Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 85 în total
Cuvinte : 25905
Mărime: 3.10MB (arhivat)
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.univ.drd. Lucian Vasile ANTON
UNIVERSITATEA GEORGE BACOVIA FACULTATEA DE ECONOMIA AFACERILOR SPECIALIZAREA MARKETING

Extras din licență

Capitolul 1

MARKETINGUL DIRECT

1.1. Definire generală şi rolul acestuia

La nivel mondial, marketingul direct a cunoscut o dezvoltare considerabilă, depăşind cu mult limitele începuturilor sale, adică comerţul tradiţional prin poştă, apelând acum la o multitudine de noi tehnologii şi de tehnici de construire a relaţiei cu clientul precum şi la evaluarea performanţelor de marketing. Astfel, asistăm în prezent la o renaştere a comerţului tradiţional prin poştă sub forma comerţului electronic prin Internet, ai cărui comercianţi electronici utilizează tehnici de marketing şi instrumente promoţionale care au fost verificate şi folosite timp de multe zeci de ani. Aceste instrumente şi tehnici au fost adaptate şi s-au dovedit mult mai viabile decât formele iniţiale de marketing direct.

Sfera de cuprindere a marketingului direct este extrem de vastă, fiind utilizat de comercianţii cu amănuntul, centrele comerciale, companiile de telecomunicaţii, de comunicaţii prin cablu, cele de servicii publice, liniile aeriene, companiile de cărţi de credit, de investiţii, de asigurări, uzinele constructoare de maşini etc.

Asociaţia de Marketing Direct a comandat grupului de consultanţă WEFA, începând din anul 1992, un studiu privind impactul economic al dezvoltării marketingului direct asupra Statelor Unite şi elaborării unui model economic pentru realizarea de previziuni. În cadrul acestui studiu, care este actualizat în mod regulat, s-au definit şi conceptele de bază utilizate în sfera marketingului direct. Astfel, în acest context, marketingul direct este definit ca şi „comunicaţie directă cu un consumator individual sau instituţional menită să genereze un răspuns sub forma unei comenzi (a unei comenzi directe), a unei cereri de informaţii (pregătirea vânzării) şi/sau vizita la un magazin sau un alt loc pentru cumpărarea unui anumit produs sau serviciu (creare de trafic)”. Se observă trecerea în planul secundar a bazei de date, a cărei prezenţă este, cu siguranţă, subsumată conceptului de comunicaţie directă, ca şi accentuarea obiectivelor urmărite prin intermediul proiectării şi desfăşurării campaniilor de marketing direct. Definiţia este explicată, în continuare, din perspectiva semnificaţiei fiecărui obiectiv urmărit.

Comenzile directe includ „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct, indiferent de mediul de comunicare utilizat, care sunt proiectate în mod special pentru a facilita sau finaliza o tranzacţie. Toate informaţiile necesare clientului potenţial pentru a adopta decizia de cumpărare şi a realiza tranzacţia vor fi furnizate în mod corespunzător în anunţul publicitar.”

Pregătirea vânzării include „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct, indiferent de mediul de comunicare utilizat, menite să sugereze interesul faţă de un produs sau un serviciu şi care furnizează clientului potenţial mijloacele pentru a solicita şi a primi informaţii suplimentare despre produs sau serviciu”.

Crearea de trafic include „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct, indiferent de mediul de comunicare utilizat, care sunt menite să motiveze clientul potenţial să viziteze un magazin, un restaurant sau un alt punct de comercializare pentru a cumpăra produsul sau serviciul promovat”.

În încercarea de a clarifica şi conţinutul altor concepte de bază utilizate în marketingul direct, studiul WEFA Group defineşte şi mediile utilizate în marketingul direct, direct mail-ul, marketingul telefonic, televiziunea, radioul, presa cotidiană, presa periodică şi categoria generică „alte medii”.

Direct mail-ul include „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct prin intermediul poştei sau al altor servicii de expediere, realizate folosind cataloage, cărţi poştale, pachete de cărţi poştale, scrisori, broşuri, pliante, fluturaşi, casete video, casete audio, dischete şi articole promoţionale. Sunt incluse toate acţiunile specifice organizate de către întreprindere sau cu sprijinul unui prestator extern specializat în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, identificării unui client potenţial sau creării de trafic la punctele de vânzare”.

Marketingul telefonic include „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct realizate prin intermediul telefonului şi a unor servicii de telecomunicaţii uzuale sau speciale. Sunt incluse toate acţiunile specifice organizate de către firmă sau cu sprijinul unui prestator extern specializat în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, identificării unui client potenţial sau creării de trafic la punctele de vânzare”.

Televiziunea include „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct realizate prin intermediul canalelor de televiziune locale, naţionale sau prin cablu în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, identificării unui client potenţial sau creării de trafic la punctele de vânzare”.

Radioul include „toate acţiunile comunicaţionale cu răspuns direct realizate prin intermediul posturilor de radio locale sau naţionale, în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, precum şi identificarea unui client potenţial sau crearea de trafic la punctele de vânzare”.

Presa cotidiană include „ansamblul spaţiilor publicitare cu răspuns direct, inserturile publicitare autonome şi alte inserturi publicitare utilizate în publicaţiile cotidiene comunitare, locale, regionale sau naţionale, distribuite zilnic, săptămânal, lunar sau duminica în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, identificării unui client potenţial sau creării de trafic la punctele de vânzare”.

Presa periodică include „ansamblul spaţiilor publicitare cu răspuns direct, inserturile publicitare şi anunţurile publicitare utilizate în publicaţiile periodice în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, identificării unui client potenţial sau creării de trafic la punctele de vânzare”.

