicată al practicii sociale. Se întâlnesc aici fenomene şi procese care fac obiectul de cercetare al unor discipline ştiinţifice de mare tradiţie: sociologie, psihologie, mitologie, estetică etc. Această complexitate face ca încercarea de a da o definiţie publicităţii să fie sortită eşecului; nici o definiţie nu poate cuprinde bogăţia de caracteristici ale câmpului care ne interesează.

Definiţia susmenţionată este o definiţie din perspectiva activităţii de marketing. Iată una din perspectivă comunicaţională: în legătură cu idei, produse şi servicii, publicitatea reprezintă informarea şi persuadarea controlate şi identificabile prin intermediul mass-mediilor. În această definiţie, termenii de interes sunt controlat, identificabil şi mass-medii. Primul are în vedere faptul că firma producătoare hotărăşte în totalitate conţinutul, timpul şi locul, direcţia mesajului de transmis către public; al doilea: faptul că destinatarul mesajului poate identifica sursa şi scopul acestuia; al treilea: faptul că, pentru transmiterea mesajului, firma producătoare are la îndemână o serie întreagă de canale, de mare diversitate expresivă.

Publicitatea mai poate fi – şi a fost – definită ca „psiho-sociologie a informaţiei aplicată la obiective comerciale” , ca „activitate persuasivă complexă care ataşează bunurilor şi serviciilor ansambluri simbolice pentru a determina diverse categorii de public să le achiziţioneze” etc.

1. DATE GENERALE REFERITOARE LA PUBLICITATE. LEGISLAŢIE

MOTTO:

În opinia lui Zig Ziglar “TOATĂ LUMEA LUCREAZĂ ÎN VÂNZĂRI; TOŢI LUCRĂM ÎN DOMENIUL VÂNZĂRILOR; trebuie să înţelegem că toţi, indiferent de profesie suntem agenţi de vânzări.” Aceasta, deoarece în final ne vindem forţa de muncă şi suntem direct interesaţi să o vindem cât mai convenabil atât pentru noi cât şi pentru cumpărător.

1.1 SCURT ISTORIC

3000 - 500 i.e.n - Firma exterioară, una dintre primele forme de publicitate, era de obicei un semn, pictat foarte atrăgător pe peretele unei clădiri. Cele mai vechi semne au fost descoperite în ruinele Babilonului, Romei Antice şi ale oraşului Pompei. 500 de ani mai târziu, comercianţii egipteni amplasau de-a lungul drumurilor publice bucăţi de stâncă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informării călătorilor în legătură cu produsele sau serviciile oferite. Era debutul a ceea ce numim acum "publicitate outdoor". În perioada anilor 500 î.e.n., în vechea Roma, mesajele erau pictate pe pereţi în scopul promovării jocurilor publice, a afacerilor locale sau pentru a chema alegătorii la vot.

Perioada medievală se caracterizează prin apariţia unor noi forme de publicitate, simplă, dar eficientă: folosirea aşa-numiţilor "strigători". Aceştia erau cetăţeni, angajaţi de către comercianţi, care lăudau prin strigăte calităţile mărfurilor acestora. Mai târziu, ei au devenit figuri familiare şi pe străzile aşezărilor coloniale americane. Aceşti "strigători" sunt predecesorii crainicilor moderni care difuzează reclame radio sau TV.

Preview document

Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 1
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 2
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 3
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 4
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 5
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 6
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 7
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 8
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 9
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 10
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 11
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 12
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 13
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 14
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 15
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 16
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 17
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 18
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 19
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 20
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 21
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 22
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 23
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 24
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 25
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 26
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 27
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 28
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 29
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 30
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 31
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 32
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 33
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 34
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 35
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 36
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 37
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 38
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 39
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 40
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 41
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 42
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 43
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 44
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 45
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 46
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 47
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 48
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 49
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 50
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 51
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 52
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 53
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 54
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 55
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 56
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 57
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 58
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 59
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 60
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 61
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 62
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 63
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 64
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 65
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 66
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 67
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 68
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 69
Publicitatea ca Act Antisocial - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Publicitatea ca Act Antisocial.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza Socio-Psihologica a Cuplului Victima-Infractor

PSIHOLOGIA VICTIMEI SURSA DE IDENTIFICARE A IPOTEZELOR CORECTE PENTRU IDENTIFICAREA INFRACTORULUI Practica a demonstrat ca în comiterea...

Infracțiunile de corupție

INTRODUCERE “ Caci cu cinstea nici un bine nu se aseamană” ( Învățăturile lui Neagoie Basarab ) Actualitatea temei cercetate. La momentul dat,...

Comunicarea între Poliția de Proximitate și Comunitate

Introducere Concept relativ nou pentru România, Poliţia de Proximitate a fost implementată deja în mai multe state europene din necesitatea de a-i...

Analiza criminologică a infractorului și victimei în cazul furtului din apartamente

Capitolul I. Noțiuni introductive 1.1 Infracțiunea Ca una dintre instituțiile fundamentale ale dreptului, infracțiunea reprezintă fapta care...

Etica și corupție în administrația publică

Coruptia este general recunoscuta ca reprezentand o problema majora a societatii moderne, cu suficienta putere sa puna in pericol stabilitatea si...

Corupția

1. Definirea şi formele corupţiei Corupţia reprezintă folosirea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de...

Corupția - o problemă a serviciilor publice

Considerente teoretice La sfârşitul anilor ’90 România a cunoscut o importantă perioadă de evoluţie managerială în domeniul administraţiei...

Etică și corupție în administrația publică

1.Definirea corupţiei Corupţia este general recunoscută ca reprezentând o problema majoră a societăţii moderne, cu suficientă putere să pună în...

Ai nevoie de altceva?