Categoria generică „Alte medii” utilizate în marketingul direct se referă la „activităţile publicitare cu răspuns direct implicând utilizarea panotajului cu răspuns direct, materialele preluabile de către consumatori, inserturile în ambalaje, informaţiile şi serviciile de marketing interactive (on-line sau prin intermediul televiziunii), faxurile, chioşcurile interactive, publicitatea exterioară realizate în vederea vânzării imediate a unui produs sau serviciu, identificării unui client potenţial sau creării de trafic la punctele de vânzare”.

Marketingul direct devine, astfel, cel mai bun suport al conceptului de marketing relaţional existând numeroase puncte de vedere care nu ezită chiar în a pune semnul egalităţii între cele două concepte. Cu certitudine, se poate afirma că dacă viitorul marketingului stă sub semnul personalizării şi permanentizării relaţiei dintre organizaţie şi publicul său, atunci cel mai bun ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente care să contribuie la concretizarea sa este cel specific marketingului direct

Preview document

Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 1
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 2
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 3
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 4
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 5
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 6
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 7
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 8
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 9
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 10
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 11
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 12
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 13
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 14
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 15
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 16
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 17
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 18
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 19
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 20
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 21
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 22
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 23
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 24
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 25
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 26
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 27
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 28
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 29
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 30
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 31
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 32
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 33
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 34
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 35
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 36
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 37
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 38
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 39
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 40
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 41
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 42
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 43
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 44
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 45
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 46
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 47
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 48
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 49
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 50
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 51
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 52
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 53
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 54
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 55
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 56
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 57
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 58
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 59
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 60
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 61
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 62
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 63
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 64
Studiu Privind Mediile de Informare în Marketingul Direct - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Mediile de Informare in Marketingul Direct
    • Cap 4.doc
    • Cap1.doc
    • Cap2.doc
    • Cap3.doc
    • Coperta.doc
    • Cuprins.doc
    • Introducere.doc

Alții au mai descărcat și

Forța de Vânzare și Politica de Comunicare - Factori Cheie în Asigurarea unei Vânzări Inteligente

Introducere În condiţiile actuale ale dinamismului economico – social, prezenţa cu succes a unei firme pe piaţă este din ce în ce mai dificilă....

Instrumente de Marketing Direct Utilizate de Oriflame

Introducere Într-o epocă în care totul evoluează cu o rapiditate nu foarte uşor de urmat pentru întreprinderile existente, în care progresul...

Promovarea Vânzărilor

Cap. 1: Promovarea vânzărilor – concept, instrumente şi modalităţi de implementare Promovarea vânzărilor constă într-un ansamblu divers de...

Marketing publicitar pe Facebook

INTRODUCERE Astăzi, când tehnologia Internet a pătruns în majoritatea domeniilor prin avantajele pe care le pune la dispoziţie, acces rapid la...

Promovarea unui scaun auto pentru bebeluși

Rezumat introductiv Proiectul are ca obiectiv prezentarea activitatii unui departament de marketing, particularizat pe exemplul unei societati...

Analiza Mixului de Marketing la SC Erdemir România SRL

Introducere Domeniu relativ nou, marketingul s-a impus ca obiect de studiu, fiind cel care poate adăuga valoare produselor sau serviciilor în...

Cercetarea concurenței pe piață a produsului Colgate

INTRODUCERE În lumea concurenţială în care trăim, misiunea fundamentală a unei companii este de a-şi servi consumatorii sau clienţii. Este...

Influența Publicității Asupra Copiilor

INTRODUCERE Copilul contemporan nu-şi poate imagina casa lipsită de televizor, calculator, telefon, primind încă de mic puternica influenţă mass...

Te-ar putea interesa și

Rolul mass-mediei în promovarea a două zone cu potențial turistic similar. studiu de caz - Valea Prahovei și Ceahlău-Bicaz

CAP. 1. INTRODUCERE 1.1. Metodologie Realizarea lucrării de faţă “Rolul mass-mediei în promovarea turismului a două zone cu potenţial turistic...

Strategia de Comunicare On-line și Creația în Publicitatea On-line

INTRODUCERE Tema lucrării de disertaţie se numeşte „Strategia de comunicare on-line şi creaţia în publicitatea on-line” şi este dezbătută pe...

Proiectarea unui dispozitiv de acționare a prelatelor pentru piscine

Activitatea de proiectare în constructia de masini are ca scop fie finalizarea unui produs nou, fie perfectionarea unui produs existent. Pentru a...

Campanie Anti-fumat

Dupa aprecierile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tabagismul este pe cale sa devina principala cauza evitabila de morbiditate si mortalitate din...

Forme de Pătrundere pe Piețele Internaționale

Rezumat introductiv Secolul XXI aduce cu sine creşterea şi diversificarea oportunităţilor pe pieţele internaţionale. Se pune accent deosebit pe...

Referat Managementul Resurselor Umane

Identificaţi si descrieţi elemente specifice culturii şi filozofiei organizaţiei la care vă desfaşuraţi activitatea (pe care o cunoaşteţi mai bine,...

Conceperea mixului promoțional - studiu de caz Restaurantul Maronne

The promotional mix represents the most adequate promoting method used nowdays. Combining it's components - advertising, personal selling, sales...

Managementul Resurselor Umane

TEMA NR. 1 Analiza fisei postului Anexa 1. FIŞA POSTULUI MANAGER MARKETING Numele titularului: Serban Mihai Departamentul: Marketing •...

Ai nevoie de altceva?